Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Liwonde

Hoogtepunten

Liwonde Nationaal Park

Schitterend waterrijk wildpark

Liwonde is het meest betoverende wildpark van Malawi. Het ligt in zuidelijk Malawi, nabij Lake Malawi en aan de Shire River. De Shire rivier is de levensader van Liwonde en stroomt krachtig het hele jaar door het park. Landschappelijk is Liwonde het mooiste park van de regio. Dit komt mede door haar tropische ligging aan Lake Malombe, de Shire rivier en het zicht over de vruchtbare heuvels van Zomba in de verte. Dit creëert een schitterende waterrijke omgeving waarin de safari’s zowel over land als per boot worden uitgevoerd. De verschillende ecosystemen bestaan uit savannes, bossen, lagunes en de rivier.  De palm- en baobab bomen staan hier naast elkaar te wuiven in de wind terwijl het wildleven er omheen dartelt.

Doordat het park vruchtbare gebieden heeft, alsmede drogere en dorre gebieden wordt het wild hier vrij gemakkelijk gespot. Het wildleven wat hier in grote getallen te vinden is zijn olifanten, zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, hartenbeest, impala’s & andere gazelle soorten. De olifantenpopulatie was zo groeiende dat Liwonde Nationaal Park de toenemende nummers niet meer aankon. In 2016 en 2017 zijn er dan ook honderden olifanten verplaatst van Liwonde naar Nkhotakota Wildreservaat (lees hier meer over in Nkhotakota). Ook vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Van de 650 verschillende vogelsoorten in Malawi vindt men er 400 stuks in Liwonde, waarvan de Pel’s visuil, tot de meeste bijzondere exemplaren behoort.

De Shire rivier is berucht om haar gigantische aantallen krokodillen (méér dan 1800 stuks) en nijlpaarden (bijna 2000 stuks!). Maar wees gerust, een bootsafari is volstrekt veilig en juist een absolute must in dit park. In 2013 zijn de leeuwen geherintroduceerd en in 2017 zijn daar de cheeta’s en nog meer leeuwen aan toegevoegd. De eerste cheeta en leeuwen welpen zijn reeds gespot in Liwonde! Dit zijn gezonde en spannende ontwikkelingen voor het wildbestand in Liwonde en belooft veel moois voor de toekomst.

Activiteiten in Liwonde

Gevarieerde safarimogelijkheden

Liwonde is het mooiste park van Malawi. De palm- en baobabbomen staan aan de oever van de majestueuze Shire rivier te prijken. Reizigers hebben in Liwonde de mogelijkheid tot een weids scala aan safariopties. Hieronder een samenvatting van alle activiteiten die Matoke Tours in deze regio onderneemt. 

Bootsafari

De bootsafari’s worden zowel in de ochtend als middag uitgevoerd, hoewel de middag bootsafari’s de meest succesvolle plaatjes opleveren. Dan liggen de krokodillen te zonnen in- en rondom de Shire rivier terwijl de nijlpaarden actiever worden en zich richting land bewegen. Vergeet ook niet de honderden verschillende vogelsoorten die ook tijdens de bootsafari uitgebreid aan bod komen. Kenmerkend voor Liwonde is de Pel’s visuil. Vogelliefhebbers komen van heinde en verre om deze watervogel te aanschouwen.

Jeep- en nachtsafari

De jeepsafari’s kunnen zowel in de ochtend, namiddag als avond uitgevoerd worden. De safari’s in de ochtend en namiddag zijn populair omdat het wild dan actief is en gemakkelijker gespot kan worden. De nachtsafari’s zijn minstens zo spannend, aangezien reizigers dan de grootste kans hebben op het zien van bijzondere nacht actieve dieren zoals genetkatten, servalkatten, uilen en bushbabies. Alle safarivoertuigen in Liwonde zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers, maar is iedereen verzekerd van een plaats aan de ‘buitenkant’ Hierdoor zijn reizigers verzekerd van het beste zicht tijdens de safari’s. De open jeeps worden door maximaal zes reizigers bezet. Tegen een meerprijs kunnen de jeeps voor privésafari’s afgekocht worden.

Wandelsafari

Een verrassende manier om Liwonde te beleven is per wandelsafari. Onder deskundige begeleiding komen reizigers (heel) dichtbij het wild. De nadruk ligt tijdens de wandelsafari in de eerste plaats op de veiligheid. Daarnaast gaat de interesse uit naar wat u onderweg tegenkomt. Dat zijn zowel sporen, flora, vogels als het zien van gazelles tot aan mogelijk zelfs leeuwen. Het kan allemaal voorbij komen tijdens een wandelsafari.

Vogelsafari

Vogelliefhebbers gaan doorgaans op boot- en/of wandelsafari zodat ze zo gemakkelijker dichtbij de vogels kunnen komen. Uiteraard is het ook mogelijk om tijdens de jeepsafari de nadruk op vogels te leggen. Door het uitbundige vogelleven in Liwonde wordt tijdens elke safariactiviteit ook aandacht gegeven aan de vogels. Echte liefhebbers wordt echter wel aangeraden een privé ranger te huren zodat ze naar eigen inzicht kunnen genieten van de vogels.

Andere hoogtepunten

In Malawi

Malawi, ‘het warme hart van Afrika’, is wellicht de meest gevarieerde bestemming in Afrika. Een bestemming die buiten de gebaande paden ligt en nog slechts door een handvol toeristen is bezocht. Het maakt dat reizigers de bijzondere hoogtepunten van Malawi vrijwel altijd voor zichzelf hebben! Het tropische Lake Malawi, de safariparken, plateaus en wildernissen wisselen elkaar af en de ontmoetingen met de zeer vriendelijke bevolking zijn authentiek.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!