Afrika magazine
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!Van alle natuurgebieden op het Afrikaanse continent is de wereldberoemde Okavango Delta landschappelijk de allermooiste. Geen gebied is zo afwisselend, sprookjesachtig en kent de gezonde wildaantallen die de Okavango Delta zo kenmerken. De aanvoer van het water uit de Angolese bergen is de bron van deze gezonde wildaantallen en de schitterende vergezichten. Het zorgt voor unieke landschappen met kleine of middelgrote eilanden die zijn omringt door water. Daartussen meanderen kanalen en lagunes die doordrenkt zijn van papyrus en rietgras… en héél véél wildleven!
De Okavango Delta is de overkoepelende naam van het gigantische natuurgebied wat onderhevig is aan de seizoensgebonden overstromingen in de regio. De Okavango Delta wordt onderverdeeld tussen het Moremi Game Reservaat, Mopane Tongue (waaronder de Khwai concessie valt) en de tientallen privéreservaten die hier omheen liggen. Ze hebben alle gemeen dat de regio’s vrij solitair zijn. Het gros van de privéreservaten kan slechts per privévliegtuig of helikopter bereikt worden. Het maakt de Okavango Delta naast één van de beste safariregio’s ook één van de meest exclusieve safariplekken van Afrika.
Hoewel de Okavango Delta bekend staat om haar waterpartijen zitten er grote verschillen tussen de nattere en drogere jaren. Geen regenseizoen is hetzelfde en daardoor zijn ook jaarlijks de landschappen, wildaantallen en seizoensgebonden activiteiten veranderlijk.
Het Moremi reservaat strijkt uit over het oostelijk en centrale deel van de Okavango Delta, waardoor het vaak als de kern van de delta wordt gezien. Het grootste eiland van de Okavango Delta is Chiefs’ Eiland, vernoemd naar stamhoofd Moremi. Chief Moremi heeft met zijn enorme inzet voor conservering, en de reallocatie van zijn dorp, sensationeel bijgedragen aan de totstandkoming van het Moremi reservaat als beschermd natuurgebied in 1963. Het Moremi Game Reservaat laat zich het beste omschrijven als een mozaïek van rivieren, lagunes, uiterwaarden en eilanden. Het reservaat behoort tot één van de beste en meest gevarieerde ecosystemen van het Afrikaanse continent.
Door de tomeloze inzet van de lokale bevolking en alle betrokken concessies en reservaten is Moremi één van de beste conserveringsgebieden met groeiende wildnummers. De re-introductie van de eens uitgestorven neushoorn is slechts één van de vele succesverhalen. Het spotten van de ‘big 5’ is daarmee realistisch geworden tijdens de jeepsafari’s in Moremi.
Landschappelijk gezien is het privéreservaat van Khwai één van de allermooiste regio’s van de Okavango Delta én daarmee van Botswana. Het privéreservaat ligt in de ‘Mopane Tongue’ en grenst (gedeeltelijk) aan het publieke Khwai reservaat met het grote verschil dat in het privéreservaat geen andere gasten welkom zijn. U geniet daardoor van een nóg exclusievere safaribeleving.
De waterrijke lagunes, kanalen, open savannes en bosrijke regio’s wisselen elkaar continue af. Het creëert een sprookjesachtige setting waarbij het Afrikaanse dierenrijk zich thuis voelt in het best passende ecosysteem per dierengroep. Zo zijn de wilde honden graag geziene gasten in de bosrijke regio’s, terwijl de cheeta en serval beter gedijen op de open vlaktes. Op en rondom het water wisselen de kleurrijke vogels, grote groepen nijlpaarden en krokodillen elkaar af. De olifanten meanderen met hun kolossale lichamen gemakkelijk van de ene regio naar de andere, zoekend naar voedzame bladeren en vers water. Daarnaast wordt Khwai gekenmerkt door haar drie permanente roedels wilde honden.
Naast de ‘meer voorkomende’ olifanten, leeuwen en giraffen komen juist bijzondere zoogdieren in hoge aantallen voor in de Okavango Delta. Zo is het niet ongebruikelijk om een kudde sabelantilopen te zien grazen. Maar ook de cheeta, luipaard, caracal én de fotogenieke grootoorvos worden met regelmaat op de lens gezet. In de zuidelijke privéreservaten van de delta wordt de neushoorn regelmatig gezien. De roedels wilde honden komen vrijwel overal in gezonde aantallen voor, hoewel de noordelijk Khwai en Kwando privéreservaten echte wilde honden hotspots zijn!
Tijdens de zonsondergang genieten reizigers van een welverdiende ‘sundowner’. Daarna gaan de spotlichten aan en start de nachtsafari. Tijdens de nachtsafari gaan de safarigidsen op zoek naar nocturne dieren. De aardwolf, Afrikaanse wilde kat, honingdas, civet en genetkat kunnen gespot worden tijdens deze bijzondere uren in het donker.
Een safari was nog nooit zo veelzijdig! Ga op zoek naar de prachtige dieren per mokoro, per jeep, te voet of vanuit de helikoper!
De waterkanalen in de Okavango Delta hebben een enorme aantrekking op het grote en kleine wild in het privéreservaat. Het is dan ook erg bijzonder om het perspectief op de natuur en wildleven vanaf het water te krijgen! Dat kan het beste via de mokoro. Deze methode bestaat al eeuwenlang en werd ontwikkeld door de oorspronkelijke bewoners van de Okavango Delta. Onder begeleiding van een ervaren mokorogids gaat per mokoro op zoek naar vogels, kikkers én het grote wild wat zich schuilhoudt tussen het papyrus en rietgras.
Wandelsafari’s worden vaak in één adem genoemd met Botswana. De oorsprong van de wandelsafari ligt in Zambia, maar is al gauw overgeslagen naar het naburige Botswana. De wandelsafari wordt gebruikelijk tijdens de morgenstond uitgevoerd. Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt dan o.a. op vogels en het kleine wild wat men ‘normaal gesproken’ over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens de wandelsafari gezien worden. Immers kunnen de rangers niet weten wat er achter de volgende struik of boom schuilt!
De jeepsafari’s kunnen zowel in de ochtend, namiddag als avond uitgevoerd worden. De safari’s in de ochtend en namiddag zijn populair omdat het wild dan actief is en gemakkelijker gespot kan worden. De nachtsafari’s zijn minstens zo spannend, aangezien reizigers dan de grootste kans hebben op het zien van luipaarden en bijzondere nacht-actieve dieren zoals genet katten, serval katten, uilen en bushbabies.
Alle safarivoertuigen in de Okavango Delta zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers, maar is iedereen verzekerd van een plaats aan de ‘buitenkant’ Hierdoor zijn reizigers verzekerd van het beste zicht tijdens de safari’s. De open jeeps worden door maximaal zeven reizigers bezet.
De mooiste manier om de Okavango Delta te beleven is vanuit de lucht! Vanaf verschillende accommodaties/locaties is het mogelijk een privé helikopter te huren. Gemiddeld duurt een helikoptersafari 30 minuten. De piloot vliegt laag over de prachtige waterpartijen, eilanden en brengt u nabij olifanten, buffels en andere grotere zoogdieren die zichtbaar zijn vanuit de helikopter. De deuren gaan uit de helikopter voor het beste zicht en met maximaal 5 reizigers geniet u van een weergaloze safarivlucht over de Okavango Delta.
Na afloop of voorafgaand aan een reis naar de Okavango Delta? We hebben alvast een mooie verlenging samengesteld. Klik op de link, om een idee te krijgen hoe het programma er dan uit komt te zien.
De Okavango Delta is waarschijnlijk het park met het meest imponerende ‘wildlife’ imago van heel Afrika. De onbereikbaarheid, de waterrijke kanalen van de delta en de hoge concentraties wild maakt dat de Okavango Delta een park is welke hoog op ieders wensenlijst staat.
In geen land zijn de contrasten zo groot als in Botswana. Van de adembenemende waterpartijen in de Okavango Delta tot aan de overweldigende aantallen olifanten in Chobe. Door de breuklaan onder de aarde geldt dat zuidelijk Botswana beduidend droger is. Van de oneindige graslanden in de Kalahari tot aan de zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Pan. Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste wildparken van Botswana:
Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!
Wij beantwoorden met veel liefde al uw vragen over de hoogtepunten, accommodaties en mogelijke reisroutes!
Al vele reizigers maakten reizen met Matoke Tours! Lees hier hoe anderen dit ervaren hebben.
Het Matoke Magazine boordevol reisinspiratie ontvangen? Wij sturen het u graag per post toe!
Advies van onze reisspecialisten in de vorm van een adviesgesprek, kantoorbezoek of webinar? Neem dan contact met ons op.
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!