Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Okavango Delta

Okavango Delta

Okavango Delta

Van alle natuurgebieden op het Afrikaanse continent is de wereldberoemde Okavango Delta landschappelijk de allermooiste. Geen gebied is zo afwisselend, sprookjesachtig en kent de gezonde wildaantallen die de Okavango Delta zo kenmerken. De aanvoer van het water uit de Angolese bergen is de bron van deze gezonde wildaantallen en de schitterende vergezichten. Het zorgt voor unieke landschappen met kleine of middelgrote eilanden die zijn omringt door water. Daartussen meanderen kanalen en lagunes die doordrenkt zijn van papyrus en rietgras… en héél véél wildleven!

EXCLUSIEF EN SEIZOENSGEBONDEN

De Okavango Delta is de overkoepelende naam van het gigantische natuurgebied wat onderhevig is aan de seizoensgebonden overstromingen in de regio. De Okavango Delta wordt onderverdeeld tussen het Moremi Game Reservaat, Mopane Tongue (waaronder de Khwai concessie valt) en de tientallen privéreservaten die hier omheen liggen. Ze hebben alle gemeen dat de regio’s vrij solitair zijn. Het gros van de privéreservaten kan slechts per privévliegtuig of helikopter bereikt worden. Het maakt de Okavango Delta naast één van de beste safariregio’s ook één van de meest exclusieve safariplekken van Afrika.

Hoewel de Okavango Delta bekend staat om haar waterpartijen zitten er grote verschillen tussen de nattere en drogere jaren. Geen regenseizoen is hetzelfde en daardoor zijn ook jaarlijks de landschappen, wildaantallen en seizoensgebonden activiteiten veranderlijk.

MOREMI GAME RESERVAAT

Het Moremi reservaat strijkt uit over het oostelijk en centrale deel van de Okavango Delta, waardoor het vaak als de kern van de delta wordt gezien. Het grootste eiland van de Okavango Delta is Chiefs’ Eiland, vernoemd naar stamhoofd Moremi. Chief Moremi heeft met zijn enorme inzet voor conservering, en de reallocatie van zijn dorp, sensationeel bijgedragen aan de totstandkoming van het Moremi reservaat als beschermd natuurgebied in 1963. Het Moremi Game Reservaat laat zich het beste omschrijven als een mozaïek van rivieren, lagunes, uiterwaarden en eilanden. Het reservaat behoort tot één van de beste en meest gevarieerde ecosystemen van het Afrikaanse continent.

Door de tomeloze inzet van de lokale bevolking en alle betrokken concessies en reservaten is Moremi één van de beste conserveringsgebieden met groeiende wildnummers. De re-introductie van de eens uitgestorven neushoorn is slechts één van de vele succesverhalen. Het spotten van de ‘big 5’ is daarmee realistisch geworden tijdens de jeepsafari’s in Moremi.

KHWAI PRIVÉRESERVAAT

Landschappelijk gezien is het privéreservaat van Khwai één van de allermooiste regio’s van de Okavango Delta én daarmee van Botswana. Het privéreservaat ligt in de ‘Mopane Tongue’ en grenst (gedeeltelijk) aan het publieke Khwai reservaat met het grote verschil dat in het privéreservaat geen andere gasten welkom zijn. U geniet daardoor van een nóg exclusievere safaribeleving.

De waterrijke lagunes, kanalen, open savannes en bosrijke regio’s wisselen elkaar continue af. Het creëert een sprookjesachtige setting waarbij het Afrikaanse dierenrijk zich thuis voelt in het best passende ecosysteem per dierengroep. Zo zijn de wilde honden graag geziene gasten in de bosrijke regio’s, terwijl de cheeta en serval beter gedijen op de open vlaktes. Op en rondom het water wisselen de kleurrijke vogels, grote groepen nijlpaarden en krokodillen elkaar af. De olifanten meanderen met hun kolossale lichamen gemakkelijk van de ene regio naar de andere, zoekend naar voedzame bladeren en vers water. Daarnaast wordt Khwai gekenmerkt door haar drie permanente roedels wilde honden.

 

BIJZONDER WILDLEVEN IN DE OKAVANGO DELTA

Naast de ‘meer voorkomende’ olifanten, leeuwen en giraffen komen juist bijzondere zoogdieren in hoge aantallen voor in de Okavango Delta. Zo is het niet ongebruikelijk om een kudde sabelantilopen te zien grazen. Maar ook de cheeta, luipaard, caracal én de fotogenieke grootoorvos worden met regelmaat op de lens gezet. In de zuidelijke privéreservaten van de delta wordt de neushoorn regelmatig gezien. De roedels wilde honden komen vrijwel overal in gezonde aantallen voor, hoewel de noordelijk Khwai en Kwando privéreservaten echte wilde honden hotspots zijn!

Tijdens de zonsondergang genieten reizigers van een welverdiende ‘sundowner’. Daarna gaan de spotlichten aan en start de nachtsafari. Tijdens de nachtsafari gaan de safarigidsen op zoek naar nocturne dieren. De aardwolf, Afrikaanse wilde kat, honingdas, civet en genetkat kunnen gespot worden tijdens deze bijzondere uren in het donker.

Activiteiten in Okavango Delta

Helikopter-, jeep- en wandelsafari

Een safari was nog nooit zo veelzijdig! Ga op zoek naar de prachtige dieren per mokoro, per jeep, te voet of vanuit de helikoper!

Verlenging uitgewerkt

Na afloop of voorafgaand aan een reis naar de Okavango Delta? We hebben alvast een mooie verlenging samengesteld. Klik op de link, om een idee te krijgen hoe het programma er dan uit komt te zien.

andere hoogtepunten

In Botswana

In geen land zijn de contrasten zo groot als in Botswana. Van de adembenemende waterpartijen in de Okavango Delta tot aan de overweldigende aantallen olifanten in Chobe. Door de breuklaan onder de aarde geldt dat zuidelijk Botswana beduidend droger is. Van de oneindige graslanden in de Kalahari tot aan de zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Pan. Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste wildparken van Botswana:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!