9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 

REIZEN MET RUIMTE

VEILIG OP REIS NAAR AFRIKA MET MATOKE TOURS

De afgelopen jaren zijn verre reizen zijn nog nooit zo populair en toegankelijk geweest. De meest exotische bestemmingen waren “dichter bij huis” dan ooit tevoren. De corona-pandemie heeft een enorme impact gehad op de reisbranche en nu de grenzen langzaam maar zeker weer opgesteld worden, komt de toekomst van (verre) reizen in een nieuw daglicht te staan. Het is tijd voor een reset waarbij meer aandacht komt voor duurzaamheid, reizen met ruimte, kleinschaligheid, veiligheid, gezondheid, kwaliteit en zekerheden.

Na lange tijd aan huis gekluisterd te zijn geweest zijn we er meer dan ooit aan toe om weer op ontdekkingstocht te mogen gaan naar ons favoriete continent, Afrika. Wij bij Matoke Tours zijn er klaar voor om uw droomreis op een veilige en duurzame manier te verwezenlijken. Hieronder behandelen we diverse onderwerpen om u een indruk te geven over het nieuwe reizen door Afrika. Wilt u direct een vrijblijvend reisvoorstel ontvangen, vraag deze aan via onderstaande button.

De corona-pandemie heeft laten zien dat het enorm belangrijk is om als reisorganisatie aangesloten te zijn bij het ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Dit zijn de drie belangrijkste keurmerken binnen de reisbranche en van toepassing op zowel de Nederlandse als Belgische Matoke Tours reizigers.

Flexibele voorwaarden bij code rood/oranje reisadvies
De veiligheid en gezondheid van al onze reizigers staat altijd voorop. Indien er vier weken voor vertrek sprake is van een code rood/oranje reisadvies op de bestemming, dan bieden wij onze reizigers in de eerste plaats de mogelijkheid om kosteloos om te boeken naar een andere reisdatum. We nemen hiervoor persoonlijk contact op, zodat we samen met u, in goed overleg kunnen kijken naar de mogelijkheden. We stellen ons daarbij zo flexibel mogelijk op en mocht de reis niet uitgesteld kunnen worden, dan kunt u kosteloos annuleren binnen de daarvoor geldende ANVR-reisvoorwaarden.

Financiële zekerheid voor u als consument
De gevolgen van de corona-pandemie zijn voelbaar in de gehele reisbranche in Nederland, België en in Afrika. Ook wij bij Matoke Tours merken de gevolgen, maar als gezonde onderneming zijn we er op gebrand om ons te richten op de toekomst. Om u als consument financiële zekerheid te kunnen bieden zijn wij met ons bedrijf aangesloten bij het SGR. De SGR biedt financiële zekerheid in geval van financieel onvermogen van een reisorganisatie door garant te staan voor de vooruitbetaalde reisgelden.

Wij begrijpen dat u in deze onzekere tijden uw opties open wenst te houden. Wij gaan graag aan de slag om een prachtige reis voor u te organiseren in 2021. We denken graag met u mee en zullen ons zo flexibel mogelijk opstellen indien u de reis op een later moment wenst om te boeken naar een andere periode of bestemming vanwege corona. Een maand voor vertrek kunnen we een omboeking in veel gevallen kosteloos organiseren.

Al vanaf het begin van de corona-pandemie in maart hebben wij onze Matoke Tours reizigers succesvol omgeboekt. We hebben intensief overleg gehad met onze klanten wiens reis niet door kon gaan en dat is gelukkig goed gegaan. Veel van onze reizen hebben meerdere leveranciers. Denk aan de internationale vluchtmaatschappij, de binnenlandse vluchten, lokale agenten, chauffeurs, transfers, lokale lodges en gidsen. Een reis omboeken bij Matoke Tours is niet een kwestie van ‘een druk op de knop’. Een reis boeken (en dus ook omboeken) is een ambacht bij Matoke. Hier is echt intensief contact voor nodig met de klant en de verschillende leveranciers die bij een rondreis betrokken zijn.

Na een aantal maanden kunnen we de balans opmaken en durven we te stellen: we zijn niet alleen goed in het boeken van mooi en kwalitatieve Afrika reizen, we zijn ook goed en professioneel in het omboeken daarvan.  Het is ons in alle gevallen gelukt om de reis om te boeken waarbij we zowel met onze klanten als onze leveranciers op een persoonlijke, goede en prettige wijze hebben gecommuniceerd.

Matoke Tours organiseert sinds 2002 reizen naar Afrika en we weten uit ervaring dat reizen in Afrika op een veilige manier uitgevoerd kunnen worden.

Besmettingsgraad in Afrika
Afrika kent een zeer jonge bevolking. Zo is bijvoorbeeld in Oeganda de gemiddelde leeftijd 16 jaar! Deze jonge leeftijd van de Afrikaanse bevolking lijkt er in bij te dragen, dat er een lagere besmettingsgraad is op dit continent in vergelijking met andere landen. Daarnaast hebben onze Matoke Tours bestemmingen strenge “lockdown” maatregelen toegepast om een snelle verspreiding te voorkomen. De Ebola-uitbraken in het verleden hebben er mede voor gezorgd dat Afrikaanse landen snel en adequaat hebben gereageerd.

Gezondheidszorg in Afrika
Afrika is een uitgestrekt continent en tijdens onze rondreizen bent u vaak ver van de gebaande paden. Indien u in noodsituaties medische hulp nodig heeft, biedt Flying Doctors in Oost-Afrika (Oeganda, Tanzania, Rwanda, Kenia, Ethiopië) uitkomst. In geval van nood haalt Flying Doctors u op (per luchtambulance) vanaf de dichtstbijzijnde airstrip waar u zich op dat moment bevindt. Tijdens deze vlucht is er al een dokter/verpleegkundige aanwezig voor de eerste medische assistentie. U wordt dan direct naar Nairobi gevlogen en daar naar het beste ziekenhuis van Oost-Afrika gebracht. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze Flying Doctors webpagina.

Reizen met ruimte en schone lucht
In Afrika is veel ruimte, natuur en schone lucht. De landen, parken en natuurgebieden die wij bezoeken kennen een lage bevolkingsdichtheid. Neem bijvoorbeeld Namibië, het tweede dunst bevolkte land ter wereld en één van onze bestemmingen waar COVID-19 nagenoeg geen voeten aan de grond heeft gekregen. Enkele Afrikaanse steden zijn dichtbevolkt en dat zijn nu nét de plekken waar we niet overnachten in onze reizen. Al onze bestemmingen zijn ver weg van het massatoerisme. Vaak bent u één van de weinige toeristen in een nationaal park en komt daardoor vrijwel geen andere mensen en/of toeristen tegen. Reizen met Matoke Tours betekent reizen met ruimte! Ver weg van het massatoerisme en midden in de Afrikaanse natuur met heel veel ruimte en schone lucht.

Reizen met een kleinschalig karakter
Reizen met Matoke Tours betekent overnachten in kleinschalige en kwalitatief goede lodges die vaak midden in de natuur staan. In deze kleinschalige lodges is oog voor kwaliteit, hygiëne, goed eten en comfort. Er is volop ruimte en er zijn weinig andere toeristen. De meeste van onze lodges beschikken over zo’n 8 tot 10 kamers gemiddeld.  Sinds onze oprichting is die kleinschaligheid altijd een belangrijke pijler geweest binnen de visie van Matoke Tours. Juist nu blijkt dat kleinschaligheid een zegen is.

Toerisme is in Afrika één van de meest belangrijkste bronnen van inkomsten. De gevolgen van de corona-pandemie zijn dan ook enorm. In de meeste Afrikaanse landen is er geen sociaal vangnet zoals wij dat kennen. Geen werk betekent geen geld en daardoor geen eten. Niet alleen de lokale bewoners worden hard geraakt door de gevolgen van de corona-maatregelen. De inkomsten uit het toerisme worden vaak gebruikt om natuurgebieden en wilde dieren te beschermen. Nu dat geld er niet is en parkwachters werkloos thuiszitten, krijgen stropers vrij spel. Veel mensen moeten op zoek naar andere inkomstenbronnen. Hun enige alternatief is landbouw, veeteelt of houtkap. Dat gaat allemaal ten koste van natuurgebieden. Als dat gebeurt, worden de klimaatdoelstellingen onhaalbaar en zal wildlife verdwijnen. Uw toekomstige duurzaam opgezette reis is daarom van groot belang om de lokale economie te steunen en om het verlies van natuur en wildlife tegen te gaan.

Hoe maakt Matoke Tours mijn reis duurzamer? Wat doen wij om zoveel mogelijk bij te dragen aan behoud van de natuur, welzijn van de cultuur en impact op het klimaat?  U leest er hier meer over.

Als u naar Afrika reist is een vliegreis onvermijdelijk en daarom staat hygiëne en veiligheid centraal tijdens de vlucht. Zo lang het coronavirus wereldwijd nog niet onder controle is, worden er maatregelen gehanteerd die in lijn zijn met de richtlijnen van het WHO, RIVM en de GGD.

Veiligheid en hygiëne op de luchthaven
Op de luchthaven geldt dat u 1,5 meter afstand moet houden. Via markeringen, vloerstickers en posters worden reizigers gewezen op de maatregelen. Daarnaast dient u ten minste een mondkapje te dragen bij de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen en bij het instappen.

Veiligheid en hygiëne in het vliegtuig
Aan boord van het vliegtuig draagt de bemanning mondkapjes en beschermende handschoenen. Ook zijn er extra hygiënemiddelen aan boord zoals desinfecterende handgels. Als passagier dient u net als in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. De luchtkwaliteit in het vliegtuig wordt continue ververst met lucht van buiten het vliegtuig en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van HEPA-filters die ook worden gebruikt in ziekenhuizen en operatiekamers. Deze filters vangen 99,99% van alle virussen (inclusief het corona virus) en bacteriën die eventueel in de lucht zitten. Deze informatieve film van KLM over de luchtkwaliteit aan boord van de vliegtuigen geeft u een goede impressie. Om een indruk te krijgen van KLM’s maatregelen om het risico op besmetting met het coronavirus tot een minimum te beperken kunt u deze film bekijken.

De lokale overheden hebben regels opgesteld, zodat toeristen op een veilige en verantwoorde manier kunnen reizen door Afrika. Zo hebben de regering van Tanzania en Kenia een nieuwe SOP (standard operation procedure) uitgebracht waarin de veiligheid- en gezondheidsregels staan voor het ontvangen van toeristen.

Zo moeten alle landcruisers dagelijks grondiger gereinigd worden dan voorheen en wordt ook bagage schoongemaakt. Daarnaast worden medewerkers in de toerismebranche opgeleid om afstand te bewaren en moet op locaties als restaurants, maar zelfs kampvuurplekken voldoende ruimte beschikbaar gemaakt worden om afstand te kunnen bewaren. Ook op de luchthavens worden de schoonmaakrichtlijnen aangescherpt en kunnen reizigers op diverse plekken hun handen wassen of gebruik maken van desinfecterende handgel. Daarnaast wordt er actief gescreend op gezondheidsklachten.

In de Serengeti is er zelfs een speciaal COVID-19 hospitaal ingericht om eerste hulp te kunnen verlenen. Voor noodsituaties biedt Flying Doctors uitkomst. U wordt per luchtambulance naar Nairobi gevlogen en vervolgens naar het beste ziekenhuis van Oost-Afrika gebracht. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze Flying Doctors webpagina.

Hygiëne in het vervoer
Onze reizen worden uitgevoerd in privé verband of met kleine groepen, waardoor het contact met andere mensen wordt geminimaliseerd. Hygiëne en veiligheid zijn altijd belangrijke speerpunten geweest bij Matoke Tours. Alle voertuigen worden grondig gereinigd en zijn uitgerust met een EHBO-set. In het kader van extra maatregelen is het bijvoorbeeld in Tanzania mogelijk om een zogenaamde Corona-kit aan te schaffen met mondkapjes, hygiëne doekjes en desinfecterende handgel.

Hygiëne in de lodges
Wellicht kent u het vast wel van eerdere reiservaringen in Afrika. Na een avontuurlijke, maar toch ook stoffige safari in uw 4×4 wagen komt u voldaan aan bij uw lodge, waar u wordt opgewacht door een vriendelijk lachende portier met een lokaal drankje en een verfrissend handdoekje. Hygiëne heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de lodges in Afrika en dat is in deze tijd niet anders. Eén van onze favoriete lodges op Zanzibar geeft u graag een indruk welke extra hygiëneregels er geïntroduceerd zijn:

  • Alle medewerkers hebben een gezondheidstraining gehad waarbij de richtlijnen van de WHO centraal staan.
  • Bij iedere schoonmaak wordt gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen met 70% alcohol.
  • Er is desinfecterende handgel geplaatst in alle publieke ruimtes, zoals het restaurant, de bar, de toiletten en het terras.
  • Er geldt een dagelijkse gezondheidscheck voor alle personeelsleden.
  • In het kader van “social distancing” heeft de lodge een innovatieve oplossing bedacht. Gasten kunnen gebruik maken van een app voor vragen aan de receptie en om maaltijden of een taxi te bestellen via de telefoon.
  • Tijdens de “lockdown” kon de lodge geen gasten ontvangen en hebben zij deze tijd gebruikt voor renovaties en om de lokale gemeenschap te informeren over goede hygiëne, zoals het gebruik van zeep en mondmaskers.

Het reisadvies verschilt per bestemming en kan ieder moment veranderen. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken kunt u de meest actuele informatie over uw reisbestemming lezen. U dient zich als bezoeker van een land te houden aan de coronamaatregelen die de lokale overheid hanteert.

Op de eerste plaats vinden wij het belangrijk dat u uw reis boekt wanneer u daar zelf een goed gevoel bij heeft en dat vol vertrouwen doet. Het boeken van een verre rondreis moet plezier geven, geen twijfel en onzekerheid.

Voordelige tarieven
Vroeg reserveren betekent voordelige tarieven! De prijzen voor reizen naar alle Matoke Tours bestemmingen zijn stabiel en we hebben met onze leveranciers in Afrika af kunnen spreken dat we voor 2021 dezelfde tarieven mogen hanteren als in 2020.

Beschikbaarheid
De reizen die vanwege Corona niet door kunnen gaan, worden omgeboekt naar 2021. Vanwege het kleinschalige karakter van onze accommodaties betekent dit dat veel lodges eerder dan normaal volgeboekt raken. Door vroeg te reserveren kunt u verblijven op uw favoriete plekjes en kunt u lange tijd uitkijken naar uw droomreis in het verschiet!

Wilt u graag de drukke vakantieperiodes vermijden en profiteren van laagseizoen kortingen, dan denken wij graag met u mee. Hieronder hebben we een aantal bestemmingen uitgelicht, maar mocht u vragen hebben over een andere periode of bestemming, neemt u gerust contact met ons op voor een advies op maat.

Kenia en Tanzania
In het laagseizoen (april, mei en november) is de vegetatie in de parken groener dan in het droge seizoen, waardoor je prachtige plaatjes kan schieten. Het is een grotere uitdaging om de dieren te spotten doordat de dieren meer verspreid zijn, maar daarvoor geldt in de plaats dat u in deze periode één van de weinige toeristen in de parken bent.

Madagascar
Tijdens de periode net na de regentijd, van half maart tot eind juni is Madagascar een prachtige bestemming om te bezoeken. Het is er rustig, de temperatuur is aangenaam, alles staat in bloei en er zijn veel dieren te spotten. In het laagseizoen is Madagascar qua kleur op haar best!

Malawi en Zambia
Deze exclusieve en ongerepte bestemmingen zijn dé ultieme droom voor iedere safari liefhebber en reizen buiten de vakantieperiodes in mei en juni zorgt voor interessante laagseizoen tarieven. Na de regenperiodes staat de natuur in bloei en bruist het van leven in de parken. De dieren zijn in deze periode lastiger op te sporen, maar dat maakt de zoektocht voor de fervent safariliefhebber alleen maar extra spannend! Ook voor liefhebbers van fotografie biedt het laagseizoen een groot voordeel. Foto’s van olifanten, leeuwen of neushoorns omringd door groene natuur en met een strak blauwe lucht op de achtergrond zorgen voor een prachtig contrast.

Als echte Afrika liefhebbers zijn wij het allerliefst bezig met het samenstellen en organiseren van uw droomreis naar Afrika. Onze Afrika specialisten delen graag hun ervaringen en tips met u. U kunt een aanvraag indienen via deze button.

Indien het reisadvies van uw bestemming tijdens uw reis verandert naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen) of rood (niet reizen) dan bieden wij uiteraard hulp om de repatriëring (terugkomst naar Nederland/België) te verzorgen. Het kan voorkomen dat een reisadvies enkel voor een (klein) gebied geldt en wij zullen dan in goed overleg met u kijken naar een andere invulling van uw reis, door bijvoorbeeld een nieuwe route uit te stippelen.

Persoonlijk contact is misschien wel de belangrijkste kernwaarde bij Matoke Tours. Juist in deze tijden waarop alles even op z’n kop staat is dit enorm belangrijk. Door de vele contactmomenten die we hebben met onze klanten, maar ook leveranciers, ontstaat een vertrouwensband die juist nú extra belangrijk is gebleken. Als maatwerkspecialist is het samenstellen van een rondreis een heuse ambacht, omdat onze reizen door Afrika uit verschillende componenten bestaan die zijn vastgelegd bij verschillende leveranciers. Onze reizen bestaan vaak uit meerdere leveranciers. Denk aan de lokale agent, maar ook de lodges, binnenlandse luchtvaartmaatschappijen, chauffeurs, gidsen en andere betrokkenen.

Om een reis succesvol te kunnen omboeken is niet alleen het contact met een reiziger van belang, ook de flexibiliteit van al onze leveranciers speelt een belangrijke rol in het omboekingsproces. Dit kan alleen als we op een persoonlijke manier met alle betrokkenen contact houden. We hebben wederom gezien hoe belangrijk persoonlijk contact is met klanten én leveranciers is en hoe belangrijk het is om een eigen netwerk en zelfs kantoor in Afrika te hebben.

Bij Matoke Tours nemen we bijna alles voor u uit handen, maar een aantal zaken kunt u alleen zelf organiseren. Als reiziger dient u zelf zorg te dragen voor drie belangrijke zaken:

1. Geldig paspoort en visum (indien noodzakelijk)
2. Inentingen
3. Gezondheidsverklaring & PCR-test

Alle passagiers (van 13 jaar en ouder) die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Als u hierop verklaart klachten te hebben die passen bij COVID-19, mag u niet aan boord. U ontvangt een vragenformulier van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Tijdens de reis houdt u het formulier bij zich. Op de luchthaven van aankomst wordt steekproefsgewijs gevraagd om de gezondheidsverklaring te tonen.

Per bestemming kunnen de eisen wat betreft het toelaten van een reiziger afwijken, maar een PCR-test en een Non-COVID-19-verklaring zijn de meest voorkomende verklaringen die gevraagd worden. U kunt onder andere terecht bij de volgende gezondheidscentra: www.reisprik.nl, www.coronalab.eu, en www.klmhealthservices.com.

Reisapp van Buitenlandse zaken
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van uw reisbestemming door de Reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden. U kunt uw reisbestemming als favoriet aanmelden en u ontvangt dan een pushbericht zodra het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand. Daarnaast beschikt u zelf over informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of het verlies van uw paspoort.

Meldt u voor aanvang van de reis aan bij de ambassade
Indien gewenst kunt u zich registreren bij de ambassade, zodat zij weten dat u in het land bent. Via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken wordt u op de hoogte gehouden van de veiligheidssituatie ter plaatse. In geval van een crisis krijgt u als reiziger een sms bericht.