9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Akagera

Hoogtepunten

Akagera

Nationaal Park

Akagera Nationaal Park is wellicht het best bewaarde geheim van Afrika. Het nationaal park kent een grote diversiteit aan landschappen en vegetaties. Van goudkleurige savannes met glooiende graslanden tot moerassen, berglandschap en prachtige meren. Het is een waar paradijs voor diverse dieren, tegenwoordig is het zelfs thuis aan de big 5! En dat alles op slechts twee uur rijden vanuit hoofdstad Kigali. Akagera Nationaal Park is een geheim dat klaar is om door u ontdekt te worden!

De opkomst van Akagera

Dit park is niet altijd een onontdekte parel geweest. Na afloop van de burgeroorlog in 1990 werd een groot gedeelte van het park gebruikt als landbouwgrond voor terugkerende vluchtelingen, waardoor het park in formaat halveerde. Sinds 2009 werkt het African Parks Network (APN) samen met de Rwanda Development Board (RDB) aan het (her-) introduceren van verschillende diersoorten in het park. Zo zijn er enkele jaren geleden leeuwen in het park uitgezet en is de populatie van deze katachtigen sindsdien al verdubbeld! In 2017 zijn er maar liefst 18 zwarte neushoorns uit Zuid-Afrika uitgezet, waardoor het park nu weer thuis is aan de big 5! Naast deze bijzondere dieren spot u er ook nijlpaarden, wildebeesten, diverse antiloop soorten, giraffes, zebra’s en bijzondere vogelsoorten waaronder de zeldzame schoenbekooievaar!

Variatie aan landschappen

De noordkant van het park bestaat voornamelijk uit uitgestrekte, droge savannevlaktes. Er ligt in het noorden maar één accommodatie, waar u de ultieme safaribeleving ervaart! Wakker worden in een nationaal park, vol wilde dieren, maar zonder de grote groepen toeristen. ’s Ochtends gaat u in dit gebied op jeepsafari om op zoek te gaan naar het vele wild. De zuidelijke kant van het nationaal park wordt gekenmerkt door grote meren en moerasgebieden, het is er prachtig groen! Hier onderneemt u ook bootsafari’s. Zo komt u dichtbij nijlpaarden, schitterende vogels (er leven maar liefst 525 verschillende soorten!) en grote krokodillen. Het zuiden is ook het gebied waar de 18 zwarte neushoorns zijn uitgezet, dus hier maakt u het zien van big 5 compleet!

Het noorden van Akagera Nationaal Park is enkel toegankelijk van juni t/m augustus en van half december t/m februari. In de overige maanden van het jaar is de noordelijke regio niet bereikbaar in verband met hevige regens.

Activiteiten in Akagera Nationaal Park

Jeep- nacht en bootsafari's

In het Akagera Nationaal Park kan de safari liefhebber zijn hart ophalen! Door de grote variatie aan landschappen zijn er vele vormen van safari mogelijk. Bekijk hieronder alle mogelijkheden: 

Jeepsafari

Dit park leent zich uitstekend voor lange safari’s met een 4WD landcruiser of een comfortabele minibus. U gaat met het voertuig alle uithoeken van het park ontdekken, op zoek naar wilde dieren. De safari’s met de auto vinden doorgaans vroeg in de ochtend of laat in de middag plaats. Dan zijn de temperaturen het meest aangenaam en zijn de dieren het meest actief, waardoor de kans op een succesvolle safari het grootst is. De safari’s in het zuiden van het park kenmerken zich door het zien van giraffen, neushoorns en bijzondere vogels. Aan de noordkant van het park bevinden zich uitgestrekte savannevlaktes met leeuwen, buffels, zebra’s en luipaarden. De safari’s worden altijd begeleid door een professionele ranger die het park op zijn/haar duimpje kent.

Nachtsafari

De nachtsafari’s in Akagera Nationaal Park starten doorgaans vlak voor de zonsondergang. Deze safari wordt begeleid door een ranger die gespecialiseerd is in het spotten van nacht actieve dieren. Hij neemt voor op de auto plaats, op een speciaal daarvoor gemaakte stoel. Met een grote lamp zal hij de dieren proberen te spotten. Reizigers spotten tijdens deze safari’s dieren zoals luipaarden, nijlpaarden, bushbaby’s en kleine katachtige soorten.

Bootsafari

Aan de zuidkant van Akagera Nationaal Park bevinden zich prachtige meren waarvan de grootste Lake Ihema is. Het is mogelijk om in de middag een boottocht over dit meer te maken. De focus ligt daarbij op het spotten van nijlpaarden, krokodillen, drinkende dieren langs de waterkant en vele vogelsoorten. De bootsafari’s worden uitgevoerd in kleine groepjes van maximaal tien personen.

Vogelsafari

Liefhebbers van vogels kunnen in Akagera Nationaal Park een ranger toegewezen krijgen die volledig gespecialiseerd is in de diverse vogelsoorten die in het park leven. Samen met deze ranger wordt er een dag lang gezocht naar bijzondere vogelsoorten en wordt hier uitleg over gegeven. Deze safari zal met name plaatsvinden in de zuidelijke regio van het park. Vanwege het drassige moerasgebied en de vele meren worden daar de meeste vogels gespot.

andere hoogtepunten

in Rwanda

Rwanda is een land met talloze mogelijkheden! Door de goede kwaliteit van de wegen is het mogelijk de diverse parken ook tijdens korte reizen allemaal te ontdekken. Ideaal dus voor reizigers die geen weken de tijd hebben, maar toch de diversiteit van Afrika willen ervaren. Hieronder een overzicht van alle hoogtepunten in Rwanda:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!