Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Visum Oeganda

Visum Oeganda

Visum Oeganda

Een toelichting op ...

Wat een prachtige plannen. U bent van plan om naar Oeganda te gaan, of wellicht heeft u zelfs al geboekt! De reis staat, de tickets zijn geregeld en de voorbereidingen kunnen beginnen. Voordat u ook daadwerkelijk het vliegtuig in stapt, moet u nog wel een visum hebben geregeld. Hieronder geven wij u zoveel mogelijk informatie om u op weg te helpen dit visum aan te vragen.

Online visumaanvraag

Het is voor iedere reiziger naar Oeganda verplicht om vóór aankomst in Oeganda online een visumaanvraag in te dienen. Bij deze online aanvraag is het ook noodzakelijk per creditcard de visakosten te betalen, US$ 50 p.p. + 3% provisiekosten. Als u de gehele procedure online hebt doorlopen en de betaling hebt gedaan, ontvangt u een ‘letter of approval’, waarmee bij aankomst op Entebbe Airport het visum in uw paspoort gestempeld wordt. Per persoon vraagt u het visum aan.

Let op, deze Approval Letter zelf is meestal maar 3 maanden geldig. Dit is de periode waarin u dan het land in moet reizen. Vraag het dus niet eerder dan drie maanden voor aankomst in Oeganda aan! Vertrekt u bijvoorbeeld op 1 september, vraag dan het visum pas aan vanaf 1 juni. Wacht ook niet tot enkele dagen voor vertrek, want uit ervaring blijkt dat de bevestiging soms wel eens wat tijd vergt; 1 maand van te voren is meestal goed op tijd!

De geldigheid van het visum zelf, dus het aantal dagen dat u in het land mag verblijven, gaat in op het moment dat u het land binnen komt. Heeft u bijvoorbeeld een visum voor 30 dagen, dan gaan die 30 dagen tellen op het moment dat u aankomt in Oeganda!

Belangrijke toevoeging

Ambassades mogen momenteel geen visa meer uitgeven, waardoor alle aanvragen wereldwijd online moeten gebeuren. Dat heeft tot gevolg dat op dit moment het e-visa systeem aanzienlijk overbelast is, waardoor aanvragen erg lang duren, bevestigingen niet worden gestuurd etc. Wij kunnen ons uiterste best doen om u te helpen, maar zijn ook afhankelijk van de immigratie en de effectiviteit van hun systeem.

Houd er dan ook rekening bij uw aanvraag dat u deze ruim op tijd doet, dat de site traag of soms ook niet goed kan werken – waardoor u genoodzaakt bent het een andere keer opnieuw te proberen – en dat bevestigingen laat komen of in zijn geheel niet worden verstuurd. Houd uw aanvraag dan ook zelf goed in de gaten middels uw Application ID nummer, geboortedatum en paspoortnummer.

Hulp bij visumaanvraag?

Visum International

Aangezien wij geen expert zijn in visaformaliteiten, laten wij dit graag over een gespecialiseerde partner. Naast het feit dat u vaak zelf eenvoudige een (e-)visum aan kunt vragen, zijn er reizigers die hier hulp of begeleiding bij willen. Wij hebben alle vertrouwen in Visum International. Een bedrijf dat is gericht op het ontzorgen van de reiziger in de visumaanvraag.

Zij kunnen voor al onze bestemmingen uw visumaanvraag verzorgen. Het e-visum is in (bijna) alle gevallen voldoende.

NB: Aangezien niet alle bestemmingen op hun website zijn bijgewerkt, raden wij aan telefonisch met het bedrijf contact op te nemen om te sparren over mogelijkheden en kosten.

Kosten en benodigdheden

de feiten op een rij

Visumplicht

Er geldt er een visumplicht voor de meeste Afrikaanse landen, waaronder ook Oeganda. Deze hieronder vermelde gegevens gelden voor Nederlandse en Belgische nationaliteiten. Indien u een andere nationaliteit heeft kunt u bij de ambassade informeren welke documenten u nodig hebt.

Visum voor alleen Oeganda

Gaat u alléén naar Oeganda en bezoekt u geen andere landen? Dan kunt u online een single-entry visum aanvragen. Deze is 30 dagen geldig. Als u de procedure doorlopen hebt, betaald hebt en de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een Letter of Approval, waarmee u bij aankomst in Oeganda het visa in uw paspoort krijgt.

Visum voor Oost-Afrika met start in Oeganda

Start uw reis in Oeganda, maar reist u daarna door naar Rwanda en/of Kenia, dan kunt u een Oost-Afrika visum online aanvragen. Dit visum is 90 dagen geldig. Als u de procedure doorlopen hebt, betaald hebt en de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een Letter of Approval, waarmee u bij aankomst in Oeganda het East- Africa visa in uw paspoort krijgt.

 • Vraag uw visum niet eerder dan 3 maanden voor vertrek aan! Per persoon vult u zo’n formulier in.
 • Het visum vraagt u aan in het land waar uw reis start, dus begint uw reis in Kenia of Rwanda en wilt u een East-Africa visum aanvragen, dan gaat dat via resp. de Keniaanse of Rwandese immigratie.
 • Het Oost-Afrika visum is alleen geldig als u binnen deze drie landen blijft reizen en vervalt zodra u een van deze landen verlaat. Gaat u tussendoor naar bijvoorbeeld Tanzania, dan moet u een nieuw visum aanvragen om terug te kunnen!
 • NB: mensen met een Belgische nationaliteit hebben voor Rwanda geen visum nodig.

Kosten visum

 • Single Entry Oeganda, US$ 50 p.p. + 3% provisiekosten, 30 dagen geldig.
 • Oost-Afrika visum, US$ 100 p.p. + 3% provisiekosten, 90 dagen geldig. Dit visum is multiple entry – zolang u binnen de landen die in het Oost-Afrika visum vallen reist

Geldig paspoort

Voor reizen naar Oeganda dient u te beschikken over een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Oeganda geldig is. Denkt u ook aan minimaal 2 lege visumpagina’s in uw paspoort voor de nodige stempels.

Overige verplichtingen

 • U dient te beschikken over een retour- of doorreisticket.
 • U dient een bewijs van voldoende financiële middelen (cash/creditcard) te kunnen overhandigen indien hier om gevraagd wordt.
 • Een bewijs van inenting tegen gele koorts is mogelijk vereist. Voor meer informatie zie de website van de LCR.

Reizen met minderjarige kinderen

Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet meer geldig. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreid en strikt wanneer het een reis betreft met minderjarige kinderen. De regels zijn bovendien nog strenger als er maar één ouder, of beide ouders, niet meereizen. Denkt u hierbij ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid. 

NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit, voor andere nationaliteiten checkt u dit met de Oegandese Ambassade of consulaat.

Opmerkingen

vanuit de Oegandese immigratiedienst

 • Vult u alle informatie correct in. Dus al uw namen volgens paspoort, data, aantal dagen voor het visum, paspoortnummer, geboortedatum etc.
 • Kijk het nog een keer goed na voordat u op het eind op de knop verzenden drukt.
 • Als achteraf blijkt dat u toch een foutje heeft gemaakt kan het zijn dat u de aanvraag opnieuw moet doen en ook opnieuw moet betalen (er is dan helaas geen restitutie van de eerder gemaakte kosten mogelijk)
 • De aanvraag wordt pas in behandeling genomen nà betaling van de Application Fee. Betaling geeft dan nog geen garantie dat uw visum aanvraag wordt goedgekeurd. U moet uw status blijven checken om te zien of er nog iets moet worden aangepast of nog moet worden toegevoegd.

Aanvragen visum Oeganda

Een stappenplan

Belangrijke toevoeging

Ambassades mogen momenteel geen visa meer uitgeven, waardoor alle aanvragen wereldwijd online moeten gebeuren. Dat heeft tot gevolg dat op dit moment het e-visa systeem aanzienlijk overbelast is, waardoor aanvragen erg lang duren, bevestigingen niet worden gestuurd etc. Wij kunnen ons uiterste best doen om u te helpen, maar zijn ook afhankelijk van de immigratie en de effectiviteit van hun systeem.

Houd er dan ook rekening bij uw aanvraag dat u deze ruim op tijd doet, dat de site traag of soms ook niet goed kan werken – waardoor u genoodzaakt bent het een andere keer opnieuw te proberen – en dat bevestigingen laat komen of in zijn geheel niet worden verstuurd. Houd uw aanvraag dan ook zelf goed in de gaten middels uw Application ID nummer, geboortedatum en paspoortnummer.

Zo gaat u te werk

Ga naar de website van de Oegandese E-Immigration System: www.visas.immigration.go.ug

 • U komt op de startpagina: Welcome to Uganda Electronic Visa/Permit Application System
 • Klik op ‘Start new application’
 • Lees de Disclaimer en klik op ‘Accept’
 • Er verschijnt nu een keuzemenu met de volgende keuzes:
  – Visa or permit type Kies hier voor ‘Visa
  – Category
 • Kiest voor ‘Uganda Ordinary/Tourist Visa’ als u alleen Oeganda bezoekt
 • Gaat u naar zowel Uganda, Rwanda en/of Kenia wilt gaan, kiest dan voor ‘East Africa Tourist Visa’
  – Subcategory
 • Heeft u gekozen voor Uganda Ordinary/Tourist Visa, dan komt hier automatisch ‘Single Entry’ te staan
 • Heeft u gekozen voor East Africa Tourist Visa, dan komt hier ‘East Africa Tourist Visa’ te staan

U krijgt nu te zien welke documenten u nodig heeft om de aanvraag af te maken. U dient deze documenten te scannen (in klein formaat/opmaak pdf, jpeg, pgn of bmp), dan wel een duidelijke foto van te maken met een smartphone. Houd rekening met een maximale bestandgrootte per document maximaal 250KB! Op een later moment tijdens de procedure moet u deze uploaden.

Afhankelijk van het type visum aanvraag wordt er om de onderstaande documenten gevraagd:

Engels
Nederlands
Belangrijke opmerking
Copy of the passport (bio data page)
Nederlands
Paspoort kopie (uw persoonsgegevens pagina)
Belangrijke opmerking
Voor alle visa aanvragen! NB: Let op, uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Oeganda.
Copy of recent passport-size photograph
Nederlands
Kopie recente pasfoto
Belangrijke opmerking
Voor alle visa aanvragen
Vaccination Certificate (Yellow Fever)
Nederlands
Kopie bewijs inenting voor Yellow Fever
Belangrijke opmerking
Voor alle visa aanvragen! Een kopie van de pagina's in het vaccinatieboekje waaruit blijkt dat u bent ingeent tegen de gele koorts (Yellow Fever)
Return ticket
Nederlands
Kopie vliegticket
Belangrijke opmerking
Voor alle visa aanvragen
Itinerary/Tour plan
Nederlands
Reisschema
Belangrijke opmerking
Alleen voor het Single East African visum! U kunt het reisschema uit uw reisbescheiden gebruiken. Kopieer alleen het schema en sla dan even op als apart PDF document, voordat u het upload!
Nederlands
Toestemmingsbrief ouders voor minderjarigen
Belangrijke opmerking
Voor alle visa aanvragen, indien u reist met een minderjarig kind! In deze Engelse brief moet de reisperiode staan vermeld, alsmede de volledige naam, paspoortnummer, geboorteplaats en geboortedatum van zowel kind als ouders.

NB: In een enkel geval kan het zijn dat ook bij een Uganda Ordinary Tourist Visum ook gevraagd wordt om een Return Ticket of een Itinerary / Tour Plan te uploaden. Dit gebeurt echt heel willekeurig en sporadisch.

 


Onderaan de pagina ziet u staan dat u online de betaling moet doen voor het visum (Dit is per 1 mei 2017 ingevoerd, en dient per credit card te worden voldaan (USD 50,- + 3% provisiekosten voor het Oeganda Visum of USD 100,- + 3% voor het East-Africa Visum).

 • Klik op ‘Next Step’
 • U komt bij een pagina met invulvelden en dient alle velden met een * in te vullen, waarvan de meeste voor zich spreken.
  – Houd uw GELDIGE paspoort bij de hand, deze gegevens heeft u nodig
  – Let er op dat u alle gegevens volledig, correct en goed gespeld invult
  – Let er op bij spellingen met Ö dit uit te schrijven als OE (wilt u zeker weten hoe u uw naam moet spellen, dan kunt u dat ook zien in de tekstregels onderaan op uw paspoort).
 • Given names: (voor)namen volgens paspoort
 • Surname: achternaam volgens paspoort
 • Contact in Uganda (person, organization, hotel, travel a…): Matoke Tours
 • Indien er minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) met u meereizen naar Oeganda, kàn het zijn dat er naar een toestemmingsbrief wordt gevraagd! Deze in het Engels opgestelde brief moet de reisperiode plus volledige naam, paspoortnummer, geboorteplaats en geboortedatum van zowel kind als ouders vermeld staan.(Deze brief kunt u zelf maken) Geldt voor zowel Uganda Ordinary/Tourist Visa als East Africa Tourist Visa.
 • Point of entry or where you want to have your visa personalised
  – Dit zal voornamelijk ENTEBBE zijn als per vliegtuig aankomt op de airport van Entebbe.
  – Reist u over land vanuit Rwanda Oeganda in (richting Bwindi)? Dan zal het entry point meestal CYANIKA zijn.
  – Reist u anders OEGANDA in, check dan goed welk punt u het land binnen komt.

Indien alle velden goed en zorgvuldig zijn ingevuld, dan bevestigt u dat u alles accuraat en juist hebt ingevuld, vink ook vakje “I’m Not a Robot” in, dan moet u daar even doen wat u gevraagd wordt (meestal op bepaalde foto’s klikken). Klikt u dan op ‘next step’.

 • Vervolgens dient u de benodigde documenten te uploaden (minimaal 5 kb, maximaal 250 Kb per document). Indien de documenten zijn geüpload volgt er een overzicht pagina, neem deze goed door en kijk of alles goed staat ingevuld: namen correct gespeld, of geboortedata en paspoortnummer kloppen, dagen kloppen etc. etc. Nù kunt u nog iets aanpassen, later niet meer. Print dit overzicht ALTIJD uit, voor uw eigen administratie! Doe dit vóórdat u op ‘submit” drukt, daarna is het namelijk niet meer mogelijk!
 • Indien correct klikt u op ‘submit’ – u krijgt dan het bericht: “YOUR APPLICATION WAS SUBMITTED SUCCESFULLY”. Hierbij staat ook een Application ID Nummer
 • ZEER BELANGRIJK: noteer uw Application ID nummer en bewaar deze goed. Print deze webpagina of maak er een screenshot van die u bewaart! Het kan heel goed zijn dat u deze op een later tijdstip nog nodig hebt! Om bijvoorbeeld uw status online te kunnen checken.

Betaling

 • In hetzelfde scherm heeft u nu ook de mogelijkheid uw betaling te doen (hiervoor heeft u een credit Card (Visa of MasterCard) nodig:
 • Klik op “PAY” onderaan de pagina, dan komt u op een pop-up betaalscherm voor de Creditcard (VISA / MASTERCARD), hierop staat ook het bedrag inclusief 3% provisiekosten.
 • U dient nu uw creditcardgegevens in te vullen:
  – Card number
  – Mastercard of Visa
  – Expiry date
  – Cardholder name
 • Security code
 • Na de betaling komt u terug op het scherm met uw Application ID code. Daar klikt u op het rode vakje “FINISH”, om de aanvraag af te ronden.

Pas ná betaling van de Application fee wordt uw visumaanvraag in behandeling genomen! Als betaling uitblijft, vervalt de visumaanvraag na een bepaalde tijd en moet u alles opnieuw indienen.

U ontvangt vrijwel direct een email met het bericht ‘Application Received’ (check ook uw spam/junkmail). Status van uw betaling kunt u checken door in te loggen! Over het algemeen ontvangt u binnen 1-3 dagen een e-mail met goedkeuring van uw aanvraag “Application Approved”, hierbij treft u dan ook als bijlage uw “Application Letter” (check ook hiervoor uw spam/ junkmail). Lees de aanvullende informatie in de begeleidende mail goed door en neem de gevraagde spullen mee op reis.

De aanvraag loopt over het algemeen zonder problemen. Toch zitten er soms onverklaarbare eigenaardigheden in het systeem. Zo kan het zijn dat u niet het juiste aantal dagen in kan vullen. Of dat terwijl u bij u en uw partner dezelfde aantal dagen heeft ingevuld, de Approval Letter bij beiden een ander aantal dagen vermeld staat. Zolang het aantal dagen in van uw visum uw verblijf in Oeganda dekt is dit geen probleem.

Neem deze Approval  Letter uitgeprint mee naar Oeganda + de gevraagde extra bijlages (zie email van de immigratie bij goedkeuring / Approval Letter). Als alles akkoord is krijgt u het visum in uw paspoort geplakt/ gestempeld.


Niets ontvangen?

Het komt toch ook zeer regelmatig voor dat een aanvraag niet wordt goedgekeurd of dat u helemaal geen email ontvangt. De reden hiervan is ons onbekend, maar het gebeurt. U kunt dan zelf op de website van de immigratie controleren wat de status is van uw aanvraag, zie op deze site. Hier kunt u ook eventueel ontbrekende documenten uploaden. Om te checken heeft u het volgende nodig:

 • Application ID nummer
 • Paspoortnummer
 • Geboortedatum

LET OP: Bij invullen van uw geboortedatum komt het jaartal in eerste instantie niet verder terug dan ca.1958. Bent u van voor dat jaartal, dan is dat geen enkel probleem en is dit gelukkig heel eenvoudig op te lossen. Vul eerst een fictief jaartal in, dus bijvoorbeeld 1960 en de wel de juiste maand en dag. Enter. Daarna kunt u uw geboortedatum aanpassen naar het juiste jaartal, en dan ook niet vergeten weer juiste dag en maand aan te klikken.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Meer reisinformatie over Oeganda:

Reisinformatie | Verlengingen | Accommodaties | Vervoer | Beste reistijd | Brochure