Raften in Uganda - Matoke Tours

Highlights Oeganda: Jinja & omgeving

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda en ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Jinja is de hoofdstad van het district Jinja en is tevens de hoofdstad van het koninkrijk Busoga.

Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje aan de bronnen van de machtige rivier de Nijl, waar in de 19e eeuw verschillende ontdekkingsreizigers naar op zoek zijn geweest. Uiteindelijk was het John Hanning Speke die deze via verschillende omwegen als eerste Europeaan heeft ontdekt. Met de komst van de Britse koloniale overheersing in 1906 begon Jinja te groeien als handelscentrum en werd het een belangrijke oversteekplaats naar Kenia. Toen gaandeweg de 20ste eeuw de spoorlijn tussen Kampala en Mombasa werd aangelegd kwamen er velen Indiërs en Europeanen naar Jinja. Door de spoorlijn en de Owen Falls dam vierde Jinja zijn hoogtijdagen als industriële hoofdstad van Oeganda. Net zoals bij andere steden heeft de politieke crisis van de jaren zeventig veel schade aan de lokale economie aangericht.

Vandaag de dag heeft Jinja een levendig centrum en kan vooral in de buitenwijken de koloniale geschiedenis nog worden ervaren. Door de jaren heen is het toerisme enorm gegroeid en een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking geworden. Fijne lodges aan de Nijl, prachtige tropische natuur en een breed scala aan activiteiten maken deze plaats tot een afwisselende stop tijdens een reis door Oeganda!


Locatie Oost - Oeganda, 2 uur van Kampala
Activiteiten Raften, kajakken, boottochten, jetboating, quad rijden, mountainbiken, paardrijden, bungeejumpen, vissen, bezoek aan dorpje of Jinja Town
Klimaat Aangenaam klimaat! Gemiddelde dagtemperatuur 22(graden Celsius)

Bekijk hier de accommodaties bij Jinja!

Activiteiten Jinja

Raften

Jinja is de ultieme plek voor zowel ervaren als onervaren rafters. Bijna nergens ter wereld zijn stroomversnellingen zoals hier. In Jinja schiet de Nijl door het prachtige groene landschap heen. De geluiden van hevig kolkend water doet beseffen wat natuurkracht is. Tijdens het raften worden verschillende wildwater-gradaties (rapids) overwonnen (met rapid V als hoogste en meest extreme gradatie). In goed onderhouden rubberboten, onder leiding van een raftcaptain, worden de stroomversnellingen overwonnen. Tussen de stroomversnellingen door drijft men rustig op de witte, bruisende Nijl en is er tijd om te genieten van de prachtige vergezichten en de enerverende groene omgeving. Het raften op de Nijl bij Jinja behoort tot de meest spectaculaire activiteiten van Oeganda!

Let op !

Let op: de Nijl in Oeganda is één van de wildste plekken ter wereld om te raften! Hoewel je geen ervaring nodig hebt, is het goed om te weten dat je aantal keer uit de boot slaat om vervolgens door de stroming onder water te worden getrokken. Het reddingsvest zorgt er voor dat je altijd weer boven water komt en in het water zijn kajakkers aanwezig om je naar de boot te brengen. Voor sommige mensen kan het raften dus angstige momenten opleveren. Hou hier dan ook rekening mee. Het is een optionele excursie! Wanneer je niet gaat raften zijn er verschillende alternatieve activiteiten in Jinja mogelijk. Tevens is er een rustige 'family raft' mogelijk.

Kajakken

Het avontuur op de kolkende Nijl kan ook worden aangegaan in een eenpersoons kajak. Bij een eendaags pakket wordt een professionele training aangeboden om vervolgens onder begeleiding van een ervaren gids de rapids tegemoet te gaan!

Boottochten

Degenen die de machtige Nijl en alle bijbehorende tropische vogels, nijlvaranen en otters liever op een rustige manier ervaren kunnen deelnemen aan een boottocht nabij de bronnen van de Nijl.

Quad rijden

Quad rijden langs de oever van de Nijl is een activiteit die niet snel vergeten zal worden! Tochten variëren tussen de 1 en 3,5 uur en tijdens de rit bezoekt u ook lokale dorpjes. Bij aanvang wordt eerst les gegeven op een circuit.

Mountainbiken

Onder begeleiding van een gids volgt men de Nijl van de Bujagali Falls naar het centrum van Jinja en onderweg worden verschillende dorpjes aangedaan. Er zijn ook zwaardere tochten mogelijk tot aan het Mabira Forest of gebieden naar keuze.

Paardrijden

Voor liefhebbers bestaat er de mogelijk om ter paard het groene gebied rond Jinja te verkennen. Vanaf een paard wordt het Afrikaanse leven en de prachtige natuur vanuit een ander perspectief bekeken en zal niet snel vergeten worden. De uitzichten op de Nijl zijn fantastisch en voor de lokale kinderen is een Mzungu (blanke) op een paard een enthousiasmerende bezienswaardigheid! De paarden worden zeer goed onderhouden door Australische eigenaars en zijn zowel berijdbaar voor ervaren en onervaren ruiters.

Bezoek aan Stichting Bulungi

Stichting Bulungi is een kleine Nederlandse stichting die (vooral) kinderen met een beperking in Oeganda een steuntje in de rug geeft. Stichting Bulungi regelt opvang voor kinderen met een beperking waarvoor de ouders niet meer kunnen zorgen. Daarnaast bieden ze ondersteuning aan ouders en gemeenschappen bij de opvoeding van hun kindje met een beperking. Verder bieden ze onderwijs voor kinderen met een beperking. De stichting is kleinschalig met lokale partners.