9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Beste reistijd Afrika

De beste periode voor een reis of safari naar Afrika

Wat is nu de beste reistijd om naar onze bestemmingen in Afrika te reizen? Met deze vraag in het achterhoofd, schreef ik deze blog voor u. Zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Naar veel van onze bestemmingen ben ik op safari en op reis geweest. Wanneer u niet aan bepaalde schoolvakanties gebonden bent, zijn er veel mogelijkheden binnen Afrika. Hieronder geef ik graag mijn persoonlijke tips. Zo ontdekt u de beste reismaanden voor een safari naar Afrika.

Geschreven door Ilse van Agtmaal, Afrika specialist bij Matoke Tours.

Wil jij ook een keer een blog schrijven (of delen) op het Matoke platform? Stuur dan een berichtje naar paul@matoketours.nl 

Beste reistijd Madagascar

Madagascar is zo immens groot dat het onmogelijk is om in één reis alle uithoeken van het eiland te zien. Er zijn ook nog eens verschillende klimaatzones op het eiland en daardoor verschillende ‘beste reistijden’ per regio waar u op moet letten. Het regenseizoen is van half december tot begin maart. In deze periode ligt het toerisme vrijwel stil omdat er kans is op cyclonen. De beste reistijd voor Madagascar is daarom van april t/m november voor de klassieke route langs de RN7 en het noorden van het eiland. In april en mei is het westen van het land nog niet begaanbaar doordat de wegen hier slechter zijn en er veel regen is gevallen. Let hier dus op als u naar het westen wilt afreizen waar zich de Baobab avenue en de Tsingy de Bemaraha bevinden. De seizoenen op Madagscar zijn precies omgekeerd dan bij ons, omdat het land zich op het zuidelijk halfrond bevindt. In onze zomermaanden kan het op de centrale bergrug van Madagascar juist ’s avonds fris zijn, terwijl het in november/december heet kan zijn in de kustgebieden en parken zoals Isalo. In juli en augustus is het seizoen voor het spotten van de bultrugwalvissen voor de kust van Sainte Marie of met een beetje geluk kunt u ze ook zien bij Tulear/Ifaty.

Mijn tip: september & oktober is de lente periode op Madagascar en voor het spotten van dieren en vogels is dit een perfecte tijd. Zelf houd ik erg van snorkelen en duiken en op Nosy Be of Nosy Komba kunt u zelfs zwemmen met walvishaaien. Het toerisme is nog erg in ontwikkeling op Madagascar en dit merkte ik tijdens mijn laatste bezoek aan het eiland in juli. Ik had verwacht veel andere toeristen tegen te komen omdat het hoogseizoen was, maar niets was minder waar. We hebben tijdens de groepsreis hooguit twee andere toeristen-voertuigen gezien en liepen als één van weinig groepen door de prachtige natuurparken. Ontdek hier onze reizen naar Madagascar.

Beste reistijd Malawi & Zambia

Het warme hart van Afrika, Malawi & Zambia, liggen op het zuidelijk halfrond. Dit betekent dat de seizoenen precies tegenovergesteld zijn dan bij ons. In juli en augustus is het wat kouder, voornamelijk in de hoger gelegen regio’s zoals het Nyika Plateau in Malawi en Kafue nationaal park in Zambia. Oktober en november zijn juist erg warm tussen de 35-40 graden en de maanden er tussen kennen een aangenaam lente klimaat. Januari en februari is de begroeiing in de parken een stuk hoger en het spotten van wild daardoor lastiger. Over het algemeen kunnen we daarom zeggen dat voor zowel Malawi als Zambia de beste reistijd van april t/m november is.

Mijn tip: Als u goed tegen de warmte kan en dit geen probleem vindt tijdens de reis, dan raad ik aan om in oktober en november te reizen naar Malawi & Zambia. Dit is het einde van het droogseizoen waardoor de vegetatie niet zo dichtbegroeid is en het wild eenvoudiger te spotten is. Ontdek hier onze reizen naar Malawi en Zambia.

