9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

corona dashboard

Reizen met Matoke Tours in Corona tijd

Op dit dashboard lichten wij u volledig in en delen we onze visie op reizen in Afrika in het (post)corona tijdperk.  Welke maatregelen heeft Matoke Tours genomen om verantwoord en veilig door Afrika te reizen? Welke speciale voorwaarden hanteren we nu waardoor u zonder zorgen een reis kan boeken? Bekijk daarvoor onderstaand dashboard én de videoreportage voor alle antwoorden! 

SPECIALE OMBOEKVOORWAARDEN VOOR REIZEN IN CORONA TIJD

Op dit moment geldt er een code oranje reisadvies voor Afrika en is het onzeker of het reisadvies op de korte termijn verandert naar code geel of groen. Code oranje is géén negatief reisadvies, maar een aangescherpt reisadvies. Onze persoonlijke ervaring en die van onze klanten is dat het fijn is om juist nu op reis te zijn in Afrika. De veiligheidsregels worden streng nageleefd en uw gezondheid is de eerste prioriteit. Eenmaal daar, heeft u alle rust en ruimte met uw privé reisgezelschap om veilig en vertrouwd te reizen, want grote drukte is in Afrika goed te vermijden. Als reisorganisatie zullen wij u informeren over de situatie ter plekke en de in acht te nemen beschermingsmaatregelen, zodat u op een verantwoorde en veilige wijze de reis van uw dromen kunt maken, ondanks het code oranje reisadvies.

Ook denken wij mee met reizigers die twijfel hebben om met een code oranje reisadvies op reis te gaan. Op de eerste plaats vinden wij het belangrijk dat u uw reis boekt wanneer u daar zelf een goed gevoel bij heeft en dat vol vertrouwen doet. Het boeken van een verre rondreis moet immers plezier geven, geen twijfel en onzekerheid.

We hanteren daarom voor alle reizen geboekt tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2021, flexibele omboekvoorwaarden.

OMBOEKGARANTIE:

Indien u twijfelt om nu een privé reis te boeken voor de korte of lange termijn, kunnen we u geruststellen. Door nu uw privé reis te reserveren, bent u verzekerd van beschikbaarheid en gunstige tarieven. Wij hanteren momenteel flexibele boekingsvoorwaarden, waarbij u in het geval van een code rood/oranje reisadvies tot 5 weken voor vertrek uw reis kosteloos* kunt omboeken naar een andere vertrekdatum of zelfs bestemming.

WANNEER KUNT U GEBRUIK MAKEN VAN ONZE OMBOEKGARANTIE?

  • U heeft uw nieuwe reis tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2021 geboekt, én
  • Er geldt in Nederland 5 weken voor vertrek een code oranje/rood reisadvies, én
  • Matoke Tours heeft **flexibele tickets voor u geboekt, of u heeft zelf uw tickets geboekt.

 

* Met nagenoeg al onze leveranciers hebben we een flexibel beleid kunnen onderhandelen, waardoor we u deze gunstige voorwaarden kunnen bieden. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld binnenlandse vluchten met strenge voorwaarden, of het omboeken van een reis in het laagseizoen naar het hoogseizoen.

NB: Voor de meeste Tanzania reizen houden we een termijn aan van 8 weken voor vertrek

**Flexibele tickets zijn vliegtickets die vaak wat duurder zijn, maar waarbij tot 5 weken voor vertrek van vertrekdatum kan worden gewisseld.

GEREDUCEERDE AANBETALING

Wij begrijpen dat u in deze onzekere tijd terughoudend bent in het voldoen van een aanbetaling. Deze aanbetaling is echter nodig om de beschikbaarheid van uw reis te garanderen. Om u tegemoet te komen verlagen wij tijdelijk onze aanbetaling van 40% naar 10% van de reissom. Deze tijdelijke actie geldt voor NIEUWE boekingen die gemaakt zijn tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2021. Uw betaling valt onder de garantie van het SGR en u als klant bent dus beschermd voor uw bestaande reis en ook in het geval van een omgeboekte reis.

ASSISTENTIE BIJ ANNULERINGEN
Het afsluiten van een goede reis-en annuleringsverzekering is juist in deze tijd erg belangrijk en wij kunnen u hierbij adviseren. Zo weten wij uit ervaring dat er verzekeringen zijn die onder andere een dekking bieden wanneer u of één van uw reisgenoten voor vertrek positief wordt getest op corona. Indien u de reis kort voor vertrek dient te annuleren, dan bieden wij onze assistentie aan bij het indienen van de annuleringskosten bij de verzekeringsmaatschappij.

