Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

De beste safari parken in Afrika!

Te gast te mogen zijn in een Nationaal Park in Afrika, waar de dieren de baas zijn en zij de regels bepalen, is een unieke beleving! Maar wat zijn nu eigenlijk de mooiste en beste safari parken om te bezoeken in Afrika? In onderstaande blog geven we meer verdieping en informatie over de 15 beste safari parken binnen Afrika. Samen met onze Afrika reisspecialisten hebben we onderstaande lijst samengesteld. Natuurlijk blijft het een persoonlijke keuze, maar met ruim 20 jaar Afrika ervaring, weten we goed waar we over praten!

Door Paul Gevers

1: Serengeti National Park

Afrika's beste wildpark

Serengeti Nationaal Park is wereldwijd bekend vanwege de imposante populatie aan roofdieren en herbivoren. Bovendien staat het park bekend om de jaarlijkse migratie van wildebeesten, een spektakel dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het is dan ook geen verrassing dat gerenommeerde natuurdocumentaires van de BBC, zoals Planet Earth en Great Migrations, hier zijn opgenomen.

Het uitgestrekte landschap van de Serengeti creëert een gevoel van onbegrensde ruimte, wat in combinatie met de overweldigende hoeveelheid dieren die hier voorkomen een unieke beleving biedt. Een bezoek aan Serengeti Nationaal Park is dan ook een must voor iedereen die het noorden van Tanzania bezoekt.

Het park herbergt een zeer divers ecosysteem, waardoor bezoekers kunnen genieten van een verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen. Zo vindt u hier onder andere savannes, bergen, boslandschappen en rivieren. Het park beslaat een oppervlakte van maar liefst 15.000 km2, waarbij de enorme vlaktes worden onderbroken door acaciawouden en granieten kopjes (rotsformaties).

2: South Luangwa

"Luipaardenvallei" in Zambia

South Luangwa is het meest wildrijke park van Zambia en wordt beschouwd als het beste safaripark van zuidelijk Afrika. Het park, dat ook wel bekend staat als ‘The Valley’, wordt beschouwd als een van de laatste ongerepte wildernissen.

De Luangwa-rivier is de levensader van het park en is een van de laatste onaangetaste riviersystemen ter wereld. Door de vulkanische ondergrond en erosie van het landschap zijn er verschillende ecosystemen ontstaan, waaronder uitgestrekte savannes, lagunes, bossen en rivierlandschappen. Deze diverse ecosystemen bieden voedingsbronnen voor een grote verscheidenheid aan wilde dieren en dragen bij aan de hoge wildaantallen in het gebied.

Het park staat bekend om zijn grote aantallen wilde honden, luipaarden en leeuwen, maar ook om de vele andere wilde dieren die in grote aantallen voorkomen, waaronder olifanten, nijlpaarden, giraffen (endemische Thornicroft), buffels en verschillende gazelle- en vogelsoorten. De rangers van South Luangwa worden ook geprezen vanwege hun enorme kennis en passie voor de flora en fauna van het park. De combinatie van de hoge wildaantallen, prachtige accommodaties en zeer kwalitatieve gidsen maken een bezoek aan South Luangwa tot een succesvolle safari ervaring.

3: Kidepo Valley

Onbekende parel in Oeganda

Kidepo Valley Nationaal Park bevindt zich in het uiterste noordoosten van Oeganda en grenst aan Zuid-Sudan en Noordwest-Kenia. Het park wordt beschouwd als het meest afgelegen wildpark van Oeganda en biedt adembenemende uitzichten op glooiende savannes, onderbroken door rotspartijen (ook bekend als ‘kopjes’) en in de verte loodrechte granieten bergen. Kidepo Valley biedt de mooiste landschappen van Oeganda en is klaar om ontdekt te worden.

