9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Volcanoes

Hoogtepunten

Volcanoes

Nationaal Park

Op slechts twee uur rijden van de bruisende hoofdstad Kigali ligt een bijzondere wereld: het Volcanoes Nationaal Park, officieel Parc National des Volcans genoemd. Het is het oudste nationale park van heel Afrika! Het schitterende gebied wordt gedomineerd door acht Virunga vulkanen. Op de flanken van de bergketen ligt tropisch regenwoud vol bijzondere primaatsoorten zoals de berggorilla’s en de golden monkeys. 

Het ontstaan

Voordat het gebied benoemd werd tot nationaal park bevatte het slechts een kleine oppervlakte rondom de Karisimbi, Mikeno en Visoke vulkanen dat voornamelijk bekend stond als beschermd leefgebied van de berggorilla’s. In 1929 werd het park uitgebreid richting het binnenland van Rwanda en naar Congo, dat toen nog in handen was van de Belgische overheid. Het park werd vernoemd naar de Belgische koning en kreeg de naam Albert National Park. Toen in het begin van de jaren ‘60 zowel Rwanda als Congo onafhankelijk werden, werd het park verdeeld onder de twee landen. Vanaf dat moment staat het park bekend als Volcanoes Nationaal Park!

Dian Fossey

Het park kreeg pas echte bekendheid toen de zoöloge Dian Fossey in 1967 naar Rwanda kwam. Vanwege de politieke onstabiliteit en de onveiligheid in Congo moest zij haar onderzoekscentrum daar sluiten. Ze richtte haar onderzoekscentrum opnieuw in tussen de Visoke en de Karisimbi vulkanen en noemde het Karisoke research center. Volcanoes Nationaal Park werd vanaf dat moment de uitvalsbasis van een indrukwekkend onderzoek naar de zeldzame berggorilla’s en de bijkomende strijd tegen de stropers. Nadat Dian Fossey in 1985, vermoedelijk door stropers, van het leven werd beroofd gingen de pogingen tot conservatie van het gebied onverhoopt verder. Het park bleef lijden onder de vele praktijken van lokale stropers, die het nog altijd voorzien hadden op de berggorilla’s. Van 1990 tot 1999 was het park niet toegankelijk vanwege de Rwandese burgeroorlog. Om het toerisme na deze periode een flinke ‘boost’ te geven werd er in 2005 gestart met unieke ‘baby naming ceremonies’, waarbij baby gorilla’s op een ceremoniële manier hun naam toegewezen kregen. Niet alleen had dit positieve gevolgen voor de gorilla populatie, het park werd daarmee ook weer heel toegankelijk voor internationale toeristen.

Het heden

Vandaag de dag staat Volcanoes Nationaal Park nog steeds bekend als de leefomgeving van de zeldzame berggorilla’s. Het is een spectaculair gebied dat wordt gedomineerd door acht Virunga vulkanen, waarvan twee op dit moment nog actief zijn. Op de flanken van de bergketen ligt tropisch regenwoud vol bijzondere primaatsoorten zoals gorilla’s en golden monkeys! Het 160 vierkante kilometer grote park telt daarnaast maar liefst 178 bijzondere vogelsoorten! Kortom: een zeer bijzondere wereld dat bij een bezoek aan Rwanda zeker niet mag ontbreken.

Activiteiten in Volcanoes

Primaten, tropisch regenwoud en Rwandese cultuur

Volcanoes Nationaal Park staat garant voor bijzondere ontmoetingen met primaten, avontuurlijke excursies in het regenwoud en een kennismaking met de Rwandese cultuur. Bekijk hieronder alle excursie mogelijkheden:

Gorillatracking

De bekendste en meest populaire activiteit in het park is natuurlijk de tracking naar de zeldzame berggorilla’s. In het park leven maar liefst tien verschillende gorilla groepen, een uniek hoog aantal in Oost-Afrika. Samen met een professionele ranger kunt u een spectaculaire trektocht door het regenwoud maken op zoek naar één van de gorilla groepen. Voor welke groep u wordt ingedeeld is geheel afhankelijk van de fitheid van uw groepsgenoten en de locatie waarop de gorilla’s zich op dat moment bevinden. Wie weet gaat u wel op zoek naar de Susa groep, waarnaar Dian Fossey jarenlang onderzoek heeft gedaan. Een ontmoeting met de berggorilla’s in hun natuurlijke leefomgeving is hoe dan ook een zeldzame, unieke en bovenal onvergetelijke ervaring.

Golden Monkey Tracking

In Volcanoes Nationaal Park leven twee gehabitueerde Golden Monkey groepen, die elk bestaan uit meer dan tachtig apen. Bijzonder grote groepen dus! Deze zeldzame en met uitsterven bedreigde apen leven enkel op de heuvels van de vulkanen in Rwanda & Zuid Oeganda en zijn daarmee zéér zeldzaam! De tracking is vergelijkbaar met de tracking naar de gorilla’s, aangezien deze uitgevoerd wordt in een groep van maximaal acht personen en een ranger. In Volcanoes Nationaal Park is het gebied waarop de tracking plaatsvindt wel iets vlakker, waardoor de moeilijkheidsgraad lager ligt als bij de gorillatracking. Eenmaal in het woud mag u één uur bij de apen blijven. Ze houden van springen, slingeren en spelen. Het fotograferen van deze bijzondere beesten zal daarom een echte  uitdaging zijn.

Onderzoekscentrum Dian Fossey

Het is mogelijk om een tracking te maken naar het ‘Karisoke Research Centre’, het onderzoekscentrum dat voor primatologe Dian Fossey de thuisbasis was gedurende haar onderzoek naar de berggorilla’s. De tracking naar het centrum duurt circa drie uur en onderweg zijn er mooie vergezichten van het woud, een variatie aan apen en vogelsoorten. Het onderzoekscentrum is niet meer volledig intact, maar de rangers zullen een goed beeld schetsen van hoe het leven/onderzoek op de berg vroeger was ingericht. U neemt ook een kijkje bij de voormalige woning van Dian Fossey en brengt een bezoek aan haar vredige graf, gelegen naast het graf van haar favoriete gorilla’s. Een zeer indrukwekkende tocht voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het leven van Diane en achtergrond informatie over het onderzoek naar de berggorilla’s.

Wandeling naar Lake Ngezi

Deze excursie is zeer geschikt voor zowel onervaren als ervaren wandelaars. Gedurende een relatief gemakkelijke wandeling van circa drie uur wandelt u naar Lake Ngezi, dat omgeven is door schitterende natuur. Onderweg is er uitzicht op buurland Congo, het regenwoud van Volcanoes Nationaal Park en natuurlijk op het kratermeer van Ngezi. De gids zal onderweg vertellen over de omgeving, de bloemen, de planten en natuurlijk over de dieren.

Vulkaanbeklimmingen

Voor ervaren wandelaars en klimmers is het mogelijk om één van de vulkanen (Bisoke, M’Gahinga of Muhabura) te beklimmen. De activiteit start al vroeg in de ochtend. In circa zes uur wandelen bereikt u de top van één van de vulkanen, de afdaling naar beneden terug duurt circa twee uur. Let op: dit zijn zware trekkingen die de gehele dag in beslag nemen en plaatsvinden op moeilijk begaanbaar terrein! De rangers zijn inwoners van Volcanoes Nationaal Park die u veel kunnen leren over de omgeving en het beklimmen van de vulkanen.

Nyange Community Walk

Tijdens deze activiteit ervaart u het authentieke Rwandese dorpsleven. Samen met een Rwandese bewoner vertrekt u naar één van de dorpen in de omgeving. U beleeft een dag in het leven van de lokale bevolking. U brengt onder andere een bezoek aan een ijzersmid, een banenbier brouwerij en een mattenwever. Aan het einde van de dag krijgt u ook de kans om de lokale Matoke te proeven. Ee betere kennismaking met de lokale Rwandese cultuur bestaat er niet. In tegenstelling tot de andere activiteiten in Volcanoes Nationaal Park is het ook mogelijk om deze activiteit ’s middags te ondernemen, bijvoorbeeld direct na aankomst in het gebied of als een aanvulling op één van de andere activiteiten.

andere hoogtepunten

in Rwanda

Rwanda is een land met talloze mogelijkheden! Door de goede kwaliteit van de wegen is het mogelijk de diverse parken ook tijdens korte reizen allemaal te ontdekken. Ideaal dus voor reizigers die geen weken de tijd hebben, maar toch de diversiteit van Afrika willen ervaren. Hieronder een overzicht van alle hoogtepunten in Rwanda:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!