Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Duurzaamheidsprojecten in Oeganda

Matoke Tours wil ervoor zorgen dat uw reis naar Afrika op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. We doen dit onder andere door het ondersteunen van verschillende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. Hieronder vindt u een overzicht van de projecten die Matoke Tours ondersteunt in Oeganda.

Karamoja stammen

Ver weg van de ‘beschaafde wereld’ in het noordoosten van Oeganda bevindt zich Karamoja, niet ver van Kidepo Valley NP. Als gevolg van jarenlange isolatie hebben de lokale stammen hun tradities weten te behouden en schuilt er een schat aan verborgen cultureel erfgoed. Matoke Tours werkt hier nauw samen met Kara-Tunga, een organisatie die reizigers een unieke inkijk biedt in de authentieke Karamoja-cultuur. Kara-Tunga is een lokaal geregistreerde organisatie die direct bijdraagt aan de lokale economie door lokale belastingen te betalen, lokaal personeel aan te nemen, goederen in te kopen bij lokale kleine bedrijven en de omliggende gemeenschappen te betrekken bij de ontwikkeling van gemeenschapstours. Bovendien wordt de verkoop en ontwikkeling van kunst en ambachten gestimuleerd.

Kara-Tunga is tevens de oprichter van een regionaal initiatief om lokale jongeren op te leiden, zodat zij kunnen werken in de toeristische sector en horeca. Jaarlijks studeren hier 50 jongeren af. Daarnaast heeft Kara-Tunga het Discover Karamoja-initiatief opgezet om meer toeristen naar de regio te trekken, onder andere door middel van talrijke geschreven publicaties en een promotiefilm.

Dit project sluit naadloos aan bij de filosofie van Matoke Tours: op duurzame wijze nieuwe gebieden en culturen ontdekken, waarbij de opbrengsten ten goede komen aan de lokale bevolking. Met gepaste trots kunnen we vermelden dat Matoke Tours de enige touroperator is die standaard een bezoek aan Karamoja opneemt in haar uitgebreide groepsreizen door Oeganda. Natuurlijk kan dit ook worden opgenomen in een op maat gemaakte reis.

Karamoja is standaard opgenomen in de 19-daagse groepsreis , 19-daagse privéreis de Parel van Afrika , 14-daagse privéreis Off the beaten track, Karamoja kan uiteraard in iedere maatwerk reis opgenomen worden in het programma.

Chris Roberts Forest Foundation

Tropische bossen over de hele wereld worden in toenemende mate verwoest. Ook Oeganda vormt hierop geen uitzondering, aangezien het land de afgelopen 25 jaar maar liefst 60% van haar tropische bossen heeft verloren. Zelfs het Kibale National Park, de leefomgeving van 1.500 chimpansees, staat onder druk. Mensen betreden het park om bomen te kappen voor landbouw, brandhout en houtskool. Gelukkig is er de Chris Roberts Forest Foundation, die zich inzet om deze negatieve ontwikkeling te stoppen. Zij hebben een model ontwikkeld waarbij zowel de lokale bevolking als de natuur baat hebben bij het behoud van het bos en het levensonderhoud van de gemeenschap wordt ondersteund.

De missie van de Chris Roberts Forest Foundation is het beschermen van de flora en fauna, het bevorderen van biodiversiteit en het stimuleren van regeneratieve agro-bosbouwpraktijken in en rondom het Kibale National Park. Dit streven is gericht op het verbeteren van levensonderhoud en natuurbehoud.

De stichting werkt nauw samen met de omliggende boerengemeenschappen, lokale autoriteiten, bestaande agro-bosbouwinitiatieven en andere organisaties die zich inzetten voor natuurbescherming en gemeenschapsontwikkeling. De oprichting en ondersteuning van de stichting is een initiatief van Turaco Treetops. Deze lodge is gelegen in een van de laatste stukjes tropisch regenwoud buiten het nationale park. Sinds de oprichting hebben de eigenaren er alles aan gedaan om verdere ontbossing te voorkomen en de habitat van unieke flora- en faunasoorten te beschermen. De Chris Roberts Forest Foundation is opgericht ter nagedachtenis aan een van de oprichters van Turaco Treetops: Chris Roberts.

De stichting investeert in:

  • Grenszonebeveiliging
  • Herbebossing
  • Regeneratieve agro-bosbouw
  • Bewustwording van biodiversiteit en natuurbehoud

U kunt het project zelf bezoeken als u bij Turaco Treetops overnacht. U ondersteunt het project door de prachtige forest walk te boeken; een wandeling door het regenwoud dat grenst aan de lodge. U kunt het project ook met donaties ondersteunen. Voor meer informatie kunt u de brochure downloaden:

Bigodi Swamps

Bigodi Swamps is een moerasgebied gelegen tussen de lokale akkers en het regenwoud van Kibale. Dit gebied barst van het leven, met maar liefst 8 apensoorten, waaronder de rode franjeaap, de zwart-witte franjeaap en de roodstaartaap. Ook vind je er talloze prachtige vogels, zoals de schitterende Great Blue Turaco.

Doordat de Bigodi Swamps grenzen aan de lokale akkers, werd het gebied ernstig bedreigd. De apen kwamen naar de akkers om maïs en andere gewassen te stelen, wat grote gevolgen had voor de boeren. Het is begrijpelijk dat de boeren niet blij waren met het moeras en de apen. Gelukkig heeft de lokale gemeenschap een project opgezet voordat alle apen en natuur zouden verdwijnen. Ze hebben loopbruggen door het moeras aangelegd en nemen toeristen mee op zoektocht naar de prachtige apen- en vogelsoorten. De inkomsten uit deze activiteit worden gebruikt om jongeren in te huren die tijdens het bloeiseizoen in hutjes rondom het moeras verblijven om de apen terug naar het moeras te leiden. Op deze manier wordt de natuur behouden, worden de apen en vogels beschermd, worden de boeren tevredengesteld en wordt werkgelegenheid gecreëerd. We raden u dan ook ten zeerste aan om deze wandeling te ervaren, want naast het beleven van een werkelijk prachtige ervaring ondersteunt u ook een geweldig project.

Bigodi Swamp is in iedere privéreis van Matoke Tours opgenomen en kan uiteraard in iedere maatwerk reis opgenomen worden in het programma.

Batwa stammen (Pygmeeën)

De Batwa in Oeganda, ook wel bekend als Pygmeeën, zijn verdreven uit het bos dat ze ooit deelden met de berggorilla’s. De Batwa hebben eeuwenlang als jagers/ verzamelaars in de regenwouden van Centraal-Afrika geleefd. Ze voedden zich met wilde honing en het vlees van antilopen. In de vroege jaren negentig werden ze uit de bossen verdreven toen deze gebieden werden uitgeroepen tot nationale parken ter bescherming van de gorilla’s en andere dieren. Ondanks dat het gorilla-toerisme hen uit het bos heeft verdreven, probeert een deel van de Batwa toch de voordelen hiervan te benutten.

Matoke Tours organiseert daarom verschillende Batwa Trails vanuit de regio Kisoro/Lake Mutanda. “Verantwoord cultureel toerisme is een manier om de trots en waardigheid van de Batwa te behouden en hen economisch te laten profiteren van het gorilla-toerisme,” zegt Wim Kok, directeur van Matoke Tours. We bieden deze ervaring uitsluitend aan vanuit de regio Kisoro/Lake Mutanda, omdat elders niet op een manier wordt georganiseerd waar wij achter kunnen staan. Het gaat immers om waardigheid, en dat kunnen we niet bieden door hen op een open plek bij een lodge een dansje te laten doen. Tijdens de Batwa Trail die wij organiseren, gaat u samen met een Batwa het regenwoud in en laat hij u zien hoe ze vroeger leefden in het bos. Hij demonstreert hoe ze vuur maakten, jaagden en hun hutten bouwden. Hij neemt u mee in hun wereld. Vaak neemt hij ook jongeren van zijn eigen stam mee, om hen te laten kennismaken met hun cultuur en het leven in het bos. Het bezoek aan de Batwa is een prachtige en indrukwekkende ervaring die zowel economisch als cultureel bijdraagt aan de Batwa-cultuur.

