Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Matobo Hills

Hoogtepunten

Matobo

Nationaal Park

Het Matobo Nationaal Park ligt ten zuiden van de op één na grootste stad van Zimbabwe, Bulawayo. Ongeveer 400km2 wordt beschermd door het nationale park, het totale gebied bedraagt z’on 3000km2. Het gebied werd in 1926 uitgeroepen tot nationaal park. De Matobo Hills bevatten enkele van de meest fascinerende landschappen van de regio. Het is een prachtig en weinig bezocht gebied dat gemakkelijk over de weg te bereiken is vanuit Bulawayo of Hwange Nationaal Park. Doordat het landschap meer regen ontvangt dan de omliggende gebieden kan het een grote diversiteit aan vegetatie en verscheidenheid aan faunasoorten behouden.

Het kenmerkende landschap van Matobo bestaat uit een overvloed aan kleine heuvels en massieve granieten rotsblokken die op elkaar balanceren en bijzondere vormen creëren, ook bekend als ‘Kopjes’. De grote keien zorgen voor veel natuurlijke schuilplaatsen en men gaat ervan uit dat deze zijn gebruikt als menselijk onderkomen vanaf de vroege Steentijd. De heuvels herbergen een van de hoogste concentraties rotskunst in zuidelijk Afrika. De tekeningen geven een volledig beeld van hoe naar voedsel zoekende samenlevingen plaats maakten voor agrarische samenlevingen. Tegenwoordig zijn de Matobo heuvels nog steeds belangrijk voor de lokale bevolking.

Wildleven

Naast de bijzondere landschappen herbergen de Matobo heuvels ook een breed scala aan wild dieren, waaronder de grootste concentratie luipaarden van Afrika. Tegen het nationale park ligt een klein, intensief beschermd wildpark met de hoogste concentratie zwarte en witte neushoorns van Zimbabwe. Hoewel de populaties elders in Zimbabwe zijn afgenomen, doen ze het goed in Matobo. De neushoorns kunnen te voet worden bezocht en worden vaak gezien.

Vanwege de grote populatie unieke en bedreigde dieren is het park aangewezen als een van de vier belangrijkste beschermingsgebieden van het land. Tot nu toe zijn er twaalf soorten antilopen geregistreerd, waaronder Kudu en Eland. De sabelantilope wordt vaak gezien. Er zijn echter geen leeuwen of olifanten, hierdoor kan vrij tussen de heuvels gelopen worden.

Activiteiten in Matobo Nationaal Park

Neushoorns en San cultuur

andere hoogtepunten

In Zimbabwe

Zimbabwe staat bekend om haar fantastische wildparken en de Victoria Watervallen welke op relatief korte reisafstanden van elkaar gelegen zijn. De Nationaal Parken behoren zelfs tot de meeste ongerepte van Afrika! Hieronder vindt u een overzicht van alle hoogtepunten van Zimbabwe.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met tips en ervaringen!