9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Katavi

Hoogtepunten

Katavi

Nationaal Park

In het zuidwesten van Tanzania ligt Katavi Nationaal Park, een geïsoleerd bijna niet bezocht park. Katavi is het derde grootste nationale park van Tanzania en onderdeel van de Great Rift Vallei. Het park bestaat zowel uit savannes, graslanden, moerassen, rivieren en tijdelijke meren. In het regenseizoen lopen veel savannes over wat ze juist weer zo vruchtbaar maken in het droge seizoen wanneer de savannes weer droog liggen. De verschillende ecosystemen en afwezigheid van reizigers maakt dit park zo onwaarschijnlijk spectaculair!

De omliggende game reserves Rukwa, Lukwati en Luafi vormen samen met Katavi en diverse bosrijke gebieden een ecosysteem van 25.000 km2. Dit Katavi/Rukwa ecosysteem is een van de grootste en wildrijkste gebieden van Tanzania. De belangrijkste rivier die door Katavi loopt is de Katuma rivier. Deze levensader van het park loopt uit in Lake Katavi in het noorden en in Lake Chada in het midden van het park. Een groot deel van het park bestaat uit wetlands, laag gelegen gebieden die tijdens het regenseizoen onder water lopen en in het droge seizoen langzaam opdrogen en in grasland veranderen (Lake Katavi, Chemchem Springs en Lake Chada).

Katavi is het best te bezoeken in het droge seizoen, wanneer de wetlands opgedroogd zijn en de wegen weer goed begaanbaar zijn. De opgedroogde savannes vormen dan uitgestrekte vlaktes met grote aantallen dieren die op zoek gaan naar het water van de dan sterk geslonken Katuma rivier. De Katuma is op dat moment de enige bron van vers water in de wijde omgeving en vormt zo de centrale plek waar het wild naar toe trekt.

Voor de ultieme bush-ervaring is Katavi de perfecte bestemming! Waarschijnlijk is dit de enige plek in heel Tanzania waar meer leeuwen dan toeristen te zien zijn. Het is duidelijk één van de best bewaarde geheimen van Tanzania als het gaat om prachtige safari’s met veel wild! De aantallen dieren zijn enorm en er komen 50 soorten middelgrote tot grote zoogdieren voor in het park. Denk aan grote kuddes zebra’s (20.500), buffels (15.500) en olifanten (2700 in Katavi NP, oplopend tot 6500 in het complete Katavi/Rukwa ecosysteem), maar ook topi’s (17.300), giraffen (4300) en vele soorten antilopen. De modderige waterpoelen bieden huis aan de vele nijlpaarden, die samen mogelijk de meest dichte concentratie nijlpaarden vormen van het hele continent! Daarnaast zorgen de vele roofdieren ook voor het nodige spektakel. Het park kent vele leeuwen, luipaarden, hyena’s, krokodillen en zelfs de zeldzame wilde honden komen hier voor.

Activiteiten in Katavi Nationaal Park

Jeep,- wandelen vogelsafari

Katavi is het meest ruige wildpark van Tanzania met de minste bezoekers. Dit park leent zich bij uitstek voor jeep- en wandelsafari’s. Onder begeleiding van de ranger gaat u meer leeuwen dan andere jeeps zien! Bekijk hieronder de safarimogelijkheden: 

Jeepsafari

De jeepsafari’s worden in Katavi de gehele dag uitgevoerd, van morgenstond tot avondschemering. Ook is het mogelijk om te kiezen voor twee dagdelen safari. Reizigers genieten dan van een siësta bij de accommoatie. De safarivoertuigen in Katavi zijn altijd open wanneer de safari door de accommodatie wordt uitgevoerd. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers, maar is iedereen verzekerd van een plaats aan de ‘buitenkant’ Hierdoor zijn reizigers verzekerd van het beste zicht tijdens de safari’s. De open jeeps worden door maximaal zes reizigers bezet. Tegen een meerprijs kunnen de jeeps voor privésafari’s afgekocht worden.

Vogelsafari

Vogelliefhebbers gaan doorgaans (tegen een meerprijs) op wandelsafari zodat ze zo gemakkelijker dichtbij de vogels kunnen komen. Uiteraard is het ook mogelijk om tijdens de jeepsafari de nadruk op vogels te leggen. Door het uitbundige vogelleven in Katavi wordt tijdens elke safariactiviteit ook aandacht gegeven aan de vogels. Echte liefhebbers wordt echter wel aangeraden een privéranger te huren zodat ze naar eigen gelang kunnen genieten van de vogels.

Wandelsafari

Een verrassende manier om Katavi te beleven is per wandelsafari. Er zijn slechts enkele accommodaties welke wandelsafari’s aanbieden (tegen een meerprijs). Onder deskundige begeleiding komen reizigers (heel) dichtbij het wild. De nadruk ligt tijdens de wandelsafari in de eerste plaats op de veiligheid. Daarnaast gaat de interesse uit naar wat u onderweg tegenkomt. Dat zijn zowel sporen, flora, vogels als het zien van b.v. gazelles tot aan leeuwen. Het kan allemaal voorbij komen tijdens een wandelsafari

andere hoogtepunten

In Tanzania

Uitzicht op de machtige Kilimanjaro, 360 graden uitzicht, de eindeloze vlaktes van de Serengeti en valleien vol met baobabs: Tanzania kent vele hoogtepunten! Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Tanzania.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!