9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Flying Doctors Air Ambulance Service

Extra verzekering

Indien u een reis boekt naar Oost-Afrika (Oeganda, Tanzania, Rwanda, Kenia, Ethiopie), dan kunt u een Amref Flying Doctors verzekering afsluiten via Matoke Tours.

In geval van nood haalt Flying Doctors u op (per luchtambulance) vanaf de dichtstbijzijnde airstrip waar u zich op dat moment bevindt. Het kan zijn dat u daar wel eerst naar toe moet worden vervoerd. Uw locatie kan dus ook in de Afrikaanse bush zijn, ver weg van de bewoonde wereld. In een situatie waarbij u acuut medische zorg nodig heeft, kan Flying Doctors van levensbelang zijn.

Waarom toch AMREF Flying Doctors?

Ook als u al een reisverzekering heeft

Als u plotseling erg ziek wordt, of betrokken raakt bij een (verkeers)ongeval, kan het soms uren duren voordat uw verzekeringsmaatschappij alles heeft uitgezocht en uw ‘zaak’ heeft beoordeeld. Onbekendheid met de lokale omgeving en medische voorzieningen maakt het moeilijk en tijdrovend voor een buitenlandse verzekering om ter plaatse snel te beslissen. Tegen de tijd dat uw verzekering uiteindelijk contact opneemt met AMREF om actie te ondernemen, kan uw toestand verslechterd zijn of zelfs te laat zijn om u te bereiken voordat het donker wordt.

Indien u bent aangemeld bij Flying Doctors, en u hebt helaas door een ongeval directe hulp nodig, hebben zij een arts, verpleegster en volledig uitgerust vliegtuig (lucht ambulance) ter beschikking om u met precisie en snel op te halen van de dichtstbijzijnde airstrip en direct eerste medische assistentie te kunnen verlenen. U wordt direct naar Nairobi gevlogen en naar het ziekenhuis gebracht.

Flying Doctors kan assisteren in het regelen van het ziekenhuis, maar is NIET verantwoordelijk voor de ziekenhuisrekeningen (daarvoor heeft u een eigen reis/medische verzekering nodig).

In Nairobi zal AMREF Flying Doctors eveneens in een grond ambulance voorzien voor het transport naar het ziekenhuis toe, deze is inclusief in de kosten van hun respons.

Voorkom onnodig wachten op een antwoord van uw eigen maatschappij, kies voor AMREF en hulp is direct onderweg!

Nacht evacuatie

niet altijd mogelijk

Vanwege de aard van de meeste airstrips in het dekkingsgebied, kan Flying Doctors niet overal nacht evacuaties garanderen. Dit kan alleen bij internationale luchthavens, bijvoorbeeld als de patiënt zich in de buurt bevindt of naar de dichtstbijzijnde vervoerd kan worden. De meeste landingsbanen zijn in het donker namelijk niet verlicht en niet bemand, waardoor landen gevaarlijk kan zijn.

In geval van nood in de nacht is het dan ook aan de dan dienstdoende piloot om de beslissing te maken al dan niet te vliegen. Als de piloot vindt dat hij/zij voldoende bekend is met de airstrip en een veilige landing kan maken in het donker, dan zal hij/zij opdracht geven uit te vliegen. Vindt de piloot het te gevaarlijk, dan vliegen ze uit zodra het licht wordt. Gedurende die tijd kan het medische team diegene die ter plaatse bij de patiënt is telefonisch assisteren in het verlenen van eerste hulp of het stabiliseren van de patiënt. Indien nodig kunnen ze ook aanwijzingen geven voor de dichtstbijzijnde medische faciliteit waar de patiënt kan worden geholpen totdat Flying Doctors kan komen.

Berggebieden en afgelegen gebied

Dichtstbijzijnde airstrip

Medische evacuatie van berggebieden en afgelegen gebieden (plaatsen ver weg van een airstrip) of op grote hoogte zal alleen plaats vinden vanaf de dichtstbijzijnde airstrip. Dit strekt zich uit tot individuen die activiteiten ondernemen zoals hiken op de Mt Kilimanjaro, Mt Kenya, de Rwenzori Mountains etc. U zult dus eerst naar die dichtstbijzijnde airstrip toe gebracht moeten worden.

Activiteiten

met een hoog risico

Het uitvoeren van bepaalde risicovolle activiteiten brengt verhoogde risico’s met zich mee en wordt niet gedekt. De volgende activiteiten zijn uitgesloten van de polis, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk overeengekomen door AFD:

 • Parachute springen
 • Paragliding
 • Duiken
 • Bergbeklimmen / professioneel bergbeklimmen
 • Gemotoriseerd racen
 • Watersport
 • Alle andere activiteiten met een hoog risico die niet expliciet onder de polis vallen

Dekkingsgebied en kosten

De maximum looptijd van deze verzekering is 30 dagen. Langere dekking is ook mogelijk (neem dan contact met ons op). De kosten zijn als volgt:

 • Kenia: € 25,00 per persoon
 • Tanzania, Zanzibar, Oeganda, Rwanda, Burundi: € 50,- per persoon
 • Ethiopië en/of Zuid-Soedan: €145,00 per persoon *

*  De reden dat de kosten voor Ethiopië en Zuid-Soedan hoger liggen, heeft te maken met wetgeving en het verkrijgen van toestemming om te mogen vliegen in het luchtruim van deze landen. Bij de andere landen zijn ze hiervan vrijgesteld. Ook de landingsrechten zijn duurder in Ethiopië en Zuid-Soedan. Tevens moeten alle vluchten via Addis Ababa verlopen om eerst toestemming te krijgen om verder te mogen vliegen. Hierdoor lopende brandstofkosten ook flink op. Kortom, aanzienlijk meer kosten dan bij de andere bestemmingen.

Uw registratie helpt!

Door u te registreren voor AMREF Flying Doctors biedt u niet alleen uzelf een bepaalde zekerheid, maar ondersteunt u eveneens het humanitaire werk van AMREF. Onbenutte fondsen komen weer terug in de gemeenschap; ze gaan rechtstreeks naar AMREF’s charity evacuatievluchten en AMREF’s uitreikprogramma. Hiermee draagt u direct bij aan de verbetering van de gezondheidszorg voor gemarginaliseerde en achtergestelde gemeenschappen in Oost-Afrika.

Wat hebben wij van u nodig?

Om u in geval van nood snel te kunnen helpen heeft Flying Doctors een aantal belangrijke gegevens van u nodig. Daarom vragen wij aan u bij registratie de volgende gegevens per persoon aan ons door te geven:

 • Naam volgens paspoort
 • Uw geldige paspoort/reispas nummer (géén ID kaart nummer), die u ook mee op reis neemt!
 • Geboortedatum
 • Aankomstdatum

Om u ter plaatse goed te kunnen helpen in geval van nood, dient u op reis altijd uw internationale reisverzekeringsgegevens (naam maatschappij en polisnummer(s) bij de hand te houden. Deze hebben zij dan nodig om snel en adequaat te kunnen handelen.