Beste reistijd Oeganda & Rwanda

Oeganda en Rwanda liggen beide rond de evenaar en daardoor kennen beide landen een gematigd klimaat. De regenseizoenen zijn in maart en april en en in lichte mate in november. In Rwanda is het hele jaar door een heerlijk lente klimaat tussen de 20 – 25 graden. Rwanda is daarom één van de fijnste landen om doorheen te reizen, zeker als je houdt van de lente en lentete mperaturen. Doordat het land een heuvelachtig landschap heeft, kan het in de regenwouden wat kouder zijn zoals bijvoorbeeld Nyungwe forest waar de chimpansees leven en in Volcanoes nationaal park waar de berggorilla’s leven.

Oeganda kent een groter verschil in hoogte en daardoor is het ook een stuk warmer in de gebieden van Noord Oeganda zoals Karamoja, Kidepo en Murchison Falls. Dit kan variëren tussen de 25-40 graden. In het zuidwesten van Oeganda zijn de tropisch regenwouden te vinden waar overdag de luchtvochtigheid hoog is en het ’s avonds kan afkoelen tot een graad of 10 – 15.

Mijn tip: Mei & juni zijn de mooiste maanden in Oeganda en Rwanda omdat alles nog groener is omdat dit het einde van het regenseizoen is. Ook de jonge dieren worden in deze maanden geboren. Gunstige bijkomstigheid is dat er bijna geen toerisme is in deze periode. Ontdek hier onze reizen naar Oeganda & Rwanda.

Beste reistijd Tanzania

In het noordelijk gedeelte van Tanzania bevinden zich bekende parken zoals de Serengeti en Ngorongoro krater. Dit gebied kan het gehele jaar door bezocht worden. De grote trek migreert het hele jaar door de Serengeti. De interessantste maanden voor de migratie zijn februari-maart voor het kalveren seizoen en juli t/m oktober voor het zien van een spectaculaire rivieroversteek in het noorden van de Serengeti op de grens met Kenia.

Zuid Tanzania kent een klassieker regenseizoen waardoor bepaalde parken ontoegankelijk worden zoals Selous game reserve in maart t/m mei. Ruaha national park is het gehele jaar door te bezoeken. De beste reismaanden voor zuid Tanzania en het spotten van wild in de zuidelijke parken zijn van juli tot en met oktober.

Wie de Kilimanjaro wil beklimmen kan dit in principe het hele jaar door ondernemen. De beste maanden zijn: januari, februari, maart, augustus, september en oktober
De tropische Swahili eilanden voor de kust van Tanzania kennen het regenseizoen in de maanden april en mei. Veel lodges sluiten dan hun deuren, maar dat geldt niet voor allemaal. in de praktijk blijkt toch vaak dat het gaat om korte, krachtige buien waarna het weer opklaart. Dus reis gerust naar Zanzibar in deze periode, maar verwacht af en toe wel een flinke bui.

Mijn tip: Wie geen tropische verlenging wil naar Zanzibar of één van de andere Swahili eilanden en zich wil focussen op safari in Tanzania, kan ik aanraden om voor de maanden april/mei/juni of november te gaan. Op deze manier kunt u op een voordelige manier naar Tanzania reizen, omdat de meeste lodges met laagseizoensprijzen werken. In plaats van een middenklasse accommodatie slaap je dan voor hetzelfde tarief in een mooi semi-luxe tented camp. Daarnaast heb ik in deze maanden onderweg de migratie kunnen zien in het centrale gedeelte van de Serengeti. Dit was niet het hoofddoel van de reis, maar toch erg mooi meegenomen als je die grote kuddes gnoes en zebra’s mag tegenkomen tijdens je rondreis. Wie wel een tropische verlenging naar Zanzibar wenst, kan het beste buiten de maanden april en mei naar Tanzania reizen of moet zich flexibel opstellen en af en toe een regenbui trotseren. Alle maanden (buiten deze april en mei om) lenen zich perfect voor een safari- en strandcombinatie. Ontdek hier onze reizen naar Tanzania en de tropische eilanden

Beste reistijd Kenia

Kenia is in principe het hele jaar door te bezoeken. Het regenseizoen in april en mei is wat heftiger dan in de rest van Oost Afrika dus deze maanden vermijdt u best, omdat in de Masai Mara sommige game tracks onbegaanbaar kunnen worden. De rest van het land is wel goed bereikbaar. In de maanden juli t/m september trekt de grote trek door de Masai Mara. Dit natuurspektakel is geweldig om te aanschouwen, maar hierdoor is het wel wat drukker in de parken dan in andere maanden.

