Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Swakopmund

Hoogtepunten

Bezienswaardigheden in Swakopmund

Duitse sferen in Namibië

Ingeklemd tussen de woeste Atlantische oceaan en de onherbergzame Namibiëwoestijn ligt de favoriete stad van de Namibiër; Swakopmund! Elke vakantieperiode (december t/m januari) verandert dit lieflijke stadje in een overladen vakantiebestemming voor de welvarende inwoner van Namibië. Het weidse scala aan bezienswaardigheden, activiteiten, tropische palmbomen en het bijzondere Duitse karakter maken Swakopmund een fijne plek voor de lokale bevolking én reizigers.

Prettig klimaat

In de warme zomermaanden van Namibië (onze winter) zoeken de inwoners uit het snikhete Windhoek een verkoelend onderkomen op in Swakopmund. De overige maanden strijken voornamelijk de internationale reizigers hier neer voor een kort verblijf. Swakopmund ligt aan de monding van de Swakop rivier, die overgaat in de Namibiëwoestijn. Door de directe ligging aan de Atlantische oceaan kent Swakopmund een gematigd klimaat. Vaak gaat het stadje in de ochtend gebogen onder een dikke laag mist die later plaats maakt voor een vriendelijk zonnetje. De ideale omstandigheden voor (actieve) vrijetijdsbestedingen! En daar zijn er gelukkig heel veel van om uit te kiezen…

Historie en Duitse invloeden

Swakopmund en Walvis Bay hebben een sterke, concurrerende  geschiedenis. Hoewel heel Namibië in 1884 een protectoraat van Duitsland werd, gold dit niet voor het nabij liggende Walvis Bay wat onder Brits toezicht bleef vallen. Toentertijd had Walvis Bay al naam gemaakt met haar enorme haven en de doorvoer van goederen. Hierop besloten de Duitsers in 1892 een eigen haven in Swakopmund te bouwen, inclusief aanlegsteiger. In 1915 verloor Duitsland echter de controle over Namibië aan Zuid-Afrika en ging de maritieme handel weer terug naar Walvis Bay.

In de jaren dat de Duitsers aan de macht waren hebben ze hun invloeden in Swakopmund duidelijk laten blijken én weten te conserveren! Tot op de dag van vandaag lijkt het alsof je door een eeuwenoude Duitse stad wandelt waar je jezelf op een heerlijke ‘apfelstrüdel’ of Schnitzel kunt trakteren.

Activiteiten in Swakopmund

Swakopmund is dé plek van Namibië waar reizigers hun hart kunnen ophalen aan de vele activiteitmogelijkheden

‘Little Five’- woestijntoer

Een erg leuke activiteit waar de nadruk ligt op de bijzondere flora en fauna van de Namibiëwoestijn. Dit is een ochtendactiviteit waarbij reizigers in een 4×4 onder begeleiding de woestijn in trekken. Eenmaal in de woestijnduinen aangekomen gaat de aandacht uit naar de levende dieren en natuur in de woestijn. Denk hierbij aan kameleons, hagedissen, slangen etc.!

Welwitschia-toer

Net buiten Walvis Bay/ Swakopmund liggen de oudste Welwitschia planten. Wanneer reizigers een halve dag vrij hebben is deze excursie dan ook aan te raden. Onder begeleiding van een lokale gids rij je in een spectaculaire omgeving wat zich het beste laat omschrijven als een maanlandschap bestaande uit valleien en rotsachtige woestijn. Uiteraard met het doel de bijzondere Welwitschia plant hier te aanschouwen!

Tip: deze excursie dient minimaal een paar dagen vooraf geboekt te worden i.v.m. de vereiste permits

Ballonvlucht

Een ballonvlucht over de Namibiëwoestijn is één van de meest bijzondere activiteiten in Namibië. De ballonvlucht stijgt op tijdens de zonsopgang, als het licht nog zacht is en de woestijn tot leven lijkt te komen met de steeds veranderde kleuren en landschappen. Na de één uur durende ballonvlucht landt u ergens in de woestijn voor een champagneontbijt. De exacte ballonvluchtroute is afhankelijk van de wind en vertreklocatie; de route wordt pas net voor de start bepaald. De ballonvlucht wordt normaliter met andere reizigers gedeeld. Er zijn verschillende vertreklocaties waardoor het altijd mogelijk is om een ballonvlucht te ondernemen, onafhankelijk van de accommodatieplek.

Quadbiken

Scheurend de zandduinen van de Namibiëwoestijn verkennen! Dit kan per quadbike in een speciaal daarvoor geselecteerd stuk duingebied om de negatieve impacts beperkt te houden. Onder begeleiding van een lokale gids maakt u een avontuurlijke quadbike tocht van één tot drie uur lang, afhankelijk van uw voorkeur. De snelheid wordt gemonitord aan de ervaring en leeftijd van de deelnemers. U vertrekt met uw eigen gezelschap voor deze avontuurlijke en leuke activiteit, net buiten Swakopmund. De transfers van/ naar uw hotel zitten in het quadbiken inbegrepen.

Cessnavlucht over de Namibiëwoestijn of Skeleton Coast

Het is mogelijk om vanuit Swakopmund te vertrekken voor een Cessnavlucht over de Namibiëwoestijn of Skeleton Coast. Gemiddeld duren deze vluchten zo’n 45 tot 90 minuten (prijs verschilt afhankelijk van de duur). Op een bijzondere manier genieten reizigers van een landschapssafari vanuit de lucht!

Paardrijden

Tussen Swakopmund en Walvis Bay liggen de paardenstallen van Okakambe Trails. Onder professionele begeleiding kunnen gasten hier een mooie paardrijdtour maken op het gewenste niveau. Het niveau van de minst ervaren ruiter word aangehouden voor het gezelschap. De ritten worden uitgevoerd in het prachtige, uitgestrekte landschap net buiten de Namibiëwoestijn.

Musea

Door de bewogen geschiedenis van Swakopmund zijn er verschillende musea te bezoeken in de stad. Reizigers kunnen dit gemakkelijk individueel ondernemen! Bezoek bijvoorbeeld het ‘Swakopmund Museum’ waar veel informatie te vinden is over de koloniale Duitse geschiedenis. Ook wordt er hier veel aandacht geschonken aan de bijzondere flora en fauna van de Namibiëwoestijn.

Erg interessant is ook de Sam Cohen bibliotheek. Er liggen hier 8000+ stukken literatuur over Swakopmund. Daarnaast is er ook een behoorlijk archief met eeuwenoude kranten (van 1898 tot aan nu) van de regio. Tot slot zijn er ook historische kaarten en foto’s te bewonderen.

andere hoogtepunten

in namibië

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips