9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Oeganda uitgebreid

Oeganda uitgebreid

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u 's ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door de Matoke Tours reisleider. Hij zal u een handig informatiemapje overhandigen (onder meer met gedetailleerde routekaarten van de nationale parken).
 
Een uurtje later kunt u uw koffers uitpakken in het aangename Via Via Guesthouse, waar u nog een drankje kunt drinken in het gezellige restaurant. Vanuit uw kamer heeft u uitzicht op de vijver en prachtige tuin, 
gelegen. 'Welkom in Oeganda!'

Dag 2

Door het chaotische Kampala naar de rust van de Nijl

Vandaag heeft u geen haast. U ontbijt met een prachtig uitzicht over het Victoriameer, waarbij de reisleider een briefing geeft over de komende dagen. Vervolgens begint de reis en vergaapt u zich aan het typisch Afrikaanse leven, kunt u geld wisselen en wat boodschappen doen. Vervolgens reist u in vier uurtjes naar Jinja. Direct aan de machtige Nijl geniet u de rest van de middag van het comfort van de lodge, de vogels, nijlvaranen en het adembenemende uitzicht op de langste rivier ter wereld!

Jinja

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda en ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje. In de 19e eeuw gingen verschillende ontdekkingsreizigers op zoek naar de bronnen van de Nijl. Het was uiteindelijk John Hannington Speke die ze vond in Jinja. Vandaag de dag trekt Jinja reizigers die genieten van de prachtige tropische natuur en de vele activiteiten die mogelijk zijn.

Dag 3

Off the beaten track Karamoja

Vroeg in de ochtend geniet u nog van het uitzicht op de machtige Nijl om vervolgens koers te zetten naar Noordoost-Oeganda, geheel van de gebaande paden begint het avontuur in Karamoja.

Karamoja regio

Geheel van de gebaande paden af begint het avontuur in Karamoja. De Karamojong zijn van oudsher een nomadisch volk dat verwant is aan de Masai in Kenia. Middels het goed georganiseerde Kara-Tunga project krijgen we op een zeer aangename wijze inkijk in deze authentieke cultuur.Kara-Tunga, onder leiding van Theo (ook wel Modo) – zoon van een oud Nederlandse Missionaris en Karamojong moeder – die zijn leven heeft toegewijd aan het conserveren van zijn voorouderlijke cultuur, organiseert duurzame activiteiten in de omgeving, waarbij de opbrengst ten goede komt van de ontwikkeling van het gebied. Duurzaam toerisme van de bovenste plank!

Wandeling Mount Moroto

Het verkennen van Mount Moroto is een echte aanrader. U bezoekt een traditionele nederzetting van de Tepeth stam die alleen in de bergen van Zuid en Oost Karamoja leven. Naast de bijzondere levenswijze in de bergen geniet u van de vele vogels, kameleons, medicinale planten en een schitterende zonsondergang boven de Karamoja regio. Een geweldige actieve kennismaking met dit gebied!

Dag 4

Authentieke cultuur bij de Karamojong stam

Deze bijzondere dag staat in het teken van het bezoek aan de Karamojong stam en de rit naar zeer noordelijk gelegen Kidepo Valley. Tijdens deze prachtige rit door Noordoost-Oeganda geniet u van prachtige uitzichten en wordt het gebied steeds dunbevolkter om uiteindelijk de Kidepo vallei binnen te rijden.

Bezoek aan Manyatta

In de ochtend brengt u onder begeleiding van een lokale gids een bezoek aan de traditionele Bokoro Manyatta. Op het moment dat u aankomt ontwaakt het leven in de Manyatta en is de bevolking al bezig met het melken van de dieren, sorgum malen, yoghurt schudden, lokale bieren brouwen en hutten bouwen. Hier en daar wordt u uitgenodigd voor eeuwenoude lokale spellen en probeert u hout en kalabash op uw hoofd te dragen. Wat u precies gaat treffen in de manyatta kan op voorhand niet aangegeven worden aangezien u geen gestandaardiseerd programma volgt maar juist gaat beleven wat er op dat moment speelt in het dorp. Op deze manier ervaart we op ongedwongen en authentieke wijze de bijzondere Karamojong cultuur!

Kidepo Valley Nationaal Park

Kidepo Valley nationaal park is wellicht het best bewaarde geheim in Afrika. De vroegere speeltuin van Idi Amin (het was zijn privé jachtgebied) is thuis van de meeste diersoorten van alle parken in Oeganda. Zo is Kidepo het enige park waar u de cheetah en struisvogel kunt spotten. Verder zult u enorme kuddes buffels tegenkomen en leven er vele olifanten, luipaarden, leeuwen, zebra’s, waterbokken en nog heel veel meer.

Wat het park ook zo bijzonder maakt zijn de vele rotsformaties in het park, die vaak worden gebruikt door leeuwen om op uit te rusten. Met een beetje geluk kunt u hier uw ultieme Lion King foto maken! Uiteindelijk is de rust en exclusiviteit hetgeen wat waarschijnlijk de meeste indruk maakt. Omdat het park nauwelijks bekend is en ver van de gebaande paden af ligt, gaan er maar weinig mensen heen. U gelukkig wel! Wist u trouwens dat CNN Kidepo als 3e beste park van het gehele continent Afrika heeft bestempeld? We zullen dan ook het grootste gedeelte van de dag op safari gaan om u zo veel mogelijk van dit betoverende park te laten zien!

Dag 5

Op safari in Kidepo Valley Nationaal Park

Deze dag staat in het teken van volop safarispektakel in het Kidepo Valley Nationaal Park.

Jeepsafari – Ochtend

Tijdens de safari geniet u van de prachtige uitgestrekte landschappen. De hoogteverschillen in het park leveren niet alleen prachtige uitzichten op, maar ook zeer uiteenlopende plantensoorten, met als gevolg dat de diversiteit van diersoorten in dit park uitzonderlijk groot is. Sommige dieren treft men nergens anders in Oeganda zoals de grootoorvos, gestreepte hyena, aardwolf, caracal, jachtluipaard en wilde hond. Uiteraard zijn ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten. Vroeg op voor de ochtendsafari in de Kidepo vallei. Op het moment dat het nog koel is zoeken de leeuwen de rotsformaties nogal eens op en maakt u misschien ook wel uw ultieme Lion King foto!

Jeepsafari – Middag

In de middag maakt u een safari op het moment dat het wildleven weer actiever wordt na een aantal uren uitrusten in de schaduw. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis. 

Dag 6

Dwars door Noord-Oeganda naar Murchison Falls Nationaal Park

Vroeg vertrek voor een lange rit naar het Murchison Falls Nationaal Park (9 uur). Onderweg zullen de kinderen vol verbazing naar u zwaaien aangezien hier weinig toeristen komen. U verblijft drie nachten in Murchison Falls waarvan de eerste nacht aan de noordkant van het park.

Murchison Falls Nationaal Park

Murchison Falls is het grootste nationale park van het land. Gelegen in Centraal-West Oeganda is Murchison Falls een bijzonder divers park. Naast het savannegebied met ruim aanbod aan wildleven, vindt u er een heus regenwoud met chimpansees en natuurlijk de Nijl die, vanuit het Victoriameer, via de Murchison Falls en de delta, richting Lake Albert stroomt, op weg naar de Middellandse Zee. Het park omvat maar liefst 3800 vierkante kilometer en vormt de habitat voor o.a. olifanten, Ugandan kobs, luipaarden, Rotshild giraffen, buffels, leeuwen, nijlpaarden, krokodillen en de nationale vogel, de crested crane…

Dag 7

Jeepsafari en delta bootsafari naar de lodge

Vandaag staat heel de dag in teken van al het natuurschoon dat het Murchison Falls Nationaal Park te bieden heeft. Voldaan wordt u aan het einde van de dag met de boot afgezet bij uw overnachtingsplek.

Jeepsafari – Ochtend

De safari’s in Murchison Falls focussen zich op het gebied ten noordwesten van de Nijl. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Naast olifanten gaat u op zoek naar Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogelsoorten. Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon. 

Bootsafari delta Lake Albert

De bootsafari naar de delta van Lake Albert staat garant voor safarispektakel. Het deltagebied is smal, waardoor u dicht langs de waterkant vaart en de dieren van heel dichtbij kunt spotten. Reizigers die u voorgingen zagen tijdens deze bootsafari zwemmende olifanten, dansende kraanvogels en één van ‘s werelds meest bijzondere vogels: de zeldzame schoenbekooievaar. Zeker voor vogellieffhebbers is de bootsafari naar de delta van Lake Albert een echte aanrader. 

