9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Lake Mutanda

Hoogtepunten

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige meer

Het sprookjesachtige meer van Mutanda ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. Van het grote aantal vulkanen staan er drie in Oeganda, namelijk Mount Muhabura, Mount Sabinyo en Mount Gahinga. Deze vulkanen zijn vanaf de oevers van het meer te bewonderen. Matoke Tours is er trots op dat we juist op deze magnifieke plek onze eigen lodge bezitten; Mutanda Lake Resort.

Onze eigen lodge

Mutanda Lake Resort heeft een waanzinnig uitzicht over het meer en over de vulkanenring. In de reisgids ‘The Bradt Guide’ wordt geschreven dat u vele continenten kunt passeren zonder een uitzicht als dit te zien is. Het is dan ook niet voor niets dat dit misschien wel één van de allermooiste plekjes van Oostelijk Afrika is. We heten u van harte welkom. Onze lodge beschikt over dertien comfortabele cottages met eigen sanitair, ook is er een restaurant met heerlijk eten aanwezig. In de meeste van onze Oeganda reizen zit Mutanda Lake Resort inbegrepen.

Wilt u elders verblijven in deze omgeving? Dan is dat uiteraard ook mogelijk. Kijk hier voor een overzicht van alle accommodaties in deze regio.

Natuurlijke diversiteit

In de omgeving van Lake Mutanda liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorillatracking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable Forest National Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Samengevat: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Activiteiten in Lake Mutanda

Ontdek ze allemaal!

Bij Lake Mutanda heeft u vele excursie mogelijkheden. Bekijk hieronder alle mogelijkheden: 

Gorillatracking in Bwindi

Op een korte afstand van Lake Mutanda ligt het Bwindi Impenetrable National Park, de habitat van de laatst overgebleven berggorilla’s. Oog in oog met deze vriendelijke reuzen is voor veel reizigers het hoogtepunt van een bezoek aan Oeganda. Meer informatie over deze activiteit is te vinden op de pagina Gorilla tracking.

Batwa Trail : een authentieke kennismaking met de Batwa pygmeeën

Ongeveer een eeuw geleden was er een conflict tussen de Batwa en de Buntu. De Buntu probeerden om de Batwa stam uit het gebied te verdrijven. Deze laatst genoemde stam verstopten zich daarom in de Grama grot. De Buntu hadden geen enkele weet van het bestaan van deze grot, waardoor de Batwa stam ze nooit heeft kunnen vinden. Deze excursie heeft als doel bezoekers te leren hoe de Batwa stam wist te overleven in de Grama grot. De grot is zo’n 342 meter lang en 14 meter diep. Tegenwoordig wordt de grot alleen nog door enkele vleermuizen bewoond. De wandeling naar de grot toe is een mooie route, waarbij er ook vele tropische vogels het pad zullen kruizen.

Golden Monkey Trekking

Op korte afstand van Lake Mutanda ligt het Mgahinga Forest National Park: een goede plaats om de Golden Monkey (in het Nederlands ook wel de ‘gouden meerkat’ genoemd) te spotten! Onder begeleiding van een professionele ranger wordt de zoektocht naar de golden monkeys gestart. De apen zijn het inmiddels gewend dat er regelmatig bezoekers komen kijken in ‘hun wereld’, ze zijn dus ook niet gevaarlijk. De apen zijn echter wel ontzettend snel, waardoor deze tracking een uitdaging kan zijn. Een leuke aanvulling op deze tracking is dat er langs de route ook diverse vogels, bomensoorten en vlinders te zien zijn. De Golden Monkey trekking kan zwaar zijn door het moeilijk begaanbare gebied op de hellingen van de vulkanen.

Sabinyo Gorge trekking: wandeling langs de Virunga vulkanen.

De wandeling langs de Virunga vulkanen biedt de mogelijkheid om diep de ‘gorge’ van Sabinyo in te trekken. De ‘Gorge’ is gelegen in het zuidwesten van Mgahinga National Park. Het wandelpad is omringd door prachtige vegetatie en een met mos begroeide ondergrond. De trekking biedt een zeer goed beeld van hoe hoog Mount Sabinyo werkelijk is, want het einde wordt beloond met een geweldig uitzicht over de pieken van het nationale park. Het eindpunt staat daarnaast bekend als één van de beste plaatsen in de omgeving om vogels te spotten.