De corona-pandemie heeft laten zien dat het enorm belangrijk is om als reisorganisatie aangesloten te zijn bij het ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Dit zijn de drie belangrijkste keurmerken binnen de reisbranche en van toepassing op zowel de Nederlandse als Belgische Matoke Tours reizigers.

Reizen door Oeganda, Rwanda, Kenia, Tanzania, Zanzibar, Namibië, Botswana, Zambia en Malawi is nu zeer goed mogelijk. Alleen Madagascar verstrekt nog geen toeristenvisa aan binnenkomende reizigers.

In de bovengenoemde landen zijn geen verregaande restricties en worden de veiligheidsregels om verdere besmetting van corona tegen te gaan, streng nageleefd. We zullen alleen reizen laten vertrekken indien er geen verregaande restricties zijn. Onze reisspecialisten zijn precies op de hoogte van de maatregelen per bestemming. Neem contact met ons op voor een advies op maat.

In bovenstaande landen wordt er nu gereisd en dat gaat goed. Men houdt zich goed aan de opgelegde maatregelen en er zijn geen noemenswaardig aantallen besmettingen. U reist in uw eigen kleine gezelschap en verblijft in kleinschalige lodges, die zeer zorgvuldig omgaan met de vereiste basisregels.

Het grote voordeel is dat er momenteel veel minder toeristen zijn op al onze bestemmingen. De ervaringen in de nationale parken en in onze kleinschalige lodges zijn daarom misschien wel beter dan ooit! Het komt niet vaak voor dat u de Serengeti vrijwel helemaal voor uzelf hebt.

De afgelopen maanden zijn gelukkig weer heel wat reizigers met Matoke Tours op pad geweest binnen Afrika. Wilt u weten hoe het is om juist nu door Afrika te reizen? Lees dan hier de actuele reiservaringen van onze klanten.

“Onze reis was zeer goed georganiseerd en op alle plaatsen werden we opgewacht door geweldige mensen die ons meteen thuis lieten voelen, waar we ook kwamen. Accommodatie was zeer comfortabel en van topkwaliteit. Coronamaatregelen werden volledig in acht genomen (zelfs beter dan in ons thuisland).
Door ons in een meer dan gezellige 4WD door het land te rijden, liet Matoke ons ook echt diep Afrika zien, en de manier waarop mensen leven, niet alleen de highlights die je in de chique folders ziet. Het kost moeite om bijna 2.500 kilometer te rijden, maar de beloning is meer dan bevredigend, zeker als je de hele reis begeleid wordt dooreen ervaren chauffeur en meestergids, je beschermengel”

Momenteel denken veel reizigers dat zij niet verzekerd zijn tegen (corona-gerelateerde) ziektekosten tijdens de reis. Dat klopt niet omdat de meeste zorgverzekeringen (basisverzekering) wel de medische kosten dekken in het buitenland. Wanneer u naar een land met een oranje reisadvies reist, bent u dus wel verzekerd voor ziektekosten in het buitenland, ook als deze corona-gerelateerd zijn!

Via de Nederlandse basiszorgverzekering bent u vrijwel altijd verzekerd voor ziektekosten in het buitenland. Veel reisverzekeraars dekken momenteel geen (corona-gerelateerde) ziektekosten op oranje bestemmingen maar wel de andere kosten die niet corona-gerelateerd zijn. Dit verschilt per reisverzekeraar. Maar gelukkig dekken de zorgverzekeraars wél de ziektekosten op een oranje bestemming. Zo gaat u door de combinatie reisverzekering én zorgverzekering dus goed verzekerd op pad.

Wij raden u aan om altijd even contact op te nemen met uw huidige zorgverzekraar en reisverzekeraar om navraag te doen naar de dekking. Wij helpen hier graag bij mee en willen dit ook voor u doen! Indien u twijfelt of u voldoende verzekerd bent, neem dan even contact op met ons om het goed te bespreken.

Vergeet ook niet om een annuleringsverzekering af te sluiten! Als u de reis boekt, is het belangrijk dat u dus beschikt over een goede reis- en annuleringsverzekering.

De bestemmingen die momenteel open zijn (Oeganda, Kenia, Tanzania, Zanzibar, Rwanda, Namibië, Botswana, Zambia en Malawi) hanteren een aantal maatregelen voor binnenkomende en uitgaande reizigers. Denk daarbij aan een negatieve CPR test bijvoorbeeld en het invullen van een gezondheidsformulier. 

Onze medewerkers zijn volledig op de hoogte van deze maatregelen. Neem contact met ons op voor meer uitleg van deze maatregelen of vraag direct een vrijblijvend reisvoorstel aan waarin deze maatregelen ook worden beschreven.

Indien er meer bestemmingen open gaan, passen we de informatie hier aan en voegen we bestemmingen toe. We verwachten dat Madagascar ook binnenkort weer haar grenzen opent voor toerisme. We actualiseren deze pagina regelmatig.

ACTUELE SITUATIE IN TANZANIA flag TZ

 

ACTUELE SITUATIE IN OEGANDA flag UG

 

ACTUELE SITUATIE IN KENIA flag KE

 

ACTUELE SITUATIE IN RWANDA flag RW

 

ACTUELE SITUATIE IN MADAGASCAR flag MG

 

ACTUELE SITUATIE IN MALAWI flag MW

 

ACTUELE SITUATIE IN NAMIBIE flag NA

 

ACTUELE SITUATIE IN BOTSWANA flag BW

 

ACTUELE SITUATIE IN ZAMBIA flag ZM

 

ACTUELE SITUATIE IN ETHIOPIE flag ET

 

 

Reizen met ruimte en schone lucht
In Afrika is veel ruimte, natuur en schone lucht. De landen, parken en natuurgebieden die wij bezoeken kennen een lage bevolkingsdichtheid. Enkele Afrikaanse steden zijn dichtbevolkt en dat zijn nu nét de plekken waar we niet overnachten in onze reizen. Al onze bestemmingen zijn ver weg van het massatoerisme. Vaak bent u één van de weinige toeristen in een nationaal park en komt zo vrijwel geen andere mensen en/of toeristen tegen. Reizen met Matoke Tours betekent reizen met ruimte! Ver weg van het massatoerisme en midden in de Afrikaanse natuur met heel veel ruimte en schone lucht.

Reizen met een kleinschalig karakter
Reizen met Matoke Tours betekent ook overnachten in kleinschalige en kwalitatief goede lodges die vaak midden in de natuur staan. In deze kleinschalige lodges is oog voor kwaliteit, hygiëne, goed eten en comfort. Er is volop ruimte en er zijn weinig andere toeristen. De meeste van onze lodges beschikken over zo’n 8 tot 10 kamers gemiddeld.  Sinds onze oprichting is die kleinschaligheid altijd een belangrijke pijler geweest binnen de visie van Matoke Tours. Juist nu blijkt dat kleinschaligheid een zegen is.

Toerisme is in Afrika één van de meest belangrijkste bronnen van inkomsten. De gevolgen van de corona-pandemie zijn dan ook enorm.

In de meeste Afrikaanse landen is er geen sociaal vangnet zoals wij dat kennen. Geen werk betekent geen geld en daardoor geen eten. Niet alleen de lokale bewoners worden hard geraakt door de gevolgen van de corona-maatregelen. De inkomsten uit het toerisme worden vaak gebruikt om natuurgebieden en wilde dieren te beschermen. Nu dat geld er niet is en parkwachters werkloos thuiszitten, krijgen stropers vrij spel. Veel mensen moeten op zoek naar andere inkomstenbronnen. Hun enige alternatief is landbouw, veeteelt of houtkap. Dat gaat allemaal ten koste van natuurgebieden. Als dat gebeurt, worden de klimaatdoelstellingen onhaalbaar en zal wildlife verdwijnen. Uw toekomstige duurzaam opgezette reis is daarom van groot belang om de lokale economie te steunen en om het verlies van natuur en wildlife tegen te gaan.

Hoe maakt Matoke Tours mijn reis duurzamer? Wat doen wij om zoveel mogelijk bij te dragen aan behoud van de natuur, welzijn van de cultuur en impact op het klimaat?

U leest er hier meer over.

Als u naar Afrika reist is een vliegreis onvermijdelijk en daarom staat hygiëne en veiligheid centraal tijdens de vlucht. Zo lang het coronavirus wereldwijd nog niet onder controle is, worden er maatregelen gehanteerd die in lijn zijn met de richtlijnen van het WHO, RIVM en de GGD.

Veiligheid en hygiëne op de luchthaven
Op de luchthaven geldt dat u 1,5 meter afstand moet houden. Via markeringen, vloerstickers en posters worden reizigers gewezen op de maatregelen. Daarnaast dient u ten minste een mondkapje te dragen bij de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen en bij het instappen.

Veiligheid en hygiëne in het vliegtuig
Aan boord van het vliegtuig draagt de bemanning mondkapjes en beschermende handschoenen. Ook zijn er extra hygiënemiddelen aan boord zoals desinfecterende handgels. Als passagier dient u net als in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. De luchtkwaliteit in het vliegtuig wordt continue ververst met lucht van buiten het vliegtuig en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van HEPA-filters die ook worden gebruikt in ziekenhuizen en operatiekamers. Deze filters vangen 99,99% van alle virussen (inclusief het corona virus) en bacteriën die eventueel in de lucht zitten. Deze informatieve film van KLM over de luchtkwaliteit aan boord van de vliegtuigen geeft u een goede impressie. Om een indruk te krijgen van KLM’s maatregelen om het risico op besmetting met het coronavirus tot een minimum te beperken kunt u deze film bekijken.

De lokale overheden hebben regels opgesteld, zodat toeristen op een veilige en verantwoorde manier kunnen reizen door Afrika. Zo hebben de regering van Tanzania en Kenia een nieuwe SOP (standard operation procedure) uitgebracht waarin de veiligheid- en gezondheidsregels staan voor het ontvangen van toeristen.

Zo moeten alle landcruisers dagelijks grondiger gereinigd worden dan voorheen en wordt ook bagage schoongemaakt. Daarnaast worden medewerkers in de toerismebranche opgeleid om afstand te bewaren en moet op locaties als restaurants, maar zelfs kampvuurplekken voldoende ruimte beschikbaar gemaakt worden om afstand te kunnen bewaren. Ook op de luchthavens worden de schoonmaakrichtlijnen aangescherpt en kunnen reizigers op diverse plekken hun handen wassen of gebruik maken van desinfecterende handgel. Daarnaast wordt er actief gescreend op gezondheidsklachten.

In de Serengeti is er zelfs een speciaal COVID-19 hospitaal ingericht om eerste hulp te kunnen verlenen. Voor noodsituaties biedt Flying Doctors uitkomst. U wordt per luchtambulance naar Nairobi gevlogen en vervolgens naar het beste ziekenhuis van Oost-Afrika gebracht. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze Flying Doctors webpagina.

Hygiëne in het vervoer
Onze reizen worden uitgevoerd in privé verband of met kleine groepen, waardoor het contact met andere mensen wordt geminimaliseerd. Hygiëne en veiligheid zijn altijd belangrijke speerpunten geweest bij Matoke Tours. Alle voertuigen worden grondig gereinigd en zijn uitgerust met een EHBO-set. In het kader van extra maatregelen is het bijvoorbeeld in Tanzania mogelijk om een zogenaamde Corona-kit aan te schaffen met mondkapjes, hygiëne doekjes en desinfecterende handgel.

Hygiëne in de lodges
Wellicht kent u het vast wel van eerdere reiservaringen in Afrika. Na een avontuurlijke, maar toch ook stoffige safari in uw 4×4 wagen komt u voldaan aan bij uw lodge, waar u wordt opgewacht door een vriendelijk lachende portier met een lokaal drankje en een verfrissend handdoekje. Hygiëne heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de lodges in Afrika en dat is in deze tijd niet anders. Eén van onze favoriete lodges op Zanzibar geeft u graag een indruk welke extra hygiëneregels er geïntroduceerd zijn:

  • Alle medewerkers hebben een gezondheidstraining gehad waarbij de richtlijnen van de WHO centraal staan.
  • Bij iedere schoonmaak wordt gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen met 70% alcohol.
  • Er is desinfecterende handgel geplaatst in alle publieke ruimtes, zoals het restaurant, de bar, de toiletten en het terras.
  • Er geldt een dagelijkse gezondheidscheck voor alle personeelsleden.
  • In het kader van “social distancing” heeft de lodge een innovatieve oplossing bedacht. Gasten kunnen gebruik maken van een app voor vragen aan de receptie en om maaltijden of een taxi te bestellen via de telefoon.
  • Tijdens de “lockdown” kon de lodge geen gasten ontvangen en hebben zij deze tijd gebruikt voor renovaties en om de lokale gemeenschap te informeren over goede hygiëne, zoals het gebruik van zeep en mondmaskers.

Het reisadvies verschilt per bestemming en kan ieder moment veranderen. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken kunt u de meest actuele informatie over uw reisbestemming lezen. U dient zich als bezoeker van een land te houden aan de coronamaatregelen die de lokale overheid hanteert.

