Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Reisinformatie

Reisinformatie

Op reis naar Botswana

Alles wat u wilt weten over Botswana!

Bezoek in Botswana de vele hoogtepunten. De contrasten in Botswana zijn verrassend groot! Zo kunt u kiezen uit wildrijke safariparken waaronder Savuti en Moremi, het vruchtbare waterparadijs van de Chobe rivier en de Okavango Delta of de uitgestrekte woestijnvlaktes zoals Makgadikgadi en de Kalahari. Onze Botswana specialisten helpen u graag met het samenstellen van uw droomreis. Op de verschillende plekken hebben we een selectie gemaakt van de mooiste accommodaties, midden in de natuur gelegen. Matoke Tours beschikt over verschillende vervoersmiddelen. Zo is het gebruikelijk om te vliegen tussen de verschillende locaties in Botswana. Ook is het mogelijk om te rijden op de veelal onverharde wegen. We bekijken samen welk type vervoer het beste past bij uw reis. Alle gebieden in Botswana zijn ons bekend.

Lees op deze pagina alles over Botswana, waaronder:

Beste reistijd

De meeste reizigers gaan naar Botswana om wilde dieren te spotten. Dat kun je het best doen van mei t/m half november. Hierna begint normaliter het regenseizoen. Door de toenemende regen wordt de begroeiing in de parken dichter en zijn de olifanten en leeuwen doorgaans moeilijker te zien. De overgangsmaanden maart, april en december zijn ook schitterende maanden met minimale bezoekers, betere prijzen en goede condities om het wildleven te zien.

In de regenmaanden januari t/m maart is een bezoek aan de Kalahari en Makgadikgadi Pan juist spectaculair vanwege de 500.000 wildebeesten en zebra’s die dan migreren! U heeft Botswana in deze maanden vrijwel geheel voor uzelf. 

Bagage

Wij adviseren u om uw bagage mee te nemen in zachte reistassen in plaats van in koffers. Harde koffers zijn moeilijker in de laadruimtes van sportvliegtuigen en voertuigen te krijgen. Ook kunnen de koffers scheuren door de hobbelachtige wegen. Er is om de paar dagen een kans om uw kleren te wassen.

Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen op internationale vluchten een limiet van 23 tot zelfs 46 kilo per persoon hebben, verzoeken wij u vriendelijk minder mee te nemen. Wanneer u in een groep of met meer dan 4 personen reist willen wij u vragen maximaal 15 – 20 kg per persoon mee te nemen in uw zachte reistas. Dit is vaak ook het maximale toegestane gewicht op de regionale vluchten.

Duurzaam toerisme

Voor Matoke Tours betekent duurzaamheid vooral de intensieve en langdurige samenwerking met onze collega’s en werknemers in Afrika. Het investeren in natuur – en cultuurprojecten die bijdragen aan het genereren van lokale inkomsten. Wat Matoke Tours doet is investeren in Afrika, zodat de lokale regio’s, mensen, gidsen en ondernemers vooruit kunnen helpen. Wij vinden het belangrijk dat de middenklasse gaat groeien in Afrika, en dat die middenklasse een groot deel van de bevolking gaat uitmaken.

Fooien

In Botswana is het gebruikelijk om een fooi te geven aan het lokale personeel zoals gidsen, rangers, chauffeurs etc. (zie het schema hieronder). Sommige restaurants rekenen een vast percentage voor ‘service’. Uiteraard wordt tippen alleen aanbevolen als u tevreden bent over de service en diensten. Over het algemeen is de dienstverlening erg goed. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Inentingen

Matoke Tours heeft niet de kwalificaties om alle adviezen betreffende gezondheid in Botswana te leveren. Er wordt dan ook streng geadviseerd om circa zes weken voor vertrek contact op te nemen met de GGD of een vaccinatiebureau voor het volledige advies. In dit land komt geen gele koorts voor. De vaccinatie gele koorts is WEL verplicht als u reist vanuit of via een hoog risicogebied, met uitzondering van verblijf op alleen de luchthaven. Neem contact op met de GGD/ Tropisch instituut voor het juiste advies. In sommige gebieden komt malaria voor.

U kunt ook kijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) Hier vindt u informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen die u kunt toepassen om infectieziekten tijdens uw reis te voorkomen. Deze informatie is van algemene aard. Laat u altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen!

 

Klimaat

De Botswaanse seizoenen zijn tegenovergesteld van onze seizoenen. Dat merk je vooral in de nachten, die kunnen erg koud zijn. Overdag is het in het zonnetje wel heerlijk toeven.

Botswana ligt op het zuidelijk halfrond en het weer in Botswana is veelzijdig. Botswana heeft een subtropisch klimaat en gebieden met een woestijnklimaat. In het noorden bestaat er een serieuze regenperiode in de maanden december tot en met maart. In het zuiden valt het hele jaar door echter zeer weinig regen.

Het noorden van Botswana ligt officieel in de tropen. Gemiddeld ligt de temperatuur daar overdag in de wintermaanden (rond juli dus) rond de twintig graden. In de zomer (oktober t/m december) stijgt het kwik tot boven de veertig graden Celsius. Gelukkig koelt het ’s avonds af tot aangename temperaturen. Kies tijdens deze maanden voor een accommodaties met een verkoelend zwembad!

 

Munteenheid & betalen

In Botswana kunt u pinnen in de meeste grote steden. Bankpassen met een Cirrus- of Maestrologo worden veelal geaccepteerd. Op de luchthaven van Gaborone, Kasane en Maun zijn geldautomaten en/of geldwisselkantoren. Echter, deze zijn niet altijd in werking. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan het gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas.

In Botswana kunt u betalen met de Amerikaanse Dollar of de Botswaanse Pula (BWP). Voor de actuele koersen kijkt u op internet (bijvoorbeeld op www.xe.com).

Paspoort & visum

Bij uw binnenkomst in Botswana moet uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten voor de stempel van de douane. U verkrijgt met uw Nederlandse of Belgische paspoort het visum gratis bij aankomst.

Alleenstaande ouder met kind(eren)

Geboorteakte en veiligheid
Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte*. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen en gaat in op 1 oktober 2014. Lees ook meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

 

Reisbegeleiding

Botswana is de meest exclusieve bestemming binnen Afrika. Het is gebruikelijk om u zichzelf voort te bewegen via lokale sportvliegtuigen. Hierdoor heeft u geen vaste begeleiding tijdens een privéreis. Op elke locatie staat een nieuw professioneel team u op te wachten! De activiteiten worden uitgevoerd door de ervaren rangers/ gidsen van de geselecteerde accommodaties.

Wanneer u voor de groepsreis Botswana kiest heeft u één vast team als begeleiding voor de eerste 11 dagen. De laatste dagen rondom Makgadikgadi heeft u een nieuw team tot uw beschikking!

Reisinformatie document

Taal & cultuur

Engels is de officiële taal in Botswana. Vrijwel iedereen beheerst het Engels dan ook goed. In de onderlinge omgang spreekt de lokale bevolking Setswana, beter bekend als Tswana. Zo’n 90% van de Botswanen is deze taal dan ook machtig.

TRAVELDOC

TravelDoc controleert snel en efficiënt de vereiste internationale reisdocumentatie, inclusief visumvereisten en Covid-19 regels en eventuele reisbeperkingen die door de autoriteiten in zowel het het transit- als bestemmingsland aan de passagier worden opgelegd.

Vul uw vliegroute in, inclusief eventuele tussenlandingen, en vermeld welk land uw paspoort is uitgegeven en de verloopdatum. Dan krijgt u een duidelijke Go / No Go-indicatie samen met duidelijke instructies met betrekking tot de benodigde documenten.

Veiligheid

Botswana is het meest veilige land van het Afrikaanse continent. U verblijft in prachtige natuurgebieden ver van de bewoonde wereld waar criminaliteit vrijwel niet voorkomt. Wanneer u in de stad verblijft, raden wij u aan om na zonsondergang met taxi’s te verplaatsen. Draag nooit uw waardevolle spullen opzichtig op uw lichaam. Laat uw meest waardevolle bezittingen zoals geld, paspoort en creditcard niet onbeheerd achter.

Zwaarte tijdens het reizen

In Botswana reist u vrijwel altijd per sportvliegtuig en/of jeep. Hierdoor ligt de zwaarte van de reis erg laag. Iedereen met een normale conditie kan een reis naar Botswana dan ook goed ondernemen. Houd er rekening mee dat door de warmte in oktober t/m december deze reisperiode niet geschikt is voor reizigers die niet tegen de hitte kunnen. Dit in acht houdend kan iedereen, van jong tot oud, comfortabel op reis naar Botswana.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Meer reisinformatie over Botswana:

Reisinformatie | Accommodaties | Vervoer | Beste reistijd | Brochure