9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

De beste safari parken in Oost-Afrika!

“De ervaring om zó dicht bij de mooiste dieren ter wereld te kunnen zijn, is fantastisch! Te gast te mogen zijn in een national park, waar de dieren de baas zijn en zij de regels bepalen, is een unieke beleving! Maar wat zijn nu eigenlijk de mooiste en beste safari parken om te bezoeken in Oost Afrika? 

De Serengeti kent vrijwel iedereen, maar er zijn meer parken in Oost Afrika die jouw bezoek net zo goed verdienen. Daarom deel ik hierbij graag mijn favoriete, iets minder bekende, parken in Oost Afrika. 

 

Geschreven door gastblogger Ingrid van der Heijden.

Wil jij ook een keer een blog schrijven (of delen) op het Matoke platform? Stuur dan een berichtje naar paul@matoketours.nl 

Ruaha national park

Ruaha National Park - Tanzania

Gigantische baobabs waarin complete apenfamilies de dag doorbrengen. Op de achtergrond wuiven de palmbomen en acacia’s zachtjes in de wind. Het landschap wordt afgewisseld met uitgestrekte, open vlaktes en rivieren… We hebben het over het prachtige Ruaha National Park.

Ruaha ligt in het zuidelijke safaricircuit van Tanzania. Met hoge concentraties wild en weinig bezoekers staat het park bekend als het ‘best bewaarde geheim van Tanzania’.

Voor mij was het bezoek aan Ruaha uniek. Zo zagen we een aantal welpjes peuzelen van een verse zebra en belandden we met onze jeep middenin een machtsstrijd tussen 2 leeuwen en 3 olifanten die hun kroost probeerden te beschermen. Ruaha is ruig, onontdekt, wild en de kans dat je de dieren zelf spot is groot. En de kick die je daarvan krijgt des te groter!

Dit park behoort tot de beste safari parken van Tanzania. Het is er ruig, ongerept en nog weinig bezoekers doen dit park aan. Wat mij betreft één van de beste safari ervaringen in oostelijk Afrika!

giraffe ruaha

Reizen naar Ruaha

En nu even praktisch...

Ruaha ligt op 3 uurtjes rijden van de dichtstbijzijnde stad Iringa. Maar op een slordige 675 km. van de hoofdstad Dar es Salaam. Dat betekent dus dat je via verschillende tussenstops of met een binnenlandse vlucht moet komen. Je moet er wel iets voor over hebben om dit ‘geheim’ te kunnen ontdekken! Het voordeel; niet veel andere reizigers nemen de moeite. Grote kans dat je in dit grote park vrijwel geen andere safarigangers tegenkomt.

Bekijk hier een Tanzania safari met Ruaha National Park

Een tropisch klimaat betekent palmbomen. En dat is best bijzonder in een safaripark. Maar het betekent ook hoge temperaturen. In de Nederlandse winter kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden. Daarna begint het regenseizoen dat loopt van januari tot juni. Vanaf juni is het park prachtig en in de Tanzaniaanse winter (onze zomer) is het park dan ook op haar best. Ook goed om te weten; dit is één van de goedkoopste parken van Tanzania.

Op zoek naar de grootste olifantenpopulaties van Tanzania, veel ander wild, ruim 450 vogelsoorten én kilometers ongerepte natuur voor jezelf? Ga voor Ruaha National Park!

Masai Mara National Reserve

Kenia's mooiste park

Wie de mooie uitgestrekte vlaktes in de nieuwste Lion King film heeft gezien, zag de Masai Mara. Niet letterlijk natuurlijk, maar het voelde daar in die zachte bioscoopstoel alsof ik weer even terug was..

Wat veel mensen niet weten, is dat de Masai Mara het meest noordelijke puntje van de Serengeti is en dat ze hetzelfde ecosysteem delen. De beroemde Serengeti in Tanzania met zijn nog bekendere great migration. En die miljoenen gnoes en zebra’s trekken dus ook gewoon door de Mara, zoals het park ook wel wordt genoemd. In de periode tussen juli en september maken de dieren de oversteek naar Kenia. Daar merken ze zelf natuurlijk niets van, maar voor het park zijn dit hoogtijdagen. Bij de Mara Triangle ligt de Mara rivier. En hier vindt een spektakel plaats! Met zoveel overstekend wild, zit er altijd een gemakkelijk snackje bij voor de krokodillen. Kan niet missen dat je hier een kill ziet!

Bekijk hier Masai Mara safari’s

Ook buiten deze drukke maanden is het park het bezoeken waard. De kans dat je de big 5 ziet is groot, maar ook als je dol bent op katachtigen is dit het park to be. Leeuwen, luipaarden en cheeta’s worden met grote regelmaat gespot. En ook een leuk feitje; de olifantenpopulatie groeit hier weer!

