Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Makgadikgadi Pan en Nxai Pan

Makgadikgadi Pan en Nxai Pan

Makgadikgadi Pan

En Nxai Pan

Het contrast tussen de vruchtbare Okavango Delta en de droge Makgadikgadi Pan kan haast niet groter zijn! De prachtige en woeste open landschappen van Makgadikgadi behoren tot één van de grootse zoutvlaktes van onze planeet. Reizigers beleven hier een onaardse setting met ’s nachts de mooiste sterrenhemel van Botswana. Daarnaast migreren verschillende diersoorten over de mineraalrijke zoutvlakets. En vergeet ook de schattige stokstaartjes niet welke in het hart van Makgadikgadi leven! Een bezoek aan Makgadikgadi staat garant voor een verrassend en compleet ander beeld van Botswana.

VAN ‘SUPER MEER’ NAAR GIGANTISCHE ZOUTVLAKTE

Er wordt gedacht dat zo’n 200.000 jaar geleden de huidige Makgadikgadi Pan uit een enorm meer bestond, ook wel ‘super meer’ genoemd. Het meer was in grootte vergelijkbaar met Zwitserland. Onder de aarde tussen de Okavango Delta en Makgadikgadi Pan ligt een breuklijn. Door een kleine verschuiving van de tektonische platen zo’n 10.000 jaar geleden, veranderde de koers van het water van de Okavango Delta naar het toenmalige Lake Makgadikgadi. Hierdoor droogde het meer langzaam op. Het imposante zoutmeer is het gevolg hiervan. Interessant is dat de oudste homo sapiens hier gevonden zijn, erop duidend dat dit de oudste plek is waar onze voorouders geleefd hebben.

Makgadikgadi Nationaal Park is zo’n 3.900km2 groot en bestaat o.a. uit de Sua Pan en Ntwetwe Pan. Slechts één vijfde van het Nationaal Park beslaat echter de zoutpannen. Het overige deel bestaat uit Kalahari graslanden. Hoewel het landschap overwegend plat is, zijn er hier en daar fossiel- en rotsachtige ‘eilanden’ zichtbaar in dit voormalige ‘super meer’. De horizon is tijdens een bezoek dan ook voornamelijk het kompas!

WILDLEVEN IN EEN GORTDROOG LANDSCHAP?!

Het gortdroge vlakke land creëert het grootste deel van het jaar een wreed en onbarmhartig gebied. De temperaturen kunnen rond oktober oplopen tot wel 40+ graden overdag. Er zijn slechts enkele (nomadische) diergroepen die (seizoensgebonden) overleven op de droge zoutpan. Dit kan overnacht veranderen tijdens het regenseizoen (december t/m april). De droge woestijn- en graslanden veranderen dan in een oase van leven met grote kuddes hoefdieren, pelikanen en flamingo’s. Vanaf eind november migreren grote kuddes zebra’s vanuit de Okavango delta richting Makgadikgadi Pan. Rond januari/ februari staan de graslanden hier vol met deze grazers wat fotogenieke plaatjes oplevert. De rest van het jaar geldt dat reizigers met geduld en oog voor het kleine wild beloond worden met unieke ontmoetingen die men in eerste instantie niet voormogelijk hield!

OASE VAN LEVEN; BOTETI RIVIER

Grenzend aan de droge Makgadikgadi Pan ligt de Boteti rivier. De oorsprong ligt in de Okavango Delta waar het water, via de Thamalakane rivier, in de Boteti rivier stroomt. Afhankelijk van het waterniveau in de Okavango Delta geldt dat er ook nattere en drogere jaren zijn voor de Boteti rivier. Het is een van de weinige waterbronnen in heinde en verre waardoor het veel wildleven aantrekt. Omgeven door majestueuze bomen trekt het verrassend wildleven aan waaronder primaten, waterbokken en luipaarden. Grote kuddes zebra’s passeren seizoenafhankelijk (september t/m november) langs de rivier wat vervolgens jagende leeuwen aantrekt. Het is landschappelijk een adembenemende en vruchtbare regio in een doorgaans droog en eentonig landschap.

Nxai Pan

Noordelijk van de Makgadikgadi Pan ligt Nxai Pan. Jaarlijks trekt Nxai Pan tijdens het regenseizoen van december t/m april gigantische kuddes zebra’s, gnoes, gemsbokken en springbokken over de dan vruchtbare savannes. De kalveren worden tijdens het regenseizoen geboren waardoor veel roofdieren ook richting Nxai Pan trekken.

Tijdens de droge maanden kan ook ander wild passeren zoals olifanten, cheeta’s en jakhalzen. Echter, zijn deze waarnemingen minder voorkomend. Kenmerkend voor Nxai Pan is de schitterende formatie van Baobab bomen, vernoemd naar de Engelse artiest en ontdekkingsreiziger, Thomas Baines. Baines’ Baobabs zijn te vinden aan de oostzijde van de zoutvlakte. Er wordt geschat dat dit gebied dateert uit 105.000 tot 128.000 jaar terug, toen Makgadikgadi nog een ‘super meer’ was en Nxai Pan waarschijnlijk het aangrenzende strand was.

Activiteiten in Makgadikgadi Pan en Nxai Pan

Jeepsafari, wandeling met bosjesmannen en sterrenwacht

Hier ligt de nadruk op landschappen, sterrenwacht en de deskundige oorspronkelijke bewoners; de San Bosjesmannen. Bekijk de verrassende mogelijkheden rondom Makgadikgadi Pan en Nxai Pan:

andere hoogtepunten

In Botswana

In geen land zijn de contrasten zo groot als in Botswana. Van de adembenemende waterpartijen in de Okavango Delta tot aan de overweldigende aantallen olifanten in Chobe. Door de breuklaan onder de aarde geldt dat zuidelijk Botswana beduidend droger is. Van de oneindige graslanden in de Kalahari tot aan de zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Pan. Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste wildparken van Botswana:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!