CNN heeft Kidepo Valley benoemd tot het derde beste park van Afrika vanwege de fotogenieke landschappen, fenomenale wildlife waarnemingen en het onontdekte karakter. Het park biedt bezoekers de mogelijkheid om in alle rust te genieten van de natuur en het wildleven, met gemiddeld slechts 16 bezoekers per dag.

De hoogteverschillen in het park resulteren niet alleen in prachtige uitzichten, maar ook in een grote verscheidenheid aan plantensoorten, wat op zijn beurt zorgt voor een uitzonderlijk divers scala aan diersoorten. Sommige dieren in Oeganda zijn alleen te vinden in Kidepo Valley, zoals de grootoorvos, gestreepte hyena, aardwolf, caracal, jachtluipaard en wilde hond. Ook leeuwen, luipaarden en olifanten zijn aanwezig in het park en er zijn maar liefst 463 vogelsoorten te vinden.

Houd er rekening mee dat je in Kidepo Valley niet de aantallen wildlife ziet zoals bijvoorbeeld in de Serengeti, Masai Mara of South Luangwa. Bij Kidepo Valley draait het juist ook om de landschap uitzichten die fenomenaal zijn. En dat in combinatie met het gering aantal toeristen, maakt een bezoek aan Kidepo Valley meer dan de moeite waard.

4: Ruaha National Park

Het best bewaarde geheim van Tanzania

Ruaha National Park, het grootste nationale park van Tanzania, ligt ver weg van de gebaande paden en behoort tot de beste safariparken van heel Afrika. Het park herbergt hoge concentraties wilde dieren, terwijl het aantal bezoekers laag is. Het is dan ook geen verrassing dat Ruaha de titel draagt van ‘best bewaarde geheim van Tanzania’.

De Greater Ruaha-rivier stroomt door dit park en is, samen met de Mdonya- en Mwagusi-rivier, een van de levensaders van het park. Het meeste wild wordt rondom deze waterbronnen gespot. Ruaha wordt gekenmerkt door talloze gigantische Baobab bomen, die samen met de acacia’s en palmbomen op dezelfde vlaktes en heuvels staan en vooral tijdens zonsondergang formidabele silhouetten creëren.

Ruaha behoort, samen met Selous, tot de mooiste safariparels van het zuidelijke safaricircuit in Tanzania. Door de meer open en uitgestrekte vlaktes is het spotten van wilde dieren en vogels hier gemakkelijker dan in het dichter begroeide Selous. Het park staat bekend om grote groepen olifanten die charmant langs de rivieroevers passeren. Daarnaast is Ruaha de thuishaven van de mooiste gazellesoort, de grote koedoe, die gemakkelijk te spotten is tijdens jeepsafari’s. Ook het luipaard wordt vaak gezien tijdens de safari’s. Vogelliefhebbers komen in Ruaha ook aan hun trekken, aangezien er meer dan 450 verschillende vogelsoorten te vinden zijn. Tot slot is het bijzonder dat in de meeste delen van Afrika de aantallen leeuwen afnemen, terwijl in Ruaha juist de groepen leeuwen in grootte toenemen! De kans is groot die je hier grote groepen wilde leeuwen gaat spotten. In Ruaha hebben reizigers een aanzienlijke kans om getuige te zijn van een ‘kill’, ofwel jacht. Het is niet ongewoon om een groep leeuwinnen op jacht te zien met een gazelle, giraffe of buffel als prooi. Een bezoek aan Ruaha creëert dan ook een ruwe en authentieke safaribeleving. En dat terwijl reizigers het park vrijwel voor zichzelf alleen hebben.

5: Masai Mara National Park

Kenia's beste park

Het Masai Mara natuurreservaat is een van de meest bekende en wildrijke nationale parken van het Afrikaanse continent. Het park wordt in tweeën gedeeld door de beroemde Mara rivier, waar 2.000.000 migrerende wildebeesten en zebra’s zich in de maanden juli tot oktober op spectaculaire wijze een weg doorheen banen. De Masai Mara biedt buitengewoon veel mogelijkheden om het Afrikaanse dierenrijk te ontmoeten en zal u ook versteld doen staan van adembenemende vergezichten.

