9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Kasanka & Bangweulu

Hoogtepunten

Kasanka & Bangweulu

Nationaal Park

Dit wildpark, in het noordoosten van Zambia, is dé plek om van medio oktober tot medio december te zijn. Dan vindt hier de ‘batmigration’ plaatst. Het is de migratie van 10 miljoen vleermuizen (palmvleerhonden of eidolon helvum) die allemaal naar één specifieke plek in Kasanka komen. Daarmee is de batmigration de grootste migratie van zoogdieren op de planeet!

De vleermuizen komen uit verschillende regio’s, o.a. uit Congo en Oeganda. Het is onderzoekers nog niet duidelijk waarom de vleermuizen jaarlijks naar het moerasachtige gebied van Kasanka migreren. Met een spanwijdte van gemiddeld 85 cm, vermenigvuldigd met 10 miljoen vleermuizen, is een bezoek aan Kasanka overweldigend te noemen. Vanaf houten tribunes, op zo’n 7 tot 11 meter hoogte, kunnen reizigers tijdens de zonsopgang en zonsondergang dit bijzondere spektakel optimaal beleven. Het is een uniek fenomeen wat alleen in Kasanka wordt waargenomen.

In combinatie met de Bangweulu Swamps

De rest van het jaar kunnen reizigers in Kasanka kleiner wild verwachten. Kenmerkend voor het gebied is bijvoorbeeld de sitatoenga. Deze nogal verlegen antilope wordt juist gemakkelijk in Kasanka gezien. Echt succesvol wordt een bezoek aan Kasanka in combinatie met een bezoek aan de nabij gelegen Bangweulu Swamps. Het moeras van Bangweulu is namelijk één van de beste plekken om de schoenbekooievaar te zien. Ook is Bangweulu Swamps de enige plek waar de met uitsterven bedreigde black lechwe, of litschiewaterbok, voorkomt. Een bijzonder gebied voor de liefhebber van unieke fauna ontmoetingen, zonder andere reizigers.

Activiteiten in Kasanka

Vleermuis migratie, wandelen, vissen, op jeepsafari of kanovaren

Kasanka en Bangweulu liggen in een onontdekte regio in noordoost Zambia. De reizigers die het redden in deze schitterende wildernis te geraken hebben de keuze uit de volgende excursiemogelijkheden: 

Vleermuizen migratie

Vanaf medio oktober t/m medio december migreren de miljoenen vleermuizen naar het hart van Kasanka Nationaal Park. In deze maanden kunnen reizigers tijdens het krieken van de dag én tijdens de zonsondergang de spectaculaire migratie het beste aanschouwen. In de vroege ochtend verzamelt men zich op de houten tribunes om de miljoenen vleermuizen te zien terugkeren naar één specifieke plek in het woud, niet groter dan een voetbalveld. Overdag rusten de vleermuizen hier terwijl ze zeer krap naast en tegen elkaar ‘hangen’ in de bomen. ’s Avonds trekken de vleermuizen er weer op uit om zich tijdens de nachtelijke uren, in het donker, te voeden. Tijdens deze enorme (lawaaierige) verplaatsing loeren roofvogels van nabij op de vleermuizen, zoekend naar een maaltje. Reizigers overnachten het beste bij de Wasa Lodge zodat tijdens de zonsopgang en zonsondergang van dit unieke spektakel kunnen genieten.

Wandelsafari

Omdat de vleermuizenmigratie in de vroege ochtend en namiddag plaatsvindt is er overdag veel tijd voor overige activiteiten. Eén van de leukste activiteiten is de wandelsafari door Kasanka NP, uiteraard onder begeleiding van een ranger. Kenmerkend voor dit park zijn de hoge aantallen Sitatoenga’s. En juist hier wordt de Sitatoenga gemakkelijk gezien.

Kanovaren

Een zeer ontspannen besteding van een vrije ochtend of middag is een kanotocht over de Luwombwa rivier. Het is verplicht om deze onder begeleiding van een gids te ondernemen. Hierdoor wordt er ook aandacht besteed aan het vogelleven van Kasanka.

Vissen

De meest succesvolle visactiviteiten worden aan de Luwombwa rivier behaald. Houdt er rekening mee dat vissen alleen mogelijk is met een speciaal permit en dat deze tussen november en februari niet worden afgegeven. De meest voorkomende vissoorten zijn de meerval, brasem en meer sporadische de tijgervis.

Activiteiten in Bangweulu

Ga op zoek naar de schoenbekooievaar en de litschiwaterbok!

Boottrip en vogelexcursie

De grootste attracties van Bangweulu zijn de vogels en meer specifiek de schoenbekooievaar. Hoewel de litschiewaterbok, welke met uitsterven wordt bedreigd, ook niet vergeten mag worden. Met name tijdens de zonsopgang zijn deze gazellesoorten erg fotogeniek wanneer ze gedeeltelijk in het water staan. Zowel de bootsafari’s alsmede de wandelingen concentreren zich voornamelijk op het uitbundige vogelleven. De schoenbekooievaar is van nature erg schuw en kan het beste per boot benaderd worden (vanaf een afstand).

andere hoogtepunten

in Zambia

Zambia staat bekend om haar fantastische wildparken en de Victoria Watervallen welke op relatief korte reisafstanden van elkaar gelegen zijn. De Nationaal Parken behoren zelfs tot de meeste ongerepte van Afrika! Hieronder vindt u een overzicht van alle hoogtepunten van Zambia.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met tips en ervaringen!