De Batwa Trails zijn standaard opgenomen in de 19-daagse Familiereis Oeganda. Een Batwa Trail kan uiteraard in iedere maatwerk reis opgenomen worden in het programma.

Ziwa Rhino Sanctuary & Rhino Fund

Oeganda kende ooit een gezonde populatie van zowel zwarte als noordelijke witte neushoorns. Helaas stierf de laatste Oegandese neushoorn uit in 1983. Dit trieste feit was te wijten aan verschillende factoren, waaronder jacht, burgeroorlog, stroperij en zelfs verstedelijking.

Gelukkig biedt het Ziwa Rhino Sanctuary, gelegen in 7.000 hectare savanne en bossen, nu een thuis voor de herintroductie van witte neushoorns. In 2005 en 2006 werden hier de eerste zes zuidelijke witte neushoorns naartoe gebracht, waarvan vier uit Kenia en twee uit Disney Animal Kingdom (VS). Op 24 juni 2009 werd het eerste gezonde kalf geboren. Het was een gezonde mannetjesneushoorn die geschiedenis schreef als de eerste neushoorn die in 30 jaar in Oeganda werd geboren! Met zijn moeder uit de Verenigde Staten en zijn vader uit Kenia was de naamkeuze niet moeilijk: Obama.

De neushoorns leven in het Ziwa Rhino Sanctuary in een semi-wilde omgeving. Hun leefgebied is volledig vrij en ze kunnen gaan waar ze willen, maar ze worden 24 uur per dag nauwlettend in de gaten gehouden.

Het voornaamste doel van het Rhino Fund is het herintroduceren van neushoorns in Oeganda. Dit project bestaat uit drie fases:

Eerste fase: het vergroten van het bewustzijn over neushoorns en het informeren van anderen over hun bedreigde status.

Tweede fase: het fokken van een duurzame neushoornpopulatie binnen het reservaat. Sinds juni 2009 zijn er 16 babyneushoorns geboren, wat het totale aantal nu op 21 brengt (helaas is Neushoorn Justice overleden). Dit zijn de eerste neushoorns die in meer dan 30 jaar in Oeganda zijn geboren!

Derde fase: het terugbrengen van neushoorns naar hun oorspronkelijke leefgebied. Zodra er een duurzame populatie is opgebouwd, zullen neushoorns worden verplaatst naar beschermde gebieden in Oeganda.

U kunt een bezoek brengen aan het Ziwa Rhino Sanctuary, waarbij u dit kunt regelen via Matoke Tours. Het Ziwa Rhino Sanctuary ligt op de route van Kampala naar Murchison Falls NP en is eenvoudig in uw reisplan op te nemen. Een bezoek kost US$50 per persoon. De inkomsten uit het toerisme dragen bij aan het voortzetten van dit prachtige project. Tijdens uw bezoek maakt u een ‘bush walk’ naar de neushoorns.

Ziwa Rhino Sanctuary is standaard opgenomen in de 14-daagse privéreis Oeganda Off the beaten track, maar kan uiteraard in iedere maatwerk reis opgenomen.

