9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Visum Zambia

Visum Zambia

Visum Zambia

Een toelichting op ...

U gaat op avontuur in Zambia. Op reis langs ongerepte natuurparken, varen over de Zambezi rivier en op zoek naar wilde dieren. Uiteraard wilt u onbezorgd op reis gaan. Daarbij is het van groot belang dat u uw reisdocumenten op orde zijn. Gaat u ook de Victoria Watervallen bezoeken? Dan bestaat er een grote kans dat u die vanaf Zimbabwe ook wilt bekijken. Er zijn voor Zambia dan ook meerdere visa opties mogelijk. Hieronder staan voor u de belangrijkste details.

Kosten en benodigdheden

de feiten op een rij

Visumplicht

Ook geldt er een visumplicht voor Zambia. De hieronder vermelde gegevens gelden voor Nederlandse en Belgische nationaliteiten. Indien u een andere nationaliteit heeft kunt u bij de ambassade informeren welke documenten u nodig hebt.

Visum voor Zambia

Het single of double entry visum kunt u eenvoudig bij aankomst op de luchthaven van Lusaka of Livingstone aanvragen, of bij de landgrenzen. Ook kunt u er voor kiezen dit al voor vertrek te doen via de online e-Visa mogelijkheid. Het multiple entry visum is alleen via e-Visa aan te vragen. U mag met het visum maximaal 90 dagen in het land blijven.

KAZA Univisa Zambia & Zimbabwe

Met het KAZA UNIVISA – Kavango Zambezi Trans-Frontier Conservation Area (KAZA) – kunnen toeristen met één visum eenvoudig en meerdere keren de grens tussen Zambia en Zimbabwe oversteken. Het visum is geldig tot 30 dagen, zolang de houder in Zambia en Zimbabwe blijft, en dus  niet tussentijds deze landen verlaat. Het visum is ook geldig als u Botswana bezoekt met een dagtocht via de Kazungula grensovergang. 

Dit visum is maar bij beperkte grensposten verkrijgbaar en ook als u via e-Visa het visum aanvraagt, geldt het alleen als uw reis in Zambia begint bij een van de onderstaande grensposten. Komt u via Malawi het land binnen, dan kunt u dit visum dus niet krijgen!

In Zambia bij: Harry Mwaanga International Airport (Livingstone), Victoria Falls border, Kazungula border, Kenneth Kaunda International Airport (Lusaka)
In Zimbabwe bij: Victoria Falls International Airport, Victoria Falls border, Kazungula border, Harare International Airport

Kosten visum

 • US$ 50 per persoon single entry voor Zambia, 90 dagen geldig
 • US$ 50 per persoon KAZA Univisa voor Zambia & Zimbabwe, 30 dagen geldig
 • US$ 80 per persoon double entry, u mag dan twee keer het land in, 90 dagen geldig vanaf de eerste entry.
 • US$ 80 per persoon voor multiple entry visum, u mag meerdere malen het land in. Dit visum is echter alleen aan te vragen via e-visa, 90 dagen geldig vanaf de eerste entry.

Geldig paspoort

Voor reizen naar Zambia dient u te beschikken over een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Zambia geldig is. Zorg ook voor twee lege pagina’s in uw paspoort voor ieder visum dat u nodig hebt.


Reizen met minderjarige kinderen

Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet meer geldig. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreid en strikt wanneer het een reis betreft waarbij een ouder, of beide ouders, niet meereizen. Denkt u hierbij ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid. 

Overige verplichtingen / bijzonderheden

 • U dient te beschikken over een retour- of doorreisticket.
 • U dient een bewijs van voldoende financiële middelen (cash/creditcard) te kunnen overhandigen indien hier om gevraagd wordt.
 • Een bewijs van inenting tegen gele koorts is mogelijk vereist. Voor meer informatie zie de website van de LCR.

NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit, voor andere nationaliteiten checkt u dit met de Zambiaanse Ambassade of consulaat.

Opmerkingen

vanuit de Zambiaanse immigratiedienst

 • User accounts die online worden aangemaakt onder ‘Applicant’ kunnen alleen worden aangemaakt om een aanvraag in te dienen voor die betreffende persoon. U mag niet onder die naam een aanvraag doen voor een ander.
 • Vult u alle informatie correct in. Dus al uw namen volgens paspoort, data, dagen, paspoortnummer, geboortedatum etc.
 • Kijk het nog een keer goed na voordat u op het eind op de knop verzenden drukt.
 • Als achteraf blijkt dat u toch een foutje heeft gemaakt kan het zijn dat u de aanvraag opnieuw moet doen en ook opnieuw moet betalen (er is dan helaas geen restitutie van de eerder gemaakte kosten mogelijk)
 • De visa zijn 90 dagen geldig vanaf  het moment van uitgifte van het visum. Binnen deze 90 dagen moet u het land binnen komen.

 

Aanvragen visum Zambia

Bij aankomst of online

Bij aankomst

U kunt eenvoudig bij aankomst in Zambia aan de grens of op de luchthaven het single-entry visum aanvragen. U betaalt in US Dollars, met biljetten van het 2006 of jonger.

Voor vertrek online via e-Visa

Neem hiervoor wel de tijd en doe het niet op het laatste moment. Het electronische visum (e-Visa ) is een online mogelijkheid om een visum voor Zambia aan te vragen al voordat u naar Zambia vertrekt. Iedereen die een visum nodig heeft om het land binnen te komen, kan het via deze manier aanvragen.

Stap 1 – ga naar de e-visa en dien uw aanvraag in

Klik op e-visa, maak een account aan, vul de gevraagde gegevens in en upload de gevraagde documenten. U kunt de e-service website van de Zambia Immigration Services gebruiken evisa.zambiaimmigration.gov.zm/#/home en op ‘New Application’ klikken. U maakt een account aan (Applicant = goed voor toeristenvisum) en volgt alle stappen.

Let op: u moet per persoon, die een visumaanvraag doet, registreren. U kunt onder uw naam niet voor een ander persoon het visum aanvragen!

Stap 2 – betaal online

U wordt dan doorgelinkt naar de website voor de Barclays Bank, waar u de exacte kosten voor het visumaanvraag leest, inclusief 1.1% administratiekosten. U kunt hier online betalen via de volgende debit/credit cards: Visa, American Express, MasterCard, Discover, Maestro UK, Visa Electron en Maestro Int. Een afschrift wordt automatisch naar uw opgegeven mailadres gestuurd.

Stap 3 – download uw bewijs van goedkeuring of afkeuring 

Wacht op een email waarin u hoort of uw aanvraag is goedgekeurd of toch niet. Heeft u geen e-mail gehad en wilt u toch uw status checken, dan kan dat via ‘track’ op de homepage van the e-Visa.

Als er een beslissing is gemaakt – Approval of Rejection – dan logt u in onder ‘Track’ van de e-visum website en print uw e-Visa approval letter of de rejection letter. Deze wordt dan ook gelijktijdig naar uw mailadres gestuurd.

Stap 4 – u gaat naar Zambia

Als uw aanvraag is goedgekeurd, neemt u deze brief mee samen met uw paspoort. Deze moet u laten zien bij de immigratie als u het land binnen komt. Dit kan via een grensovergang of luchthaven.

Visa rondom de Victoria Watervallen

Houd rekening met ...

Bij een gepland bezoek aan de Victoria Watervallen is het raadzaam om een double of multiple entry visum voor Zambia te kiezen. Zo heeft u de mogelijkheid om ook de Victoria Watervallen vanaf de Zimbabwaanse kant te bezichtigen, zonder onnodig meer visa kosten kwijt te zijn. Een visum voor Zimbabwe aan de grens kost u dan nog circa US$ 35 per persoon. Afhankelijk waar uw reis door Zambia start, kan het ook zijn dat u een KAZA Univisa kan aanvragen voor Zambia en Zimbabwe, zie ook de informatie over dit specifieke visum hierboven.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen

Meer reisinformatie over Zambia:

Reisinformatie | Verlengingen | Accommodaties | Vervoer | Beste reistijd | Brochure