Highlights Oeganda : Kibale Forest

Kibale Forest is één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika. In het bos leven 13 verschillende primaten. Bijna nergens in Afrika leven zo veel verschillende primaten in één bos. Een greep uit het aanbod: Red Tailed Monkey, Black and White Colobus, Blue Monkey, Grey-cheeked Mangabey, Red Colobus Monkeys en de Bush Babies. Maar waar het in Kibale forest werkelijk om draait zijn de chimpansees. Hier leven ongeveer 700 chimpansees in het wild. Het oogcontact met de chimps zal fascinerend zijn. Luid schreeuwend en krijsend springen zij door het bos. Stampend op bomen maken zij een hels kabaal. Alleen die geluiden al maken een ontmoeting met deze primaten tot een bijzondere gebeurtenis.

De dieren van Kibale Forest

Kibale Forest is een mooi en mistig bos gelegen op een hoogte van ongeveer 1100 tot 1600 meter. Op de laagste punten vind je er moerassen met papyrus. Rondom staan de oerbomen van wel meer dan 50 meter hoog. De franje-aap heeft hier zijn plek gevonden.

Maar naast de vele apen en prachtige bomen zijn er ook vele andere zoogdieren. Denk bijvoorbeeld aan de zeldzame woudolifanten, prachtige vogels en niet te vergeten de ongeveer 150 soorten vlinders in alle kleuren en maten.

Chimpansee Tracking- en Chimpansee Habituation Day!!

In de vroege ochtend gaan we met een gids op zoek naar de chimps. Als het moment aanbreekt dat er chimpanseegeluiden vanuit de verte opkomen, wordt het spannend. Niet veel later staan we oog in oog met deze primaten die 98% van het menselijk gen bevatten. Een fantastische ervaring! Misschien nog specialer is de Chimpansee Habituation Day. Hierbij ga je bijna tien uur lang grote groepen chimpansees volgen. Vanaf het ochtendgloren tot de schemering. Waan je in de huid van Jane Goodall! De Habituation Day zit standaard in onze apenreis en is daarnaast op privé basis te boeken. Helaas is de Habituation day niet mogelijk ik de groepsreizen ‘Oeganda Totaal’ of de ‘Kampeersafari’. Tijdens deze groepsreizen ondernemen we de korte Chimptracking die uiteraard ook zeer de moeite waard is!

Leven met chimpansees
De oud hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, Tony van der Meulen, heeft in samenwerking met Matoke Tours Oeganda bezocht. Tijdens zijn bezoek schreef hij een verhaal over de chimpansees in Kibale Forest.

Leven met chimpansees (PDF)