Het Masai Mara natuurreservaat ligt in een enorme vallei die is ontstaan door de krachten van de Grote Riftvallei. Het wordt in het oosten begrensd door de Loita-heuvels, in het noorden door de Ithong-heuvels en in het westen door het imposante Esoit-Oloolo gebergte. Het reservaat grenst in het zuiden aan het Serengeti Nationaal Park in Tanzania en vormt daarmee een gigantisch ecosysteem waar de grote migratie in de maanden juli tot oktober doorheen trekt. Op het moment dat het gras van de zuidelijke savannevlaktes in de Serengeti groen kleurt, trekt de megakudde verder om zich voor te bereiden op de geboortegolf van december, januari en februari. Tijdens een safari in de Masai Mara komt u niet alleen migrerende wildebeesten en zebra’s tegen, maar ook grote troepen leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden, hyena’s, giraffen, impala’s, antilopen, olifanten en misschien zelfs neushoorns.

6: De Okavango Delta

Waterspektakel in Botswana

De wereldberoemde Okavango Delta is landschappelijk gezien het allermooiste natuurgebied op het Afrikaanse continent. Geen ander gebied is zo afwisselend en sprookjesachtig en heeft de gezonde wildaantallen die de Okavango Delta zo kenmerken. De aanvoer van water uit de Angolese bergen is de bron van deze gezonde wildaantallen en de schitterende vergezichten. Dit water zorgt voor unieke landschappen met kleine of middelgrote eilanden omringd door water. Daartussen meanderen kanalen en lagunes die doordrenkt zijn van papyrus en rietgras… en héél véél wildleven!

EXCLUSIEF EN SEIZOENSGEBONDEN

De Okavango Delta is de overkoepelende naam van het gigantische natuurgebied dat onderhevig is aan seizoensgebonden overstromingen in de regio. Het gebied is opgedeeld in het Moremi Game Reservaat, Mopane Tongue (waaronder de Khwai concessie valt) en de tientallen privéreservaten die eromheen liggen. Ze hebben allemaal gemeen dat de regio’s vrij geïsoleerd zijn. Het merendeel van de privéreservaten kan alleen per privévliegtuig of helikopter worden bereikt. Dit maakt de Okavango Delta, naast een van de beste safariregio’s, ook een van de meest exclusieve safariplekken van Afrika.

Hoewel de Okavango Delta bekend staat om haar waterpartijen, zijn er grote verschillen tussen de nattere en drogere jaren. Geen regenseizoen is hetzelfde en daarom zijn de landschappen, wildaantallen en seizoensgebonden activiteiten elk jaar anders.

7: De Namibiewoestijn

De oudste woestijn ter wereld

De Namibiëwoestijn is de oudste en een van de droogste woestijnen ter wereld, met slechts 2 tot 85 millimeter neerslag per jaar. Het uitgestrekte woestijnlandschap en de enorme duinen creëren een bijna buitenaardse omgeving. De stilte van het zand en de altijd aanwezige wind geven het gevoel van een oerkracht van ongekende schoonheid. De intens oranje kleur van het duinzand komt tot leven tijdens het veranderende licht van de ochtend en ’s avonds fonkelt de Melkweg met duizenden sterren helder aan de hemel. Dit is Namibië in zijn puurste vorm.

NAMIB-NAUKLUFT NATIONAL PARK

De Namib-woestijn bestaat grotendeels uit het Namib-Naukluft National Park en beslaat een oppervlakte van maar liefst 49.768 vierkante meter. Dit is groter dan Zwitserland en tevens het grootste nationale park van Afrika! De Namib-Naukluft-woestijn bestaat uit zeeën van zandduinen, verschillende (droge) rivierbeddingen, rotsachtige gebergten, eenzame ‘inselbergen’ en grindvlaktes die snel worden afgewisseld. Het meest bekende hoogtepunt is de Sossusvlei, gelegen in het hart van het Namib-Naukluft National Park, nabij het plaatsje Sesriem. Dit is tevens het drukst bezochte gebied van de woestijn, met de meeste accommodaties en voorzieningen.

SOSSUSVLEI / DEADVLEI

De Sossusvlei is het meest gefotografeerde gebied van Namibië. De perzikkleurige zandduinen schitteren sierlijk voor ieders lens. De gebogen duinruggen steken scherp af in het sterke ochtendlicht, waarbij de zon- en schaduwkant twee compleet verschillende werelden lijken te vertegenwoordigen. Een verleidelijke duin om te beklimmen is ‘Dune 45’. Bovenop worden bezoekers getrakteerd op een immens uitzicht op oranje en gele duinen.

Misschien nog fotogenieker zijn ‘Big Mama’ en ‘Big Daddy’, die zich dieper in de Sossusvlei bevinden. De ruige, intense zandwegen maken de reis er naartoe op zijn zachtst gezegd avontuurlijk! Enthousiastelingen kunnen ‘Big Daddy’ beklimmen tot aan de top of halverwege al ‘skiënd’ op hun voeten naar beneden glijden in Deadvlei. Dit is een behoorlijk spectaculaire entree in een onaards mooie omgeving. Op deze zoutpan staan skeletten van 500 jaar oude bomen. De zwarte silhouetten van deze bomen zijn prachtig om te fotograferen met de warmoranje duinen op de achtergrond.

8: Het Laikipia gebied

Wildernis in Kenia

Het uitgestrekte Laikipia-gebied in Centraal-Kenia, ten westen van Mount Kenya, wordt relatief weinig bezocht en biedt een unieke safaribeleving in een ongerepte wildernis. Dit hooggelegen gebied combineert een overvloed aan flora en fauna met een spectaculair landschap en een rijke culturele diversiteit, met als iconisch decor de achtergrond van Mount Kenya. Na Tsavo is Laikipia het op één na grootste wildlevengebied in Kenia en maakt het deel uit van het nog grotere Ewaso-ecosysteem van 56.000 km².

In Laikipia kan je de ‘Big 5′ spotten. De olifantenpopulatie van ongeveer 7.000 dieren wordt in Kenia enkel overtroffen door die van Tsavo. De wilddichtheid van Laikipia is vergelijkbaar met die van het wereldberoemde Masai Mara Natuurreservaat. De helft van alle bedreigde zwarte neushoorns in Kenia leven in Laikipia. Van de geschatte 2000 leeuwen in Kenia, leven er 250 op de vlaktes van Laikipia. Ook bijzondere diersoorten zoals de Grevy zebra’s, netgiraffen en Jackson’s hartebeesten zijn goed vertegenwoordigd. Daarnaast leven er verschillende roedels van de met uitsterven bedreigde wilde honden.

In de afgelegen wildernis van Noordoost-Laikipia vinden reizigers de beste meerdaagse wandelsafari’s van Kenia. Onze lokale partner hier is volledig gespecialiseerd in meerdaagse trektochten of wandelsafari’s vanuit een privé satellietkamp, speciaal opgezet voor reizigers.

Deze wandelsafari’s worden begeleid door een team van gepassioneerde en deskundige Samburu-gidsen die zorgen voor een ongeëvenaarde ervaring. De maaltijden die geserveerd worden vanuit de geïmproviseerde keuken, overtreffen vaak die van de permanente tentenkampen. De hoofdgids is zeer bekwaam in het benaderen van wilde dieren en heeft uitgebreide kennis van de flora en fauna.

Tijdens de wandelsafari komen reizigers oog in oog te staan met netgiraffen, Grevy’s zebra’s, elanden, dikdiks en verschillende gazellesoorten. Het te voet benaderen van een groep olifanten is vaak een hoogtepunt, en met wat geluk kunnen er ook roofdieren zoals gestreepte hyena’s, wilde honden, luipaarden of leeuwen gespot worden.

