Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Gombe Nationaal Park

Hoogtepunten

Gombe

Nationaal Park

Gombe Nationaal Park is een prachtig klein park in het verre noordwesten van Tanzania. Het is een van de kleinste van Tanzania met een oppervlakte van slechts 35km2. Dit is tevens dé plek in Tanzania om wilde chimpansees te zien. Jane Goodall heeft hier haar onderzoeken verricht en vele jaren in het park doorgebracht.

Dit stukje oerbos grenst aan de oostgrens van het Tanganyika meer en is alleen per boot bereikbaar. Geniet in dit park van prachtige uitzichten over het meer, watervallen, het ongetemde bos en een ontmoeting met de chimpansees en met wat geluk ook andere bosbewoners. Ondanks de maat van het park is er veel variatie aan landschappen, van diepe valleien met watervallen, tot graslanden, bos en tropisch regenwoud.

Hoewel Gombe Stream Nationaal Park vooral populair is wegens de chimpansees, zijn er meerdere dieren die zeker de moeite waard zijn. Denk daarbij aan blauwe apen, rode franjeapen, roodstaart apen, olijfbavianen en vervet-apen, maar ook diverse reptielsoorten en boszwijnen. Geregeld worden er nijlpaarden en luipaarden gezien. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, er komen meer dan 200 verschillende soorten voor.

Jane Goodall

Het park dankt de bekendheid aan de onderzoekster Jane Goodall, wie hier 15 jaar lang het gedrag van chimpansees onderzocht. Ze reisde in 1960 op 26-jarige leeftijd voor het eerst naar Tanzania. Ze had geen gespecialiseerde diploma’s. De opvatting was dat dat chimpansees 98% dezelfde genetische code deelden en vergelijkbaar waren met mensen. Er was echter weinig bekend over het gedrag van de chimpansees. Haar onderzoek bewees de intellectuele en emotionele verfijning van niet-mensen, chimpansees vooral.

Met de steun van de bekende antropoloog Louis Leakey richtte Goodall een klein onderzoeksstation op in Gombe in de hoop meer te weten te komen over het gedrag van onze naaste verwanten. Daar bracht ze maanden door met het volgen van de ongrijpbare chimpansee-troepen, met name de chimpansee-gemeenschap van Kasekela, en het observeren van hun dagelijkse gewoonten, totdat ze langzaam door één troep werd geaccepteerd en een zeldzame en intieme blik in de chimpansee-samenleving kreeg. Juist omdat ze zonder universitaire opleiding aan het onderzoek begon, was ze ook minder bevooroordeeld door strikte wetenschappelijke doctrines. Zo gaf ze de dieren een naam (Fifi en David Greybeard) en observeerde ze dat ze unieke persoonlijkheden hadden.

Revolutionaire bevindingen
Het onderzoek van Goodall in Gombe is het best bekend bij de wetenschappelijke gemeenschap omdat het twee aloude overtuigingen van die tijd uitdaagde: dat alleen mensen gereedschap konden bouwen en gebruiken, en dat chimpansees passieve vegetariërs waren. Ze zag dat de chimpansees hulpmiddelen gebruikten om termieten uit een nest te ‘vissen’. Naast het vreedzame gedrag van chimps observeerde ze ok een agressieve kant. Ze jagen op en eten kleine primaten, zoals de franjeapen. Ook binnen groepen zag ze agressie en geweld. Goodall observeerde dominante vrouwtjes die opzettelijk de jongen van andere vrouwtjes in de troep doodden om hun dominantie te behouden, soms ging het zelfs zover dat er sprake was van kannibalisme. Deze bevindingen zorgden voor een revolutie in de hedendaagse kennis van het dieet en voedingsgedrag van chimpansees, en waren verder bewijs van de sociale overeenkomsten tussen mensen en chimpansees, zij het op een veel duisterder manier.

Gombe Stream Research Center

In 1967 is het Gombe Stream Research Center opgericht om het lopende onderzoek in het park te coördineren. Inmiddels loopt het onderzoek al meer dan 60 jaar en is daarmee de langstlopende veldstudie van een diersoort in hun natuurlijke omgeving. Momenteel voornamelijk gerund door een team van getrainde Tanzanianen.

Deze lange-termijn gegevens hebben wetenschappers inzicht gegeven in demografische patronen van chimpansees, mannelijke politiek, jacht, cultuur en moeder-kindrelaties over meerdere generaties – zeldzame en waardevolle gegevens. Het lopende onderzoek levert ook informatie op over de huidige bedreigingen voor chimpansees, zoals ziekten, stroperij en verstoring van de leefomgeving, die ook andere soorten in Gombe treffen.

Het onderzoek van Goodall heeft ook het ethologische denken en de manier waarop gedragsstudies worden uitgevoerd drastisch veranderd. Waar ooit praten over dierlijke emoties werd afgedaan als antropomorfisme, laten haar observaties van dieren in hun natuurlijke habitat zien dat samenlevingen, gedrag en relaties tussen dieren behoorlijk complex zijn. Haar onderzoek naar de leefomgeving van chimpansees (voedsel en andere vereisten) helpt ook bij een beter ontwerp voor nieuwe beschermde gebieden.

Activiteiten Gombe Nationaal Park

Ontdek Gombe te voet of langs het water

Gombe Nationaal Park leent zich uitstekend voor een variatie aan ervaringen; van ontmoetingen met onze naaste verwanten, het uitzicht op het water van het Tanganyikameer tot het verkennen van dicht tropisch regenwoud. Bekijk hieronder alle mogelijkheden: 

andere hoogtepunten

in Tanzania

Uitzicht op de machtige Kilimanjaro, 360 graden uitzicht, de eindeloze vlaktes van de Serengeti en valleien vol met baobabs: Tanzania kent vele hoogtepunten! Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Tanzania.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips