Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Reisinformatie

Reisinformatie

Op reis naar Oeganda

Alles wat u wilt weten over de parel van Afrika!

Bezoek in Oeganda de vele hoogtepunten, allen met hun eigen karakter. Ga je voor safari, voor de primaten, avontuur, natuur of cultuur? Onze Oeganda specialisten helpen u graag met het samenstellen van uw droomreis reis. Op de verschillende plekken hebben we een mooie selectie gemaakt van de mooiste accommodaties op plekken in de natuur of op een leuke plek in de stad. Matoke Tours beschikt over verschillende vervoersmiddelen. Voor kleine en grotere gezelschappen, voor verharde wegen en voor echte off-road gebieden. Alle gebieden in Oeganda zijn ons bekend.

Lees op deze pagina alles over Oeganda, waaronder:

Video's met tips

Met Matoke Tours naar Oost-Afrika (Kenia,Tanzania, Oeganda of Zanzibar). Britt en Lynn hebben drie leuke en praktische video’s opgesteld over uiteenlopende onderwerpen. Denk aan de ideale paklijst, de do’s en dont’s op de bestemmingen of andere allerhande praktische zaken. Britt en Lynn geven advies!

Beste reistijd

Oeganda ligt op de evenaar en kent daardoor een tropisch klimaat dat wordt gekenmerkt door een droog en regenseizoen. Oeganda ken een kort regenseizoen dit zijn in de maanden oktober en november, en een lang regenseizoen dit zijn in de maanden maart en april. De buien in het regenseizoen zijn kort maar wel krachtig. De buien vallen vooral in de nacht en in de ochtend.

Bagage

Wij adviseren u om uw bagage mee te nemen in zachte reistassen in plaats van in koffers. Harde koffers zijn moeilijker in de laadruimte van de voertuigen te krijgen dan de meer flexibele reistassen. De laadruime is beperkt. Tevens kunnen koffers scheuren door de hobbelachtige wegen. En hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen op internationale vluchten een limiet van 30 tot zelfs 46 kilo per persoon hebben, verzoeken wij u om bovenstaande reden minder mee te nemen. Wanneer u in een groep of met meer dan vier personen reist willen wij u vragen maximaal 20 kg per persoon mee te nemen in uw zachte reistas.

Duurzaam toerisme

Voor Matoke Tours betekent duurzaamheid vooral de intensieve en langdurige samenwerking met onze collega’s en werknemers in Afrika. Het investeren in natuur – en cultuurprojecten die bijdragen aan het genereren van lokale inkomsten. Wat Matoke Tours doet is investeren in Afrika, zodat de lokale regio’s, mensen, gidsen en ondernemers vooruit kunnen helpen. Wij vinden het belangrijk dat de middenklasse gaat groeien in Afrika en dat die middenklasse een groot deel van de bevolking gaat uitmaken.

Fooien

Het geven van fooien is niet standaard, maar wordt altijd wel erg gewaardeerd. Rangers, chauffeurs en gidsen zijn voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van fooien. U krijgt van ons richtlijnen in de reizigersinformatie, maar het blijven richtlijnen. En kunt u naar eigen inzichten en tevredenheid van hun diensten en service bepalen. Tijdens een groepsreis regelt uw gids/chauffeur dit veelal vanuit een fooienpot.

Inentingen

Matoke Tours heeft niet de kwalificaties om alle adviezen betreffende gezondheid in Oeganda te leveren. Er wordt dan ook streng geadviseerd om circa zes weken voor vertrek contact op te nemen met de GGD of een vaccinatiebureau voor het volledige advies. In Oeganda komt Malaria voor en Gele koorts is in ieder geval verplicht voor Oeganda!

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) Hier vindt u informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen die u kunt toepassen om infectieziekten tijdens uw reis te voorkomen. Deze informatie is van algemene aard. Laat u altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen!

Klimaat

Oeganda ligt op de evenaar en kent een tropisch klimaat. Door deze ligging en vooral ook door de gemiddelde hoogte van 1100 meter treft men het gehele jaar een prettig klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 32 graden. ’s Nachts koelt het af tot ongeveer zestien graden. In de hoger gelegen gebieden kan het ‘s nachts en in de vroege ochtend flink koud zijn. De officiële regenseizoenen zijn in de maanden maart – mei en oktober – november. De regenbuien zijn vaak van korte duur en vallen meestal ’s nachts. Mede door de klimaatveranderingen is het regenseizoen steeds moeilijker te voorspellen; het gehele jaar door kan er wel regen vallen. Oeganda is niet voor niets zo groen en vruchtbaar!

