9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Laikipia

Hoogtepunten

Laikipia

De wildernis van centraal Kenia

Het enorme Laikipia gebied in centraal Kenia ten westen van Mount Kenya wordt relatief weinig bezocht en staat garant voor een bijzondere safari belevenis in een uitgestrekte wildernis. Het hoog gelegen gebied biedt een combinatie van overvloedige flora en fauna, een spectaculair landschap en een bijzondere culturele diversiteit. De omgeving wordt gedomineerd door de iconische achtergrond van Mount Kenya. Na Tsavo is Laikipia het grootste gebied met wildleven in Kenia en maakt het deel uit van het nog grotere Ewaso ecosysteem van 56.000 km2. 

VAN VEEHOUDERIJEN NAAR DUURZAAM TOERISME

Laikipia was ten tijde van de koloniale overheersing een aaneenschakeling van enorme veehouderijen. Tegenwoordig is Laikipia de plek waar enkele van de meest succesvolle natuurbehoud projecten van Kenia zich afspelen. De omgeving wordt beheerd om de dieren in het wild te beschermen en reizigers een persoonlijke en kleinschalige safari beleving te bieden. Sommige van de meest bijzondere en kwalitatief hoogwaardige lodges en tentenkampen liggen verspreid over het gebied. Tevens is het natuurbehoud en toerisme een inkomstenbron voor de lokale gemeenschappen zoals de Samburu, Mokogodo Masai en Ilaikipiak. De families die voorheen het vee lieten grazen over de uitgestrekte vlaktes organiseren nu de meest bijzondere activiteiten vanuit de accommodaties.

HET WILDLEVEN VAN LAIKIPIA

Alle vijf de dieren van de Big 5 komen voor in Laikipia. De olifantenpopulatie van ongeveer 7000 dieren is in Kenia alleen overtroffen door die van Tsavo. De wilddichtheid van Laikipia is vergelijkbaar met die van het wereldberoemde Masai Mara Natuurreservaat. De helft van alle bedreigde zwarte neushoorns die in Kenia voorkomen leven in Laikipia. Van de geschatte 2000 leeuwen die in Kenia voorkomen leven er 250 op de vlaktes van Laikipia. Ook de bijzondere Grevy zebra’s, netgiraffen en Jackson’s hartebeesten zijn goed vertegenwoordigd. Van de met uitsterven bedreigde wilde honden leven er verschillende roedels.

Activiteiten in Laikipia

Bijzondere activiteiten zonder andere toeristen

WANDELSAFARI
In de afgelegen wildernis van Noordoost-Laikipia worden de beste meerdaagse wandelsafari’s van Kenia aangeboden en volgens Safari Awards zelfs die van heel Afrika. Karisia Walking Safari’s is geheel gespecialiseerd in meerdaagse trekkingen van A naar B of wandelsafari’s vanuit een privé satellietkamp dat speciaal voor reizigers wordt opgezet aan bijvoorbeeld de Ewaso Narok rivier. Er kan gekozen worden voor een klassieke safari uitrusting of voor een luxe safari uitrusting. Beide varianten zijn geheel op basis van een privébeleving en worden begeleid door een team van enthousiaste en bekwame Samburu die voor een ongeëvenaarde totaalbeleving zorgen. De maaltijden die vanuit de geïmproviseerde keuken worden geserveerd zijn vaak nog beter dan in de permanente tentenkampen, de hoofdgids weet alles van de flora en fauna en kan zeer goed wilde dieren benaderen. In de dagen van de wandelsafari worden netgiraffen, Grevy’s zebra’s, elanden,  dikdiks en verschillende gazelle soorten gezien. Te voet een groep olifanten benaderen behoort vaak tot de hoogtepunten en met nog iets meer geluk worden er ook roofdieren zoals gestreepte hyena’s, wilde honden, een luipaard of leeuwen gezien.

KAMEELSAFARI
Vanuit verschillende lodges en ook tijdens de wandelsafari’s kunnen kameelsafari’s ondernomen worden. De kamelen zijn geïntroduceerd in het droge Laikipia doordat de dieren veel beter zonder water kunnen overleven dan ander vee. Het uitzicht vanaf de rug van een kameel is indrukwekkend aangezien over het struikgewas heen gekeken kan worden. Er kan ook gekozen worden voor een wandelsafari, waarbij de kamelen mee gaan voor het moment dat het wandelen zwaar wordt.

JEEPSAFARI
De klassieke jeepsafari’s worden vanuit de verschillende lodges georganiseerd en worden vaak gecombineerd met maaltijden in de wildernis. Laikipia is geen nationaal park dus worden op de mooiste plekjes het ontbijt of brunch geserveerd. Ook in de namiddag wordt op een mooie plek gestopt om met een drankje te genieten van de zonsondergang. Tijdens de safari’s wordt er gezocht naar de dieren van de Big 5, de eerder genoemde bijzondere diersoorten en ook wordt er kans gemaakt op wilde honden.

Verlenging uitgewerkt

Na afloop of voorafgaand aan een reis naar Laikipia? We hebben alvast een mooie verlenging samengesteld. Klik op de link, om een idee te krijgen hoe het programma er dan uit komt te zien.

andere hoogtepunten

In Kenia

In Kenia treft u kleurrijke stammen en staat u versteld van grote hoeveelheden wilde dieren in de nationale parken. U gaat op zoek naar de unieke diersoorten van Noord – Kenia of staat aan de Mara rivier op het moment dat de migrerende megakudde hier doorheen trekt. Hieronder een overzicht van de hoogtepunten in Kenia!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!