9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Ranomafana

Hoogtepunten

Ranomafana

Nationaal Park

Vanaf Antananarivo, langs de snelweg N7 naar het zuiden ligt Ranomafana, zonder twijfel het meest populaire nationale park van Madagascar. Ranomafana werd een nationaal park in 1991 nadat in 1986 de gouden bamboo lemuur werd ontdekt, die erg werd bedreigd met uitsterven. Het park beslaat meer dan 416 vierkante kilometer regenwoud, gevuld met unieke flora en fauna. ‘Rano’ betekent water en ‘Mafana’ betekent warm in het Malagasy. Letterlijk vertaalt dus ‘warm water’. Deze naam komt van de warmwaterbronnen die zich in het park bevinden. Om deze reden vestigden de Fransen een kuuroord in dit gebied en daarom heen ontwikkelde zich het dorpje.

Het is er het hele jaar vochtig en er zijn geen maanden die voorbij gaan zonder regen. Langs het park loopt de rivier Namorona. Een aantal van haar zijrivieren lopen door het park, waardoor je tijdens de wandeling meerdere keren stromende beekjes moet oversteken.

Ranomafana

Flora en fauna

Er leven 12 soorten lemuren in dit park; de gouden halfmaki en de grijze halfmaki, de breedsnuithalfmaki, de roodkopmaki, de roodbuikmaki en de nocturne rode muismaki. Verder vindt u er met een beetje geluk de zeldzame Aye Aye, de Milne-Edward’s Sifaka, de zwartwit lemuur, de Ringstaart Maki, de grote katmaki en de bamboe lemuur. De katachtige Fossa, het enige roofdier in Madagascar komt ook voor in Ranomafana, samen met de vele mangoesten.

U vindt er ook 118 vogelsoorten, waarvan 30 alleen in Ranomafana voorkomen. 68 soorten worden met uitsterven bedreigd, zoals de Madagascar havik en de kuif Ibis. Ook vindt u er 62 soorten reptielen, zoals de bladstaart gekko’s, een grote variatie aan slangen en kameleons. En er leven maar liefst 98 soorten kikkers, 90 soorten vlinders en 350 soorten spinnen in Ranomafana.

Activiteiten in Ranomafana

Wandelen

Ranomafana is het park met misschien wel de excursie mogelijkheden. Bekijk hieronder alle mogelijkheden: 

Er zijn 5 verschillende routes in het park die u kunt bewandelen met professionele Engelstalige gidsen. De wandelingen beginnen vroeg in de ochtend. Behalve overdag raden we zeker aan ook de rand van het park te bezoeken in het donker om de nachtdieren te spotten met een getrainde gids. Net zoals in Andasibe Park vind je ‘s nachts de meeste reptielen, kikkers en kameleons maar ook de nachtlemuren, zoals de muis lemur en de wollige lemuur.

 

Varibolomena circuit

Dit is de makkelijkste wandeling met als hoofddoel om de gouden bamboo lemuur te spotten.

Sahamalaotra circuit

Dit is een stevige wandeling van ongeveer 10 km door het bos met oog voor alles wat er leeft in Ranomafana.

Vohiparara circuit

Dit is een tocht van twee dagen (20 kilometer omhoog en omlaag). Een mooie wandeling met een bezoek aan een ‘sacred lake’.

Varibolomena circuit: Dit is de makkelijkste wandeling met als hoofddoel om de gouden bamboe lemuur te spotten.  

Sahamalaotra circuit: Dit is een stevige wandeling van ongeveer 10 km door het bos met oog voor alles wat er leeft in Ranomafana.  

Vohiparara circuit: Dit is een tocht van twee dagen  (20 kilometer omhoog en omlaag). Een mooie wandeling met een bezoek aan een “sacred lake”.

Varijatsy circuit: Dit is een tocht van 1 of 2 dagen. 15 kilometer over moeilijke paden. Deze tocht gaat door het primaire bos op zoek naar lemuren.  

 

Als u een van de twee laatst genoemde tochten wilt ondernemen zult u 3 nachten in Ranomafana moeten overnachten en moeten we het van tevoren regelen met een gids ter plaatse.  

andere hoogtepunten

in madagascar

Madagascar kent een unieke flora en fauna. De meeste diersoorten, planten en bloemen komen alleen op dit unieke eiland voor. Lemuren zwieren er door regenwouden en kameleons houden u voor de gek door hun bizarre camouflage patronen. En dan nog te bedenken dat Madagascar de meest paradijselijke stranden op aarde bezit en een zeer vriendelijke bevolking kent! Hieronder een overzicht van alle hoogtepunten op Madagascar! De meest bekende zijn:

Ranomafana
Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen