Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Reisinformatie

Reisinformatie

Op reis naar Zambia

Alles wat u wilt weten over dit ongerepte land

Zambia heeft onaangetaste wildernissen en safariparken. Nog niet ontdekt door de grote stroom toeristen, is Zambia een zeer exclusieve safari bestemming. Gaat u op safari of komt u juist voor het avontuur? Uiteraard wilt u goed voorbereid op pad gaan. Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket over Zambia, met daarin de belangrijkste informatie om u voor te bereiden op een prachtige reis. Hieronder in het kort al wat praktische zaken.

Lees op deze pagina’s alles over Zambia, waaronder:

Beste reistijd

Zambia ligt op het zuidelijk halfrond en kent een (sub)tropisch klimaat. Zambia is een laag gelegen land waar de temperaturen nogal kunnen verschillen. Doorgaans zakken de temperaturen niet onder de 10 – 15°. De uitzondering geldt in Kafue waar het altijd zo’n 10 graden kouder is dan de rest van het land. Houdt hier s.v.p. rekening mee! Het regenseizoen loopt van medio november tot medio april. In de regentijd worden natte dagen afgewisseld met droge dagen. Zambia kent drie seizoenen: het koele maar droge seizoen (mei-augustus), het hete en droge seizoen (augustus-oktober/november) en het warme natte seizoen (november-april).

canoe safari zambezi

Bagage

Wij adviseren u om uw bagage mee te nemen in zachte reistassen in plaats van koffers. Harde koffers zijn moeilijker in de laadruimte van de voertuigen te krijgen dan de meer flexibele reistassen. Wanneer u in een groep of met meer dan 4 personen reist willen wij u vragen maximaal 20 kg per persoon mee te nemen in uw zachte reistas. Maakt u gebruik van binnenlandse vluchten dan geldt er vaak een bagagelimiet van 15-23 kg per persoon, afhankelijk van de bestemming.

Duurzaam toerisme

Voor Matoke Tours betekent duurzaamheid vooral de intensieve en langdurige samenwerking met onze collega’s en werknemers in Afrika. Het investeren in natuur – en cultuurprojecten die bijdragen aan het genereren van lokale inkomsten. Wat Matoke Tours doet is investeren in Afrika, zodat de lokale regio’s, mensen, gidsen en ondernemers vooruit kunnen helpen. Wij vinden het belangrijk dat de middenklasse gaat groeien in Afrika, en dat die middenklasse een groot deel van de bevolking gaat uitmaken.

Fooien

Het geven van fooien is niet standaard, maar wordt altijd wel erg gewaardeerd. Rangers, chauffeurs en personeel dat in het toerisme werkt zijn voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van fooien. U krijgt van ons richtlijnen in de reizigersinformatie, maar het blijven richtlijnen. U kunt uiteraard naar eigen inzicht en tevredenheid de daadwerkelijke fooi bepalen.

Inentingen

Matoke Tours heeft niet de kwalificaties om alle adviezen betreffende gezondheid in Zambia te leveren. Wij raden u dan ook met klem aan om circa 6 weken voor vertrek contact op te nemen met de GGD of naar uw huisarts te gaan voor het volledige advies over de benodigde vaccinaties en malariaprofylaxe. Er komt Malaria voor in Zambia.

U kunt ook kijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) Hier vindt u informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen die u kunt toepassen om infectieziekten tijdens uw reis te voorkomen. Deze informatie is van algemene aard. Laat u altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen!

Munteenheid & betalen

De lokale valuta is Zambiaanse Kwacha. Zambiaanse Kwacha zijn niet buiten Zambia verkrijgbaar. Wij raden u aan om US dollars mee te nemen!

Op basis van volpension safari’s moeten reizigers ervan uit gaan niet meer dan US$ 15 tot US$ 25,- p.p. per dag kwijt te zijn aan drankjes, fooien en overige persoonlijke uitgaven. Verblijft u op basis van logies en ontbijt, reken dan op ongeveer US$ 50,- p.p. per dag. Alle lodges accepteren US Dollars, maar het is zéér raadzaam om ook de lokale Kwacha op zak te hebben. Alle kleine aankopen onderweg kunnen namelijk niet met US Dollars betaald worden. Wij raden u aan naast US Dollars bij aankomst op de luchthaven of in de stad wat lokale Kwacha te pinnen. Zorg er ook voor dat de Dollarbiljetten niet ouder zijn dan uit het jaar 2013!

Paspoort & visum

Uw paspoort moet bij vertrek vanuit Zambia nog minimaal 6 maanden geldig zijn! Een visum voor Zambia is NIET NODIG voor Belgische of Nederlandse Nationaliteit. Bij een gepland bezoek aan de Victoria Watervallen is mogelijk om een KAZA UNIVISA aan te vragen (US$ 50 p.p.), zodat u meerdere malen de grens met Zambia en Zimbabwaanse over kunt steken. Voor voorwaarden en meer informatie over de diverse visa klikt u op onderstaande knop.

Visum Zambia

Reisbegeleiding

Omdat u de afstanden vaak aflegt met kleine vliegtuigen of transfers die worden uitgevoerd door uw accommodatie, heeft u geen vaste gids/chauffeur die u de gehele reis bijstaat. In de nationale parken worden de safaris uitgevoerd door ervaren rangers van de lodges zelf. Zij kennen de parken op hun duimpje en weten de beste plekken om het wildleven te zien en vertellen graag alles wat u onderweg tegenkomt.

Taal & cultuur

In Zambia spreekt men zo’n zeventig talen en dialecten. Zeven daarvan zijn geaccepteerd als officiële speciale talen, waaronder Bemba (vooral in het noorden), Tonga (in het zuiden), Nyanja (in het oosten) en Lozi (in het westen). De enige echte officiële taal is Engels. Als u tijdens uw reis door Zambia de lokale bevolking ontmoet, zult u zien dat muziek en handwerk belangrijke onderdelen van de cultuur zijn. Er worden nog steeds vele voorwerpen als manden en potten met de hand gemaakt en tijdens feesten of gewoon zomaar wordt er uitbundig op drums en fluiten gespeeld en gedanst.

TravelDoc

TravelDoc controleert snel en efficiënt de vereiste internationale reisdocumentatie, inclusief visumvereisten en Covid-19 regels en eventuele reisbeperkingen die door de autoriteiten in zowel het het transit- als bestemmingsland aan de passagier worden opgelegd.

Vul uw vliegroute in, inclusief eventuele tussenlandingen, en vermeld welk land uw paspoort is uitgegeven en de verloopdatum. Dan krijgt u een duidelijke Go / No Go-indicatie samen met duidelijke instructies met betrekking tot de benodigde documenten.

Veiligheid

Zambia is een relatief veilig en stabiel land, waar weinig gewelddadige misdaad is. De grotere steden zijn, voor wat de kleine criminaliteit betreft, met Europese steden te vergelijken. U moet zoals overal natuurlijk wel op uw hoede zijn. Met name rond bus- en taxiparken, markten en uitgaansgelegenheden is het raadzaam geen waardevolle bezittingen bij u te hebben en alert te zijn voor zakkenrollers. Wanneer u in de stad verblijft, raden wij u aan om na zonsondergang middels taxi’s te verplaatsen. Draag nooit uw waardevolle spullen opzichtig op uw lichaam.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Meer reisinformatie over Zambia:

Reisinformatie | Accommodaties | Vervoer | Beste reistijd | Brochure