Op de eerste plaats vinden wij het belangrijk dat u uw reis boekt wanneer u daar zelf een goed gevoel bij heeft en dat vol vertrouwen doet. Het boeken van een verre rondreis moet plezier geven, geen twijfel en onzekerheid.

Voordelige tarieven
Vroeg reserveren betekent voordelige tarieven! De prijzen voor reizen naar alle Matoke Tours bestemmingen zijn stabiel en we hebben met onze leveranciers in Afrika af kunnen spreken dat we voor 2021 dezelfde tarieven mogen hanteren als in 2020.

Beschikbaarheid
De reizen die vanwege Corona niet door kunnen gaan, worden omgeboekt naar 2021. Vanwege het kleinschalige karakter van onze accommodaties betekent dit dat veel lodges eerder dan normaal volgeboekt raken. Door vroeg te reserveren kunt u verblijven op uw favoriete plekjes en kunt u lange tijd uitkijken naar uw droomreis in het verschiet!

Flexibele voorwaarden
Speciaal voor deze onzekere tijden hanteren we nu flexibele reis -en annuleringsvoorwaarden, zoals uitgelegd onder punt 1 op deze pagina.

Wilt u graag de drukke vakantieperiodes vermijden en profiteren van laagseizoen kortingen, dan denken wij graag met u mee. Hieronder hebben we een aantal bestemmingen uitgelicht, maar mocht u vragen hebben over een andere periode of bestemming, neemt u gerust contact met ons op voor een advies op maat.

Kenia en Tanzania
In het laagseizoen (april, mei en november) is de vegetatie in de parken groener dan in het droge seizoen, waardoor je prachtige plaatjes kan schieten. Het is een grotere uitdaging om de dieren te spotten doordat de dieren meer verspreid zijn, maar daarvoor geldt in de plaats dat u in deze periode één van de weinige toeristen in de parken bent.

Madagascar
Tijdens de periode net na de regentijd, van half maart tot eind juni is Madagascar een prachtige bestemming om te bezoeken. Het is er rustig, de temperatuur is aangenaam, alles staat in bloei en er zijn veel dieren te spotten. In het laagseizoen is Madagascar qua kleur op haar best!

Malawi en Zambia
Deze exclusieve en ongerepte bestemmingen zijn dé ultieme droom voor iedere safari liefhebber en reizen buiten de vakantieperiodes in mei en juni zorgt voor interessante laagseizoen tarieven. Na de regenperiodes staat de natuur in bloei en bruist het van leven in de parken. De dieren zijn in deze periode lastiger op te sporen, maar dat maakt de zoektocht voor de fervent safariliefhebber alleen maar extra spannend! Ook voor liefhebbers van fotografie biedt het laagseizoen een groot voordeel. Foto’s van olifanten, leeuwen of neushoorns omringd door groene natuur en met een strak blauwe lucht op de achtergrond zorgen voor een prachtig contrast.

Als echte Afrika liefhebbers zijn wij het allerliefst bezig met het samenstellen en organiseren van uw droomreis naar Afrika. Onze Afrika specialisten delen graag hun ervaringen en tips met u. U kunt een aanvraag indienen via deze button.

Persoonlijk contact is misschien wel de belangrijkste kernwaarde bij Matoke Tours. Juist in deze tijden waarop alles even op z’n kop staat is dit enorm belangrijk. Door de vele contactmomenten die we hebben met onze klanten, maar ook leveranciers, ontstaat een vertrouwensband die juist nú extra belangrijk is gebleken.

Als maatwerkspecialist is het samenstellen van een rondreis een heuse ambacht, omdat onze reizen door Afrika uit verschillende componenten bestaan die zijn vastgelegd bij verschillende leveranciers. Onze reizen bestaan vaak uit meerdere leveranciers. Denk aan de lokale agent, maar ook de lodges, binnenlandse luchtvaartmaatschappijen, chauffeurs, gidsen en andere betrokkenen.

Om een reis succesvol te kunnen omboeken is niet alleen het contact met een reiziger van belang, ook de flexibiliteit van al onze leveranciers speelt een belangrijke rol in het omboekingsproces. Dit kan alleen als we op een persoonlijke manier met alle betrokkenen contact houden. We hebben wederom gezien hoe belangrijk persoonlijk contact is met klanten én leveranciers is en hoe belangrijk het is om een eigen netwerk en zelfs kantoor in Afrika te hebben.