9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
South Luangwa

Hoogtepunten

South Luangwa

Nationaal Park

South Luangwa is het meest wildrijke park van Zambia. Daarnaast wordt het ook bestempeld als het beste safaripark van Afrika! ‘The Valley’, zoals South Luangwa ook wel genoemd wordt, staat bekend als ‘een van de laatst overgebleven wildernissen’.

De Luangwa rivier, één van de laatste onaangetaste rivierensystemen ter wereld, is de levensader van het park. De Luangwa vallei deelt haar oorsprong met de Zambezi vallei. De oorsprong is vergelijkbaar met die van de Grote Slenk hoewel gedacht wordt dat de Luangwa vallei nog ouder is. De vulkanische ondergrond en erosie van het landschap hebben geresulteerd in de huidige verschillende ecosystemen. Uitgestrekte savannes, lagunes, bossen en rivierenlandschappen wisselen elkaar af. De aanwezigheid van al deze ecosystemen en voedingsbronnen zorgt voor de hoge wildaantallen in de regio.

Wildleven en rangers

Het park staat bekend om haar grote aantallen wilde honden, luipaarden en leeuwen. Overigens vinden reizigers in South Luangwa alle wildsoorten in grote aantallen. Of het nu om olifanten, nijlpaarden, (endemische Thornicroft) giraffes, buffels, verschillende gazelle- en vogelsoorten gaat, reizigers vinden het hier. Tot slot krijgen ook de rangers een eervolle vermelding in South Luangwa. De uiterst gekwalificeerde rangers bezitten enorme kennis en passie over de flora en fauna van het park. Door de samenloop van hoge wildaantallen, prachtige accommodaties en zeer kwalitatieve gidsen, worden bezoekers getrakteerd op een succesvolle safari.

Conservering

South Luangwa heeft altijd goede conservering programma’s gekend. Dit heeft absoluut bijgedragen aan de gezonden wildaantallen vandaag de dag. Helaas heeft het niet kunnen voorkomen dat de neushoorns in 1998 uitgestorven zijn. In North Luangwa is er een succesvol neushoornproject gestart, van de gebaande paden. De resultaten hiervan zijn positief en groeiende (zie North Luangwa).

Alle accommodaties dragen (verplicht) financieel bij aan de South Luangwa Conservation Society. Rangers en vrijwilligers informeren lokale bewoners over het behoud van het park en het belang van het wildleven. De scholingsprogramma’s maken daarnaast kinderen en ouders bewust van de impact van stroperij en dierenvallen. Door de financiële steun kan wild, dat ten prooi is gevallen aan de dierenvallen, gered worden en terug in het park worden uitgezet. Reizigers die overnachten in South Luangwa dragen dan ook altijd bij aan conserveringsprogramma’s.

Bushcamp

Minstens zo bijzonder aan Zambia (en South Luanwa) zijn haar authentieke en kleinschalige bushcamps. Vrijwel altijd liggen ze diep verscholen in de parken, in regio’s welke van de gebaande paden treden. South Luangwa is ook de pionier als het bushcamps betreft. Een overnachting in een bushcamp brengt reizigers erg dichtbij het wild en de natuur. ’s Nachts wordt hier pas duidelijk hoeveel actie er zich rondom de accommodatie afspeelt wanneer de hyena’s huilen en leeuwen grommen. Een jacht, en het gevolg ervan, wordt zo moeiteloos waargenomen vanuit je eigen bed! De huisjes bestaan vaak uit open chalets, hutten, boomhutten of tenten, variërend van eenvoudig tot zeer luxe. Bushkamperen is de essentie van safari.

Activiteiten in South Luangwa

Jeepsafari, wandelsafari, nachtsafari en vogelsafari

South Luangwa is hét wild walhalla van Zambia. Vrijwel nergens in Afrika is de dichtheid van luipaarden en wilde honden hoger. Bekijk hieronder de verschillende safarimogelijkheden om het wild te zien: 

Jeep- en nachtsafari

De jeepsafari’s kunnen zowel in de ochtend, namiddag als avond uitgevoerd worden. De safari’s in de ochtend en namiddag zijn populair omdat het wild dan actief is en gemakkelijker gespot kan worden. De nachtsafari’s zijn minstens zo spannend, aangezien reizigers dan de grootste kans hebben op het zien van luipaarden en bijzondere nacht-actieve dieren zoals genet katten, serval katten, uilen en bushbabies.

Alle safarivoertuigen in South Luangwa zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers, maar is iedereen verzekerd van een plaats aan de ‘buitenkant’ Hierdoor zijn reizigers verzekerd van het beste zicht tijdens de safari’s. De open jeeps worden door maximaal zes reizigers bezet. Tegen een meerprijs kunnen de jeeps voor privésafari’s afgekocht worden.

Wandelsafari

Wandelsafari’s worden vaak in één adem genoemd als het Zambia betreft. De oorsprong van de wandelsafari ligt in South Luangwa. Normann Carr was de pionier en startte dit in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Carr was een groot natuur en wildleven liefhebber en kwam op deze avontuurlijke manier nog dichter bij het wild. Vandaag de dag is de wandelsafari echt kenmerkend voor South Luangwa en niet meer weg te denken tijdens een verblijf hier.

Vogelsafari

Vogelliefhebbers gaan doorgaans ook op wandelsafari zodat ze gemakkelijker dichtbij de vogels kunnen komen. Uiteraard is het ook mogelijk om tijdens de jeepsafari de nadruk op vogels te leggen. Door het uitbundige vogelleven in South Luangwa wordt tijdens elke safari ook aandacht gegeven aan de vogels. Echte liefhebbers wordt echter wel aangeraden een privé ranger te huren zodat ze naar eigen gelang kunnen genieten van de vogels.

Verlenging uitgewerkt

Na afloop of voorafgaand aan een reis naar South Luangwa? We hebben alvast een mooie verlenging samengesteld. Klik op de link, om een idee te krijgen hoe het programma er dan uit komt te zien.

andere hoogtepunten

In Zambia

Zambia staat bekend om haar fantastische wildparken en de Victoria Watervallen welke op relatief korte reisafstanden van elkaar gelegen zijn. De Nationaal Parken behoren zelfs tot de meeste ongerepte van Afrika! Hieronder vindt u een overzicht van alle hoogtepunten van Zambia.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen