9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Murchison Falls

Hoogtepunten

Murchison Falls

Nationaal Park

Het Murchison Falls National Park is het grootste Oegandese wildpark en wordt door de machtige rivier de Nijl in tweeën gespleten. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika!

De Nijl

Misschien wel het meest indrukwekkende wat de Nijl overkomt op haar lange tocht vanaf het Victoria meer tot aan de Middellandse zee, zijn de Murchison watervallen. De langste rivier ter wereld stort zich hier over een breedte van nog geen zes meter explosief in een wolk van bruisend wit water naar beneden. Het 3860 km² grote park is genoemd naar de Murchison watervallen, die weer genoemd zijn naar de Schot Roderick Murchison, oprichter van de Royal Geographical Society. Het park wordt ook wel Kabalega Falls National Park genoemd. Tijdens het regime van Idi Amin werden de nationale parken omgedoopt naar de Afrikaanse namen. In het park bevinden zich Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen (waaronder de ‘Ugandan Cob’) en vele tropische vogelsoorten (450 soorten, waaronder de schoenbekooievaar).

Activiteiten in Murchison Falls

Jeep- wandel en bootsafari's

Murchison Falls is het park met misschien wel de meeste excursie mogelijkheden. De rivier de Nijl stroomt dwars door het park, waardoor er naast jeepsafari’s ook bootsafari’s mogelijk zijn. Bekijk hieronder alle mogelijkheden: 

Jeepsafari

Het gebied ten noorden van de Nijl leent zicht uitstekend voor game drives, de verschillende safaritracks zorgen ervoor dat u grote gedeeltes van het park kunt bewonderen. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Het is dan ook de olifant die er voor heeft gezorgd dat de palmen tot in Murchison Falls zijn gekomen, doordat de dieren de vruchten in Zuid – Soedan eten en de zaden in de maag meenemen om deze vervolgens weer te laten gaan op de Oegandese savanne vlaktes. Tegenwoordig wordt ook het luipaard steeds vaker gezien tijdens de safari’s. De kans op het spotten van een troep leeuwen is groot en de safari’s zijn hoe dan ook bevredigend!

Bootsafari naar de watervallen

Onder het toeziend oog van krokodillen, nijlpaarden, buffels, apen en al het wild dat de dorst komt lessen langs de oever, brengt de tocht u naar de voet van de 40 meter hoge en beroemde waterval (Murchison Falls) die u met veel kabaal langzaam tegemoet komt. De tocht duurt ongeveer drie uur en probeert u links in de boot te gaan zitten voor de beste fotografische mogelijkheden. (U vaart heen langs de linker oever)

Bootsafari Lake Albert

Stroomafwaarts naar de delta van Lake Albert is ook een boottocht mogelijk, die u naast (letterlijk) honderden nijlpaarden en olifanten ook veel bijzondere vogelsoorten laat zien, meerdere soorten kingfishers, bee-eaters, goliath herons, african jacana’s, african fish eagles en met een beetje geluk zelfs de zeldzame schoenbek ooievaar.

Sunset cruise, cheese and wine cruise, breakfast cruise

Naast de langere bootsafari’s zijn er nog diverse korte boottochtjes (à 1,5 uur) die vooral rond het centrale gedeelte van Murchison (Paraa) plaatsvinden. Zo is er een boottocht bij ondergaande zon, al dan niet met kaas en een lekker wijntje, of een boottocht in de vroege ochtend bij opkomende zon met een lekker ontbijt.

Sportvissen op Nijlbaars

Murchison Falls is een absolute ‘hotspot’ voor het sportvissen op de even beroemde als beruchte Nijlbaars. Onder aan de waterval zijn de gevechten met deze zoetwaterreuzen rondweg spectaculair en onovertroffen in Afrika! Matoke Tours kan voor u een geheel verzorgde vissafari organiseren met ervaring gids en materiaal.

Wandeling Top of the Falls

Een wandeling op de top van de waterval, hier zie je wat kracht is! Miljoenen liters water vallen door een zes meter nauwe spleet met immens kabaal naar beneden. Per seconden stroomt er precies 360.000 liter water doorheen. Vanaf de top is er een prachtig uitzicht over de watervallen en de enerverende omgeving.

Bushkamperen

Dichter bij de natuur dan het ‘bushcamp’ zal u niet komen, met de professionele kampeeruitrusting van Matoke Tours (tent, matjes, bbq, tafel, stoelen en lampjes) kampeert u onder begeleiding van een gewapende ranger midden in de bush! Er zijn geen sanitaire voorzieningen of stromend water voorhanden, maar de ‘ultieme bushbeleving’ maakt het helemaal goed. ’s Avonds bij het kampvuur luistert u naar de geluiden van hyena’s en kijk uit voor de nijlpaarden die het water uit komen!

andere hoogtepunten

in oeganda

Oeganda is één van de meest diverse landen ter wereld. Van berggorilla’s en chimpansees tot unieke vogelsoorten, van dicht regenwoud tot vlakke savannevlaktes, van de woeste Nijl tot prachtige kratermeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Oeganda.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!