Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Kolmanskop en Lüderitz

Hoogtepunten

Kolmanskop en Lüderitz

Spookstad in de woestijn

Eén van de meest mythische plekken van heel Namibië is Kolmanskop, ofwel Kolmanskuppe. Ver weg in zuidwestelijk Namibië, ligt de spookstad van Kolmanskop. In een landschap bestaande uit slechts winderige woestijnvlaktes werd in 1908 dit niemandsland in één klap de meest begeerde plek van de toenmalige Duitse kolonie, Duits-Zuidwest-Afrika.

 

In April 1908 zag een lokale spoorwerker Zacharias Lewala, een steen in het woestijnzand glimmen. Hij bracht de steen naar zijn baas August Stauch die het op zijn beurt liet controleren op echtheid. Het bleek dat Zacharias naast de spoorlijn een diamant had gevonden! Het duurde slechts twee maanden tot dat in juni 1908 hordes gelukzoekers zich naar de regio haastten, hopend op een deel van het reeds ontdekte fortuin. In september van hetzelfde jaar riep Duits-Zuidwest-Afrika de gehele regio uit tot ‘Sperrgebiet’ – een verboden regio voor iedereen zonder officiële toegang. Dat is het tot vandaag de dag nog steeds, hoewel verandering op komst is.

Hoogtijdagen

Tussen 1908 en 1914 (de start van de Eerste Wereldoorlog) is er aan meer dan 5 miljoen karaat diamanten gemijnd in de regio van Kolmanskop. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de handel en zoektocht gestaakt in het Sperrgebiet. Nadat de Eerste Wereldoorlog voorbij was, werden de werkzaamheden gewoon hervat. Kolmanskop behoorde op dat moment tot één van de rijkste regio’s van Duitsland, en dat op een plek midden in de woestijn!

Tijdens de hoogtijdagen woonden er meer dan 300 volwassene en 44 kinderen in Kolmanskop. Overspoeld door luxe en weelde hadden de inwoners toegang tot een ijsmachine, winkel met luxe artikelen, bowlingbaan, zwembad, casino, ziekenhuis en een school. Er was zelfs een treintje dat dagelijks alle goederen tot aan de voordeur van de bewoners afzette! Ook kwamen in de lokale concertzaal de grootste sterren van de twintigste- en dertigste eeuw optreden. Een ongekende rijkdom, zeker voor die tijd.

De val van Kolmanskop

Lokale mijnwerkers zwoegden dag en nacht in de mijnen naar diamanten. De diamanten rondom Kolmanskop waren doorgaans beter te omschrijven als ‘diamantenstof’,  duidend op de minimale grootte van de diamanten. Ondertussen werden in het zuiden van Duits-Zuidwest-Afrika nieuwe diamantbronnen ontdekt, rondom de Oranje Rivier. Doordat in Kolmanskop de regio leeg werd gemijnd én rondom Oranje rivier diamanten werden gemijnd ter grootte van een duim, liep Kolmanskop langzaam leeg. De val van Kolmanskop was een feit. Toch duurde het nog tot 1959 dat de laatste drie families ook ‘opgaven’ waardoor Kolmanskop vanaf toen officieel een spookstad werd. Het zand van de Namibiëwoestijn heeft sindsdien de huizen, het ziekenhuis, concertzaal etc. overgenomen. Een paar gebouwen zijn gerestaureerd voor toeristische doeleinden, maar het gros van Kolmanskop ligt er exact bij zoals het is achtergelaten.

Lüderitz

Hoewel Lüderitz vooral gebruikt wordt als een uitvalsbasis voor Kolmanskop, is het ook een charmant stadje waar reizigers gemakkelijk wat tijd kunnen verdrijven. De koloniale Duitse invloeden zijn sterk merkbaar in de overwegend Duitse architectuur. De kleurrijke huizen en gebouwen creëren een ontspannen sfeer aan de Atlantische kust. Er zijn een paar leuke restaurants en cafés te vinden aan het centrale plein. Lüderitz staat bekend om haar verse vis- en zeevruchten, probeer dit dan ook zeker! ’s avonds is café ‘Barrels’ een gezellige plek voor een hapje en een drankje.

Activiteiten in Kolmanskop en Lüderitz

Van woeste kustlijn tot zanderige spookstad

Voor vele is Kolmanskop de hoofdreden om naar Lüderitz te komen. Maar er zijn meerdere leuke activiteitmogelijkheden in de regio. Doe hier inspiratie op!

Kolmanskop

Elke ochtend gaat om 09.00u en om 11.30u een georganiseerde rondleiding van start in Kolmanskop. Maak hier gebruik van want de lokale gidsen geven veel informatie met leuke weetjes over de regio! Tip: Sluit aan bij de vroege rondleiding van 09.00u zodat u voldoende tijd heeft om nadien foto’s te nemen. U bent vrij om rond te wandelen in Kolmanskop tot aan sluitingstijd. Houdt er ook rekening mee dat de rondleiding van 11.30u normaliter drukker bezocht wordt. Dagelijks sluit Kolmanskop om 14.00u haar deuren.

Oestertour Lüderitz

In Lüderitz kunnen reizigers een oestertour ondernemen bij de lokale fabriek. Tours starten vanaf  ‘Lüderitz Boatyard’. Tijdens de rondleiding worden verschillende oesters aangeboden, uiteraard onder het genot van een glas wijn (meerkosten). Boek deze tour een paar dagen vooraf.

Lüderitz Peninsula

Ten zuiden van de stad Lüderitz ligt de gelijknamige peninsula, omgeven door de woeste zee van de Atlantische oceaan. De regio is een populaire (broed)plek voor vogels waarvan flamingo’s wellicht de meest fotogenieke zijn. Het is mogelijk om met een 4×4 voertuig de peninsula zelf te ontdekken. Er zijn verschillende mooie baaien te vinden, waar sporadisch ook zeehonden en/of pinguïns gezien worden!

Buiten self-drives worden er ook georganiseerde boottochten richting de Lüderitz peninsula georganiseerd. De nadruk ligt ook dan op het zien van vogels, zeehonden, pinguïns en de endemische ‘heaviside dolfijn’.

Sperrgebiet Nationaal Park

In 1908 werd het gebied vanaf Lüderitz, langs de gehele kustlijn tot aan de grens met Zuid-Afrika, uitgeroepen tot ‘Sperrgebiet’. Dit was om er zeker van te zijn dat ongewenste ‘gasten’ het mijngebied niet zouden betreden zonder autorisatie. Het Sperrgebiet werd onderverdeeld in zone 1 en zone 2. Tot 2009 werden deze verboden regio’s, ondanks dat ze in grootte slonken, in stand gehouden. In 2009 is het Sperrgebiet uitgeroepen tot Sperrgebiet Nationaal Park. Door de minimale inbreng van menselijk toedoen de afgelopen eeuw hebben vooral planten kunnen floreren. Voor botanisten dan ook een bijzondere plek om te bezoeken.

Houdt er rekening mee dat reizigers minimaal 2 dagen voor aanvang in het Sperrgebiet een permit/ programma moeten aanvragen. Het is aan te raden om bij boeking Sperrgebiet Nationaal Park direct in het programma op te nemen, om problemen ter plekke te voorkomen!

andere hoogtepunten

in Namibië

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!