9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Karamoja regio

Hoogtepunten

De Karamoja regio

Ontdek een authentieke cultuur. 

De bijzondere Karamojong cultuur speelt zich af in Noordoost-Oeganda nabij Mount Moroto midden in Karamoja. De bewoners van dit uitgestrekte en volledig onontdekte gebied zijn de Karamojong, een stam die gelieerd is aan de Masaï in Kenia en Tanzania. Matoke Tours biedt reizigers een unieke inkijk in de authentieke Karamoja cultuur. Ver weg van het toerisme is dit een juweel die volledig past bij de filosofie van Matoke Tours.

Op duurzame wijze nieuwe gebieden en culturen ontdekken, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de lokale bevolking. Matoke Tours heeft de afgelopen jaren deze vorm van duurzaam toerisme ontwikkeld en een goede relatie met Theo Vos (ook wel Modo) opgebouwd. Theo, een zoon van een oud Nederlandse Missionaris en Karamojong moeder, heeft zijn leven toegewijd aan het conserveren van zijn voorouderlijke cultuur. Hij organiseert voor ons duurzame activiteiten in de Karamoja regio, waarbij de opbrengst ten goede komt van de ontwikkeling van het gebied. Matoke Tours was de eerste westerse organisatie die enkele jaren geleden toerisme bracht naar deze regio. De regio is veilig te bezoeken en we kunnen hier voor u verschillende activiteiten organiseren.

Activiteiten in Karamoja

Op bezoek bij traditionele stammen!

Een bezoek aan de Karamoja regio staat garant voor een authentieke inkijk in een eeuwenoude cultuur. Volgens antropologische studies zijn de Karamojong rond 1600 v Chr. vanuit het hedendaagse Ethiopië zuidelijk gemigreerd. De Karamojong behoort samen met de Turkana (Kenia), Iteso, Dodoth, Jie en andere stammen tot de ‘Karamajong kluster’ dat zich uitstrekt over Noordoost-Oeganda en Zuid Sudan. Deze kleurrijke stam heeft haar cultureel erfgoed weten te behouden, waardoor toeristen deze eeuwenoude levenswijze, tradities, spellen en dansen kunnen beleven zonder dat het toeristisch aanvoelt. Hieronder een samenvatting van alle activiteiten die Matoke Tours in deze regio onderneemt.  

Bezoek aan een traditionele Manyatta

Tijdens een bezoek aan een traditionele Manyatta ervaart u een eeuwenoude levenswijze van dichtbij. Bij aankomst is de bevolking al bezig met het melken van de dieren, sorgum malen, yoghurt schudden, lokale bieren brouwen en hutten bouwen. Hier en daar wordt u uitgenodigd voor lokale spellen en kunt u proberen hout en kalabash op uw hoofd te dragen. Tot slot beleeft u traditionele dansvormen en bijzondere dansen uit de tijd van de çattle raids. Het bezoek wordt begeleid door een Engelstalige gids en voelt geen moment toeristisch.

Honing winnen

Samen met de eigenaar van de bijenkorf en een extra persoon oogst u de honing uit de bijenkorven, waarbij vaak een vuurtje wordt gemaakt om de bijen te verjagen. De bijenkorven liggen ver weg van de manyatta’s in een bosrijk gebied en in valleien. Het oogsten gebeurt vaak na zonsondergang aangezien de bijen dan rustig zijn. Een pot honing is inclusief!

Traditionele jacht

In het traditionele jachtseizoen van januari tot maart kunt u met een Ik-stam mee op jacht. De groep jaagt met speren, vallen en pijl & boog op kleine wilde dieren. De prooi wordt meegenomen en bereid voor familieleden. Niet geschikt voor mensen die het niet kunnen aanzien dat dieren (traditioneel) gedood worden.

Overnachten in een kraal

De kraal is de omsloten ruimte waar het vee in de nacht wordt gehouden. U kunt een nachtje blijven slapen bij de herders en helpen de koeien terug te brengen, de koeien te melken en bloed af te tappen van de koeien voor consumptie. In de ochtend worden de koeien weer gemolken en meegenomen naar gebieden waar het vee kan grazen en drinken.

Berg- en natuurwandelingen

In de prachtige omgeving worden verschillende ochtend wandelingen alsmede meerdaagse trekkingen naar de hoogste pieken van Karamoja georganiseerd. Tijdens de wandelingen geniet u van schitterende vergezichten, watervallen, diverse zeldzame vogelsoorten, apen en leert u over de verschillende stammen die in de bergen leven. Tijdens meerdaagse trekkingen overnacht u op strategische plekken voor een spectaculaire zonsondergang boven Karamoja

Activiteiten combineren

Bovenstaande activiteiten kunnen uiteraard gecombineerd worden. Geef bij onze Oeganda specialisten aan welke activiteiten in- en rondom Karamoja u graag wilt inplannen. Wij nemen deze activiteiten op in het reisvoorstel.

andere hoogtepunten

in oeganda

Oeganda is één van de meest diverse landen ter wereld. Van berggorilla’s en chimpansees tot unieke vogelsoorten, van dicht regenwoud tot vlakke savannevlaktes, van de woeste Nijl tot prachtige kratermeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Oeganda.

Onze populaire bestemmingen

UIT LIEFDE VOOR AFRIKA

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!