9: Liwonde Park in Malawi

Schitterend waterrijk wildpark

Liwonde National Park is het meest betoverende wildpark van Malawi en ligt in het zuiden van het land, nabij Lake Malawi en aan de Shire-rivier. De Shire-rivier is de levensader van het park en stroomt krachtig het hele jaar door. Liwonde is landschappelijk het mooiste park van de regio, mede door haar tropische ligging aan Lake Malombe, de Shire-rivier en het uitzicht op de vruchtbare heuvels van Zomba in de verte. Dit creëert een schitterende waterrijke omgeving waarin safari’s zowcel over land als per boot worden uitgevoerd. Het park heeft verschillende ecosystemen, waaronder savannes, bossen, lagunes en rivieren waarbij palmbomen en baobab-bomen zij aan zij staan terwijl het wildleven eromheen dartelt.

Doordat het park zowel vruchtbare als drogere en dorre gebieden heeft, is het wild hier vrij eenvoudig te spotten. Onder het wildleven dat hier in grote getallen te vinden is, zijn olifanten, zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, hartenbeesten, impala’s en andere gazelle-soorten. De olifantenpopulatie groeide zo snel dat Liwonde National Park de toenemende aantallen niet meer aankon. In 2016 en 2017 zijn honderden olifanten dan ook verplaatst van Liwonde naar Nkhotakota Wildreservaat. Vogelliefhebbers komen hier ook aan hun trekken, aangezien van de 650 verschillende vogelsoorten in Malawi, er 400 in Liwonde te vinden zijn, waaronder de Pel’s visuil, een van de meest bijzondere exemplaren.

De Shire-rivier staat bekend om haar gigantische aantallen krokodillen (meer dan 1800 stuks) en nijlpaarden (bijna 2000 stuks!). Maar wees gerust, een bootsafari is volkomen veilig en juist een absolute must in dit park. In 2013 zijn de leeuwen geherintroduceerd en in 2017 zijn daar cheeta’s en nog meer leeuwen aan toegevoegd. De eerste cheeta- en leeuwenwelpen zijn al gespot in Liwonde! Dit zijn gezonde en spannende ontwikkelingen voor het wildbestand in Liwonde en belooft veel moois voor de toekomst.

10: Murchison Falls

Oeganda's groenste park

Het Murchison Falls National Park is het grootste wildpark van Oeganda en wordt doorsneden door de machtige Nijl. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwesten tot vlakke savannes in het noordwesten. Door haar ligging aan de Nijl is Murchison Falls een van de groenste parken van Afrika!

DE MACHTIGE NIJL

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden op de lange tocht van de Nijl vanaf het Victoriameer tot aan de Middellandse Zee, zijn de Murchison watervallen. Hier stort de langste rivier ter wereld zich, over een breedte van minder dan zes meter, met explosieve kracht in een wolk van bruisend wit water naar beneden. Het park van 3860 km² is vernoemd naar deze Murchison watervallen, die op hun beurt zijn vernoemd naar de Schotse ontdekkingsreiziger Roderick Murchison, oprichter van de Royal Geographical Society. Het park staat ook bekend als Kabalega Falls National Park. Onder de vele wilde dieren die in het park leven bevinden zich Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen (waaronder de “Ugandan Cob”) en meer dan 450 soorten tropische vogels, waaronder de schoenbekooievaar.

Murchison Falls is het park met misschien wel de meeste excursie mogelijkheden binnen Oeganda. De rivier de Nijl stroomt dwars door het park, waardoor er naast jeepsafari’s ook verschillende type bootsafari’s mogelijk zijn.

11: Selous Game Reserve

Afrika's grootste reservaat

Het Selous Game Reserve is het grootste reservaat van Afrika en heeft een oppervlakte vergelijkbaar met die van Zwitserland en drie keer zo groot als de Serengeti. Tegenwoordig staat het bekend als het “Nyerere National Park”, maar het blijft in de volksmond bekend als Selous Wildreservaat.

