9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Duurzaamheidsprojecten in Oeganda

Matoke Tours wil ervoor zorgen dat uw reis naar Afrika op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. We doen dit onder andere door het ondersteunen van verschillende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. Hieronder vindt u een overzicht van de projecten die Matoke Tours ondersteunt in Oeganda.

Karamoja stammen

Ver van de ‘bewoonde wereld’ in het noordoosten van Oeganda ligt Karamoja. Niet ver van Kidepo Valley NP. Door de jarenlange isolatie hebben de lokale stammen hun tradities in stand kunnen houden en ligt er een berg aan verborgen culturele schatten verborgen. Matoke Tours werkt hier samen met Kara-Tunga, een organisatie die reizigers een unieke inkijk biedt in de authentieke Karamoja cultuur. Kara-Tunga is een lokaal geregistreerde organisatie die rechtstreeks bijdraagt aan de lokale economie door lokale belastingen te betalen, lokaal personeel in dienst te nemen, goederen in te kopen bij lokale kleine bedrijven en de omliggende gemeenschappen te betrekken door samen rondleidingen in de gemeenschap te ontwikkelen. Ook wordt de verkoop van kunst en kunstnijverheid gestimuleerd en ontwikkeld.

Kara-Tunga is ook oprichter van het regionale initiatief voor toerisme en Horeca om lokale jongeren op te leiden, zodat ze kunnen werken in de regionale sector van toerisme en horeca. Deze opleiding levert jaarlijks 50 afgestudeerden af. Kara-Tunga richtte ook het Discover Karamoja-initiatief voor regionaal toerisme op om meer toeristen naar de regio te trekken met meer dan 50 publicaties en een promotiefilm.

Dit project past bij de filosofie van Matoke Tours: op duurzame wijze nieuwe gebieden en culturen ontdekken, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de bevolking. Met gepaste bescheidenheid kunnen we vermelden dat Matoke Tours de enige touroperator is die het bezoek aan Karamoja standaard in haar lange Oeganda groepsreis heeft opgenomen. Natuurlijk kan dit ook opgenomen worden in een maatwerkreis.

Karamoja is standaard opgenomen in de 19-daagse groepsreis , 19-daagse privéreis de Parel van Afrika , 14-daagse privéreis Off the beaten track, Karamoja kan uiteraard in iedere maatwerk reis opgenomen worden in het programma.

Bigodi Swamps

Bigodi Swamps is een moerasgebied tussen de lokale akkers en het regenwoud van Kibale in. Dit gebied zit vol leven, met maar liefst 8 apensoorten, waaronder de rode franjeaap, de zwart-witte franje aap en de roodstaart aap. Ook leven er vele prachtige vogels, waaronder de prachtige Great Blue Turaco.

Omdat de Bigodi Swamps tegen de lokale akkers aanliggen werd het gebied ernstig bedreigd. De apen kwamen naar de akkers om het mais of andere gewas te stelen, met alle gevolgen voor de boer van dien. Je kunt je voorstellen dat de boeren niet zo blij waren met het moeras en de apen. Voordat alle apen en natuur echter zou verdwijnen heeft de lokale gemeenschap een project opgericht. Ze hebben loopbruggen door het moeras gebouwd en nemen toeristen mee om opzoek te gaan naar prachtige apen-en vogelsoorten. De inkomsten hieruit worden gebruikt om jongeren in te huren, die in de bloeimaanden in hutjes om het moeras verblijven om de apen terug het moeras in te jagen. Op deze manier wordt de natuur behouden, de apen en vogels beschermt, de boer tevreden gesteld en werkgelegenheid gecreëerd. We raden u dan ook van harte aan om deze wandeling te gaan doen, want naast een werkelijk prachtige beleving ondersteunt u een prachtig project.

Bigodi Swamp is in iedere privéreis van Matoke Tours opgenomen en kan uiteraard in iedere maatwerk reis opgenomen worden in het programma.

