Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Beste reistijd

Beste reistijd

Wat is de beste reistijd voor Madagascar?

De regentijd in Madagaskar loopt officieel van half december tot begin maart. In die periode is er ook kans op cyclonen. Dit laatste vooral in het oosten van het land. Vanaf half maart stoppen de regens en krijgt het centrale hoogland een prachtige frisgroene kleur. De rijstterrassen staan bomvol en dit patchwork van vijftig tinten groen is een lust voor het oog. Tijdens de periode net na de regentijd, van half maart tot eind juni, is de eindeloze blauwe lucht gelardeerd met witte schapenwolkjes, dat in contrast met de groene heuvels en valleien zeer fotogenieke beelden oplevert. Dit is voor velen dan ook de mooiste periode om naar Madagascar te reizen! 

Twee klimaatzones

Over de gehele lengte van het eiland loopt een centrale bergrug met een gemiddelde hoogte van 1500m. Hierop wonen de meeste mensen en vinden we de belangrijkste steden als Antananarivo, Antsirabe en Fianarantsoa. Deze ‘ruggengraat’ van Madagaskar scheidt het land in twee duidelijke klimaatzones. Het westen heeft veel invloed van droge winden, die van het Afrikaanse continent komen en is dus overwegend droog. Hier vinden we dan ook de uitgestrekte savannes en droge prikkelbossen met baobabs. Het oosten daarentegen krijgt winden vanuit de Indische oceaan en die brengen de regens met zich mee. Tijdens de droge periode kan het in het oosten van het land toch nog regenen, maar niet zo vaak als tijdens het regenseizoen. Het is uiteraard te danken aan deze nattigheid dat we hier nog weelderige regenwouden vinden.

Terwijl het aan de kust, zoals in Ifaty, op Sainte Marie en Nosy Be, altijd tropisch warm is, wordt het in de maanden juli en augustus op het centrale hoogland beduidend koeler. Overdag zal het wel steeds rond de twintig graden zijn daar, maar tegen de avond zakt het kwik er tot onder de tien. Een extra warme trui is dan zeker geen overbodige luxe. Rond half september begint het ook op de centrale bergrug weer warmer te worden. De laatste drie maanden van het jaar zijn de warmste. Op het hoog plateau mag je rekenen op een goeie 25 graden terwijl het aan de kust boven de dertig graden zal pieken. In december begint de luchtvochtigheid aanzienlijk te stijgen. De regentijd zit er dan weer aan te komen.

Walvis migratie maanden

Zoals je weet is het in het zuidelijke halfrond winter als het in Europa zomer is. De walvissen van Antarctica voelen dit ook. Als ze genoeg vetreserves hebben opgeslagen zwemmen ze naar warmere voedselarme gebieden waar ze kalven en paren. Zo ook aan de kust van Madagascar tussen St Marie en het vasteland. Vooral de baaien rond het eiland Sainte Marie zijn hun geliefkoosde plekken om te overwinteren. De eerste migranten worden in het Kanaal van Mozambique gesignaleerd begin juli. Vanaf half juli tot eind september is het bij Sainte Marie een drukte van belang. Daarna, als de baby’s sterk genoeg zijn en het ook bij Antarctica weer warmer wordt, keren ze terug.

Even alles op een rijtje:

Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd liggen in vergelijking tot die van ons. Van noord tot zuid is het eiland 1600 kilometer lang en uw reis kan u dan ook door verschillende klimaatzones voeren. Madagascar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoostpassaat. Op Madagascar is er sprake van verschillende seizoenen.

  • Januari/februari/maart – Regentijd in Madagascar! In deze maanden is er veel kan op cyclonen en zijn vaak bepaalde delen van het land volledig afgesloten, dus bieden wij ook geen reizen aan van 15 januari tot 15 maart.
  • April/mei – Prachtige periode om Madagascar te bezoeken. Rustig, lekkere temperatuur, alles in bloei en veel dieren te spotten. Alleen kunnen bepaalde gebieden, zoals Bemeraha nog te nat zijn om te bezoeken. In deze periode is Madagascar qua kleur op z’n best!
  • Juni/juli/augustus – De wintertijd. Een aangename temperatuur met frisse nachten op het hoogland. Het is geen toeristenseizoen zoals in veel landen in Afrika, behalve de laatste twee weken van juli en op st Marie ivm met de walvissen. Er zijn genoeg dieren te zien alleen zijn veel reptielen in winterslaap. De kust is wat aangenamer dan in de zomerperiode waar het erg warm en klam is. Ook in Isalo, Bemeraha en Ankarana is dit een heerlijke periode om te wandelen. In het oosten kan er veel neerslag vallen. Zorg in ieder geval dat je genoeg warme kleding bij hebt voor de frisse avonden!
  • September/oktober/november – Dit is de lente periode van Madagascar. De rijstvelden staan in bloei en er zijn veel jonge dieren te zien. Ook is dit de beste tijd om vogels te zien in Madagascar. September is de laatste kans om nog walvissen te zien. Oktober is de drukste maand van het jaar in Madagascar. Dus ben er in deze periode op voorbereid dat je niet alleen bent in de parken.
  • December – Mooie en rustige maand om Madagascar te bezoeken. Dit is de maand voor het regenseizoen, het kan aan de kust heel warm worden. In het regenwoud is het aangenaam, zo ook in Noord Madagascar. Maar reken in het zuiden op echte warmte. Je kunt zeker nog een rondreis maken, alles is te zien, maar ben voorbereid op de warmte in Isalo en aan de kust. Een auto met airco is in deze periode een must!
  • Januari/februari/maart – Dit is de regenperiode in Madagascar en hier ligt alles stil. Veel lodges sluiten hun deuren een maand of twee voor renovatie en bepaalde gebieden zijn onbereikbaar. De kust is het hele jaar te bezoeken zo ook een aantal parken, dus reizen in deze periode is niet uitgesloten!
Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Meer reisinformatie over Madagaskar:

Reisinformatie | Accommodaties | Vervoer | Beste reistijd | Brochure