Ik was blij verrast toen ik ontdekte dat dit park zo dichtbevolkt is. Geen tijd om in te dutten hier, ik keek mijn ogen uit. Of je nou voor de olifant, de leeuw of de gnoe komt, je gaat ze hier in real life ontmoeten!

safari masai mara

De Masai Mara bezoeken

En nu even praktisch...

De Masai Mara ligt op een uurtje of 7 uur rijden van Nairobi en de parkfees zijn, in vergelijking tot de Serengeti, redelijk goedkoop. Je hebt tal van accommodaties binnen en net buiten de gates, van luxe lodges tot basic tented camps. Er is voor ieder wat wils!

Wil je echt iets bijzonders doen? Ga dan op ballonsafari! In de vroege ochtend stijg je op, waardoor je de Afrikaanse zon vanuit de lucht ziet opkomen en het dierenrijk onder je ziet ontwaken.. Een uniek moment dat je in stijl afsluit met een luxe champagne-ontbijt.

In de maanden juli t/m september is het hoogseizoen i.v.m. het goede weer, het groen en natuurlijk de grote migratie. In de maanden oktober en november kan het wat regenen, maar vanaf december is het weer droog. Rond Kerst is het lekker druk, maar vanaf half januari t/m eind februari is het droog én relatief rustig. Van maart tot juni kan het flink regenen, waardoor sommige wegen onbegaanbaar kunnen worden.

Kortom; ben je op zoek naar een goed gelegen, mooi park waar je ruime keuze hebt uit accommodaties en waar je gegarandeerd veel wild gaat zien? Dan is de Masai Mara een goede keuze voor jou!

Murchison Falls National Park

Krokodillen en watervallen

Een gezonde portie kriebels in mijn buik, want wie weet welk dier zich achter de volgende boom verschuilt. De moed die langzaam in m’n schoenen zakt wanneer we al een tijdje rondrijden zonder succes.. Maar dan!

Staan we ineens oog in oog met een kudde olifanten. Ze steken in een treintje de weg over, recht voor onze jeep. De kleine olifantjes huppelen er vrolijk tussendoor, slurf stevig om moeders staart. Waag het niet om te dichtbij te komen, want dan kun je rekenen op boos getoeter en klapperende oren.

Het grootste park van Oeganda ligt in het noordwesten van het land en de naam doet natuurlijk al vermoeden dat je hier niet alleen voor het wildlife komt. Murchison Falls is een woeste, wilde waterval in de Victoria Nijl die het park van oost naar west doorkruist. Je parkeert je auto aan de top of je neemt een bootje stroomopwaarts. Ondertussen spot je drinkende en badende dieren. De krokodil en nijlpaard ga je hier gegarandeerd tegenkomen.

Alhoewel het park niet de grootste populatie dieren heeft, maakt de variëteit in het landschap deze plek zo bijzonder. De oevers van de Nijl zijn prachtig groen, je vindt er dicht regenwoud maar ook vlakke savannes. En nog een gratis tipje van mij; ga voor dag en dauw op pad. Ik maakte tijdens de zonsopkomst mijn allermooiste safari-foto ooit!

Bekijk hier reizen met Murchison Falls

safari murchison falls

Murchison Falls

En nu even Praktisch...

Vanaf Kampala rijd je in 7 uur naar Murchison Falls National Park. Slapen doe je hier middenin het park. Schuif je ‘s avonds aan voor het diner, dan kan er zomaar een nijlpaard naast het restaurant staan. Samen met zijn vriendje Pumba zijn ze gewend aan mensen en zag ik ze elke avond gezellig mee grazen met de gasten. Zo dichtbij was ik nog nooit!

Een bootsafari over de Nijl is een leuke afwisseling in het programma. Je ziet de dieren vanuit een andere hoek én je hebt een mooi zicht op de waterval.

Net boven de evenaar gelegen lopen de seizoenen gelijk met de onze. Toch tellen de regenseizoenen hier zwaarder wanneer het gaat om de beste reistijd. Tussen december en maart is het park op zijn mooist, waarna je flinke regenbuien kunt verwachten in april en mei. Juni t/m september zijn goed, terwijl je in oktober en november weer een buitje kunt verwachten.

Wie voor de combinatie van natuur en wildlife gaat, is bij Murchison Falls National Park aan het juiste adres. Omdat het uit de route van het toeristische zuidelijke rondje ligt, is het hier ook nog eens heerlijk rustig!

Onze populaire bestemmingen

Een selectie van onze reizen naar Afrika!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!