Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Serengeti, de grote trek

Hoogtepunten

De grote trek in de Serengeti

Twee miljoen hoefdieren migreren

De jaarlijkse migratie van de meer dan 2 miljoen hoefdieren door het Serengeti ecosysteem is ongetwijfeld een van de grootste natuurspektakels van Afrika. De migratiekudde bestaat voornamelijk uit wildebeesten (gnoes), zebra’s en gazellen welke het gehele jaar opzoek zijn naar vers grasland.

Het Serengeti ecosysteem bestaat uit: Het Serengeti National Park, Ngorongoro Conservation Area, Grumeti Game Reserve, Ikorongo Game Reserve, Maswa Game Reserve, Loliondo Game Reserve en het Masaï Mara National Reserve (Kenia). Door de wereldwijde klimaatveranderingen verschilt het jaarlijkse patroon nogal, maar over het algemeen kan het onderstaande patroon worden aangehouden.

December – April

Nieuw leven

Over het algemeen kan aangenomen worden dat de hoefdieren eind november- begin december in beweging komen en vanuit het Ngorongoro Conservation Area naar het zuidoosten (Ndutu) van het ecosysteem trekken. De uitgestrekte vlaktes van zuidoost Serengeti en de Ngorongoro Conservation Area zijn de voornaamste baar gronden voor de hoefdieren in de Serengeti. Rond januari worden hier in twee weken tijd ruim 500.000 kalveren geworpen. Daarna verblijven de kuddes tot einde maart in dit gebied. De kans om ze te zien migreren (trekken)  is desondanks klein in dit gebied. Wel kunt u hier de grote kuddes met jongen in grote groepen zien grazen.

Mei – juli

Verzamelen voor de oversteek van de Grumeti rivier!

In april en mei trekt de gigantische kudde naar het centrale gedeelte van de Serengeti; de Seronera Valley. Vervolgens verzameld het geheel zich in de western corridor, een westelijke tak van de Serengeti die zich uitstrekt tot het Victoriameer. In dit gebied maken de dieren zich op voor de 800km lange trek naar het noorden. Het eerste grote obstakel is de oversteek van de Grumeti rivier die door de regen en de wachtende krokodillen een groot obstakel is. Het kan enige tijd kan duren eer dat de eerste wildebeest de oversteek durft te maken.

Het langste gedeelte van de migratie kan beginnen tussen juni en begin juli, met een kudde van meer dan een miljoen migrerende dieren in een colonne van wel 40km lang.

Volgens vele reizigers is dit een van de indrukwekkendste natuurverschijnsels ter wereld. Na de oversteek van de Grumeti rivier trekt de kudde door het Grumeti Game Reserve richting de Keniaanse grens.

Het is onmogelijk uw reis zo te plannen dat u precies de dag van de rivieroversteek kunt meemaken. Grote groepen grazers zijn te vinden in de Serengeti van november tot juli. Door veranderingen in het migratie patroon, de enorme oppervlakte van de Serengeti en de migrerende dieren die buiten de parkgrenzen treden is het niet altijd eenvoudig de kudde te vinden.

Augustus – oktober

Noord Serengeti en Masaï Mara Game Reserve

Vanaf eind juli bevinden de migrerende wildebeesten zich in het noorden van de Serengeti en net over de grens in het Masaï Mara National Reserve (Kenia).  Gedeeltelijk in de Serengeti en gedeeltelijk in de Masaï Mara ligt de Mara rivier. Dit is de plek waar vele natuurdocumentaires over de wildebeestmigratie zijn opgenomen.  De wildebeesten trekken door het noordelijke Mara gebied op zoek naar vers grasland. De oversteek van de Mara rivier is moeilijk en onvoorspelbaar. Dit zorgt voor spectaculaire momenten.

November

Via het Lobo gebied terug naar de zuidelijke vlaktes

Begin november komt de kudde weer in beweging en trekt vanuit Noord-Serengeti, door het Lobo gebied naar de vlaktes van de Ngorongoro Conservation Area. Er wordt een gigantische afstand afgelegd en dit maakt het de geschikte periode om de migratie daadwerkelijk in beweging te zien. Uiteindelijk komt de migratie aan op de korte gras vlaktes van de Ngorongoro Conservation Area. Traditioneel gezien wordt is dit het einde van de migratie. Eind november, begin december maakt de kudde aanstalten om richting het zuiden te trekken en begint het jaarlijkse spektakel opnieuw.

Activiteiten in Serengeti

Jeepsafari & ballonsafari

Serengeti NP is een echt safari park! Bekijk hieronder alle mogelijkheden voor het Serengeti NP: 

Onze populaire bestemmingen

Reizen naar de Grote Trek

Greep uit de reizen naar de Grote Trek

andere hoogtepunten

in Tanzania

Uitzicht op de machtige Kilimanjaro, 360 graden uitzicht, de eindeloze vlaktes van de Serengeti en valleien vol met baobabs: Tanzania kent vele hoogtepunten! Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Tanzania.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!