Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Namibiëwoestijn

Hoogtepunten

Namibië woestijn

Nationaal Park met oneindige landschappen

De Namibiëwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en tevens één van de droogste woestijnen op de planeet. Er valt gemiddeld slechts 2mm tot 85mm regenval per jaar. De uitgestrekte woestijnlandschappen en reusachtige duinen creëren een haast onaardse setting. De doodse stilte van het zand met de altijd voortdurende waaiende wind maakt dat de Namibiëwoestijn aanvoelt als een oerkracht van ongekende schoonheid. De intens oranje teint van het duinzand lijkt tot leven te komen tijdens het steeds veranderde licht van de morgenstond. En ’s avonds straalt de fonkelende Melkweg met haar duizenden sterren helder aan de hemel. Dit is pur sang Namibië beleven.

Namib-Naukluft Nationaal Park

De Namibiëwoestijn bestaat voor het grootste deel uit het Namib-Naukluft Nationaal Park en is maar liefst 49.768m2 groot. Dit is nog groter dan Zwitserland en tevens het grootste nationale park van Afrika! De Namib-Naukluft woestijn beslaat zeeën aan zandduinen, verschillende (droge) rivierbeddingen, rotsachtige gebergtes, alleenstaande ‘inselbergen’ en grindvlaktes welke in rap tempo worden afgewisseld. Het meest bekende hoogtepunt is de Sossusvlei. De Sossusvlei ligt in het hart van het Namib-Naukluft Nationaal Park, nabij het plaatsje Sesriem. Dit is tevens het meest drukbezochte gebied van de woestijn met de meeste accommodaties en voorzieningen.

Sossusvlei / Deadvlei

De Sossusvlei is de meest gefotografeerde regio van Namibië. De perzikgekleurde zandduinen schitteren sierlijk voor ieders lens. De gebogen duinruggen steken scherp af in het sterke ochtendlicht waarbij de zon- en schaduwkant twee compleet andere werelden lijken te vertegenwoordigen. Een verleidelijke duin om te beklimmen is ‘dune 45’. Eenmaal bovenop worden reizigers getrakteerd op een immens lakendoek van oranje en gele duinen.

Mogelijk nog fotogenieker zijn ‘big mama’ en ‘big daddy’. Dit duinengebied ligt het meest diep in de Sossusvlei. De ruige, intense zandwegen maken de rit er naar toe op zijn zachts gezegd avontuurlijk! Enthousiastelingen kunnen ‘big daddy’ tot aan de top beklimmen, of er voor kiezen halverwege al ‘skiënd’ op de voeten in de Deadvlei te glijden. Een behoorlijke spectaculaire entree in een onaards mooie omgeving. Op deze zoutpan staan skeletten van 500 jaar oude bomen. De zwarte silhouetten van deze bomen zijn prachtig om te fotograferen met de warmoranje duinen op de achtergrond.

Namibrand Natuurreservaat

Grenzend aan het Namib-Naukluft Nationaal Park ligt één van de grootste privéreservaten van Afrika: het Namibrand Natuurreservaat. Het is ongeveer half zo groot als België en herbergt wellicht de mooiste landschappen van de Namibiëwoestijn. De oorsprong van het reservaat ligt (zoals veelal in Namibië) in de veehouderij. Het huidige Namibrand Natuurreservaat bestond uit verschillende boerderijen. Door verschillende periodes van droogte werd de veehouderij bemoeilijkt en uiteindelijk in de jaren tachtig gestaakt. In 1988 kocht één van de eigenaren, Albi Brückner, de twee aangrenzende boerderijen vanwege de prachtige landschappen. Brückner en andere aandeelhouders hebben vanaf toen meerdere omliggende boerderijen opgekocht, allen met conservering en toerisme als doel. Het Namibrand Natuurreservaat herbergt vandaag de dag de meest exclusieve accommodaties van Namibië. En hoewel de activiteiten en ecosystemen vergelijkbaar zijn met die van het Namib-Naukluft Nationaal park, is het Namibrand Natuurreservaat landschappelijk gezien het meest indrukwekkend!

Klimaat, Flora en Fauna

Woestijnen worden normaliter als barre en dorre landschappen geschetst met weinig flora en fauna. Verrassend genoeg is niets minder waar voor de Namibiëwoestijn (omvat zowel Namib-Naukluft Nationaal Park alsmede Namibrand Natuurreservaat). Doordat de Namibiëwoestijn miljoenen jaren oud is, heeft de natuur de tijd gehad om zich aan te passen aan de steeds veranderende omstandigheden. Gemiddeld wordt de Namibiëwoestijn ééns per decennia overvallen door een gigantische storm welke hoge concentraties regenval met zich meebrengt. De open vlaktes, valleien en droge rivierbeddingen kunnen overnacht veranderen in waterrijke, vruchtbare landschappen. Uit het niets ontpoppen de bloemen en grassen zich in de woestijn terwijl vogels uit allerlei uithoeken verschijnen.

Buiten dit bijzondere natuurverschijnsel wordt de Namibiëwoestijn dagelijks gevoed door onderwaterrivieren en indrukwekkende mist- en wolkenpartijen. Deze minimale toevoer van vocht is voldoende om de bijzondere planten- en diersoorten te laten floreren. Bekende diersoorten welke gezien worden in de woestijn zijn o.a. oryxen, struisvogels, koedoes, bergzebra’s, hartebeesten, springbokken, jakhalzen, Kaapse vossen en verschillende vogel-, reptielen-, slangen- en insectensoorten. De vegetatie in de Namibiëwoestijn loopt uiteen van grassoorten, koker- en acaciabomen tot aan de endemische Welwitschia plant. Een bezoek aan de Namibiëwoestijn legt de nadruk op de sterkste organismen van de planeet, die zelfs in deze bizarre omstandigheden goed gedijen.

Activiteiten in Namibiëwoestijn

Vlieg over de woestijn

Ontdek hieronder het weidse scala aan activiteitenmogelijkheden in de Namibiëwoestijn. Houdt er rekening mee dat sommige activiteiten accommodatie gebonden zijn!

andere hoogtepunten

in namibië

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

UIT LIEFDE VOOR AFRIKA

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!