9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Udzungwa Mountains

Hoogtepunten

Udzungwa Mountains

Nationaal Park

De Udzungwa Mountains worden ook wel de Galapagos van Tanzania genoemd. De bergen behoren tot tweede hoogste biodiversiteit van Afrika. Van heinde en verre zien reizigers de imposante en vruchtbare bergen uit het vlakkere landschap opdoemen. Het voedt de omgeving en lager gelegen plantages. Suiker, koffie, thee, groente en fruit zijn de belangrijkste gewassen die hier groeien. Udzungwa Mountains Nationaal Park bestrijkt zo’n 1.990 km² van het in totaal 10.000 km² grote Udzungwa gebergte.  De bergen rijzen van 300 meter in de Ruaha vallei tot een piek van 2.576 meter in het Nationaal Park.

Wandeltochten en watervallen

In 1992 is Udzungwa Mountain Nationaal Park geopend door Prins Bernard.  Het ‘Mwanihana’ deel is de meest bezochte gebied van het park. Dit is de dichtbeboste regio waar verschillende prachtige wandelpaden zijn uitgezet. Ook zijn hier verscheidene watervallen te bewonderen waarvan de Sanje waterval het hoogst en spectaculairst is. Het is dan ook een pittige klim naar boven, maar bij het bereiken van de top is alle moeite vergeten. Reizigers worden getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de lager gelegen plantages en het Tanzaniaanse platteland. Het is ook erg leuk om badkleding mee te nemen zodat reizigers hier een verkoelende duik in het kraakheldere bergwater kunnen nemen!

Endemische apensoorten en bijzondere vogelsoorten

Er leven twee endemisch apensoorten in Udzungwa Mountains. De rode Iringa franjeaap en de gekroonde Sanje mangabey komen nergens anders ter wereld voor. Verder bezit het nationaal park een aantal zeldzame vogelsoorten waaronder de roodvleugelhoningzuiger, de Udzungwa bospatrijs, roodkapsnijdervogel en de buulbuullijster. Tijdens de wandelingen ligt de nadruk dan ook op de bijzondere primaten, vogels en ander klein wild wat men onderweg tegenkomt. Alle wandelingen in Udzungwa Mountains worden door een lokale ranger begeleid en welke extra informatie geeft over de flora, fauna en geschiedenis van het park.

Activiteiten in Udzungwa Mountains Nationaal Park

Wandelingen en dorpsbezoeken

Udzungwa Mountains is het enige Nationaal Park in zuidelijk Tanzania waar prachtige wandelingen worden aangeboden. De verschillende natuur- en lokale wandelingen dragen bij aan een completere Tanzania beleving. Trek er op uit en zoek naar de (endemische) flora en fauna of ontmoet de vriendelijke bevolking in de dorpen. Bekijk hieronder de mogelijkheden: 

Wandelingen

Het nationaal park kan slechts wandelend ontdekt worden. Er zijn verschillende wandelpaden uitgezet variërend van de ‘Bernard Trail’ welke totaal 500 meter lang is en uitsluitend over vlak terrein gaat, tot aan meerdaagse wandeltochten door het bergachtige regenwoud.

De mooiste wandeling is de pittige klim naar de Sanje Watervallen. Reizigers moeten zich voorbereiden op een uitsluitend stijgende tocht van zo’n twee uur lang (afhankelijk van de conditie/ snelheid van de reizigers). Via trapjes en paden lopen reizigers onder begeleiding van de lokale ranger naar boven. Uiteraard worden er regelmatig stops ingelast zodat er ook voldoende genoten kan worden van de natuur en vergezichten. Onderweg trachten de rangers de rode Iringa franjeaap en gekroonde Sanje mangabey te spotten. De wandeling komt tot een sprookjesachtig hoogtepunt wanneer het derde plateau is bereikt waar de Sanje waterval zichtbaar wordt en 170 meter naar beneden stroomt. De ideale locatie voor een verfrissende duik in het heldere water!

Dorpsbezoek

De regio rondom Udzungwa Mountains kent vele bruisende dorpen die leven van de vruchtbare grond. Immers groeien de gewassen hier als kool in het ideale tropische regenwoudklimaat. De levendige dorpen geven een goede kijk in het lokale leven hier. Reizigers kunnen de dorpen zowel per fiets (lokaal te huren) of te voet bezoeken. Neem hier voldoende de tijd voor zodat er ruimte is voor een praatje. Doe waar mogelijk mee met de dagelijkse bezigheden zoals het maismeel stampen. Ook nodigt de lokale bar altijd uit voor een potje pool, het zal geweldige taferelen opleveren.

andere hoogtepunten

In Tanzania

Uitzicht op de machtige Kilimanjaro, 360 graden uitzicht, de eindeloze vlaktes van de Serengeti en valleien vol met baobabs: Tanzania kent vele hoogtepunten! Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Tanzania.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!