Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Centraal Kalahari

Centraal Kalahari

Centraal Kalahari Game Reservaat

‘Afrika voor gevorderden'

Centraal Kalahari Game Reservaat (afgekort CKGR) beslaat centraal en zuidwestelijk Botswana. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte gras- en duinlandschappen die tot het oog reiken, met een initiële oryx of springbok. Dit is Afrika op haar meest solitair! Centraal Kalahari voelt als een unieke ontdekking voor de ervaren Afrikareiziger. Een bezoek aan CKGR activeert alle zintuigen omdat het landschap en de stilte ervan met niets anders te vergelijken valt… Is het één van uw eerste bezoeken aan het Afrikaanse continent dan is het lastig de schoonheid van dit afgezonderde land te begrijpen. Centraal Kalahari is Afrika voor gevorderden.

WATERBRONNEN NOORDELIJK KALAHARI

Het noordelijke deel van Centraal Kalahari is wellicht het mooiste deel van CKGR. Dit komt voornamelijk door meer afwisseling in het landschap en de hogere concentraties wild. De prachtige dieprode en gele zandlandschappen worden afgewisseld met zoutpannen, versteende rivierbedden en grasrijke steppes. Er zijn ook verschillende permanente waterbronnen (niet natuurlijk) zoals Piper Pan en Passage Pan wat het minimale wild in de regio aantrekt.

OVERWELDIGENDE KRACHT VAN TIJD EN RUIMTE

De Kalahari is landschappelijk vrij eenzijdig. Het kent niet de afwisselende ecosystemen die bijvoorbeeld de Okavango Delta zo kenmerken. Hierdoor is het wildleven ook eentoniger. Het is één van de belangrijkste redenen dat CKGR voornamelijk ervaren Afrikaliefhebbers aantrekt die de mysterie achter de wildernis en schaars zichtbare dieren enthousiasmeert. Nergens in Afrika voel je dat je zoveel tijd en ruimte tot je beschikking hebt als in Centraal Kalahari. Het is een overweldigende kracht die je pas begrijpt als je daadwerkelijk op jeep- of wandelsafari gaat. En, degene die voldoende tijd nemen, worden verrast door de bijzondere fauna.

BESTE REISTIJD VOOR HET ZIEN VAN WILD

De groengele graslanden herbergen bijzonder wildleven. In de droge omstandigheden van de halfwoestijn die Centraal Kalahari is, gedijen met name springbokken erg goed. Springbokken zijn weids verspreid en worden het gehele jaar goed gespot maar komen juist tijdens het regenseizoen in grote kuddes samen. Andere graag geziene gasten zijn gnoes, oryxen, elanden, hartebeesten, Kaapse vossen en stokstaartjes. Ook kan het silhouet van een giraf aan de horizon verschijnen, bij voorkeur tijdens de zonsopgang of -ondergang! Daarnaast laten de katachtige zich incidenteel zien, waaronder de leeuwen en cheeta’s. De fotogenieke beelden van een gigantische mannetjesleeuw met donkeren manen stammen uit Centraal Kalahari!

Voor CKGR geldt dat juist tijdens het regenseizoen, van december t/m maart, het meeste wild wordt gespot. De navolgende droge maanden april en mei zijn ook erg succesvol.

DE SAN

Centraal Kalahari is het leefgebied van de oorspronkelijk nomadische San mensen. In 1961 werd CKGR omgedoopt tot beschermd reservaat met o.a. als doel de toen 5.000 woonachtige San te beschermen. In de jaren negentig begon de overheid aan te sturen op de reallocatie van de San naar een nieuwe nederzetting buiten CKGR, “ten behoeve van conservering”. Vandaag de dag leeft er nog één familie binnen Centraal Kalahari, alle andere San zijn woonachtig in dorpen erbuiten. De relatie tussen de overheid en de San is op zijn zachts gezegd politiek ingewikkeld. De San is de bevolkingsgroep met de hoogste werkloosheid binnen Botswana met een toekomstperspectief die er op zijn best uitdagend uitziet.

Activiteiten in Centraal Kalahari Game Reservaat

Landschapssafari’s, San natuurwandelingen, sterrenwacht 

Verder weg van de bewoonde wereld kun je haast niet komen! In Centraal Kalahari ligt de nadruk op landschappen, sterrenwacht en de deskundige oorspronkelijke bewoners; de San.

andere hoogtepunten

In Botswana

In geen land zijn de contrasten zo groot als in Botswana. Van de adembenemende waterpartijen in de Okavango Delta tot aan de overweldigende aantallen olifanten in Chobe. Door de breuklaan onder de aarde geldt dat zuidelijk Botswana beduidend droger is. Van de oneindige graslanden in de Kalahari tot aan de zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Pan. Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste wildparken van Botswana:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!