9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Reisinformatie

Reisinformatie

Op reis naar Madagascar

Alles wat u wilt weten over het Rode Eiland!

Bezoek in Madagascar de vele hoogtepunten, allen met hun eigen karakter. Wilt u verzorgd de hoogtepunten bezoeken, wilt u meerdere dagen de bergen in, wilt u aan één van de parelwitte stranden liggen, wilt u een steentje bijdragen aan de bescherming van bedreigde lemuren, wilt u zelf rijden of wilt u luxe resorts bezoeken op de mooiste plekjes van Madagascar? Onze kennis over Madagascar is erg groot en we helpen u graag met het uiteenzetten van uw droomreis.

Lees op deze pagina alles over Madagascar, waaronder:

Beste reistijd

Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd liggen in vergelijking tot die van ons. Op Madagaskar kent men geen lente, zomer, herfst en winter. Eigenlijk is er sprake van twee seizoenen: het natte seizoen (regenseizoen, moesson) en het droge seizoen.

 

Bagage

Wij vragen u maximaal 18 – 20 kilo per persoon aan bagage mee te nemen + een kleine rugzak. Daarnaast adviseren we u om uw bagage mee te nemen in zachte reistassen. De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Air Madagascar of Madagasikara Airways. Mocht u uw zachte reistas iets beter willen beschermen, dan is het op de meeste internationale luchthavens mogelijk om uw bagage in plasticfolie te laten sealen.

Duurzaam toerisme

Het toerisme heeft een grote impact op Madagascar zowel positief als negatief. Zo ondersteunt het de economie, creëert het bewustzijn en het helpt om nationale parken, flora, fauna en de bevolking te beschermen. Maar ook de negatieve gevolgen zijn aanwezig zoals vervuiling en het bedelen van kinderen. Als touroperator proberen wij er voor te zorgen dat de negatieve gevolgen tot het minimum worden beperkt. Ook hebben we de handen ineen geslagen met de Apenheul om bedreigde diersoorten te beschermen door toerisme te ontwikkelen naar de betreffende gebieden. We willen u vragen ook bewust om te gaan het uitdelen van spulletjes aan lokale mensen en het overmatige gebruik van plastic.

Fooien

Het geven van fooien is zeer gebruikelijk in Madagascar. Parkgidsen, chauffeurs, bediening en loopjongens zijn voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van fooien. U krijgt van ons richtlijnen in de reizigersinformatie, maar het blijven richtlijnen. En kunt u naar eigen inzichten en tevredenheid van hun diensten en service bepalen. Tijdens een groepsreis regelt uw gids/chauffeur dit veelal vanuit een fooienpot.

Inentingen

Matoke Tours heeft niet de kwalificaties om alle adviezen betreffende gezondheid in Madagascar te leveren. Er wordt dan ook streng geadviseerd om ruim op tijd (uiterlijk 5 weken voor vertrek) contact op te nemen met de GGD of naar uw huisarts te gaan voor het volledige advies en de benodigde vaccinaties en malariaprofylaxe.

Klimaat

Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland en België. Van noord tot zuid is het eiland 1600 kilometer lang en uw reis kan u dan ook door verschillende klimaatzones voeren. Madagascar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoostpassaat. De zomerperiode loopt van november tot maart. Het kan dan zeer warm worden met vrij veel regenval. De winterperiode duurt van april tot oktober, dan is het droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind.

Munteenheid & betalen

In Madagascar betaalt men met Malagasy Ariary. Wij adviseren om voldoende euro´s mee te nemen in coupures van 50 euro. Het beste is een aanzienlijk deel te wisselen bij aankomst op het vliegveld. Zorg wel dat u even de tijd neemt om het na te tellen want het gaat nog weleens mis. U kunt tijdens de reis altijd meer wisselen in de grotere steden of met euro’s betalen in een hotel mocht dit nodig zijn. Geld kunt u tegenwoordig ook vrij makkelijk pinnen, zelfs met gewoon een Maestro kaart. In eigenlijk alle steden is wel een BFV bank of BMOI bank te vinden waarbij u met die kaart terecht kunt. Wij adviseren u er niet volledig op te rekenen tijdens uw reis, stroomstoringen of lege automaten kunnen roet in het eten gooien. Zorg daarom dat u voldoende cash bij u heeft.

Paspoort & visum

Uw paspoort moet bij vertrek vanuit Madagascar nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast moeten er nog twee lege opeenvolgende pagina’s in uw paspoort zitten. Indien dit niet het geval is, bestaat de mogelijkheid dat u wordt geweigerd op de (heen)vlucht. U heeft voor Madagascar een visum nodig, deze regelt u eenvoudig bij aankomst op het vliegveld in Madagascar.

Visum Madagascar 2

Reisbegeleiding

U wordt begeleid door een professionele en Engelssprekende privé chauffeur/gids. Wel is Engels niet hun eerste taal, dus kan het in het begin even wennen zijn aan het accent. In de nationale parken zal u door een lokale parkgids worden begeleid. Dit is verplicht in Madagascar. Ook deze gidsen spreken Engels en kennen hun gebied als geen ander.

Taal & cultuur

Er zijn eigenlijk drie officiële talen in Madagascar: Malagasy, Frans en Engels. De echte officiële taal in Madagascar is het Malagasy. De tweede taal is Frans, vanwege de Franse kolonisatie, deze wordt (vooral in de steden) goed gesproken. Engels (de derde officiële taal) wordt nog maar door een beperkt aantal mensen gesproken. Het is handig als u een woordje Frans spreekt of een klein woordenboekje mee neemt. De chauffeurs spreken over het algemeen een aardig woordje Engels.

TravelDoc

TravelDoc controleert snel en efficiënt de vereiste internationale reisdocumentatie, inclusief visumvereisten en Covid-19 regels en eventuele reisbeperkingen die door de autoriteiten in zowel het het transit- als bestemmingsland aan de passagier worden opgelegd. 

Vul uw vliegroute in, inclusief eventuele tussenlandingen, en vermeld welk land uw paspoort is uitgegeven en de verloopdatum. Dan krijgt u een duidelijke Go / No Go-indicatie samen met duidelijke instructies met betrekking tot de benodigde documenten.

Veiligheid

Over het algemeen is Madagascar voor de toerist een veilig land, maar u moet zoals overal natuurlijk wel op uw hoede zijn. Net zoals in ieder land is het uiteraard niet aan te raden om zichtbaar met veel geld rond te lopen of om waardevolle spullen (bijv. sieraden, camera’s) te dragen. Met name rond bus- en taxiparken, markten en uitgaansgelegenheden is het raadzaam geen waardevolle bezittingen bij u te hebben en alert te zijn voor zakkenrollers. Het wordt afgeraden om in het donker over straat te lopen of te reizen.

Zwaarte tijdens het reizen

Madagascar is een intensief land om door te reizen, een flexibele instelling is dus een must. Hou rekening met bochtige wegen, die het voor sommigen onaangenaam kunnen maken, maar ook met ongeplande opstoppingen door lokaal verkeer zoals bolderkarren getrokken door Zebu, Pousse Pousse (riksja), karren en slecht onderhouden oude auto’s of bruggen die zijn weg gespoeld. Natuurlijk heeft alles zijn charme en hoort het bij de cultuur en authenticiteit van Madagascar, maar de reisdagen kunnen soms langer zijn dan gepland. De wandelingen zijn over het algemeen goed te doen voor iedereen die redelijk ter been is. Maar regenwouden kunnen slibberig zijn, de bergen kunnen ongelijk rotsachtige ondergrond hebben en zon en regen kunnen de condities zwaarder maken.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen

Meer reisinformatie over Madagaskar:

Reisinformatie | Accommodaties | Vervoer | Beste reistijd | Brochure