Het reservaat is onderverdeeld in drieënvijftig subregio’s, waarvan er slechts drie open zijn voor toeristen. Deze regio’s staan bekend om hun hoge aantallen buffels, olifanten, wildebeesten, gnoes, nijlpaarden en leeuwen. Bovendien is het reservaat beroemd om de aanwezigheid van wilde honden, die samen met South Luangwa in Zambia tot de beste plekken behoren om deze bijzondere dieren te spotten.

Een van de hoogtepunten van Selous is het merengebied, dat het mooiste deel van het reservaat vormt. Rondom deze meren leven verschillende groepen leeuwen, wat de safari’s hier zeer succesvol maakt. Selous heeft ook dichtbegroeide bossen, open savannes en waterrijke kanalen die omgeven zijn door palmbomen. Deze verschillende ecosystemen herbergen allemaal verschillende soorten wildleven, waardoor de verschillende regio’s erg interessant zijn.

Vanwege de aanwezigheid van water worden in Selous ook bootsafari’s uitgevoerd, wat een zeldzame mogelijkheid is in Tanzania. Afhankelijk van de locatie van de accommodatie kunnen reizigers een halve dag of een volledige dag op bootsafari gaan. Voor vogelliefhebbers is een bootsafari een absolute must, omdat het rijke vogelbestand het gemakkelijkst te zien is in en rond de oevers. Jeepsafari’s zijn uiteraard de kern van de safaribelevenis in Selous. Via de verschillende uitgezette paden ontdekken reizigers het reservaat. Het merengebied wordt vaak tijdens de jeepsafari bezocht omdat de concentraties wild hier hoog zijn. Er worden ook wandelsafari’s aangeboden onder begeleiding van ervaren en bewapende rangers. Dankzij het brede scala aan safari-activiteiten (jeep-, boot- en wandelsafari’s) is Selous de meest gevarieerde safaribestemming van Tanzania.

Slechts een klein percentage van alle reizigers naar Tanzania bezoekt de zuidelijke wildparken, waaronder Selous. Dit maakt safari’s hier extra bijzonder. Reizigers kunnen hier een pure safaribeleving verwachten zonder andere hordes toeristen tegen te komen. Er zijn slechts enkele kleinschalige accommodaties te vinden in Selous, die doorgaans een eco-vriendelijk karakter hebben. Een bezoek aan Selous biedt een authentieke ontmoeting met het wildleven.

12: Bwindi Impenetrable Forst

Vruchtbaar gorilla woud in Oeganda

Het hoogtepunt van iedere reis naar Oeganda en/of Rwanda is het ontmoeten van de zeldzame berggorilla’s. Deze dieren stralen rust en vrede uit en zijn een van de meest bedreigde primaten ter wereld. Er zijn nog slechts ongeveer 1000 van deze prachtige dieren in leven, waarvan bijna de helft zich in Oeganda bevindt. Andere groepen berggorilla’s leven in de naburige landen Rwanda en Congo. In Oeganda leven de berggorilla’s in het waanzinnig mooie Bwindi Impenetrable Forest

Het Bwindi Impenetrable Forest is een beschermd natuurgebied van 330 km² in het zuidwesten van Oeganda.  Bwindi wordt gekenmerkt door vruchtbare jungles.

In Bwindi is het mogelijk om het hele jaar door gorilla tracking te doen. Hoewel de gorilla’s het hele jaar door kunnen worden gespot, zijn de tochten tijdens het regenseizoen vaak iets langer en zwaarder vanwege de extra modderige ondergrond in het bos. Tijdens deze periode worden de tochten ook vaak in kleinere groepen uitgevoerd. Bwindi is een regenwoud, dus tijdens de drogere seizoenen moeten bezoekers rekening houden met een vochtige ondergrond.