Munteenheid & betalen

De lokale munteenheid van Oeganda is Uganda Shilling. Shillings zijn niet buiten Oeganda verkrijgbaar. Wij raden u daarom aan cash Euro’s mee te nemen, welke u ter plaatse om kunt wisselen. Met een pinpas en Visa-card kunt u bij bijna alle banken terecht. Houdt u er wel rekening mee dat stroomstoringen aan de orde van de dag zijn en hierdoor geldopnames niet altijd mogelijk zijn. Neem daarom voldoende cash geld mee! In de lodges betaalt u meestal cash, sporadisch zijn creditcard betalingen mogelijk. Activeer uw pinpas wel naar Wereld, anders kunt u niet pinnen in Oeganda.

Paspoort & visum

Uw paspoort moet bij vertrek vanuit Oeganda nog minimaal 6 maanden geldig zijn. U dient al vóór aankomst in Oeganda online een visumaanvraag te doen. Als u deze procedure online heeft doorlopen, ontvangt u een ‘letter of approval’, waarmee bij aankomst op Entebbe Airport het visum in uw paspoort gestempeld kan worden. Dit visum is single-entry en 30 dagen geldig en kost US$50 p.p. Bezoekt u ook Kenia en/of Rwanda? Dan is een Oost-Afrika visum aan te raden. Druk op de knop hieronder voor meer informatie.

Visum Oeganda

Reisbegeleiding

U wordt tijdens onze groeps- of privéreizen begeleid door een professionele, Engelssprekende Oegandese chauffeur/gids. In de meeste nationale parken wordt u vergezeld door een ranger, die vol passie extra informatie geeft over het park, dieren en alles wat u onderweg tegenkomt.

Reisinformatie document

Taal & cultuur

In Oeganda worden veel verschillende talen gesproken, verbonden aan de diverse stammen en zijn vaak zeer regionaal. De enige echte officiële taal van het land is Engels. Ook Oegandezen zelf spreken vaak Engels met elkaar als ze elkaars regionale taal niet spreken. In Oeganda wordt veel waarde gehecht aan groeten. Ook al wilt u de weg vragen, is het gebruikelijk om te vragen hoe het met de persoon gaat. Zorg dat u er verzorgt uitziet tijdens de reis. U kunt gewoon in een korte broek lopen en shirt. Echter bij een bezoek aan de lokale bevolking of dorpjes is het voor vrouwelijke reizigers gepast om schouders en knieën te bedekken.

TravelDoc

TravelDoc controleert snel en efficiënt de vereiste internationale reisdocumentatie, inclusief visumvereisten en Covid-19 regels en eventuele reisbeperkingen die door de autoriteiten in zowel het het transit- als bestemmingsland aan de passagier worden opgelegd.

Vul uw vliegroute in, inclusief eventuele tussenlandingen, en vermeld welk land uw paspoort is uitgegeven en de verloopdatum. Dan krijgt u een duidelijke Go / No Go-indicatie samen met duidelijke instructies met betrekking tot de benodigde documenten.

Veiligheid

Oeganda is een relatief veilig land, met vriendelijke bevolking en prachtige natuur. Als reiziger heeft u vaak veel geld op zak en mooie camera apparatuur bij u, wees daarom altijd wel op uw hoede. Rond verkiezingsperiodes kan het onrustig zijn in de hoofdstad. Met name rond bus- en taxiparken, markten en uitgaansgelegenheden is het raadzaam geen waardevolle bezittingen bij u te hebben en alert te zijn voor zakkenrollers. Als u ’s avonds over straat loopt, draag dan geen waardevolle spullen al te opzichtig op uw lichaam. Ga ook zeker niet pinnen bij een bank na zonsondergang.

Zwaarte tijdens het reizen

Reizen in Oeganda is op zichzelf niet heel zwaar en iedereen meteen normale conditie kan deelnemen aan deze reis. We hebben er bewust voor gekozen om de activiteiten die wat meer fysieke inspanning vergen optioneel te maken. Zo kan de gorillatrekking zwaar en intensief zijn. De tracking kan twee uur duren, maar soms ook zeven uur. Het is maar net waar de gorilla’s zich bevinden. De overige activiteiten zijn veel minder intensief. De chimpansee tracking gaat over een relatief vlak terrein in het regenwoud waar het koel is.

De ervaring leert dat de indrukken, vele activiteiten en soms pittige reisdagen invloed kunnen hebben op de zwaarte van de reis. Stelt u zich daar op in. Weet echter ook dat Matoke Tours er heel bewust voor heeft gekozen om bijna overal twee nachten te verblijven.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Meer reisinformatie over Oeganda:

Reisinformatie | Verlengingen | Accommodaties | Vervoer | Beste reistijd | Brochure