9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Fish River Canyon

Hoogtepunten

Fish River Canyon

Grootste kloof van Afrika

Fish River Canyon is een paradijs voor elke avonturier, geoloog of sterrenwacht. De grootste kloof van Afrika ligt in het zuiden van Namibië en wordt door haar afgelegen ligging door het gros van de reizigers overgeslagen. Hoewel dat geen rechtdoet aan de schoonheid en grootsheid van de Fish River Canyon, betekent het wel dat de weinige reizigers die het zo ver schoppen, dit pareltje vrijwel voor zichzelf alleen hebben!

De Fish River Canyon is na de Grand Canyon (Arizona, USA) de grootste kloof ter wereld. De kloof is 161km lang, 27km breed en 550 meter diep (op haar diepste punt). De kloof ligt in een fascinerend dor en heuvelachtig landschap, niet ver van de grens met Zuid Afrika. Buiten de Fish River Canyon loont een bezoek aan de regio om meerdere redenen. De vergezichten zijn machtig mooi, er liggen een paar schitterende accommodaties en de bijzondere flora en fauna zijn verrassend anders hier!

Geologie

De historie van Fish River Canyon gaat zo’n 1.800 miljoen jaar terug en is daardoor de droom van elke geoloog! De oudste schaal- en schelpresten, zandsteen en lava liggen nabij de huidige bodem van de rivier in de kloof. Door de miljoenen jaren heen zijn de resten samengeperst en getransformeerd in graniet en dolorietdijken welke verantwoordelijk zijn voor de donkere kleuren in het gesteente.

De zee heeft door de miljoenen jaren heen verschillende sedimenten, kalksteen en conglomeraten achtergelaten op de ondergrond. Er wordt geschat dat zo’n 500 miljoen jaren geleden een barst is ontstaan in deze ondergrond. Dit is het begin van de Fish River Canyon geweest, wat is uitgebreid tot een kilometers lange vallei. Bewegende gletsjers en erosie hebben de afgelopen 50 tot 300 miljoen jaren geleid tot de huidige meanderende koers van de kloof.

Activiteiten in Fish River Canyon

Verbaas je over de afgelegen Fish River Canyon en de verschillende activiteitenmogelijkheden hier. Houdt er rekening mee dat sommige activiteiten accommodatie gebonden zijn!

Fish River Canyon

Het is mogelijk om al voor de morgenstond de parkentree van Fish River Canyon te betreden. Vervolgens kunnen reizigers naar één van de uitzichtpunten rijden om van de zonsopgang te genieten. Geniet van een (zelf mee gebracht) kopje koffie terwijl het licht langzaam in de gigantische kloof valt en haar ware grootsheid onthuld! Tip; rij niet direct naar ‘Main Viewpoint’, omdat het hier in de vroege ochtend wat drukker kan worden. Het is meer bijzonder om de dag bijvoorbeeld te starten bij ‘Eagle’s Rock Viewpoint’ of  ‘Three Sisters Rock Viewpoint’, waar vrijwel niemand direct heen rijdt. Gebruik de rest van de ochtend om de andere punten en het uitzicht te bewonderen!

Landschapssafari’s

Vanuit Canyon Roadhouse, Canyon Village en Canyon Lodge worden elke namiddag landschapssafari’s georganiseerd. De landschapssafari gaat traditioneel over in een ‘sundowner’, ofwel borrelmoment tijdens de zonsondergang. Tijdens de landschapssafari’s ligt de nadruk op natuur, de prachtige omgeving en het wild wat onderweg gezien kan worden. In de regio rondom de Fish River Canyon kunnen reizigers verwachten oryxen, struisvogels, koedoes, bergzebra’s, hartebeesten, springbokken, jakhalzen, Kaapse vossen en verschillende vogel-, reptielen-, slangen- en insectensoorten te zien. Ook komen bijzondere planten- en bomensoorten aan bod.

Alle safarivoertuigen zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers, met maximaal 10 personen. De meer exclusieve accommodaties hanteren doorgaans kleinere groepjes in de jeep, hoewel dit niet een garantie is.

Wandeling tijdens zonsondergang

Elke namiddag biedt Canyon Village en Canyon Lodge een korte wandeling aan, net voor de zon ondergaat. Deze zogenoemde ‘sunset wandeling’ brengt reizigers naar een mooi uitzichtpunt waarbij  onder het genot van een drankje iedereen geniet van de zonsondergang. Een leuke en mooie activiteit, net voor het diner!

Sterrenwacht

Fish River Canyon is één van de donkerste plekken op aarde, met vrijwel geen lichtvervuiling. Het is dan ook geen verrassing dat dit een waanzinnig goede plek is om de Melkweg en verschillende sterrenstelsels te bewonderen. Vanaf elke lodge is het mogelijk om de sterrenhemel met het blote oog goed te zien.

(Meerdaagse)wandelingen

Voor de avonturiers is het mogelijk een meerdaagse wandeling te ondernemen door de kloof van Fish River Canyon. Houdt echter rekening met het pittige terrein en de hoge temperaturen die de wandeling kunnen bemoeilijken. Tijdens deze meerdaagse wandeling gaat er een volledig team mee welke o.a. de kampeerplekken en maaltijden onderweg goed verzorgen.

andere hoogtepunten

in Namibië

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!