Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Gorilla trekking

Hoogtepunten

Gorilla trekking

in Oeganda en Rwanda

Het absolute hoogtepunt tijdens iedere reis naar Oeganda en/of Rwanda is het samenzijn met de zeldzame berggorilla’s. De rust en vrede die deze dieren uitstralen is met geen pen te beschrijven. De berggorilla’s zijn één van ’s werelds meest bedreigde primaten. Er zijn nog maar circa 1000 van deze prachtige dieren in leven. Bijna de helft van dit aantal is te vinden in Oeganda en daarnaast leven er ook groepen in de buurlanden Rwanda en Congo. Al ruim 18 jaar organiseert Matoke Tours duurzame gorilla reizen naar Oeganda en Rwanda. Wij beschikken over diepgaande kennis over de verschillende mogelijkheden en u bent bij ons verzekerd van een gorillapermit indien u de reis bij ons boekt.

Beste periode voor de gorilla trekking

In Oeganda en Rwanda is het gehele jaar mogelijk om op gorillartekking, ook wel gorilla tracking genoemd, te gaan! Ondanks dat de gorilla’s het gehele jaar gespot kunnen worden zijn de trekkingen in het regenseizoen vaak iets langer en zwaarder door de extra modderige ondergrond in het woud. De trekkingen worden in dat periode dan ook vaker uitgevoerd in kleine groepen. Bwindi is een regenwoud, dus in de droge seizoenen moeten de bezoekers rekening houden met de vochtige ondergrond.

Normaal vindt het langere regenseizoen plaats in maart en april en het lichte regenseizoen in oktober en november. Door de klimaatverandering zijn de regenseizoenen de laatste vijf jaar echter moeilijk te voorspellen. U kunt ervan uitgaan dat alle maanden goed toegankelijk zijn, maar dat de meeste kans op regen in maart en april is.

baby gorilla bwindi

Het boeken van een gorillapermit en permit garantie

De gorillapermit zijn beperkt beschikbaar. In zowel Oeganda als Rwanda geldt er een maximum van 104 permits per dag. in de hoogseizoenmaanden zijn de permits snel uitverkocht. Wij adviseren voor de hoogseizoenmaanden om ruim van te voren te boeken. Bij voorkeur al 4 á 6 maanden voor aanvang van de reis. Matoke Tours kan de permits 5 dagen vrijblijvend in reservatie houden. De minimale leeftijd voor deelname aan de gorilla trekking is vastgesteld op 15 jaar. Wanneer u een reis boekt bij Matoke Tours, bent u gegarandeerd van een gorilla permit.

Gorilla habituatiedag

Uitsluitend in het zuiden van Oeganda wordt de gorilla habituatie dag aangeboden. Tijdens deze bijzondere excursie gaan de reizigers mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorillafamilie wordt gehabitueerd. De habituatie is het proces waarbij berggorilla’s over een bestek van enkele jaren dagelijks bezocht worden door onderzoekers om wetenschap verder te laten leren over deze zeldzame mensapen. Gaandeweg in het proces went de gorillafamilie langzaam aan de dagelijkse ontmoeting met mensen en kan er op den duur een groepje toeristen de gorilla trekking ondernemen. In tegenstelling tot de gorilla trekking mogen deelnemers vier uur bij de gorillafamilie blijven en wordt de excursie ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. Een intieme beleving dat exclusief in Oeganda te beleven is.

De gorilla trekking in Oeganda en Rwanda; een vergelijking

Het proces van de gorilla trekking werkt in Rwanda hetzelfde als in buurland Oeganda. In beide landen kan er vooraf geen keuze gemaakt voor een specifieke gorillagroep, wel voor één van de vijf gebieden waar de gorilla trekking wordt ondernomen (hierover volgt hieronder meer informatie). Op de dag van de gorilla trekking wordt door de rangers ter plaatse besloten welke reiziger welke gorillagroep gaat bezoeken. Vooraf is dit dus niet bekend en er is geen invloed op uit te oefenen. Matoke Tours kan vooraf dan ook geen garantie geven welke groep u gaat bezoeken. In beide landen mogen bezoekers maximaal één uur met de gorilla’s doorbrengen. Het enige grote verschil tussen de trekking in beide landen is de prijs van het permit. In Rwanda is een gorillapermit veel duurder dan in Oeganda (zie schema hierboven). In Rwanda is daarentegen wel een korting geldig voor de maanden november & mei, indien men in deze periode in totaal twee nachten in Nyungwe Forest National Park of Akagera National Park (of in beide één nacht) overnacht (naast verblijf in Volcanoes NP).

Conservatie

Een bezoek aan de berggorilla’s is prijzig. De Oegandese overheid heeft hier bewust voor gekozen om te voorkomen dat horden toeristen deze prachtige primaten ontmoeten. De inkomsten worden gebruikt om de Nationale Parken en haar gorillafamilies te beschermen. Zo draagt u ook een steentje bij!

Gorillagroepen in Oeganda

Ontdek ze allemaal!

Bwindi Impenetrable Forest is het Nationaal Park waar 13 gorillagroepen gehabitueerd en geschikt zijn voor een bezoek van de 36 gorillagroepen. De gorillagroepen zijn te vinden in vier regio’s van het Bwindi en in het Mgahinga Nationaal Park. Het aantal gorillagroepen en verblijfsmogelijkheden verschillen per regio, zo hebben alle hoeken van het woud een eigen karakter! 

In Bwindi staan twintig berggorillagroepen ​​open voor toerisme in vier verschillende sectoren van Buhoma, Ruhijja, Rushaga en de Nkuringo. Daarnaast staat er ook één gorilla groep in Mgahinga Nationaal Park open voor toeristen. De gorilla groep die u bezoekt hangt af van de accommodatie waar u verblijft (of viceversa). Elke gorilla groep is prachtig en geen enkele gorilla groep is hetzelfde. De ene groep is groter dan de ander en ook de samenstelling van de gorillagroep verschilt per groep. Zo heeft niet elke groep een silverback en andere groepen hebben er juist weer een of twee. Ook het aantal baby’s per gorilla groep kan sterk verschillen.

Bwindi Impenetrable Forest

De verschillende gorillagroepen & sectoren

Buhoma

In het noorden van Bwindi, de Buhoma regio, zijn drie gorillagroepen te bezoeken. Dit zijn de groepen Mubare, Habinyanja en Rushegura. Het is een bijzondere regio, omdat hier in 1993 de allereerste gorilla trekking voor bezoekers ooit van start ging! Het is tevens de enige regio van Bwindi waar het mogelijk is om daadwerkelijk in het park te overnachten. Onder verblijfsmogelijkheden in de regio vallen de meeste accommodaties in de categorie ‘luxe’. Dit houdt de regio exclusief, met slechts een gering aantal bezoekers per dag.

Ruhija

De oostkant van Bwindi Impenetrable Forest wordt Ruhija genoemd. In dit gebied kunnen er twee gorillagroepen bezocht worden, namelijk de Bitakura en de Oruzogo groep. De regio was jarenlang onbereikbaar door slechte wegen in het hooggelegen gebied. Na de habituatie van de gorillagroep Bitakura is ook de weg verbeterd waardoor de regio tegenwoordig een stuk beter bereikbaar is, mits we de ‘african massage’ onderweg even voor lief nemen. Door de afgelegen ligging en het kleine aantal gorillagroepen is er weinig accommodatie in de regio voorhanden. De bezoekers die er toch komen kunnen naast het bezoeken van de gorilla’s ook genieten van een schitterend uitzicht over Bwindi en de verderop gelegen Virunga vulkaanketen. Het gebied is ook zeer geschikt voor vogelliefhebbers, want door de hoge ligging in een vochtige omgeving komen er veel bijzondere soorten voor

Rushaga

In het zuiden van het Bwindi, omgeving Rushaga/Lake Mutanda, zijn er maar liefst vijf gorillagroepen te bezoeken voor de gorilla trekking, genaamd Nshongi, Mishaya, Kahungye, Busingye en Bikingi. Tevens zijn er in het gebied twee gorillagroepen te bezoeken voor de gorilla habituatie dag. Dit is het grootste aantal groepen in de gehele omgeving van Bwindi Impenetrable Forest. Sinds de eerste gorilla trekking hier in 2009 plaatsvond is het gebied uitgegroeid tot het meest bekende en meest populaire deel van het Nationale Park. Dit is niet alleen te danken aan het grote aantal berggorilla’s maar ook aan de prachtige omgeving. Vlakbij deze regio ligt bijvoorbeeld het sprookjesachtige Lake Mutanda dat door velen één van de mooiste plaatsen in Oostelijk-Afrika wordt genoemd. De perfecte combinatie van vele gorillagroepen en prachtige ligging zorgt ervoor dat Rushaga veel bezoekers trekt.

Nkuringo

Twee gorillagroepen leven in het uiterste zuidwesten van Bwindi Impenetrable Forest, namelijk Nkuringo, vernoemd naar de gelijknamige regio. De trekking naar deze groep zijn mogelijk sinds 2004 & 2017. Deze trekking staan ook wel bekend als de meest zware en uitdagende gorillatrekking die mogelijk is, mede doordat er al een flinke trekking nodig is om überhaupt in het leefgebied van de gorilla’s te komen. De gorilla trekking naar de Nkuringo groep is daarom enkel geschikt voor bezoekers die beschikken over een flinke dosis uithoudingsvermogen. De Nkuringo groep is bijzonder avontuurlijk en gaat dan ook vaak op verkenningstocht naar de omliggende dorpen, op zoek naar eten op het platteland! Nkuringo is gelegen aan een doodlopende weg richting Congo en daarom moeilijk bereikbaar. Ook voor de Nkuringo groep is Lake Mutanda een mogelijke uitvalsbasis.

Mgahinga Nationaal Park

Eén gorilla groep

Ten slotte is er nog één gorillagroep die leeft in het Mgahinga National Park, gelegen in het uiterste zuiden van Oeganda. Deze regio wordt ook wel het ‘land van de gorilla’s’ genoemd vanwege het zéér grote leefgebied voor slechts één gorillagroep. Een trekking in dit gebied wordt door Matoke Tours niet aangeraden. De gorilla’s uit deze groep trekken vaak de grens met Rwanda over, waardoor ze zeer moeilijk te vinden zijn.

Reisverslag van één van onze reizigers

“De trekking was zo’n twee uur aan de gang voordat we de eerste sporen vonden. Lopend en bukkend door het dichtbegroeide bamboe zagen we enorme nesten met drollen. “Als ze het ‘ s-nachts koud krijgen poepen ze gewoon in hun nest”, vertelde gids Robbert. “Krijgen ze het lekker warm van.” Nesten, drollen, afgekloven bamboestengels: we waren in de buurt en we waren ook licht zenuwachtig. We wisten wat ons te wachten stond: oog in oog met een ijzersterk, bijna menselijk wezen.

“Sstt”, zegt Robbert. “I see them.” En inderdaad, een groep van acht berggorilla’s lopen wat rond, pellen bamboe, slaan op hun borst terwijl wij stilletjes toenadering zoeken. De afstand bedraagt nog maar drie à vier meter. Mark, de mannetjesleider, een ongelooflijk grote en brede silverback, houdt ons allemaal in de gaten. Hij communiceert met gids Robbert via vreemde keelgeluiden. Een oude vrouwtjesgorilla zit van haar bamboe te genieten. Een babygorillaatje is wel erg nieuwsgierig naar ons en zoekt toenadering. Op een afstand van een halve meter hangt hij met één hand aan een tak en met zijn ogen kijkt hij ons indringend aan. Hij zoekt contact met zijn andere hand maar we mogen geen hand schudden.

Er moet een afstand blijven tussen mens en gorilla vanwege hun vatbaarheid voor ziektekiemen. Ik besluit te gaan liggen. En te observeren. De gorilla’s kijken mij aan zoals ik hun aankijk. Verbaasd. “Let’s go”, zegt Robbert een klein uurtje later. De berggorilla’s hebben er genoeg van. “Na een uurtje gaan ze zich aan je storen en kunnen ze lastig worden.” Het samenzijn met de gorilla’s zal ik nooit vergeten. De rust, vriendelijkheid en menselijkheid die deze dieren uitstralen is bijna onverklaarbaar.”

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!