Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Etosha Nationaal Park

Hoogtepunten

Etosha

Nationaal Park

Het meest wildrijke park van Namibië is Etosha Nationaal Park. Een kwart van het park beslaat de immense witte zoutpan, ook wel “Etosha Pan” genoemd. Hoewel de zoutvlakte tijdens het regenseizoen onder water kan lopen en dan oogt als een gigantisch meer, staat de Etosha Pan voornamelijk kurkdroog. Tijdens deze droge maanden verandert Etosha Nationaal Park in een paradijs voor ‘self-drive’ avonturiers die het safariavontuur willen aangaan. Geen park in Afrika is zo geschikt, en speciaal ontworpen, voor individuele reizigers die graag in de voetsporen van safaripioniers treden.

Self-drive safari

Reizigers kunnen begeleid op jeepsafari vanuit verschillende accommodaties. Maar, nog gebruikelijker is het om Etosha individueel te ontdekken. Het park is overzichtelijk en kent prima 2wd wegen waardoor iedere reiziger met een goed en sterk voertuig comfortabel op safari kan. Iedere individuele reiziger kan een plattegrond bij de parkentree kopen. In het park zelf zijn de verschillende paden, waterbronnen en regio’s duidelijk gemarkeerd.

Wildrijke waterbronnen

De meest wildrijke regio’s zijn doorgaans rondom de waterbronnen. Deze trekken in het gortdroge Etosha het meeste wild aan. Het leeuwendeel van de waterbronnen liggen ten zuiden en oosten van de ‘Etosha Pan’. Deze regio’s staan beter bekend als ‘Okaukuejo’ (centraal zuid Etosha) en ‘Namutoni’ (oostelijk Etosha). Reizigers worden hier vaak getrakteerd op het zien van grote kuddes zebra’s, olifanten, giraffen en veel andere hoefdieren. Met wat meer geluk zien reizigers ook neushoorns, leeuwen, cheeta’s en andere roofdieren.

Regio’s Etosha

Galton Gate

Galton Gate is de westelijke parkentree van Etosha en logistiek interessant voor reizigers die vanuit Opuwo komen. Met een paar van de nieuwste lodges in het park is dit een interessante onontdekte hoek om te bezoeken. Doordat het ver van de Etosha Pan en verschillende waterbronnen ligt, kan het wild spotten hier uitdagender zijn. Een leuke hoek voor de echte avonturiers!

Okaukuejo

De meest bezochte parkentree van Etosha is Okaukuejo. Vanaf hier kunnen reizigers een gemakkelijke safari naar Etosha Pan, ‘Sprokjeswoud’ en verschillende waterbronnen verwachten. Het levert een gevarieerd landschap van miombo-bos, open savannes, waterbronnen en de immense zoutpan op. Ook grenst het wildrijke reservaat van Ongava (boordevol neushoorns) aan deze parkentree. Okaukuejo kent een weids scala aan middenklasse tot exclusieve accommodaties op korte afstand van de parkentree.

Namutoni

Na Okaukuejo is de oostelijk parkentree van Namutoni de meest populaire start van een safari in Etosha. Namutoni kent de meeste waterbronnen in de nabije omgeving, wat doorgaans veel wild aantrekt en de dagindeling gemakkelijk maakt. Buiten de gigantische Etosha Pan vinden reizigers hier ook de kleinere zoutpan genaamd ‘Fisher’s Pan’. Het wildrijke reservaat van Onguma grenst aan de parkentree van Namutoni. Namutoni kent een leuk portfolio van semi-luxe tot exclusieve accommodaties op korte afstand.

King Nehala

Aan de noordoostkant van Etosha ligt de minst bezochte parkentree; King Nehala. Reizigers gebruiken deze parkentree met name als doorvoerhaven i.p.v. overnachtingslocatie. De parkentree van Namutoni kent namelijk meer en betere accommodatiemogelijkheden. Deze liggen daarnaast dichterbij de waterbronnen.

Voor de ervaren safarireizigers: Privé wildreservaten grenzend aan Etosha

In de hoogseizoensmaanden kan Etosha aardig druk worden met enthousiaste, aspirant safarigangers. Het ontbreekt deze individuele reiziger soms aan kennis en ervaring over de natuur. Een ervaren Afrikaliefhebber kan dit als negatief ervaren omdat de self-drivers niet altijd de juiste charme en kennis van de natuur en het wildleven toepassen op hun (rij)gedrag in het wildpark. Dit kan afbreuk doen aan de totale safaribeleving in Etosha.

Het is voor (ervaren) safariliefhebbers dan ook aan te raden om te kiezen voor een accommodatie in een aangrenzend wildreservaat. Tijdens zo’n verblijf (denk bijvoorbeeld aan Onguma Tented Camp of Ongava Bushcamp) worden de safari’s uitgevoerd door de rangers/ gidsen van de betreffende accommodatie in een open safari jeep. Andere bezoekers m.u.v. eigen gasten zijn niet welkom in het reservaat waardoor je onderweg vrijwel geen andere jeeps tegenkomt. Daarnaast herbergen de wildreservaten vaak nog hogere concentraties wildleven. Voornamelijk de neushoorn, leeuw en olifant komen in hogere aantallen voor in de wildreservaten! Daarnaast is het mogelijk om zowel in het wildreservaat op safari te gaan als in Etosha. Kortom, kies voor een verblijf in een wildreservaat voor de meest pure safaribeleving in Etosha!

Activiteiten in Etosha

Safariparadijs van Namibië

Bekijk hier de verschillende safari activiteiten rondom het bekendste wildpark van Namibië.

Self-drive safari

Etosha is het walhalla voor self-drivers. Vanwege de goed aangegeven routes, waterbronnen en bewijzering kunnen reizigers hier individueel goed op safari per huurauto. De regel is doorgaans; volg de route op de plattegrond waarbij de meeste waterbronnen bezocht kunnen worden! Bij de parkentree worden dag- of meerdaagse parkgelden verkocht, evenals een plattegrond van het park.

In Etosha hebben reizigers de om kans olifanten, leeuwen, neushoorns, luipaarden, cheeta’s, struisvogels, koedoes, zebra’s, hartebeesten, springbokken, jakhalzen, Kaapse vossen en verschillende vogel-, reptielen-, slangen- en insectensoorten te zien.

TIP: Vroeg in de ochtend is het erg druk en kunnen er lange rijen staan bij de parkentree. Het is dan ook aan te raden om wat later in de ochtend, of de middag vooraf, naar de parkentree te rijden om de entreegelden alvast te voldoen. Zo kunnen reizigers gemakkelijk ’s ochtends alle wachtende auto’s passeren en direct op safariavontuur gaan!

Jeepsafari in Etosha

Jeepsafari’s worden zowel in de ochtend als namiddag uitgevoerd (tegen een meerprijs) door de rangers van de verschillende accommodaties in Etosha. Tijdens de jeepsafari ligt de nadruk op natuur en het wild wat onderweg, en bij de waterbronnen, gezien kan worden. In Etosha hebben reizigers de kans om olifanten, leeuwen, neushoorns, luipaarden, cheeta’s, struisvogels, koedoes, zebra’s, hartebeesten, springbokken, jakhalzen, Kaapse vossen en verschillende vogel-, reptielen-, slangen- en insectensoorten te zien.

Deze begeleide jeepsafari’s gaan in dezelfde regio’s op safari als self-drive voertuigen. Houdt rekening met drukte vanaf juli t/m oktober. Alle safarivoertuigen zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers met maximaal 10 personen in een jeep. Dit kan oplopen naar meer personen als er een groter voertuig wordt ingezet. De meer exclusieve accommodaties hanteren doorgaans kleinere groepjes in de jeep, hoewel dit geen garantie is.

Jeepsafari in wildreservaten grenzend aan Etosha

Er zijn verschillende semi-luxe tot exclusieve accommodaties in privé concessies/ reservaten die grenzen aan Etosha. Denk aan Safarihoek (Etosha Heights), Ongava en Oguma.  Deze afgebakende (vaak gigantische) stukken grond herbergen hoge concentraties wild. De desbetreffende accommodaties voeren in eigen beheer zeer kwalitatieve safari’s uit in open jeeps. Doorgaans is het niet mogelijk om individueel op safari te gaan in de privéconcessies/ reservaten. Doordat er geen andere voertuigen in deze concessies/reservaten rijden, zijn de safari’s hier puur en authentiek. Daarnaast wordt het spotten van dieren vergemakkelijkt door ervaren rangers die het gebied op hun duimpje kennen. Een absolute aanrader voor reizigers die graag een kwalitatieve safari-ervaring in Etosha wensen!

andere hoogtepunten

in Namibië

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

UIt liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!