Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Beste reistijd

Beste reistijd

Beste reistijd Botswana

Het klimaat in Botswana

Botswana ligt in zuidelijk Afrika en kent een (sub)tropisch klimaat. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van ons. Botswana is een laaggelegen land waar de temperaturen nogal kunnen verschillen. Doordat het landschap varieert tussen waterlanden, savannes en woestijnen heeft dit ook invloed op de temperatuurverschillen. Tot slot beïnvloed ook het regenseizoen (december t/m maart) en het droge seizoen (april t/m november) het klimaat in Botswana. Wat is nu de beste reistijd in Botswana?

Regenseizoen

Van eind november tot eind maart (de Afrikaanse zomer) is het regentijd met warme temperaturen van gemiddeld 30 graden. Van januari tot en met maart valt de meeste neerslag, vaak gaat dit in de avond gepaard met hevig onweer. Fantastisch voor fotografie en het landschap verandert drastisch! Ook zijn dit dé maanden dat de migratie van hoefdieren door Makgadikgadi Pan én Nxai Pan trekt. De prijzen liggen daarnaast beduidend lager. Voor de liefhebber is juist deze groene periode een aanrader.

"Winterperiode"

‘s Winters (juni-juli) is de temperatuur koeler. In Maun, Okavango Delta en Chobe is het dan rond de 22-25 graden overdag. ’s Avond koelt het af tot zo’n 10-15 graden. De temperatuurverschillen zijn in Makgadikgadi Pan en Centraal Kalahari groter. Daar kan het lokaal tot het vriespunt dalen. Voor de reisperiode mei t/m augustus geldt dat ‘laagjes’ dragen het credo is. Zo bent u goed voorbereid op de schommelende temperaturen.

Hoge temperaturen

De warmste maanden in Botswana zijn oktober t/m december. Vanaf november kunnen de eerste buien vallen, wat dan als erg prettig wordt ervaren. Na maanden van droogte worden de eerste regendruppels dankbaar door de natuur en het wildleven ontvangen. Houd rekening met de zeer hoge temperaturen van 40+ graden in Makgadikgadi Pan, Nxai Pan en Centraal Kalahari in oktober/november.

Conclusie; elke reisperiode heeft wat!

De hoogste concentraties wildleven worden doorgaans van juni t/m november waargenomen in de Okavango Delta, Chobe en Savuti. Het tegenovergestelde is waar in Makgadikgadi Pan, Nxai Pan en Centraal Kalahari waar het meeste wild van december t/m maart wordt gezien.

Bent u op zoek naar een goede prijs/ kwaliteit verhouding? Kies dan voor een reis in november, december of van maart t/m juni. En, vermijd oktober en november als u niet goed tegen hoge temperaturen kunt!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Meer reisinformatie over Botswana:

Reisinformatie  |  Accommodaties  | Beste ReistijdVervoer |  Brochure