Dorpsbezoek Mukozi: een kennismaking met de lokale cultuur

Tijdens een verblijf aan Lake Mutanda is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het authentieke dorp Mukozi. Bezoekers worden verwelkomt door de kinderen van de school, bezoeken een craft market en maken kennis met een traditionele Oegandese ‘genezer’. Het betreft dus een kennismaking met het echte Afrikaanse leven. De excursie wordt afgesloten onder het genot van een verkoelend drankje in de plaatselijke bar.

Het is ook mogelijk om deze excursie te combineren met een bezoek Kyangushu Island. Hier zal de rustplaats van de voormalige Kyangushu bezocht worden, waarna er per boot afgereisd wordt naar Mukozi (duur reguliere excursie circa 2 uur, inclusief Kyangushu Island circa 3-4 uur)

Boottocht en wandeling Lake Mulehe

De dag wordt gestart met een boottocht naar Kyangushu Island. Dit eiland dient als rustplaats van de voorouders van de huidige bewoners. Eenmaal terug op het vaste land zullen de kinderen van de ‘nursery school’ een optreden geven. Er wordt er kennis gemaakt met één van de lokale vissers, die zal uitleggen hoe de visvangst ter plaatse wordt uitgevoerd. Vervolgens volgt een traditionele lunch deze vindt plaats in het dorp, na de lunch wordt er een craft market bezocht. De excursie eindigt met een bezoek aan een traditionele Oegandese ‘genezer’.

Het is ook mogelijk om deze excursie te combineren met een bezoek aan Mutanda Island: het grootste en enige bewoonde eiland van het meer. Dit eiland biedt op heldere dagen zelfs zicht op Bunagana (de grens met Congo), Lake Mulehe en Bwindi National Park. Indien de excursie plaatsvind op zondag is het mogelijk om tijdens een kerkdienst mee te dansen met de inwoners van het eiland.

Beklimming van Mount Muhavura

Mount Muhavura is vanuit het hele Kisoro district te zien. Dit typische kegelvormige vulkaan biedt één van de beste uitzichten in Oeganda. Op een heldere dag kan het zicht reiken tot alle andere Virunga vulkanen, deze vinden plaats in Lake Edward in Queen Elizabeth National Park, Bwindi National Park en de toppen van de Rwenzori Mountains. De berg is bedekt met een rotsachtige ondergrond, waarop kleine sprietjes gras en struiken groeien. Door deze lage vegetatie is er gedurende de hele beklimming een prachtig zicht. De inspanning wordt aan het eind van de beklimming beloond met uitzichten over het kratermeer, Congo en Rwanda.

Beklimming Mount Sabinyo: voor de echte avonturier!

De beklimming van Mount Sabinyo is er een voor echte avonturiers. Tijdens de beklimming wachten er namelijk drie uitdagende pieken. Het pad leidt bezoekers langs de oostzijde van de eerste piek, waarna u de keuze krijgt om te stoppen of om verder te gaan naar piek twee. De beklimming van de tweede piek bevat een smalle riggel, echter met prachtig uitzicht over zowel Oeganda als Rwanda. Het avontuur begint eigenlijk past echt gedurende de beklimming naar de derde en hoogste piek. Bovenop de top (3669 meter) is het drielandenpunt. U bevindt zich dan tegelijkertijd in Rwanda, Oeganda en Congo. Een leuke aanvulling op deze trekking is dat er tijdens de tocht naar de top ook goede kansen zijn op het zien van onder andere golden monkeys.

Bird Sundowner

Een bird sundowner is een leuke afsluiter van een actieve dag. Gedurende deze excursie wordt de dag namelijk afgesloten met een verkoelend drankje, traditionele gitaarmuziek en een bezoek van vele prachtige vogels. Dit alles niet vanuit een stoel, maar vanuit de kano (duur 2 uur) of motorboot (duur 1 uur).

Paddle boarding

Op een grote surfplank met een paddel kunt u in alle rust genieten van het uitzicht, de omgeving en genieten van deze bijzondere activiteit. Het Mutanda Lake Resort heeft 4 surfplanken tot de beschikking dus u kunt ook samen het avontuur aan gaan en het meer op deze verassende wijze ontdekken.

andere hoogtepunten

in oeganda

Oeganda is één van de meest diverse landen ter wereld. Van berggorilla’s en chimpansees tot unieke vogelsoorten, van dicht regenwoud tot vlakke savannevlaktes, van de woeste Nijl tot prachtige kratermeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Oeganda.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen