Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Mana Pools

Hoogtepunten

Mana Pools

Nationaal Park

Het Mana Pools Nationaal Park ligt aan de zuidelijke oever van de machtige Zambezi rivier in de gelijknamige Zambezi vallei. Op de noordelijke oever ligt het Lower Zambezi Nationaal Park in Zambia. Het meer dan 2000 km2 grote gebied heeft een prachtig landschap en herbergt een rijk wildleven. De meanderende wateren van de rivier zorgen voor een rijke bodem, waardoor met gras begroeide uiterwaarden en open mahonie- en ebbenbossen zijn ontstaan. Door de eeuwen heen heeft de langzaam stromende Zambezi rivier zijn loop veranderd, waardoor vier (‘Mana’ betekent vier in de Shona-taal) meren zijn ontstaan. Aan deze vier meren dankt het park zijn naam.

Een rijk wildleven

Het water van de Zambezi en de weelderige begroeiing hebben er voor gezorgd dat er in Mana Pools een hoge dichtheid aan wilde dieren leeft. Hyena’s, leeuwen, zebra’s, kudu’s, elanden, buffels, impala’s, olifanten, luipaarden, nijlpaarden en krokodillen floreren in het gebied. Misschien wel de grootste trekpleister van het park zijn de wilde honden. Mana Pools behoort tot de beste plekken in Afrika om deze zeldzame dieren in het wild te bewonderen. Ook staat het park bekend om de enorme olifanten die geregeld op hun achterpoten staan om bij zaden in de bomen te komen.

Door de vele verschillende leefgebieden zijn ook de vogels met 380 soorten goed vertegenwoordigd. Langs de rivier leven verschillende ijsvogelsoorten, aalscholvers, ooievaars, visarenden en reigers. Tussen augustus en november nestelen gigantische kolonies bijeneters zich in de rivieroevers.

Klimaat en seizoenen

De wilde dieren laten zich het beste zien in de maanden juni tot oktober wanneer deze vanuit de heuvels de vallei in trekken. Het park kent het gehele jaar door een warm klimaat. De warmste maanden zijn de zomermaanden van september tot maart. De overige maanden zijn de koelste maanden, dit zijn de wintermaanden. De wintern komt overeen met het droge seizoen en loopt van april tot oktober. In het groene seizoen valt in de middag geregeld een bui, dit seizoen loopt van november tot maart.

In april komt de regen tot een einde en begint het, met name in de nacht en vroege ochtend, af te koelen.

Mei, juni, juli en augustus zijn de koudste maanden van het jaar, tijdens de ochtend activiteit kan het afkoelen tot z’on 7 graden. Overdag is het heerlijk weer met heldere dagen. Het wildleven trekt de vallei in en is in deze periode goed te zien

September en oktober zijn de heetste maanden van het jaar. De regen die er aankomt zal voor een aangename  verkoeling zorgen. De temperatuur kan oplopen tot 40 graden overdag. Qua wildleven een spectaculaire periode, al het wildleven is in de vallei in de buurt van de rivier.

In november regent het om de paar dagen, hierdoor neemt de luchtdruk en de temperatuur af.

De meeste accommodaties in het Mana Pools Nationaal Park sluiten in de maanden december,  januari, februari en maart. In deze periode zijn de wegen onbegaanbaar.

Activiteiten in Mana Pools

Actie in de bush!

andere hoogtepunten

In Zimbabwe

Zimbabwe staat bekend om haar fantastische wildparken en de Victoria Watervallen welke op relatief korte reisafstanden van elkaar gelegen zijn. De Nationaal Parken behoren zelfs tot de meeste ongerepte van Afrika! Hieronder vindt u een overzicht van alle hoogtepunten van Zimbabwe:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met tips en ervaringen!