Batwa stammen (Pygmeeën)

De Batwa in Oeganda, ook bekend als pygmeeën, zijn verdreven uit het woud dat ze ooit deelden met de berggorilla’s. De Batwa leefden sinds mensenheugenis als jagers/ verzamelaars in de regenwouden van Centraal-Afrika. Ze aten wilde honing en het vlees van antilopen. In Oeganda werden ze begin jaren negentig uit de bossen verdreven toen de gebieden tot nationaal park werden verklaard om de gorillas en andere dieren te beschermen. Hoewel het gorilla-toerisme hen uit het woud heeft verdreven, probeert een deel van de Batwa toch een graantje mee te pikken.

Matoke Tours verzorgt daarom verschillende Batwa Trails vanuit de regio Kisoro/ lake Mutanda. ‘Verantwoord cultureel toerisme is een manier om de trots en waardigheid van de Batwa in stand te houden en ze economisch mee te laten profiteren van het gorilla toerisme’ zegt Wim Kok, directeur van Matoke Tours. We bieden het dan ook uitsluitend aan vanuit de Kisoro / Lake Mutanda regio, omdat het in andere gebieden niet op een manier georganiseerd wordt waar wij achter kunnen staan. Het gaat namelijk om waardigheid en dat kun je niet bieden door ze op een open plek bij een lodge een dansje te laten doen. Bij de Batwa Trail die wij organiseren gaat u met een Batwa het regenwoud in en laat hij u zien hoe ze vroeger leefden in het bos. Zo laat hij zien hoe ze vuur maakten, hoe ze jaagden en hoe ze hun hutten bouwden. Hij neemt u mee in hun wereld. Vaak neemt hij ook jongeren van zijn eigen stam mee, om ook hun te leren over hun cultuur en leven in het bos. Het bezoek aan de Batwa is een prachtige en indrukwekkende ervaring die zowel economisch als cultureel bijdraagt aan de Batwa cultuur.

De Batwa Trails zijn standaard opgenomen in de 19-daagse Familiereis Oeganda. Een Batwa Trail kan uiteraard in iedere maatwerk reis opgenomen worden in het programma.

Ziwa Rhino Sanctuary/ Rhino Fund

Oeganda had vroeger een zeer gezonde populatie van zowel zwarte als noordelijke witte neushoorns. De laatste Oegandese neushoorn stierf uit in 1983. Dit was te wijten aan verschillende factoren; voornamelijk Jacht, burgeroorlog en stroperij, evenals verstedelijking.

Gelegen in 7.000 hectare savanne en bossen heeft de Ziwa Rhino Sanctuary een thuis gecreëerd voor de re-integratie van de witte neushoorns. Hier werden in 2005/6 de eerste zes zuidelijke witte neushoorns naartoe verplaatst, waarvan 4 uit Kenia en 2 uit Disney Animal Kingdom (VS). Op 24 juni 2009 werd het eerste gezonde kalf geboren. Het was een gezond mannelijk kalf, dat geschiedenis schreef door de eerste neushoorn te zijn die in ongeveer 30 jaar in Oeganda werd geboren! Met zijn moeder uit de Verenigde Staten en zijn vader uit Kenia was de naam niet moeilijk te kiezen. Obama.

De neushoorns leven in een semi wilde situatie. Het leefgebied is volledig vrij en ze kunnen gaan waar ze willen, maar ze worden wel 24 uur per dag in de gaten gehouden.

Het belangrijkste doel van het Rhino Fund is het opnieuw introduceren van neushoorns in Oeganda. Dit project bestaat uit drie fasen.

Eerste fase: het bewustzijn over neushoorns vergroten en anderen informeren over hun bedreigde status

Tweede fase: het fokken van een duurzame neushoornpopulatie binnen het reservaat. sinds juni 2009 zijn er 16 baby’s geboren wat het totaal nu op 21 brengt (Neushoorn Justice stierf). Dit zijn de eerste neushoorns die in meer dan 30 jaar in Oeganda zijn geboren!

Derde fase: neushoorns terug brengen in hun oorspronkelijke leefgebied. Als er een duurzame populatie is, zullen neushoorns worden verplaatst naar de beschermde gebieden van Oeganda.

U kunt de Ziwa Rhino Sanctuary bezoeken. Regel dit via Matoke Tours. De sanctuary ligt op de weg van Kampala naar Murchison Falls np en is eenvoudig in te plannen. Een bezoek kost $40 per persoon en van dit geld wordt dit prachtige project voortgezet. Tijdens een bezoek maakt us een bush walk naar de neushoorns.

De Ziwa Rhino Sanctuary is standaard opgenomen in de 14-daagse privéreis Oeganda Off the beaten track. De Ziwa Rhino kan uiteraard in iedere maatwerk reis opgenomen worden in het programma.

Ride 4 a Woman project

Ride 4 a Woman is in 2009 opgericht door Evelyn Habasa en haar man Denis Rubalema. De organisatie ondersteunt lokale vrouwen die thuis worstelen met problemen als hiv, huiselijk geweld en armoede. De organisatie biedt microfinanciering, waardoor vrouwen zichzelf kunnen helpen en hun gezin kunnen onderhouden. Tot op heden zijn meer dan honderd vrouwen actief betrokken bij het Ride 4 a Woman Microfinance Program. Meer dan driehonderd vrouwen uit 11 dorpen werken nu in het Ride 4 a Woman gemeenschapscentrum, waar ze kunnen leren naaien, manden vlechten, dansen, zingen en drummen. Door nieuwe vaardigheden te leren, kunnen ze beter in hun levensonderhoud voorzien en het voor hun kinderen mogelijk maken om onderwijs te volgen.

Matoke Tours gelooft erin dat een culturele ervaring op basis van vertrouwen, gelijkwaardigheid en respect moet zijn en dat is het beste te ervaren is door samen dingen te doen. In Buhoma kunt u overnachten bij de accommodatie van Ride for a Woman en tegelijk bijzondere culturele ervaringen opdoen. Zo gaat u samen lokale gerechten bereiden en leert u over de lokale gerechten en manier van koken. De gerechten worden in de avond bij het kampvuur gegeten met de vrouwen en families van met wie u samen heeft gekookt.

Ondersteun het project op twee manieren:

 

Overnachten bij hun eigen guesthouse
Ride for a woman biedt accommodatie aan in hun eigen gastenverblijf, aan de rand van Buhoma / Bwindi Impenetrable forest, de thuisbasis van de berggorilla’s van Oeganda. De kamerprijzen die je betaalt, gaan rechtstreeks naar de ondersteuning van het Ride 4 a Woman-initiatief.

Kookles
Tijdens de kookcursus leert u traditionele gerechten uit de Bakiga-stam cultuur. U begint met het zoeken van verse groenten en kruiden in de tuin van Ride 4 a Woman en gaat vervolgens aan de slag met de chef-kok in de keuken. U maakt onder andere Matoke, G-nut saus, geroosterd geitenvlees en verschillende groentes, zoals Skumawiki (lokale spinazie). Ook maakt u Imonda; een lokale drank gemaakt van Sorghum, gierst, honing en water. De zelfbereide gerechten worden in de avond bij het kampvuur gegeten met de vrouwen en families van de kok met wie u samen de maaltijd heeft bereidt. De inkomsten van de cusrsus gaan rechtstreeks naar de ondersteuning van het Ride 4 a Woman-initiatief.

Stichting Bulungi

In Oeganda hebben kinderen met een (verstandelijke) beperking eigenlijk geen schijn van kans om zich te kunnen ontwikkelen. Oeganda is arm, mensen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Kinderen met een beperking zijn eng, of misschien wel een straf van god. Of gewoon behekst. De ouders hebben vaak nog (veel) meer kinderen. Hierdoor worden ze veelal uitgesloten van de maatschappij. Stichting Bulungi wil in Oeganda het verschil maken voor Fahad, Federes, Emma en Yosephina en voor nog veel meer kinderen. Dit doet ze door ze een veilig, warm en liefdevol thuis te bieden. Door ze kansen te bieden om zich te ontwikkelen, hoe klein de stapjes soms ook zijn. Door ze de juiste medische zorg te geven. En vooral door ze te laten weten dat ze goed zijn zoals ze zijn.

De focus van Stichting Bulungi ligt op een huis van de stichting in Kampala, dat in juni 2016 officieel is geopend. Daar verblijft een groep kinderen met ernstige, meervoudige beperkingen. Ze vinden er een fijne plek om te wonen, krijgen gezond eten, de juiste gezondheidszorg als dat nodig is en vooral veel liefde en aandacht.

Tijdens uw reis door Oeganda is het mogelijk om het huis van Bulungi in Kampala te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe deze stichting werkt en wat dit voor de kinderen betekent. Een bezoek wordt in de ochtend of middag gepland en zal ongeveer een uurtje duren. U wordt opgevangen door Moses of een collega. Hij zal wat vertellen over de positie voor kinderen met een beperking in Oeganda en ook zijn eigen rol en visie hierop. U krijgt een rondleiding en een beetje afhankelijk van de tijd kunt u met de kinderen deelnemen aan een van de activiteiten (als u dit leuk vindt natuurlijk).

Als u dit project wilt bezoeken en ondersteunen vragen we u om dit vooraf te boeken via Matoke Tours. We zullen u vervolgens vragen om een donatie van minimaal Euro 25 per reisgroep te doen. Dit doet u direct via Bulungi, Matoke Tours zit daar niet tussen. Matoke Tours zal u daar instructies voor sturen. Natuurlijk kunt u het project ook langdurig ondersteunen.

Stichting Bulungi kan in iedere maatwerk reis opgenomen worden in het programma.

Ons eigen Umutti initiatief

Matoke Tours is trots op ons eigen Omutti initiatief. Omutti betekent ‘boom’ in het Luganda, de belangrijkste lokale taal in Oeganda. Voor elke klant die een groepsreis door Oeganda boekt doneert Matoke Tours via Omutti een bedrag aan het Murchison-Semliki REDD+ project. Dit project zet zich actief in voor het behoud van het regenwoud in het westen van Oeganda én voor de belangen van de lokale boeren in dit gebied die te maken hebben met klimaatverandering.

Aangezien het steeds moeilijker wordt om met de huidige klimaatverandering voldoende voedsel te verbouwen, gaan boeren steeds grotere gebieden nieuwe landbouwgrond kappen. Hierdoor verdwijnt het regenwoud nog sneller en wordt de klimaatverandering alleen maar versterkt.
Zo is tussen 2006 en 2010 in het werkgebied van het project jaarlijks meer dan 8.000 hectare gekapt en platgebrand door lokale boeren. De ontbossing zorgt natuurlijk ook voor problemen voor de dieren die in het regenwoud wonen. Niet alleen wordt hun leefgebied kleiner, ook worden stukken bos versnipperd waardoor verschillende dierenfamilies (waaronder bijvoorbeeld de chimpansees) van elkaar worden gescheiden en niet meer kunnen migreren.

Op lokaal niveau worden de problemen bij de kern aangepakt. De lokale boeren worden op diverse manieren gestimuleerd om regenwoud te behouden én hun eigen positie te versterken. Dit gebeurt op een aantal manieren:

  • Lokale boeren krijgen een financiële bijdrage wanneer ze het bos op hun eigen grond in stand houden. Boeren worden getraind in nieuwe, moderne manieren van landbouw die minder uitputtend zijn voor de grond en meer opleveren
  • Ze krijgen voorlichting over de klimaatverandering en de mogelijkheden om hierop te anticiperen
  • Ze krijgen handvatten om meer ‘bosvriendelijke’, maar wel rendabele activiteiten te ontplooien (denk bijvoorbeeld aan het houden van bijen) waardoor de vraag naar nieuwe landbouwgrond kleiner wordt
  • Ze worden geholpen bij het opzetten van betere mogelijkheden om hun producten te verkopen

Matoke Tours kantoor in Oeganda
Travelife gecertificeerd

Matoke Tours heeft een eigen kantoor in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Door in Afrika zelf te zitten zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen we ons specialisme – ook op het gebied van duurzaamheid – waarmaken. Door daar zelf te zitten hoeft ons personeel van het kantoor uit Den Bosch minder vaak naar Afrika te vliegen, omdat veel lokaal geregeld kan worden. Ons kantoor in Oeganda heeft veel (lokale) gidsen, reisleiders en kantoormedewerkers in dienst (zowel in loondienst als free-lance). Al deze mensen krijgen bovengemiddeld betaald en hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het kantoor in Kampala is tevens TRAVELIFE gecertificeerd. TRAVELIFE is een internationaal toonaangevend management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. In samenwerking met ons kantoor in Nederland ondersteunen we ook lokaal verschillende projecten.

Matoke Tours werkt aan de ontwikkeling van ‘Adventure Tourism’ in Oeganda

‘Adventure Tourism’ betreft zowel actief als cultureel toerisme
Oeganda heeft een prachtige diversiteit aan natuur, cultuur en wilde dieren. Deze combinatie maakt dat het land een geweldige bestemming is voor authentieke avontuurlijke belevingen. Het landschap in ‘de Parel van Afrika’ varieert van tropische regenwouden tot savannevlaktes en van met sneeuw bedekte bergtoppen tot krachtige watervallen. Professioneel begeleide wandelingen en trektochten, fiets- en motortochten zijn de beste manier om actief de prachtige natuur te verkennen.

Met meer dan 45 stammen presenteert Oeganda een rijke culturele diversiteit in talen en dialecten, eet- en drinkgewoontes, klederdracht, gebruiken en overtuigingen. Unieke en verantwoord ontwikkelde activiteiten maken echte interactie met gemeenschappen mogelijk en creëren een onvergetelijke meeslepende reiservaring.

Professionele gidsen en nieuwe activiteiten in samenwerking met partners
In 2019 is de samenwerking tussen Matoke Tours en partners uit de toeristenindustrie geformaliseerd om Oeganda verder te ontwikkelen als bestemming voor avontuurlijk toerisme. Binnen deze samenwerking worden nieuwe meerdaagse wandel-, fiets- en motorroutes en culturele activiteiten ontwikkeld. Voor alle nieuwe activiteiten in diverse regio’s binnen Oeganda worden producttrainingen gegeven aan reisgidsen, ook wel onze “Adventure Travel Guides” genoemd.

Voor meer over de samenwerking en om te lezen over de bijdragen van onze partners, ga naar www.adventuretourismug.com.

“Adventure Travel Guides” Training
Een deskundige, ervaren gids is de sleutel tot een onvergetelijke reiservaring. Matoke Tours heeft een gespecialiseerd trainingsprogramma voor “Adventure Travel Guides” geïntroduceerd. Tijdens 9 intensieve cursustrainingen gedurende 3 jaar zullen gekwalificeerde gidsen diepgaande kennis opdoen over avontuurlijke reizen en zullen ze hun professionele vaardigheden verder ontwikkelen, waaronder service op hoog niveau, planning en interculturele communicatie.

Binnen ons programma zal bijzondere aandacht uitgaan naar vrouwelijke gidsen. Maatschappelijke en economische belemmeringen maken het voor vrouwen vaak onmogelijk om een loopbaan als gids in Oeganda te overwegen. Om een eerste stap te zetten in de richting van een verandering in perceptie, zal Matoke Tours actief contact zoeken met geïnteresseerde vrouwen om deelname aan de training voor “Adventure Travel Guides” aan te moedigen. Daarnaast biedt Matoke Tours aanvullende trainingsmodules aan vrouwelijke gidsen, zoals training voor extra rijvaardigheden, veiligheids- en mentorschapsprogramma’s.