Ride 4 a Woman project

Ride 4 a Woman is in 2009 opgericht door Evelyn Habasa en haar echtgenoot Denis Rubalema. Deze organisatie biedt ondersteuning aan lokale vrouwen die thuis worstelen met problemen zoals hiv, huiselijk geweld en armoede. Door middel van microfinanciering helpt de organisatie vrouwen om zichzelf te helpen en voor hun gezin te zorgen. Tot op heden zijn meer dan honderd vrouwen actief betrokken bij het Ride 4 a Woman Microfinance Program. Meer dan driehonderd vrouwen uit 11 dorpen zijn nu werkzaam in het Ride 4 a Woman gemeenschapscentrum, waar ze vaardigheden kunnen leren zoals naaien, mandenvlechten, dansen, zingen en drummen. Door het aanleren van nieuwe vaardigheden kunnen ze beter voorzien in hun levensonderhoud en hun kinderen in staat stellen onderwijs te volgen.

Matoke Tours gelooft in een culturele ervaring die gebaseerd is op vertrouwen, gelijkwaardigheid en respect, en die het beste kan worden ervaren door samen dingen te doen. In Buhoma kunt u verblijven in de accommodatie van Ride 4 a Woman en tegelijkertijd bijzondere culturele ervaringen opdoen. U kunt samen lokale gerechten bereiden en meer leren over deze gerechten en de kookmethodes. Vervolgens wordt de maaltijd ’s avonds bij het kampvuur genoten, in het gezelschap van de vrouwen waarmee u heeft gekookt en hun families.

Ondersteun het project op twee manieren:

 

Overnachten bij hun eigen guesthouse
Ride for a Woman biedt accommodatie aan in hun eigen gastenverblijf, gelegen aan de rand van Buhoma in het Bwindi Impenetrable Forest, de thuisbasis van de berggorilla’s van Oeganda. Door te verblijven in deze accommodatie draagt u direct bij aan de ondersteuning van het Ride 4 a Woman-initiatief.

Kookles
Tijdens de kookcursus leert u de traditionele gerechten kennen uit de cultuur van de Bakiga-stam. U begint met het verzamelen van verse groenten en kruiden in de tuin van Ride 4 a Woman, waarna u samen met de chef-kok aan de slag gaat in de keuken. U leert gerechten bereiden zoals Matoke, G-nut saus, geroosterd geitenvlees en verschillende groenten, waaronder Skumawiki (lokale spinazie). Daarnaast maakt u kennis met Imonda, een lokale drank gemaakt van Sorghum, gierst, honing en water. ’s Avonds worden de zelfbereide gerechten genoten bij het kampvuur, samen met de vrouwen en families van de kok met wie u de maaltijd heeft bereid. De opbrengsten van de cursus dragen rechtstreeks bij aan de ondersteuning van het Ride 4 a Woman-initiatief.

Stichting Bulungi

In Oeganda hebben kinderen met een (verstandelijke) beperking vaak weinig tot geen kans om zich te kunnen ontwikkelen. Het land kampt met armoede en mensen hebben moeite om te overleven. Kinderen met een beperking worden vaak met angst bekeken, soms beschouwd als een straf van God of zelfs als behekst. Ouders van kinderen met een beperking hebben vaak nog (veel) meer kinderen die aandacht nodig hebben. Hierdoor worden kinderen met een beperking vaak buitengesloten van de maatschappij. Stichting Bulungi streeft ernaar om in Oeganda een verschil te maken voor kinderen zoals Fahad, Federes, Emma en Yosephina, en vele anderen. De stichting doet dit door deze kinderen een veilig, warm en liefdevol thuis te bieden. Ze krijgen kansen om zich te ontwikkelen, hoe klein de stapjes soms ook zijn. Ze ontvangen de juiste medische zorg en, bovenal, ze worden gewaardeerd om wie ze zijn.

De focus van Stichting Bulungi ligt op een huis van de stichting in Kampala, dat in juni 2016 officieel is geopend. Daar verblijft een groep kinderen met ernstige, meervoudige beperkingen. Ze vinden er een fijne plek om te wonen, krijgen gezond eten, de juiste gezondheidszorg als dat nodig is en vooral veel liefde en aandacht.

Tijdens uw reis door Oeganda heeft u de mogelijkheid om het huis van Bulungi in Kampala te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe deze stichting werkt en welke impact dit heeft op de kinderen. Een bezoek aan het huis wordt in de ochtend of middag gepland en duurt ongeveer een uur. U wordt ontvangen door Moses of een collega, die meer zal vertellen over de positie van kinderen met een beperking in Oeganda en zijn eigen rol en visie hierop. U krijgt een rondleiding en afhankelijk van de tijd kunt u, indien gewenst, deelnemen aan een van de activiteiten samen met de kinderen.

Als u dit project wilt bezoeken en ondersteunen, vragen we u vriendelijk om vooraf een boeking te maken via Matoke Tours. We zullen u vervolgens vragen om een donatie van minimaal 100 euro per reisgroep te doen. Deze donatie wordt rechtstreeks aan Bulungi gedaan, zonder tussenkomst van Matoke Tours. Matoke Tours zal u de benodigde instructies hiervoor verstrekken. Uiteraard kunt u het project ook op de lange termijn blijven ondersteunen.

Stichting Bulungi kan worden opgenomen in het programma van elke maatwerkreis. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ons eigen Umutti initiatief

Matoke Tours is trots op ons eigen initiatief, genaamd Omutti. Omutti betekent ‘boom’ in het Luganda, de belangrijkste lokale taal in Oeganda. Voor elke klant die een groepsreis door Oeganda boekt, doneert Matoke Tours via Omutti een bedrag aan het Murchison-Semliki REDD+ project. Dit project zet zich actief in voor het behoud van het regenwoud in het westen van Oeganda en behartigt tevens de belangen van de lokale boeren in dit gebied die te maken hebben met klimaatverandering.

Door de toenemende klimaatverandering wordt het steeds moeilijker voor boeren om voldoende voedsel te verbouwen. Hierdoor zijn ze genoodzaakt steeds grotere stukken nieuw landbouwgrond te ontginnen. Dit resulteert in een versnelde ontbossing van het regenwoud, wat op zijn beurt de klimaatverandering verder versterkt.

Tussen 2006 en 2010 werd in het werkgebied van het project jaarlijks meer dan 8.000 hectare bos gekapt en platgebrand door lokale boeren. Deze ontbossing heeft uiteraard ook nadelige gevolgen voor de dieren die in het regenwoud leven. Niet alleen wordt hun leefgebied kleiner, maar ook worden bosgebieden versnipperd, waardoor verschillende diersoorten, waaronder chimpansees, van elkaar worden gescheiden en niet meer kunnen migreren.

Op lokaal niveau worden de kernproblemen aangepakt. Lokale boeren worden op diverse manieren gestimuleerd om het regenwoud te behouden en tegelijkertijd hun eigen positie te versterken. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  1. Financiële ondersteuning: Lokale boeren ontvangen een financiële bijdrage wanneer zij het bos op hun eigen grond behouden. Dit moedigt hen aan om actief bij te dragen aan het behoud van het regenwoud.
  2. Training en educatie: Boeren worden getraind in moderne landbouwmethoden die duurzaam zijn en de bodem minder uitputten, terwijl ze tegelijkertijd een hogere opbrengst genereren. Daarnaast ontvangen ze voorlichting over klimaatverandering en leren ze hoe ze hierop kunnen anticiperen.
  3. Diversificatie van activiteiten: Boeren krijgen ondersteuning bij het ontwikkelen van “bosvriendelijke” en rendabele activiteiten, zoals het houden van bijen. Dit vermindert de vraag naar nieuwe landbouwgrond en draagt bij aan het behoud van het regenwoud.
  4. Markttoegang: Boeren worden geholpen bij het opzetten van betere verkoopmogelijkheden voor hun producten. Dit kan hen helpen om een stabiel inkomen te genereren en economisch sterker te staan.

Op deze manier worden lokale boeren actief betrokken bij het behoud van het regenwoud, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen levensonderhoud verbeteren.