Mijn tip: Aan de kust van Kenia is het goed vertoeven als begin of einde van een safari. Er zijn leuke kleinschalige accommodaties, helemaal “Matoke tours proof”. Zelf heb ik mijn huwelijksreis beleefd begin december in Diani Beach en waren er bijna geen toeristen. We hadden het rijk voor ons alleen en de onderwaterwereld voor de kust van Kenia is geweldig. Als u de grote trek al eens heeft gezien of deze gaat aanschouwen in buurtland Tanzania, dan is mijn tip om te reizen in de laagseizoen maanden naar Kenia. Dan stunten de lodges met hun prijzen en kunt u voor een mooie prijs in een luxe lodge verblijven. Ontdek hier onze reizen naar Kenia.

Beste reistijd Ethiopië & Djibouti

Ethiopië is zo’n immens groot land dat het verschillende klimaatzones heeft. Doordat delen van Ethiopië op grote hoogte liggen, soms wel 3500 meter boven zeeniveau, is het in de berggebieden kouder. Het noorden van Ethiopië kent een regenseizoen tijdens onze zomermaanden, terwijl in het zuiden het dan juist droog is. Wilt u een bezoek brengen aan de stammen van de Omo vallei, vermijd dan de maanden november, april en mei want dan kunnen de wegen slecht begaanbaar zijn.

De Danakil Depressie is een bizarre plek en één van de heetste en droogste plekken op aarde. Dit komt omdat het 160 meter onder zeeniveau ligt en de temperaturen lopen hier op tot 45 graden. Dit gebied kunt u het beste bezoeken van oktober t/m februari.

Mijn tip: Wie van snorkelen en duik houdt, kan in november/december en januari naar Djibouti reizen voor het spotten van de walvishaaien. Als een paar buien u niet afschrikt, en u het authentieke Ethiopië wil zien met bijna geen andere toeristen, dan zijn de maanden juli en augustus een goede keuze. Ontdek hier onze reizen naar Ethiopië en Djibouti.

Beste reistijd Namibië

Een droge bestemming met veel woestijnen, waar over het algemeen weinig regen valt. Welkom in Namibië! Er is wel een regentijd van november tot april. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 30 graden en er kunnen soms hevige buien met onweer voorkomen. Voor landschapsfotografie is dit natuurlijk een prachtige tijd. Ook Namibië ligt op het zuidelijk halfrond en kent omgekeerde seizoenen ten opzichte van ons. Vooral het verschil tussen de temperaturen overdag en s’ nachts kan enorm zijn in Namibië. Al met al is Namibië het hele jaar door prima te bezoeken.

De vruchtbare Zambezi regio, beter bekend als de Caprivi regio, heeft zijn vruchtbaarheid te danken aan de regens die hier vallen. Dit zijn kort maar krachtige buien die de wegen soms moeilijk begaanbaar maken.

Mijn tip: November is laagseizoen in Namibië en daardoor zijn er minder toeristen en zeer aantrekkelijke prijzen. Degene die graag een heldere sterrenhemel wil zien en mooie landschapsfoto’s willen maken, moeten juist in april en mei gaan. Ontdek hier onze reizen naar Namibië.

Tot slot wil ik melden dat we ook in Afrika te maken heeft met klimaatverandering. Zo zien we de afgelopen jaren in Oost-Afrika bijvoorbeeld dat in maanden die normaal gezien erg droog zijn er ook hevige korte regenbuien kunnen vallen. Reizen in het regenseizoen brengt ook vele voordelen met zich mee. Er zijn minder toeristen, de wegen zijn niet zo stoffig en het is een fantastische periode om vogels te spotten. Onze reisspecialisten zijn allemaal meerdere malen naar hun favoriete bestemmingen afgereisd en kunnen u dan ook het beste adviseren welke reisperiode het beste bij u en uw reiswensen past.
Ik hoop dat ik u op weg kunnen helpen!
Ilse van Agtmaal, Afrika specialiste bij Matoke Tours.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!