9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Beste reistijd

Tanzania

Wat is de beste reistijd voor Tanzania?

Tanzania ligt net onder de evenaar en kent daardoor een tropisch klimaat dat wordt gedomineerd door een droog – en regenseizoen. Temperaturen verschillen nogal door de uiteenlopende hoogte verschillen. Zo ligt het noorden van Tanzania op gemiddeld 1500m boven zeeniveau en zijn de temperaturen veel aangenamer dan het lager gelegen kustgebied en het zuiden van Tanzania.

Het kustgebied, ook wel de Swahili kust genoemd is het gehele jaar door warm en vochtig met temperaturen tussen 22 graden en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid tot wel 80%. In de hoger gelegen bergachtige gebieden, zoals Mount Kilimanjaro, Mount Meru en de noordelijke – en zuidelijke hooglanden zijn de temperaturen aangenaam en soms zelfs koud.

De koele periode is over het algemeen van juni tot en met oktober en de warmste periode van oktober tot en met februari. De neerslag varieert sterk en is onregelmatig over het land verspreid. Over het algemeen kan aangehouden worden dat half november en december het korte regen seizoen betreft en maart, april en mei het lange regenseizoen.

Regenseizoen Noord – Tanzania
De buien in het regenseizoen zijn kort en krachtig en vallen vooral in de nacht en in de ochtend. In tegenstelling tot het zuiden is het noordelijke safari circuit goed te bereizen en biedt het regenseizoen zelfs een aantal voordelen. Zo is de kans op het ervaren van de migratie in Serengeti National Park aanzienlijk, zijn er minder toeristen en is de omgeving prachtig groen en weelderig!

 

De verschillende nationale parken

met allen een eigen klimaat

Serengeti National Park
De gemiddelde hoogte van het Serengeti National Park is 1400m boven zeeniveau, daardoor kent het gebied het gehele jaar door temperaturen tussen de 15 graden en 25 graden. Het voornaamste regenseizoen is van maart tot en met mei en de korte regens in oktober en november. Juni tot oktober zijn de koelste maanden, met lage temperaturen in de avond.

Ngorongoro krater
De Ngorongoro kraterrand ligt op een hoogte van ongeveer 2300m en kent daarmee een koel klimaat, met tussen juni en augustus de laagste temperaturen. Het gebied kent twee korte regenseizoenen; april, mei en november.

Tarangire National Park
Het Tarangire National Park kent de grootste dierenpopulatie buiten de Serengeti. De regenseizoenen zijn gelijk aan de algemene noordelijke seizoenen. Hoewel er het gehele jaar door aanzienlijke aantallen wild te vinden is kan de periode juli tot eind november gezien worden als de drukste periode. Het wild trekt naar de Tarangire rivier die dwars door het park heen stroomt en een belangrijke waterbron voor het wild is.

Lake Manyara
De regenseizoenen zijn gelijk aan de algemene noordelijke regenseizoen. Het klimaat heeft weinig invloed op de wildpopulatie in het Lake Manyara National Park. Het gehele jaar door is hier veel wild te vinden.

Selous Gamereserve
Het koele seizoen is van juni tot oktober. Dit is de beste tijd om te gaan. Het regen seizoen loopt van november tot en met mei met een drogere periode in januari en februari. Gedurende de hevige regens, meestal vanaf eind maart tot en met mei, is het park onbereikbaar en de meeste lodges zijn dan ook gesloten.

Ruaha National Park
Over het algemeen heet en droog met temperaturen over de 40 graden Celsius gedurende oktober en november. Ondanks de hitte is de luchtvochtigheid laag en daarom goed uit te houden. Wild bezichtigen gaat het beste tussen mei en november, vogelaars kunnen beter tussen december en april gaan. Het park is het hele jaar te bezoeken.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen

Meer reisinformatie over Tanzania:

Reisinformatie | Accommodaties | Verlengingen | Vervoer | Beste reistijd | Brochure