Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Zambezi Regio

Hoogtepunten

De Zambezi Regio

voorheen Caprivistrook

Totaal anders dan de rest van Namibië is de voormalige Caprivistrook, tegenwoordig Zambezi regio genoemd. Gevoed door de Kavango-, Zambezi- en Kwando-rivier is de Zambezi Regio het meest vruchtbare gebied van Namibië. Het lijkt in geen opzicht op de droge, open woestijnvlaktes die Namibië doorgaans kenmerken. De Zambezi Regio is een herkenbaar Afrikaans plaatje met bruisende dorpen, groentestallen langs de weg, rondrennende kinderen en dames die spullen op hun hoofd naar de volgende markt dragen. Daarnaast zijn er drie nationale parken te bezoeken in het gebied; Bwabwata-, Mudumu- en Nkasa Rupara Nationaal Park. De voormalige Caprivistrook behoort landschappelijk tot het één van de mooiste (natuur)gebieden van Namibië en herbergt een schat aan bijzondere activiteiten en accommodaties!

Mens versus natuur

De Zambezi regio is het dichtstbevolkte gebied van Namibië. Met de vele dorpen en akkers boordevol voedsel liggen er uitdagingen voor de migrerende olifanten, buffels en overige dieren. De dieren migreren vrij tussen Namibië, Angola, Zambia, Zimbabwe en Botswana en zijn altijd op zoek zijn naar vers voedsel en nieuwe waterbronnen. Waar mensen en wilde dieren in contact komen ontstaat frictie wat in het verleden o.a. heeft geleid tot veel jacht op het wildleven. Door nieuwe nationale parken en conserveringsgebieden te creëren in de Zambezi Regio, tracht de overheid de spanningen te minimaliseren. Het leefgebied van het wildleven wordt groter met minder incidenten met de lokale bewoners als gevolg. Daarnaast wordt de lokale bevolking beter geïnformeerd en worden oogsten vergoed als die verwoest worden door passerend wild.

Bwabwata Nationaal Park

Het overgrote deel van de Zambezi Regio bestaat uit Bwabwata Nationaal Park. Het park is onderverdeeld tussen Bwabwata Oost en Bwabwata West. Vervolgens zijn er drie conserveringsgebieden aangewezen; Mahango, Buffalo en Kwando. Soms worden deze sub-regio’s van Bwabwata als losse nationale parken beschreven. Ze behoren echter allen tot Bwabwata Nationaal Park! De regio’s tussen de conserveringsgebieden worden omgeschreven als ‘multiple-use’ regio’s. Dit zijn de belangrijkste leefgebieden voor de lokale bewoners. Ook wordt dit ‘multipe-use’ gebied gebruikt voor landbouw- en vee-doeleinden. Uiteraard kan het wild vrij migreren tussen alle bovenstaande regio’s.

Het Bwabwata Nationaal Park is een waanzinnige regio voor vogelliefhebbers! Daarnaast worden ook olifanten, nijlpaarden, krokodillen, nijlvaranen etc. gezien tijdens de bootsafari’s. Katachtigen zoals leeuwen en luipaarden komen hier ook voor, hoewel ze minder gemakkelijk gezien worden in de bosrijke omgeving.

Mudumu Nationaal Park

Zuidelijk van het dorp Kongolo ligt Mudumu Nationaal Park, grenzend aan de Kwando rivier. Dit wildpark is met name interessant vanwege de hoge concentraties buffels, olifanten, roan- en sabelantilopen. Het park bestaat voornamelijk uit open rivierlandschap gevarieerd met bossen en struiken. Door de minimale ontwikkeling van paden en de afwezigheid van accommodaties, zijn activiteiten in Mudumu Nationaal Park (vooralsnog) lastig te organiseren.

Nkasa Rupara Nationaal Park

In de meest verre zuidoost hoek van de Zambezi Regio ligt Nkasa Rupara Nationaal Park. De grenzende Kwando rivier verandert hier van koers in de ‘nieuwe’ Linyanti rivier. Nkasa Rupara bestaat overwegend uit moerasland met een netwerk aan kanalen en twee grote eilanden; Nkasa en Lupala. Door het open landschap en het vele water is Nkasa Rupara een paradijs voor vogelliefhebbers, met maar liefst 430 verschillende vogelsoorten. Ook kent het park hoge concentraties sitatoenga’s, rode litschie waterbokken en grote kuddes buffels. Activiteiten zijn alleen mogelijk vanuit Nkasa Lupala Tented Lodge, de enige accommodatie in het gebied.

Katima; Springplank voor Zambia en/of Botswana

In het oosten van de Zambezi Regio ligt het leuke stadje Katima, op zo’n 90 km van de Ngoma grens met Botswana. Reizigers vinden in Katima restaurants, banken, winkels, tankstations en autoverhuurbedrijven waardoor Katima het ideale start- of eindpunt van een Namibië reis is. Vanaf Katima kunnen reizigers naar Kasane in Botswana, Victoria Falls in Zimbabwe of Livingstone in Zambia gebracht worden. Andersom kunnen reizigers afkomstig uit Botswana, Zimbabwe of Zambia hier de auto ophalen en starten met de Namibië rondreis!

Activiteiten in Zambezi regio

Ontdek ze allemaal!

De meest vruchtbare regio van Namibië staat boordevol wateractiviteiten. Maar er is voor de liefhebber ook meer! Bekijk hier de activiteitenmogelijkheden:

andere hoogtepunten

in namibië

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!