9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Kibale Forest

Hoogtepunten

Kibale Forest

Nationaal Park

Kibale Forest is één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika. In het bos leven 13 verschillende primaten. Bijna nergens in Afrika leven zo veel verschillende primaten in één bos. Maar waar het in Kibale forest werkelijk om draait zijn de chimpansees. Hier leven meer dan 1000 chimpansees in het wild. Een chimptracking in Kibale Forest biedt de meeste kans om deze bijzondere primaten in hun natuurlijke habitat te zien.

chimpansee

Het oogcontact met de chimps zal fascinerend zijn. Luid schreeuwend en krijsend springen zij door het bos. Stampend op bomen maken zij een hels kabaal. Alleen die geluiden al maken een ontmoeting met deze primaten tot een bijzondere gebeurtenis. Kibale Forest is een mooi en mistig bos gelegen op een hoogte van ongeveer 1100 tot 1600 meter. Op de laagste punten vind je er moerassen met papyrus. Rondom staan de oerbomen van wel meer dan 50 meter hoog. De franje-aap heeft hier zijn plek gevonden. Maar naast de vele apen en prachtige bomen zijn er ook vele andere zoogdieren. Denk bijvoorbeeld aan de zeldzame woudolifanten, prachtige vogels en niet te vergeten de ongeveer 150 soorten vlinders in alle kleuren en maten.

Activiteiten in Kibale Forest

Op zoek naar chimpansees!

Kibale Forest biedt de ultieme kans op het spotten van chimpansees in het wild. Nergens ter wereld zijn zulke grote groepen chimpansees op één plek te vinden. Middels een chimpansee tracking of chimpansee habituatie dag kom je al snel oog-in-oog te staan met deze bijzondere primaten. 

Chimpansee tracking

In de vroege ochtend gaat u samen met een lokale ranger op zoek naar chimpansees in het oerbos van Kibale Forest. De tracking neemt zo’n 3 uur in beslag. Als het moment aanbreekt dat er chimpanseegeluiden vanuit de verte opkomen, wordt het spannend. Niet veel later staat u dan oog in oog met deze primaten die 98% van het menselijk gen bevatten. Een fantastische ervaring! We raden u aan om de chimpansee tracking van tevoren te boeken. Er zijn slechts een gelimiteerd aantal chimpansee permits beschikbaar per dag.

Chimpansee habituatie dag

Misschien nog specialer dan de reguliere chimptracking is de Chimpansee habituatie dag. U bezoekt dan de chimpansees die nog niet volledig zijn gehabitueerd en u bent een groot gedeelte van de dag (van ochtendgloren tot avondschemering) bij de chimpansees. U onderneemt de habituatie dag in groepjes van 6 reizigers, waarvan er dagelijks drie van start gaan. Doordat u een lange tijd doorbrengt in het regenwoud van Kibale Forest is er naast het observeren ruim de tijd om te leren over deze bijzondere primaten, de vlindersoorten, het oeroude regenwoud en de andere diersoorten die hier leven. Een bijzondere excursie voor reizigers die het woud van Kibale Forest optimaal willen beleven!

Bezoek aan Bigodi Swamp

Nabij Kibale Forest (10 minuten afstand) ligt het moerasgebied Bigodi Swamp. Bigodi is een lokaal opgericht project ter bescherming van dit bijzondere moerasgebied waar maar liefst acht verschillende primatensoorten leven. Behalve primaten vindt u hier ook zo’n 200 vogelsoorten waaronder de Great Blue Turaco. Een wandeling in Bigodi Swamp neemt ongeveer twee uur in beslag.

andere hoogtepunten

in oeganda

Oeganda is één van de meest diverse landen ter wereld. Van berggorilla’s en chimpansees tot unieke vogelsoorten, van dicht regenwoud tot vlakke savannevlaktes, van de woeste Nijl tot prachtige kratermeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Oeganda.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen