Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Victoria Watervallen

Hoogtepunten

Victoria Watervallen

In het Zambezi Nationaal Park

Eén van de meest mythische plekken van heel Afrika en een van de zeven natuurwonderen van de wereld! Mosi-oa-Tunya, letterlijk vertaald ‘de rook die dondert’ ofwel de Victoria Watervallen, vormen de natuurlijke grens tussen Zimbabwe en Zambia. In het regenseizoen stroomt er elke minuut meer 5 miljoen kubieke meter water over de klif. Het donderende geluid is tot in het gelijknamige stadje Victoria Falls te horen.

Of het nu gaat om de pure kracht van het water, de safariparken in de omgeving of de adrenaline verhogende activiteiten die men hier kan ondernemen, de watervallen stellen niemand teleur. De Victoria Watervallen zijn de grootste en meest majestueuze watervallen van heel de wereld. UNESCO heeft dit bijzondere natuurfenomeen dan ook uitgeroepen tot een World Heritage Site. Een bezoek hieraan is voor vele Afrika gangers (en natuurliefhebbers) een absolute must!

Het stadje Victoria Falls

Het kleine stadje Victoria Falls aan de zuidkant van de watervallen vormt de basis voor de vele (avontuurlijke) activiteiten die rondom de watervallen ondernomen kunnen worden. Aan de andere kant van de watervallen ligt het enigszins vergelijkbare stadje Livingstone in Zambia. Met de opening van een nieuwe internationale luchthaven in juni 2015 is Victoria Falls zich aan het ontwikkelen als hub voor de hele Kavango-Zambezi-regio, die delen van Namibië, Zambia, Angola en Botswana en Zimbabwe omvat. Na jaren van sombere zakelijke vooruitzichten tussen 2000 en 2010, is Victoria Falls nu een aangenaam, levendig stadje om rond te slenteren, met tal van mogelijkheden om souvenirs te kopen, van levendige ambachtelijke markten tot een modern winkelcentrum, en de machtige watervallen op korte afstand. In Victoria Falls zijn verschillende gezellige eetgelegenheden, zoals Three Monkeys en het schitterend gelegen The Lookout café.

De ontdekking van de watervallen

Op 17 november 1855 was David Livingstone de eerste Europeaan die de watervallen aanschouwde. Om de toenmalige Koningin Victoria te eren heeft hij ze vernoemd naar de Engelse koningin. De lokale naam Mosi-oa-Tunya wordt nog altijd gebruikt en vandaag tot op vandaag de dag komt u beide namen tegen. In het verslag naar Engeland schreef Livingstone het volgende over de Victoria Watervallen:

‘No one can imagine the beauty of the view from anything witnessed in England. It had never been seen before by European eyes; but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight.’

Rond 1900 begon de daadwerkelijke ontwikkeling van de regio onder Engels bewind door de aanleg van de spoorweg. Deze maakte deel uit van de ‘Cape to Cairo’ spoorlaan welke nooit volledig voltooit is. In 1904 werd het ‘Victoria Falls Hotel’ aan de Zimbabwaanse zijde geopend. Dit was o.a. het startsein van de eerste toeristen die zich naar de indrukwekkende watervallen konden verplaatsten. Tot rond de millenniumwisseling was Zimbabwe altijd het toeristische hart van de Watervallen met de meest ontwikkelde faciliteiten en activiteiten. De politieke en economische crisis in Zimbabwe maakte hier een einde aan. Vandaag de dag werkt het land langzaam aan een ‘comeback’.

Activiteiten bij de Victoria Falls en omgeving

Ontdek ze allemaal!

In de omgeving van de Victoria watervallen is van alles te ondernemen en beleven. Bekijk hieronder de mogelijkheden:

andere hoogtepunten

In Zimbabwe

Zimbabwe staat bekend om haar fantastische wildparken en de Victoria Watervallen welke op relatief korte reisafstanden van elkaar gelegen zijn. De Nationaal Parken behoren zelfs tot de meeste ongerepte van Afrika! Hieronder vindt u een overzicht van alle hoogtepunten van Zimbabwe

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met tips en ervaringen!