Dag 8

Nog een dag genieten in het meest wildrijke park van Oeganda

Ook vandaag staat nog in het teken van het meest wildrijke park van Oeganda. U onderneemt een safari in de ochtend en kunt in de middag eventueel een tweede bootsafari ondernemen. Matoke Tours biedt deze tweede bootsafari optioneel aan om u ook de mogelijkheid te geven om een middag te genieten bij uw accommodatie.

Jeepsafari – Tweede ochtend

Na het ontbijt rijdt u andermaal naar het deltagebied voor de safari. Deze ochtend staat in het teken van andere safaritracks om zo nog meer van het park te ontdekken. Uiteraard zal uw gids ook op zoek gaan roofdieren indien deze tijdens de eerste safari nog niet gezien zijn.

Bootsafari Murchison watervallen

De boottocht naar de krachtige Murchison watervallen is wordt terecht omschreven als een spectaculaire boottocht. Onderweg komt u grote hoeveelheden nijlpaarden en krokodillen tegen, ziet u olifanten badderen aan de waterkant en maakt u kans op het spotten van felgekleurde vogels. De tocht eindigt aan de voet van de imposante Murchison watervallen. 

Wandeling Murchison watervallen

Na het aanmeren van de boot stapt u uit en wandelt u naar de top van de Murchison watervallen. U ziet de watervallen van heel dichtbij en voelt de kracht van de Nijl die zich met enorme kracht door een spleet van amper zeven meter breed in de diepte stort. Een echt natuurspektakel! De wandeling is kort, maar gaat wel stijl omhoog in de brandende hitte. Houdt u dus rekening met uw eigen fysieke mogelijkheden alvorens u aan deze wandeling begint. Vergeet ook vooral uw zonnebrandcrème en pet of hoed niet mee te nemen!

Dag 9

Langs theevelden, kratermeren en dorpjes naar Kibale Forest

Uw eindbestemming voor vandaag is Kibale Forest Nationaal Park (9 uur). De dag wordt gevuld met een pittige rit. Maar het is een prachtige weg! U rijdt langs bossen, dorpjes, bergen en heuvels richting Fort Portal. Bij helder weer kunt u de Rwenzori Mountains met haar besneeuwde pieken zien.
 

Kibale Forest Nationaal Park

Het woud van Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkaat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud alsmede in het moeras van Bigodi te vinden. 

chimpansee

Dag 10

Op zoek naar chimpansees en andere bijzondere apen

Vandaag staat volledig in het teken van de chimpansees die in dit prachtige regenwoud leven. na de chimpansee trekking keert u terug naar uw accommodatie voor een welverdiende lunch en een vrije middag.

Chimpansee trekking – Kibale Forest Nationaal Park

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring. 

Dag 11

Diverse excursiemogelijkheden of genieten bij de lodge

Doordat u drie nachten in het woud van Kibale overnacht heeft u vandaag de tijd om ook de prachtige omgeving te ontdekken. In deze groepsreis kan het ook zijn dat u vandaag de chimpansee trekking en Bigodi Swamp wandeling onderneemt.

Bigodi Swamp wandeling – Ochtend

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast de meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels. Vroeg in de ochtend ziet u de meeste vogelsoorten.

Dag 12

Langs kratermeren naar Queen Elizabeth Nationaal Park

Na uw driedaagse verblijf in een écht Afrikaans oerwoud reist u vandaag richting Queen Elizabeth Nationaal Park (4 uur). U reist vandaag over onverharde wegen dwars door het landelijke leven. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes en kratermeren tegen. 

Queen Elizabeth Nationaal Park

Queen Elizabeth Nationaal Park is met zijn 2000 vierkante kilometer, het tweede grootste Nationaal Park van Oeganda. Het ligt aan de voet van het majestueuze Rwenzori gebergte, tussen twee meren, Lake Edward en Lake George, die met elkaar verbonden zijn door een natuurlijk kanaal, de Kazinga Channel.

Jeepsafari – Middag

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, de elegante Oegandese kobs en topi’s, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia’s, kratermeren en dichter geboste gebieden. Bij de langzaam ondergaande zon gaat u tijdens de safari op zoek naar het wildleven en geniet u van de vergezichten over de vulkaankraters en het Kazinga kanaal. In de avond geniet u van een lekker diner onder de Afrikaanse sterrenhemel.

Dag 13

Jeepsafari en bootsafari in Queen Elizabeth Nationaal Park

Vandaag staat in het teken van de natuur in het Queen Elizabeth Nationaal Park. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie.

Queen Elizabeth Nationaal Park

Queen Elizabeth Nationaal Park is met zijn 2000 vierkante kilometer, het tweede grootste Nationaal Park van Oeganda. Het ligt aan de voet van het majestueuze Rwenzori gebergte, tussen twee meren, Lake Edward en Lake George, die met elkaar verbonden zijn door een natuurlijk kanaal, de Kazinga Channel.

Jeepsafari – Ochtend

Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Bootsafari Kazinga Kanaal

In de middag staat er een nieuw hoogtepunt op het programma; een boottocht over het Kazinga kanaal. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op een dag zien. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Dag 14

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend verlaat u weer de savannes en reist de bergen in. Dat landschappen zo variëren en zich heel snel opvolgen is nog iets wat Oeganda zo uniek maakt. U reist richting het drielandenpunt en komt uiteindelijk aan bij het meer van Mutanda (6 uur).

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige meer van Mutanda ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van Lake Mutanda liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorillatracking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable Forest National Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Dag 15

De grote gorillatrekking!

Vandaag staat in het teken van de natuur in het Queen Elizabeth Nationaal Park. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie.

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Dag 16

Diverse excursiemogelijkheden of genieten bij de lodge

Doordat u drie nachten bij het schitterende meer van Mutanda verblijft heeft u vandaag de tijd om ook de prachtige omgeving te ontdekken. In deze groepsreis kan het ook zijn dat u vandaag de gorilla trekking onderneemt in plaats van dag 15.  

Excursies Lake Mutanda (optioneel)

In de omgeving van Lake Mutanda zijn verschillende excursies op of rondom het meer te ondernemen. Zo kunt u met een grote surfplank of uitgeholde boomstam gaan paddelen op het meer, de Batwa pygmeeën bezoeken, op zoek gaan naar de golden monkey of zelfs een vulkaan beklimmen! De mogelijkheden bespreekt u met uw gids.

Boottocht Lake Mutanda

In de namiddag maakt u een boottocht bij ondergaande zon. In een oase van rust en een schilderachtig decor vaart u langs de vele eilandjes en kunt u een duik nemen in het meer. Onderweg komt u lokale  vissers of schoolkinderen tegen die in uitgeholde boomstammen over het meer varen.

Dag 17

Op naar Lake Mburo Nationaal Park

Het is met heel intense herinneringen dat u Lake Mutanda achter u laat. Niet alleen de ervaring met de beschermelingen van Dian Fossy (‘Gorillas in the mist’) staat uw levenslang in het geheugen geprent, maar ook de schoonheid, de kracht en de unieke uitstraling van de Centraal-Afrikaanse natuur. Via de weg die Rwanda met Kampala en Kenia verbindt, rijdt u naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park. U overnacht in de schitterende Mihingo lodge, midden in het park gelegen op een rotspartij. Vanuit het heerlijke zwembad heeft u een 360 graden uitzicht over het park. U sluit de reis in stijl af!

Lake Mburo Nationaal Park

Lake Mburo Nationaal Park is het kleinste wildpark van Oeganda. Het park kent een rijk dierenleven. Er zijn meer dan 315 verschillende vogelsoorten en het park bezit 68 verschillende zoogdieren (waaronder impala’s, buffels, luipaarden, hyena’s en jakhalzen). Tegenwoordig leven er in Lake Mburo Nationaal Park ook weer leeuwen en tevens is dit één van de weinig parken in het land waar zebra’s voorkomen. 

Dag 18

Ochtendactiviteiten Lake Mburo en reis naar Entebbe

Na de activiteiten in Lake Mburo rijdt u uiteindelijk via de evenaar naar Entebbe waar u nog kunt dineren aan het meer van Victoria alvorens u wordt afgezet op de luchthaven voor de terugvlucht. 

Excursies Lake Mburo Nationaal Park (optioneel)

In de ochtend is er tijd om een optionele excursie te ondernemen. Zo kunt u een safariwandeling ondernemen waarbij u onder begeleiding van een ranger al wandelend door het park op zoek gaat naar zebra’s, buffels, de grote Eland antilopen en giraffen. Tevens kunt u een paardrijsafari of gewoon kiezen om wat langer uit te slapen en te genieten van de natuur vanuit uw lodge.

Dag 19

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.