Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Reizen in onzekere tijden

Flexibel reizen met Matoke Tours

Wij vinden het belangrijk dat u uw reis boekt wanneer u daar zelf een goed gevoel bij heeft en dat vol vertrouwen doet. Het boeken van een verre rondreis moet immers plezier geven, geen twijfel en onzekerheid. Met de huidige onzekerheid in de wereld (Rusland, Oekraine, Israel en andere onrusthaarden) én de naweeën van de corona pandemie, hanteren we bewust én nog steeds, voor alle nieuwe reizen geboekt vanaf 1 juli 2022, flexibele omboekvoorwaarden.

SPECIALE OMBOEKVOORWAARDEN VOOR REIZEN IN ONZEKERE TIJDEN

Sinds 16 februari 2022 geldt er voor al onze bestemmingen weer een code geel (positief) reisadvies. Omdat we nog in een overgangsfase zitten waarbij de corona pandemie nog niet geheel ten einde is en er tevens veel onrust is in de wereld is, begrijpen we dat u juist nu extra zekerheid wenst. Daarom hanteren we voorlopig nog onze flexibele omboekvoorwaarden!

We hanteren  voor alle reizen geboekt tussen 1 oktober 2020 en 1 juni 2024, de volgende flexibele omboekvoorwaarden.

OMBOEKGARANTIE:

Indien u twijfelt om nu een privé reis te boeken voor de korte of lange termijn, kunnen we u geruststellen. Door nu uw privé reis te reserveren, bent u verzekerd van beschikbaarheid en gunstige tarieven. Wij hanteren momenteel flexibele boekingsvoorwaarden, waarbij u in het geval van een code rood/oranje reisadvies tot 5 weken voor vertrek uw reis kosteloos* kunt omboeken naar een andere vertrekdatum of zelfs bestemming.

WANNEER KUNT U GEBRUIK MAKEN VAN ONZE OMBOEKGARANTIE?

  • U heeft uw nieuwe reis tussen 1 oktober 2020 en 1 juni 2024 geboekt, én
  • Er geldt in Nederland 5 weken voor vertrek een code oranje/rood reisadvies voor de gehele bestemming, én
  • Matoke Tours heeft **flexibele tickets voor u geboekt, of u heeft zelf uw tickets geboekt.

* Met nagenoeg al onze leveranciers hebben we een flexibel beleid kunnen onderhandelen, waardoor we u deze gunstige voorwaarden kunnen bieden. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld binnenlandse vluchten met strenge voorwaarden, of het omboeken van een reis in het laagseizoen naar het hoogseizoen. We informeren u daarover indien dat het geval is. 

NB: Voor de meeste Tanzania reizen houden we een termijn aan van 8 weken voor vertrek

**Flexibele tickets zijn vliegtickets die vaak wat duurder zijn, maar waarbij tot 5 weken voor vertrek van vertrekdatum kan worden gewisseld. We raden u aan om altijd flexibele tickets te boeken. Afgelopen twee jaar hebben uitgewezen dat flexibiliteit gewenst is in roerige tijden en flexibele tickets bieden optimale omboekmogelijkheden. 

ASSISTENTIE BIJ ANNULERINGEN
Het afsluiten van een goede reis-en annuleringsverzekering is juist in deze tijd erg belangrijk en wij kunnen u hierbij adviseren. Zo weten wij uit ervaring dat er verzekeringen zijn die onder andere een dekking bieden wanneer u of één van uw reisgenoten voor vertrek positief wordt getest op corona. Indien u de reis kort voor vertrek dient te annuleren, dan bieden wij onze assistentie aan bij het indienen van de annuleringskosten bij de verzekeringsmaatschappij.

De corona-pandemie heeft laten zien dat het enorm belangrijk is dat wij als reisorganisatie aangesloten zijn bij het ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Dit zijn de drie belangrijkste keurmerken binnen de reisbranche en van toepassing op zowel de Nederlandse als Belgische Matoke Tours reizigers.

Op dit moment hebben al onze bestemmingen (Tanzania, Oeganda, Rwanda, Kenia, Namibie, Botswana, Zambia, Malawi en Madagascar) een positief reisadvies (code geel) en zijn volledig open voor reizigers! Ook onze tropische eilanden (Zanzibar, Mauritius, Comoren, Pemba en Mafia Island) zijn weer geopend voor bezoekers en kennen eveneens een positief reisadvies! De lokale bewoners, gidsen, chauffeurs en lodge-medewerkers staan te springen om u weer te verwelkomen. Na 2 jaar reisbeperkingen zal de Afrikaanse glimlach het grootst zijn en de reis het meest intens!

In de bovengenoemde landen zijn geen verregaande reisrestricties of bijzondere en buitengewone omstandigheden m.b.t. het Corona virus. Onze reisspecialisten zijn exact op de hoogte van de (eventuele)  maatregelen per bestemming. Neem contact met ons op voor een reisadvies op maat.

In bovenstaande landen wordt er al weer maanden volop gereisd en dat gaat uitsekend. Veel Matoke klanten hebben de afgelopen maanden hun ervaringen gedeeld.

De afgelopen maanden zijn er weer honderden reizigers met Matoke Tours op pad geweest binnen Afrika. Wilt u weten hoe deze reizigers het hebben ervaren? Lees dan hier de actuele reiservaringen van onze klanten.

“Onze reis was zeer goed georganiseerd en op alle plaatsen werden we opgewacht door geweldige mensen die ons meteen thuis lieten voelen, waar we ook kwamen. Accommodatie was zeer comfortabel en van topkwaliteit. Coronamaatregelen werden volledig in acht genomen (zelfs beter dan in ons thuisland).
Door ons in een meer dan gezellige 4WD door het land te rijden, liet Matoke ons ook echt diep Afrika zien, en de manier waarop mensen leven, niet alleen de highlights die je in de chique folders ziet. Het kost moeite om bijna 2.500 kilometer te rijden, maar de beloning is meer dan bevredigend, zeker als je de hele reis begeleid wordt dooreen ervaren chauffeur en meestergids, je beschermengel”

Momenteel denken veel reizigers dat zij niet verzekerd zijn tegen (corona-gerelateerde) ziektekosten tijdens de reis. Dat klopt niet omdat vrijwel alle zorgverzekeringen (basisverzekering) altijd de medische kosten dekken in het buitenland. Zelfs wanneer u naar een land met een oranje reisadvies reist, bent u dus wel verzekerd voor ziektekosten in het buitenland, ook als deze corona-gerelateerd zijn! Nu alle bestemmingen weer op code geel staan, zijn er vrijwel geen beperkingen meer van verzekeraars. Wel is het belangrijk om ook altijd een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

Een reis- en annuleringsverzekering is verplicht wanneer u een reis bij Matoke Tours boekt. Vaak dekt het verzekerde bedrag van een reis- en annuleringsverzekering niet het totaalbedrag van de reis. Neem daarom contact op met uw verzekeraar om dit bedrag op te hogen. Wij raden aan om het verzekerde bedrag op te hogen tot 75 à 90% van de reissom. We hebben in de afgelopen jaren gezien dat een goede reis- en annuleringsverzekering veel ellende kan voorkomen bij annuleringen die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een Corona besmetting.

Vraag  vooraf voor de zekerheid na bij uw reis- en annuleringsverzekeraar of een corona besmetting voor vertrek gedekt is. Het is belangrijk dat uw polis een corona besmetting dekt, mocht u net voor vertrek positief testen.

 

Een aantal van onze bestemmingen hanteren nog een aantal maatregelen voor binnenkomende en uitgaande reizigers. Denk daarbij aan het overhandigen van een negatieve CPR test bij aankomst bijvoorbeeld en het invullen van een gezondheidsformulier. 

Onze medewerkers zijn volledig op de hoogte van deze maatregelen per bestemming. Neem contact met ons op voor meer uitleg van deze maatregelen of vraag direct een vrijblijvend reisvoorstel aan waarin deze maatregelen ook worden beschreven.

ACTUELE SITUATIE IN TANZANIA flag TZ

 

ACTUELE SITUATIE IN OEGANDA flag UG

 

ACTUELE SITUATIE IN KENIA flag KE

 

ACTUELE SITUATIE IN RWANDA flag RW

 

ACTUELE SITUATIE IN MADAGASCAR flag MG

 

ACTUELE SITUATIE IN MALAWI flag MW

 

ACTUELE SITUATIE IN NAMIBIE flag NA

 

ACTUELE SITUATIE IN BOTSWANA flag BW

 

ACTUELE SITUATIE IN ZAMBIA flag ZM

 

ACTUELE SITUATIE IN ETHIOPIE flag ET

 

 

Reizen met ruimte en schone lucht
In Afrika is veel ruimte, natuur en schone lucht. De landen, parken en natuurgebieden die wij bezoeken kennen een lage bevolkingsdichtheid. Enkele Afrikaanse steden zijn dichtbevolkt en dat zijn nu nét de plekken waar we niet overnachten in onze reizen. Al onze bestemmingen zijn ver weg van het massatoerisme. Vaak bent u één van de weinige toeristen in een nationaal park en komt zo vrijwel geen andere mensen en/of toeristen tegen. Reizen met Matoke Tours betekent reizen met ruimte! Ver weg van het massatoerisme en midden in de Afrikaanse natuur met heel veel ruimte en schone lucht.

Reizen met een kleinschalig karakter
Reizen met Matoke Tours betekent ook overnachten in kleinschalige en kwalitatief goede lodges die vaak midden in de natuur staan. In deze kleinschalige lodges is oog voor kwaliteit, hygiëne, goed eten en comfort. Er is volop ruimte en er zijn weinig andere toeristen. De meeste van onze lodges beschikken over zo’n 8 tot 10 kamers gemiddeld.  Sinds onze oprichting is die kleinschaligheid altijd een belangrijke pijler geweest binnen de visie van Matoke Tours. Juist nu blijkt dat kleinschaligheid een zegen is.

Toerisme is in Afrika één van de meest belangrijkste bronnen van inkomsten. De gevolgen van de corona-pandemie zijn dan ook enorm.

In de meeste Afrikaanse landen is er geen sociaal vangnet zoals wij dat kennen. Geen werk betekent geen geld en daardoor geen eten. Niet alleen de lokale bewoners worden hard geraakt door de gevolgen van de corona-maatregelen. De inkomsten uit het toerisme worden vaak gebruikt om natuurgebieden en wilde dieren te beschermen. Nu dat geld er niet is en parkwachters werkloos thuiszitten, krijgen stropers vrij spel. Veel mensen moeten op zoek naar andere inkomstenbronnen. Hun enige alternatief is landbouw, veeteelt of houtkap. Dat gaat allemaal ten koste van natuurgebieden. Als dat gebeurt, worden de klimaatdoelstellingen onhaalbaar en zal wildlife verdwijnen. Uw toekomstige duurzaam opgezette reis is daarom van groot belang om de lokale economie te steunen en om het verlies van natuur en wildlife tegen te gaan.

Hoe maakt Matoke Tours mijn reis duurzamer? Wat doen wij om zoveel mogelijk bij te dragen aan behoud van de natuur, welzijn van de cultuur en impact op het klimaat?

U leest er hier meer over.

Als u naar Afrika reist is een vliegreis onvermijdelijk en daarom staat hygiëne en veiligheid centraal tijdens de vlucht. Zo lang het coronavirus wereldwijd nog niet helemaal onder controle is, worden er maatregelen gehanteerd die in lijn zijn met de richtlijnen van het WHO, RIVM en de GGD.

Veiligheid en hygiëne in het vliegtuig
Aan boord van het vliegtuig draagt de bemanning mondkapjes en beschermende handschoenen. Ook zijn er extra hygiënemiddelen aan boord zoals desinfecterende handgels. Als passagier dient u net als in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. De luchtkwaliteit in het vliegtuig wordt continue ververst met lucht van buiten het vliegtuig en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van HEPA-filters die ook worden gebruikt in ziekenhuizen en operatiekamers. Deze filters vangen 99,99% van alle virussen (inclusief het corona virus) en bacteriën die eventueel in de lucht zitten. Deze informatieve film van KLM over de luchtkwaliteit aan boord van de vliegtuigen geeft u een goede impressie. Om een indruk te krijgen van KLM’s maatregelen om het risico op besmetting met het coronavirus tot een minimum te beperken kunt u deze film bekijken.

De lokale overheden hebben regels opgesteld, zodat toeristen op een veilige en verantwoorde manier kunnen reizen door Afrika. Zo hebben de regering van Tanzania en Kenia een nieuwe SOP (standard operation procedure) uitgebracht waarin de veiligheid- en gezondheidsregels staan voor het ontvangen van toeristen.

Zo moeten alle landcruisers dagelijks grondiger gereinigd worden dan voorheen en wordt ook bagage schoongemaakt. Daarnaast worden medewerkers in de toerismebranche opgeleid om afstand te bewaren en moet op locaties als restaurants, maar zelfs kampvuurplekken voldoende ruimte beschikbaar gemaakt worden om afstand te kunnen bewaren. Ook op de luchthavens worden de schoonmaakrichtlijnen aangescherpt en kunnen reizigers op diverse plekken hun handen wassen of gebruik maken van desinfecterende handgel. Daarnaast wordt er actief gescreend op gezondheidsklachten.

In de Serengeti is er zelfs een speciaal COVID-19 hospitaal ingericht om eerste hulp te kunnen verlenen. Voor noodsituaties biedt Flying Doctors uitkomst. U wordt per luchtambulance naar Nairobi gevlogen en vervolgens naar het beste ziekenhuis van Oost-Afrika gebracht. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze Flying Doctors webpagina.

Hygiëne in het vervoer
Onze reizen worden uitgevoerd in privé verband of met kleine groepen, waardoor het contact met andere mensen wordt geminimaliseerd. Hygiëne en veiligheid zijn altijd belangrijke speerpunten geweest bij Matoke Tours. Alle voertuigen worden grondig gereinigd en zijn uitgerust met een EHBO-set. In het kader van extra maatregelen is het bijvoorbeeld in Tanzania mogelijk om een zogenaamde Corona-kit aan te schaffen met mondkapjes, hygiëne doekjes en desinfecterende handgel.

Hygiëne in de lodges
Wellicht kent u het vast wel van eerdere reiservaringen in Afrika. Na een avontuurlijke, maar toch ook stoffige safari in uw 4×4 wagen komt u voldaan aan bij uw lodge, waar u wordt opgewacht door een vriendelijk lachende portier met een lokaal drankje en een verfrissend handdoekje. Hygiëne heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de lodges in Afrika en dat is in deze tijd niet anders. Eén van onze favoriete lodges op Zanzibar geeft u graag een indruk welke extra hygiëneregels er geïntroduceerd zijn:

  • Alle medewerkers hebben een gezondheidstraining gehad waarbij de richtlijnen van de WHO centraal staan.
  • Bij iedere schoonmaak wordt gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen met 70% alcohol.
  • Er is desinfecterende handgel geplaatst in alle publieke ruimtes, zoals het restaurant, de bar, de toiletten en het terras.
  • Er geldt een dagelijkse gezondheidscheck voor alle personeelsleden.
  • In het kader van “social distancing” heeft de lodge een innovatieve oplossing bedacht. Gasten kunnen gebruik maken van een app voor vragen aan de receptie en om maaltijden of een taxi te bestellen via de telefoon.
  • Tijdens de “lockdown” kon de lodge geen gasten ontvangen en hebben zij deze tijd gebruikt voor renovaties en om de lokale gemeenschap te informeren over goede hygiëne, zoals het gebruik van zeep en mondmaskers.

Wilt u graag de drukkere vakantieperiodes vermijden en profiteren van laagseizoen kortingen, dan denken wij graag met u mee. Hieronder hebben we een aantal bestemmingen uitgelicht, maar mocht u vragen hebben over een andere periode of bestemming, neemt u gerust contact met ons op voor een advies op maat.

Kenia en Tanzania
In het laagseizoen (april, mei en november) is de vegetatie in de parken groener dan in het droge seizoen, waardoor je prachtige plaatjes kan schieten. Het is een grotere uitdaging om de dieren te spotten doordat de dieren meer verspreid zijn, maar daarvoor geldt in de plaats dat u in deze periode één van de weinige toeristen in de parken bent.

Madagascar
Tijdens de periode net na de regentijd, van half maart tot eind juni is Madagascar een prachtige bestemming om te bezoeken. Het is er rustig, de temperatuur is aangenaam, alles staat in bloei en er zijn veel dieren te spotten. In het laagseizoen is Madagascar qua kleur op haar best!

Malawi en Zambia
Deze exclusieve en ongerepte bestemmingen zijn dé ultieme droom voor iedere safari liefhebber en reizen buiten de vakantieperiodes in mei en juni zorgt voor interessante laagseizoen tarieven. Na de regenperiodes staat de natuur in bloei en bruist het van leven in de parken. De dieren zijn in deze periode lastiger op te sporen, maar dat maakt de zoektocht voor de fervent safariliefhebber alleen maar extra spannend! Ook voor liefhebbers van fotografie biedt het laagseizoen een groot voordeel. Foto’s van olifanten, leeuwen of neushoorns omringd door groene natuur en met een strak blauwe lucht op de achtergrond zorgen voor een prachtig contrast.

Als echte Afrika liefhebbers zijn wij het allerliefst bezig met het samenstellen en organiseren van uw droomreis naar Afrika. Onze Afrika specialisten delen graag hun ervaringen en tips met u. U kunt een aanvraag indienen via deze button.

Persoonlijk contact is misschien wel de belangrijkste kernwaarde bij Matoke Tours. Juist in dez afgelopen twee jaar waarop alles even op z’n kop stond, is dit enorm belangrijk. Door de vele contactmomenten die we hebben met onze klanten, maar ook met leveranciers, ontstaat een vertrouwensband die juist nú extra belangrijk is gebleken.

Als maatwerkspecialist is het samenstellen van een rondreis een heuse ambacht, omdat onze reizen door Afrika uit verschillende componenten bestaan die zijn vastgelegd bij verschillende leveranciers. Onze reizen bestaan vaak uit meerdere leveranciers. Denk aan de lokale agent, maar ook de lodges, binnenlandse luchtvaartmaatschappijen, chauffeurs, gidsen en andere betrokkenen.

Om een reis succesvol te kunnen omboeken is niet alleen het contact met een reiziger van belang, ook de flexibiliteit van al onze leveranciers speelt een belangrijke rol in het omboekingsproces. Dit kan alleen als we op een persoonlijke manier met alle betrokkenen contact houden. We hebben wederom gezien hoe belangrijk persoonlijk contact is met klanten én leveranciers is en hoe belangrijk het is om een eigen netwerk en zelfs kantoor in Afrika te hebben.