9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Skeleton Coast en Kaokoland

Hoogtepunten

Skeleton Coast

en Kaokoland

Ten noorden van Swakopmund tot aan de Angolese grens vinden reizigers de onstuimige Skeleton Coast. Deze kustlijn is berucht vanwege de vele schepen die hier in het verleden schipbreuk hebben geleden. De woeste ijskoude Atlantisch oceaan kent hier onverwachte stromingen en zandbanken waardoor veel schippers tegen het uitzichtloze strand van de woestijn werden geslagen. Als je als schipper de schipbreuk overleefden begonnen de echte problemen pas aan de land… Met de krachtige oceaan aan de ene zijde en de weinig vergevende woestijn aan de andere zijde waren je laatste dagen meestal geteld.

Dorob Nationaal Park en Skeleton Coast Park

Hedendaags bestaat de gehele Namibische kustlijn uit beschermd natuurgebied. De woestijn tussen Swakopmund en de Ugab rivier is uitgeroepen tot Dorob Nationaal Park. Deze regio is goed bereikbaar met prima wegen, recreatie doeleinden zoals zeevissen en verschillende indrukwekkende scheepswrakken die vanaf het strand gemakkelijk te bewonderen zijn. Het woestijngebied vanaf de Ugab rivier tot aan de Angolese grens bestaat uit Skeleton Coast Park. Ook hier monden verschillende (droge) rivieren vanaf de woestijn uit in de Atlantische oceaan zoals de Huab-, Hoanib- en Kunene rivier. Hoe verder noordelijk men reist, hoe lastiger de wegomstandigheden worden. Vanaf Terrace Bay is het niet meer mogelijk om verder te rijden. De enkele accommodaties die verscholen liggen aan/ in Skeleton Coast Park kunnen slechts per vliegtuigje bereikt worden.

Fauna in de onherbergzame woestijn

Op het eerste gezicht lijkt de Skeleton Coast een onherbergzaam en ruig gebied. Maar wie langer de tijd neemt om de woestijn te bewonderen kan verbluffende wild taferelen aanschouwen! De normaliter droog gevallen riviervalleien gelden als oases voor oryxen, koedoes, springbokken, jakhalzen, giraffen en genetkatten. Ook worden cheeta’s, leeuwen en zebra’s waargenomen, hoewel deze ontmoetingen schaars zijn. De seizoensgebonden woestijnolifanten daarentegen zijn graag geziene gasten in de riviersystemen van de Skeleton Coast.

Kaokoland

Ver verscholen in noord Namibië, grenzend met Angola ligt Kaokoland. Dit land wordt gedomineerd door de Himba die zich hebben weten aan te passen aan het soms godverlaten landschap. De omstandigheden kunnen behoorlijk ontmoedigend zijn door het ruige landschap en de minimale ontwikkeling. De waterbronnen zijn schaars en liggen ver uit elkaar. Een bezoek aan Kaokoland is op zijn zachts gezegd dan ook een avontuur op zich.

Er zijn een paar bereikbare accommodaties die op de grens van Damaraland en Kaokoland liggen. Per 4×4 voertuig zijn deze, vaak luxe, accommodaties leuke en enigszins betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Vanaf hier kunnen reizigers een authentieke beleving verwachten naar o.a. de woestijnolifanten en/of lokale Himba- en Herero dorpen.

Kunene Rivier en Epupa Falls

De Kunene rivier is de natuurlijke grens tussen Namibië en Angola en landschappelijk wellicht de mooiste regio van heel Namibië. Er liggen hier een handjevol schitterende accommodaties (waaronder Serra Cafema en Okahirongo River Camp) welke slechts per vliegtuigje bezocht kunnen worden. De regio rondom de sprookjesachtige Kunene Rivier herbergt tropische palmbomen, mopane-bomen, krokodillen, zebra’s, giraffen en een weids scala aan kleurrijke vogels.

De Epupa Falls is één van de andere hoogtepunten in Kaokoland. Rondom de watervallen herbergt de Epupa rivier een paar eilandjes om vervolgens 35 meter naar beneden te storten waar de schitterende rivier verder stroomt. Omgeven door palm- en baobabbomen is dit een spectaculaire plek, ver van de gebaande paden met een enkel Himba-dorp als uitzondering.

SKELETON COAST EN KAOKOLAND

Ontdek ze allemaal!

Afgelegen, exclusief en uniek; dat is een verblijf in Skeleton Coast en/of Kaokoland! Bekijk hier de bijzondere activiteitenmogelijkheden.

Meerdaagse fly-in safari Skeleton Coast

Eén van de meest gerenommeerde lokale toerisme partijen is Skeleton Coast Safari’s. Ze organiseren vanaf Windhoek een meerdaagse fly-in safari naar de afgelegen duinen van de Skeleton Coast. Per sportvliegje en landcruiser doorkruisen reizigers deze onontdekte regio op een zo duurzame en intieme manier mogelijk. De hele organisatie staat bekend om haar professionaliteit en passie voor de regio. Conception Vallei, Kuidas Camp, Terrace Bay, Hoarusib Vallei, Kaiu Maru scheepswrak, historische rotstekeningen en afgelegen Himba dorpen zijn slechts een paar voorbeelden van de bijzondere locaties die op deze 4-daagse fly-in safari worden bezocht. Zonder twijfel is dit één van de meest bijzondere excursies mogelijk in Namibië welke door vele als levens veranderend worden omschreven!

Sterrenwacht

Skeleton Coast en Kaokoland zijn één van de donkerste plekken op aarde, met vrijwel geen lichtvervuiling. Het is dan ook geen verrassing dat dit een waanzinnig goede plek is om de Melkweg en verschillende sterrenstelsels te bewonderen. Vanaf elke lodge is het mogelijk om de sterrenhemel met het blote oog goed te zien.

Jeepsafari’s

Vanuit verschillende accommodaties worden er jeepsafari’s uitgevoerd met de nadruk op woestijndieren. Daarentegen zijn er ook accommodaties (zoals aan de Kunene Rivier of aan de Skeleton Coast) waar de nadruk meer op het landschap ligt. Uiteraard kan er ook hier wildleven gezien worden, echter is het ruige landschap hier de grootste trekpleister. Mocht er dan alsnog een woestijngiraf of woestijnolifant passeren, dan is dit natuurlijk een extra bonus! Ook komen bijzondere planten- en bomensoorten aan bod tijdens de jeepsafari.

Alle safarivoertuigen zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers, met maximaal 10 personen. De meer exclusieve accommodaties hanteren doorgaans kleinere groepjes in de jeep, hoewel dit niet een garantie is.

Himba en/of Herero dorp bezoek

Vanuit verschillende accommodaties is het mogelijk om een bezoek te brengen aan een Himba- of Herero stam nabij. Afhankelijk van de locatie van de accommodatie is mogelijk om slechts één van deze twee stammen te bezoeken. Omdat Skeleton Coast en Kaokoland zo’n afgelegen regio’s zijn, zullen er geen hordes toeristen op deze dorpen afkomen. Ben er echter wel van bewust dat alle accommodaties samenwerkingsverbanden hebben met specifieke dorpen. De lokale inwoners zijn dan ook bekend mee het fenomeen dat reizigers hun dorp af en toe bezoeken. U kunt tijdens een dorpsbezoek vrij foto’s maken en vragen stellen.

andere hoogtepunten

in namibië

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!