Normaal gesproken vindt het langere regenseizoen plaats in maart en april en het kortere regenseizoen in oktober en november. Door de klimaatverandering zijn de regenseizoenen de afgelopen vijf jaar echter moeilijker te voorspellen. Alle maanden zijn doorgaans goed toegankelijk, maar in maart en april is er meer kans op regen.

In Oeganda zijn er op moment van schrijven 14 verschillende gorillagroepen die vanaf vijf verschillende startpunten kunnen worden bezocht: Buhoma, Ruhija, Rushaga, Nkuringo en Mgahinga. Welke groep u bezoekt, hangt af van de accommodatie waar u verblijft (of vice versa). Elke gorillagroep is prachtig en geen enkele gorillagroep is hetzelfde. De grootte en samenstelling van de groepen verschillen per groep. Sommige groepen hebben bijvoorbeeld een silverback, terwijl andere groepen er één of twee hebben. Het aantal baby’s per groep kan ook sterk verschillen. Bij het boeken van een gorilla permit kunnen we geen specifieke gorillagroep garanderen en boeken we een groep op basis van locatie en beschikbaarheid. Als u een specifieke voorkeur heeft voor een bepaalde gorillagroep, bespreek dit dan met uw reisadviseur en we zullen ons best doen om die gorillagroep voor u te boeken. Het is echter wel nodig om ruim van tevoren te boeken.

13: De Kalahari woestijn

Uitgestrekte landschappen in Namibie

Op zoek naar een onvergetelijke ervaring in Namibië? De Kalahari woestijn is een must-visit bestemming! De uitgestrekte landschappen en het dieprode zand zorgen voor adembenemende plaatjes, vooral tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Stel je voor; giraffen die traag bewegen in het ochtendlicht, omgeven door niets dan de wind en het geluid van krekelgezang. Het enige spoor dat je achterlaat is een bandenspoor in het roodoranje zand. Dit is de betoverende wereld van de Kalahari woestijn!

HALFWOESTIJN

De Kalahari woestijn beslaat het grootste deel van het zuidoostelijke deel van Namibië. Hoewel het niet officieel als woestijn wordt beschouwd vanwege de neerslag die er valt, kent het wel zanderige delen, savannes en grasrijke steppes. De Kalahari strekt zich uit over Botswana, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Angola en de Democratische Republiek Congo.

BIJZONDERE FLORA EN FAUNA

Hoewel de Kalahari geen officieel nationaal park of reservaat is, herbergt het een grote diversiteit aan wildlife. De Kalahari bestaat voornamelijk uit privé vee- en wildboerderijen die zich richten op een duurzame samenwerking tussen natuur- en wildconservering en het houden van vee en/of wild.

Een van de grootste attracties van de Kalahari is de aanwezigheid van bijzondere wilde dieren in combinatie met het woestijngevoel. Door de verschillende ecosystemen bestaande uit grassen, struiken en bomen voelen cheeta’s, leeuwen, hyena’s en Kaapse vossen zich thuis in deze habitat. Maar ook primaten, stokstaartjes, vogels en bijzondere reptielen- en schorpioensoorten zijn regelmatig te zien in de Kalahari!

Doordat de meeste bekende hoogtepunten in noord- en westelijk Namibië liggen, wordt dit deel van Namibië vaak overgeslagen door de meeste bezoekers. Hierdoor heb je als avontuurlijke reiziger de Kalahari vrijwel geheel voor jezelf!

14: Victoria Falls in Zambia

De rook die dondert

De Victoria Watervallen, ook wel Mosi-oa-Tunya genoemd, wat “de rook die dondert” betekent, zijn een van de zeven natuurwonderen van de wereld en een mythische plek binen Afrika. Gelegen op de grens van Zambia en Zimbabwe, bieden de watervallen een onvergetelijke ervaring aan natuurliefhebbers en avonturiers.

Deze grootste watervallen ter wereld behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. De watervallen zijn een van de meest krachtige natuurlijke verschijnselen en een bezoek eraan is een absolute must voor reizigers die zuidelijk Afrika gaan verkennen.

De Victoria Watervallen zijn ontdekt door David Livingstone op 17 november 1855. In zijn verslag beschrijft hij de watervallen als “‘No one can imagine the beauty of the view from anything witnessed in England. It had never been seen before by European eyes; but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight.’” De watervallen zijn vernoemd naar de Engelse koningin Victoria, maar de lokale naam Mosi-oa-Tunya wordt nog steeds gebruikt.

De Victoria Watervallen vormen de natuurlijke grens tussen Zambia en Zimbabwe. Alhoewel de Victoria Watervallen vanuit zowel de Zimbabwaanse zijde als vanuit de Zambiaanse zijde te bewonderen zijn, zit er toch veel verschil in het beleven van de Falls. Wil je meer weten over Victoria Falls en de verschillen in beleving tussen Zimbabwe en Zambia ? Lees dan deze informatie.

15: Volcanoes National Park

Rwanda's vruchtbare schat

Het Volcanoes National Park, ook wel bekend als het Parc National des Volcans, ligt op slechts twee uur rijden van de bruisende hoofdstad Kigali en wordt beschouwd als een van de meest bijzondere gebieden van Rwanda. Het is tevens het oudste nationale park van heel Afrika! Dit schitterende gebied wordt gedomineerd door de acht Virunga-vulkanen en beslaat een oppervlakte van 160 vierkante kilometer. Het park is voornamelijk bekend vanwege zijn tropisch regenwoud vol bijzondere primaatsoorten zoals de berggorilla’s en de golden monkeys.

ONTSTAAN VAN HET PARK

Voordat het gebied benoemd werd tot Nationaal Park, was het slechts een klein gebied rondom de Karisimbi, Mikeno en Visoke vulkanen dat voornamelijk bekend stond als beschermd leefgebied van de berggorilla’s. In 1929 werd het park uitgebreid richting het binnenland van Rwanda en naar Congo, dat toen nog in handen was van de Belgische overheid. Het park werd vernoemd naar de Belgische koning en kreeg de naam Albert National Park. Toen in het begin van de jaren ’60 zowel Rwanda als Congo onafhankelijk werden, werd het park verdeeld onder de twee landen. Vanaf dat moment staat het park bekend als Volcanoes National Park!

DIAN FOSSEY

Het park kreeg pas echte bekendheid toen de zoöloge Dian Fossey in 1967 naar Rwanda kwam. Vanwege de politieke onstabiliteit en onveiligheid in Congo moest zij haar onderzoekscentrum daar sluiten. Ze richtte haar onderzoekscentrum opnieuw in tussen de Visoke en de Karisimbi vulkanen en noemde het Karisoke Research Center. Volcanoes National Park werd vanaf dat moment de uitvalsbasis van een indrukwekkend onderzoek naar de zeldzame berggorilla’s en de strijd tegen stropers. Nadat Dian Fossey in 1985, vermoedelijk door stropers, om het leven werd gebracht, gingen de pogingen tot conservatie van het gebied onverhoopt verder. Het park bleef echter lijden onder de vele praktijken van lokale stropers, die het nog altijd voorzien hadden op de berggorilla’s. Van 1990 tot 1999 was het park niet toegankelijk vanwege de Rwandese burgeroorlog. Om het toerisme na deze periode te stimuleren, werden er vanaf 2005 unieke ‘baby naming ceremonies’ georganiseerd, waarbij babygorilla’s op ceremoniële wijze hun naam kregen. Dit had niet alleen positieve gevolgen voor de gorillapopulatie, maar maakte het park ook weer toegankelijk voor internationale toeristen. De laatste jaren is de populatie berggorilla’s gelukkig weer groeiende. Duurzaam gorilla toerisme heeft hier enorm aan bijgedragen.

Tegenwoordig staat Volcanoes National Park nog steeds bekend als de leefomgeving van de zeldzame berggorilla’s en beschermt het gebied de laatste overgebleven populatie van deze soort.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!