Matoke Tours kantoor in Oeganda

Matoke Tours heeft een eigen kantoor in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Door onze aanwezigheid in Afrika zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen we ons specialiseren, ook op het gebied van duurzaamheid. Dankzij ons lokale kantoor in Oeganda hoeft ons team van het kantoor in Den Bosch minder vaak naar Afrika te vliegen, omdat veel zaken ter plaatse kunnen worden geregeld. Ons kantoor in Oeganda heeft een team van deskundige gidsen, reisleiders en kantoormedewerkers in dienst (zowel in vast dienstverband als freelance). We zorgen ervoor dat al ons personeel bovengemiddeld wordt beloond en goede secundaire arbeidsvoorwaarden ontvangt.

Matoke Tours werkt aan de ontwikkeling van ‘Adventure Tourism’ in Oeganda

‘Avontuurlijk toerisme’ omvat zowel actieve als culturele ervaringen.

Oeganda is gezegend met een prachtige diversiteit aan natuur, cultuur en wilde dieren. Deze unieke combinatie maakt het land tot een geweldige bestemming voor authentieke avontuurlijke belevenissen. Van weelderige tropische regenwouden tot uitgestrekte savannes en van majestueuze besneeuwde bergtoppen tot indrukwekkende watervallen, het landschap van de ‘Parel van Afrika’ is adembenemend. Professioneel begeleide wandelingen, trektochten, fietstochten en motortochten bieden de beste manier om actief de prachtige natuur te verkennen.

Met meer dan 45 verschillende etnische groepen presenteert Oeganda een rijke culturele diversiteit in talen, dialecten, culinaire tradities, klederdracht, gebruiken en overtuigingen. Door middel van unieke en verantwoord ontwikkelde activiteiten kunt u daadwerkelijk in interactie treden met lokale gemeenschappen en een onvergetelijke onderdompeling in de cultuur ervaren.

Professionele gidsen en nieuwe activiteiten in samenwerking met partners
In 2019 is de samenwerking tussen Matoke Tours en partners uit de toeristenindustrie geformaliseerd om Oeganda verder te ontwikkelen als bestemming voor avontuurlijk toerisme. Binnen deze samenwerking worden nieuwe meerdaagse wandel-, fiets- en motorroutes en culturele activiteiten ontwikkeld. Voor alle nieuwe activiteiten in diverse regio’s binnen Oeganda worden producttrainingen gegeven aan reisgidsen, ook wel onze “Adventure Travel Guides” genoemd.

Voor meer over de samenwerking en om te lezen over de bijdragen van onze partners, ga naar www.adventuretourismug.com.

“Adventure Travel Guides” Training

Een ervaren en deskundige gids vormt de sleutel tot een onvergetelijke reiservaring. Bij Matoke Tours hebben we een gespecialiseerd trainingsprogramma geïntroduceerd voor “Adventure Travel Guides”. Gedurende 3 jaar worden gekwalificeerde gidsen intensief getraind in 9 cursusmodules, waarbij ze diepgaande kennis opdoen over het gidsen van avontuurlijk reizen. Ook worden hun professionele vaardigheden verder ontwikkeld. Dit omvat het leveren van hoogwaardige service, het plannen van reizen en interculturele communicatie.

Binnen ons programma is er speciale aandacht voor vrouwelijke gidsen. Maatschappelijke en economische obstakels maken het voor vrouwen vaak moeilijk om een carrière als gids in Oeganda na te streven. Om een eerste stap te zetten naar een verandering in perceptie, neemt Matoke Tours actief contact op met geïnteresseerde vrouwen om hun deelname aan de training voor “Adventure Travel Guides” aan te moedigen. Daarnaast biedt Matoke Tours aanvullende trainingsmodules aan voor vrouwelijke gidsen, zoals training in rijvaardigheid, veiligheidsmaatregelen en mentorschap.