Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
North Luangwa

Hoogtepunten

North Luangwa

Nationaal Park

Ver van de gebaande paden ligt North Luanwa Nationaal Park. Een wildernis met jaarlijks slechts een handvol bezoekers. De afwezigheid van andere reizigers en de hoge wildbestanden maken North Luangwa erg bijzonder. De verschillende ecosystemen bestaan vooral uit dicht begroeide struikgewassen, ‘woodlands’ en de open vlaktes rondom de Mwaleshi rivier. Matoke Tours favoriete accommodatie is het bushcamp Buffalo Camp welke tot de meest authentieke en leuke van Zambia behoort. Al deze ingrediënten dragen bij aan een pure manier van safari beleven. Het hart van North Luangwa is de Mwaleshi rivier, een permanente waterbron in het park welke veel wild aantrekt.

Door de minimale ontwikkeling van het park zijn er een gering aantal safariroutes uitgezet. Deze bevinden zich voornamelijk rondom de rivier waardoor de kans op het zien van groot wild erg reëel is. In de vroege ochtend bewegen de grote(re) zoogdieren vanuit de regio’s rondom de rivier terug het park in, schuilend voor de zon en warmte. Wanneer de avond valt, en de hitte niet meer zo intens is, trekken de beesten weer terug richting het water om te drinken. Vanuit het bushcamp hoort u ’s nachts het jagen van de luipaarden, leeuwen, hyena’s en meer. De jachtgeluiden dragen ver maar maken het niet minder spannend vanuit de ‘open’ chalet.

Neushoorns & kuddes buffels

North Luangwa staat specifiek bekend om haar enorme kuddes buffels (tot wel 1000 buffels per kudde groot). Een zeer interessante bijkomstigheid zijn de grote aantallen leeuwen en hyena’s die hier op af komen. Extra bijzonder aan North Luangwa is de aanwezigheid van de zwarte neushoorns, die specifiek in de regio van Buffalo Camp leven. Zambia was veertig jaar geleden het land met de meeste neushoorns totdat in de jaren ’80 alle neushoorns waren gestroopt. Na deze desastreuze ontwikkeling werd NLCP (North Luangwa Conservation Project) in het leven geroepen. Sinds de komst van 5 neushoorns in 2003 zijn de aantallen alleen maar gegroeid tot aan 34+ neushoorns vandaag de dag! De reden voor deze indrukwekkende ontwikkeling is te danken aan de afwezigheid van permanente accommodaties, wegen en toeristen in North Luangwa.

Beste reistijd & geringe accommodaties

Het hart van North Luangwa is de Mwaleshi rivier, een permanente waterbron in het park. Dit is ook de locatie waar de accommodaties liggen. De paar accommodaties die North Luangwa rijk is zijn slechts van juni t/m oktober geopend. Wanneer de regens in november / december gaan vallen worden de bushcamps afgebroken. Pas in mei, wanneer het heftige regenseizoen voorbij is en paden weer enigszins begaanbaar zijn, worden deze accommodaties weer opgebouwd. Klaar voor het nieuwe korte safari seizoen van North Luangwa.

Logischerwijs zijn juni t/m oktober de beste reismaanden. Houdt rekening met hoge temperaturen in september en oktober die wel tot 45° kunnen stijgen. Ondanks de hitte zijn dit de maanden waarin het meeste wild wordt gespot en het vogelleven het meest uitbundig is.

Activiteiten in North Luangwa

Wandelsafari's en safari's

In de ruige wildernis van North Luangwa zijn er meer leeuwen dan Landcruisers. Bekijk hier de verschillende safarimogelijkheden om het wild van dichtbij te zien:  

Jeep- en nachtsafari

De jeepsafari’s kunnen zowel in de ochtend, namiddag als avond uitgevoerd worden. De safari’s in de ochtend en namiddag zijn populair omdat het wild dan actief is en gemakkelijker gespot kan worden. De nachtsafari’s zijn minstens zo spannend, aangezien reizigers dan de grootste kans hebben op het zien van luipaarden en bijzondere nacht-actieve dieren zoals genet katten, serval katten, uilen en bushbabies.

Alle safarivoertuigen in North Luangwa zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers, maar is iedereen verzekerd van een plaats aan de ‘buitenkant’ Hierdoor zijn reizigers verzekerd van het beste zicht tijdens de safari’s. De open jeeps worden door maximaal zes reizigers bezet. Tegen een meerprijs kunnen de jeeps voor privésafari’s afgekocht worden.

Wandelsafari

De beste manier om North Luangwa te beleven is per wandelsafari. Onder deskundige begeleiding komen reizigers (heel) dichtbij het wild. De nadruk ligt tijdens de wandelsafari in de eerste plaats op de veiligheid. Daarnaast gaat de interesse uit naar wat u onderweg tegenkomt. Dat zijn zowel sporen, flora, vogels als het zien van b.v. gazelles tot aan leeuwen. Het kan allemaal voorbij komen tijdens een wandelsafari.

andere hoogtepunten

In Zambia

Zambia staat bekend om haar fantastische wildparken en de Victoria Watervallen welke op relatief korte reisafstanden van elkaar gelegen zijn. De Nationaal Parken behoren zelfs tot de meeste ongerepte van Afrika! Hieronder vindt u een overzicht van alle hoogtepunten van Zambia.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!