9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Chobe National Park

Chobe National Park

Chobe

Nationaal Park

Chobe Nationaal Park is vernoemd naar de machtige Chobe rivier. De Chobe rivier is aan de noordkant de natuurlijke grens tussen Namibië en Botswana en grenst aan de zuidkant aan de Kalahari. Hoewel het gros van de reizigers Chobe kent vanwege de prachtige bootsafari’s en de hoge aantallen olifanten, geldt dat in de zuidelijke moeraslanden van Savuti de jeepsafari’s superieur zijn vanwege de hoge aantallen wild. Chobe is daarmee een klassiek wildpark met adembenemende vergezichten en veel safarispektakel.

120.000 OLIFANTEN RONDOM DE CHOBE RIVIER

De Chobe rivier heeft een enorme aantrekkingskracht op al het wildleven in de weide omgeving. De Chobe rivier staat specifiek bekend om de grote aantallen olifanten die tussen de Botswaanse, Zimbabwaanse en Namibische grens migreren. Nergens in Afrika zijn er zulke hoge aantallen als hier! Er wordt geschat dat er zo’n 120.000 olifanten rondom Chobe leven! Aan de oever doen de olifanten zich te goed aan het verse gras. En, met wat meer geluk zien reizigers deze giganten oversteken, met slechts de slurf nog zichtbaar boven het water! Op het land leven hoge concentraties zoog- en roofdieren waaronder giraffen, zebra’s en leeuwen. Vanuit de verschillende accommodaties rondom Kasane gaan reizigers zowel op boot- en jeepsafari’s in het noordelijke deel van Chobe Nationaal Park.

SAVUTI REGIO

In het zuidelijke deel van Chobe Nationaal Park liggen de moeraslanden van Savuti. Door de grote afstand van Savuti tot Kasane trekt deze regio maar een minimaal aantal bezoekers aan. Het is daarmee de beste jeepsafari regio van Chobe! Reizigers kunnen het gemakkelijkste per safarivlucht invliegen of met een 4×4 Landcruiser in een halve dag van Kasane naar Savuti rijden.

Het Savuti kanaal was eens een oase van vruchtbaarheid in een overwegend droge omgeving. Vroegere ontdekkingsreizigers, waaronder Frederick Selous, omschreven Savuti als een wildrijk moerasgebied en een uitloper van de Okavango Delta. Na periodes van afwisselend water en droogte is het kanaal sinds 1981 voornamelijk droog gevallen. Omdat er slechts een paar permanente waterbronnen in Savuti zijn, is het een imposant safarigebied. De aarde is vitaminerijk waardoor de grazers dankbaar de voedzame grassen en struiken eten. Daarnaast is de regio behoorlijk afgelegen én zorgen de permanente waterbronnen (niet natuurlijk) voor een continue aanvoer van water.

Erg bijzonder aan Savuti is de interactie tussen olifanten en leeuwen. Het is hier in Savuti waar veel natuurdocumentaires zijn opgenomen. De troepen leeuwen zijn uitgegroeid tot grote families van zo’n 20 tot 30 leden. Het volstond simpelweg niet om met een zebra al deze buiken te vullen. De leeuwen hebben een ongelofelijke techniek ontwikkeld om op olifanten te jagen. Wellicht wordt u tijdens uw verblijf getrakteerd op zo’n jacht.

KASANE

Op steenworpafstand van de Victoria Watervallen ligt het stadje Kasane. Het is dé toegangsweg naar Chobe Nationaal Park en het is daarmee voor vele de grensovergang van/naar Botswana. Kasane ligt direct aan de Chobe rivier en is de meest drukbezochtste plek in Botswana. De Chobe rivier trekt veel dagjesmensen vanuit de Victoria Watervallen aan. Gelukkig zijn er fijne plekjes rondom de Chobe rivier waar reizigers een authentieke Chobe rivier beleving kunnen verwachten, verder weg van de grote aantellen toeristen. Matoke Tours kan u goed informeren over deze pareltjes!

Activiteiten in Chobe Nationaal Park

Boot-, jeep- en fotografiesafari

Van zwemmende olifanten door de rivier tot spannende jachten door leeuwen! U beleeft het in Chobe Nationaal Park.  

BOOTSAFARI

De bootsafari’s worden zowel in de ochtend als middag uitgevoerd, vanuit vrijwel alle accommodaties rondom Kasane. De Chobe rivier staat bekend om de hoge aantallen olifanten die de rivier regelmatig oversteken. Het levert schitterende plaatjes op waarbij soms alleen de slurf uit het water zichtbaar is! Vanaf de boot zien reizigers op het land daarnaast vele verschillende gazelle- en apensoorten. Vergeet ook niet de honderden vogelsoorten die tijdens de bootsafari uitgebreid aan bod komen. Vogelliefhebbers komen van heinde en verre om de kleurrijke watervogels te zien.

JEEPSAFARI’S

De jeepsafari’s kunnen zowel in de ochtend en namiddag uitgevoerd worden. De safari’s in de ochtend en namiddag zijn populair omdat het wild dan actief is en gemakkelijker gespot kan worden. Alle safarivoertuigen in Chobe en Savuti zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers, maar is iedereen verzekerd van een plaats aan de ‘buitenkant’ Hierdoor zijn reizigers verzekerd van het beste zicht tijdens de safari’s. De open jeeps worden door maximaal negen reizigers bezet. De luxere lodges hanteren een maximum van zes reizigers per jeep.

FOTOGRAFIE SAFARI’S

Pangolin Safari’s heeft de meest professionele fotosafarigidsen in en rondom Chobe. De kleine boten zijn zo ingericht dat elke reiziger een gigantische camera met lens tot zijn/haar beschikking heeft met maximale bewegingsvrijheid. Onder begeleiding van een ervaren fotograaf krijgen reizigers de juiste aanwijzingen om zo zelf professionele foto’s te nemen. Ook de jeeps zijn voorzien van camera’s en zijn vergrendeld zodat reizigers in alle rust en met maximale bewegingsvrijheid foto’s kunnen nemen! De groepjes zijn klein zodat iedereen voldoende tijd krijgt met de fotograaf/ gids.

VOGELSAFARI

Vogelliefhebbers gaan doorgaans op bootsafari’s zodat ze gemakkelijker dichtbij de vogels kunnen komen. Uiteraard is het ook mogelijk om tijdens de jeepsafari de nadruk op vogels te leggen. Echte liefhebbers wordt echter wel aangeraden een privégids te huren zodat ze naar eigen gelang kunnen genieten van de kleurrijke vogels.

BEZOEK KASANE

In het stadje Kasane vinden reizigers leuke souvenirwinkels en marktjes. Per taxi kunnen reizigers gemakkelijk Kasane bezoeken en haar vriendelijke inwoners ontmoeten. Houdt er rekening mee dat u altijd op olifanten kunt stuiten vanwege het aangrenzende Chobe Nationaal Park. Ga nooit een eind op eigen houtje wandelen rondom Kasane!

andere hoogtepunten

In Botswana

In geen land zijn de contrasten zo groot als in Botswana. Van de adembenemende waterpartijen in de Okavango Delta tot aan de overweldigende aantallen olifanten in Chobe. Door de breuklaan onder de aarde geldt dat zuidelijk Botswana beduidend droger is. Van de oneindige graslanden in de Kalahari tot aan de zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Pan. Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste wildparken van Botswana:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!