Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Serengeti

Hoogtepunten

Serengeti

Nationaal Park

Serengeti Nationaal Park is misschien wel het bekendste wildpark ter wereld vanwege haar enorme roofdieren en herbivoren populatie. Daarnaast vindt in de Serengeti jaarlijks de enorme wildebeest migratie plaats.  Het is dan ook niet gek dat veel van de BBC natuur documentaires, zoals Planet Earth en Great Migrations hier zijn opgenomen. Het gevoel van ruimte gecombineerd met de uitgestrekte Serengeti vlaktes is overweldigend, evenals de hoeveelheid dieren die hier voorkomen. Een bezoek aan Serengeti Nationaal Park is dan ook een must wanneer u het noorden van Tanzania bezoekt!

In het Serengeti Nationaal Park vindt u door het zeer diverse ecosysteem een verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen. Denk aan savannes, bergen, boslandschappen en vele rivieren. Het park omvat een gebied van 15.000 km2 en de enorme vlaktes worden onderbroken door acacia wouden en granieten kopjes(rotsen).

Enorme hoeveelheden katachtigen in de Serengeti

Het succes van dit park is naast de grote migratie voornamelijk te danken aan de grote hoeveelheden katachtige. Er wordt geschat dat er zo een 2500 leeuwen leven!  Ook worden de cheeta en luipaard regelmatig gespot.

Het Serengeti National Park is enorm groot en bestaat uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft zo zijn eigen kenmerken die in bepaalde seizoenen het best tot zijn recht komen. Hieronder worden de verschillende gebieden toegelicht:

De Seronera en de zuidelijke vlakten

Dit gedeelte wordt gezien als het ‘klassieke’ Serengeti met uitgestrekte graslanden en savannes waar verschillende diersoorten leven. Zo worden de leeuw en de luipaard regelmatig gespot in de Seronera Vallei.

De zuidelijke vlakten zijn bezaaid met rotsachtige kopjes waarop een verscheidenheid aan dieren voorkomt; de klipspringer, het luipaard, reptielen en verschillende soorten vogels die zich in de rotsen nestelen. De Simba en Moru kopjes zijn geschikt voor het bezichtigen van verschillende troepen leeuwen. Bij deze kopjes is dan ook het idee van de Disney film ‘The Lion King’ ontstaan.

De Seronera en de zuidelijke vlakten zijn het gehele jaar te bezoeken.

Lobo, Mara en de noordelijke Serengeti

Dit deel van de Serengeti staat bekend om zijn groene heuvels, open graslandschappen en acacia bossen. Door de relatief dichte begroeiing is het in dit gebied wat moeilijker om grote hoeveelheden wild te spotten! Een groot voordeel van dit gebied is echter dat het mogelijk is om een complete jeepsafari te maken zonder ook maar één ander voertuig tegen te komen. Gedurende het gehele jaar is er een grote variatie aan wild te spotten. Denk aan de leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s en cervalkatten.

Lobo, Mara en de noordelijke Serengeti zijn het gehele jaar te bezoeken. Gaat u echter voor de grote hoeveelheden wild kunt u het beste reizen tussen juli en oktober.

De Westerse Passage

De relatief smalle arm van de Serengeti dat zich uitstrekt vanuit het westelijke gedeelte van de Seronera Vallei tot bijna aan de kustlijn van Lake Victoria is over het veel vlakker als de andere gedeeltes van de Serengeti. Naast een aantal kleine, geïsoleerde bergketens, wordt dit gebied voornamelijk gedomineerd door een tweetal rivieren, de Grumeti en Mbalageti. De vegetatie van de Westerse Passage wordt gekarakteriseerd door woodland, onderbroken door gebieden van open grasland en dichtheid van de grijze ‘whistling thorn’ Acacia drepanolobrium.

In dit gedeelte van het park is de toeristenstroom laag ondanks goede mogelijkheden om wild te zien. Tussen mei en juli migreren de wildebeesten hier doorheen, maar het komt ook voor dat ze meer naar het oosten trekken in seizoenen van hevige regenbuien. Het oversteken van de Grumeti rivier is één van de dramatische gedeeltes van de jaarlijkse wildebeest migratie en een feestmaal voor een dichte populatie gigantische krokodillen!

De westerse passage is het gehele jaar te bezoeken. Wilt u de migratie zien kunt u het beste reizen tussen mei en juli. 

Zuidoostelijk vlakten & Lake Ndutu

Deze kortgrasvlaktes strekken zich uit van de westelijke kant van het Ngorongoro Conservation Area tot het zuidoosten van het Serengeti National Park. Het is een uitgestrekte open ruimte waar alle bekende Serengeti-dieren leven: van leeuwen, elanden, wildebeesten tot schichtige grootoorvossen en struisvogels. Als u geluk heeft, kunt u zelfs een sierlijke secretarisvogel tegenkomen die over de vlakten wandelt. Lake Ndutu is een alkaline (zout) meer en ligt ten zuiden van de Ngorongoro – Serengeti grens. Wanneer er voldoende water in het meer aanwezig is gebruikt de Masaï het als drinkwater voor het vee. Het regenseizoen zorgt voor veel dieren rondom Lake Ndutu. Het acacia woodland rondom het meer zorgt voor vele vogelsoorten in dit gebied

Activiteiten in Serengeti

Jeepsafari, balloon - nacht en wandelsafari's

Het Serengeti Nationaal Park biedt safari ervaringen op diverse manier. Bekijk hieronder de mogelijkheden: 

andere hoogtepunten

in Tanzania

Uitzicht op de machtige Kilimanjaro, 360 graden uitzicht, de eindeloze vlaktes van de Serengeti en valleien vol met baobabs: Tanzania kent vele hoogtepunten! Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Tanzania.

Onze populaire bestemmingen

Meer Afrika inspiratie