9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Oeganda Groepsreis

Oeganda Groepsreis

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u ’s ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. De heenreis met Brussels Airlines is zonder tussenstop, de KLM vlucht kent een korte tankstop in Kigali (Rwanda). Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door uw reisleider en chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Op naar Lake Mburo Nationaal park

In de ochtend ontmoet u uw Matoke tours reisleider die een uitgebreide briefing geeft over de reis. Hij zal u een handig informatiemapje overhandigen (onder meer met gedetailleerde routekaarten van de nationale parken). In Entebbe vergaapt u zich aan het typisch Afrikaanse leven, kunt u geld wisselen en wat boodschappen doen. Via de weg die Kampala met Rwanda verbindt, rijdt u naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park. 

In de middag gaat u op jeepsafari door het park.

Lake Mburo Nationaal Park

Lake Mburo Nationaal Park is het kleinste safarigebied van Oeganda en het enige natuurgebied waar de impala en de elandantilope leeft. Centraal in het park ligt het meer van Mburo waar nijlpaarden, krokodillen en veel vogelsoorten voorkomen.

Jeepsafari Lake Mburo – Middag

Tijdens de safari in Lake Mburo Nationaal Park gaat u op zoek naar giraffen, zebra's, impala's en vogelsoorten bij het meer. Door het relatief kleine omvang van Lake Mburo Nationaal Park kun u de verschillende habitats rondom het meer verkennen en de tijd nemen om het park en de dieren te leren kennen.  De jeepsafari in de middag is een uitgelezen kans om het meer van Mburo te bezoeken. Door de hoge temperaturen komen de dieren daar verkoeling zoeken aan de waterkant, wat voor u als bezoeker prachtige fotomomenten oplevert.  

Dag 3

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

Vandaag rijdt u door naar het mooiste meer van Oost-Afrika, Lake Mutanda! De rest van de middag geniet u van het uitzicht op de vulkanen of pakt u een kano (uitgeholde boomstam) om het meer te verkennen!

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige Mutanda meer ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van het Mutanda meer liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorilla trekking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla Nationaal Park en het Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Dag 4

Oog in oog met berggorilla's

In de ochtend reist u naar het Bwindi Nationaal Park voor misschien wel hét hoogtepunt van uw reis, de gorilla trekking. U krijgt een lunchpakket mee van uw accommodatie dat u tijdens de lunchpauze kunt nuttigen. Gaat u geen gorilla trekking doen, dan kunt u vandaag lekker relaxen of ter plaatse een andere excursie boeken.

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Gorilla habituatiedag Bwindi Forest (optioneel)

Matoke Tours biedt u de mogelijkheid om in plaats van de gorilla trekking de unieke gorilla habituatie dag te ondernemen.Tijdens deze bijzondere excursie gaat u mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorilla familie wordt gehabitueerd. Deelnemers mogen maar liefst vier uur bij de gorilla familie blijven en de excursie wordt ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. Een bijzondere kijk dus op de habituatie van de gorilla's.

Dag 5

Op naar de savannes van Queen Elizabeth

Na uw driedaagse verblijf aan het prachtig Mutanda meer, reist u vandaag richting Queen Elizabeth Nationaal Park. U reist vandaag over onverharde wegen dwars door het landelijke leven. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes en kratermeren tegen. U verblijft in een mooie lodge met zwembad aan de rand van het park. 
 

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km² grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in natuurgebied ligt het Kazinga kanaal dat de meren Edward en George met elkaar verbind. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich het landschap met ondiepe vulkaankraters met seizoensmeren.

Dag 6

Veel wild tijdens de safari & bootsafari

Vandaag staat in het teken van de natuur in het Queen Elizabeth Nationaal Park. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie.

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km² grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in natuurgebied ligt het Kazinga kanaal dat de meren Edward en George met elkaar verbind. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich het landschap met ondiepe vulkaankraters met seizoensmeren.

Jeepsafari Queen Elizabeth – Ochtend

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, de elegante Oegandese kobs en topi’s, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia’s, kratermeren en dichter geboste gebieden. Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Bootsafari Queen Elizabeth

Er staat een nieuw hoogtepunt op het programma; een boottocht over het Kazinga kanaal. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op een dag zien. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Dag 7

Langs theevelden en kratermeren naar Kibale Forest

U reist vandaag over onverharde wegen dwars door het landelijke leven. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes en kratermeren tegen. Eindpunt is het Kibale Forest waar u de rest van de middag de tijd heeft om te genieten bij uw accommodatie. 

Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud en het moeras van Bigodi te vinden.

Dag 8

Een dag vol primaten in Kibale Forest

Vandaag staat volledig in het teken van de primaten die in dit prachtige regenwoud leven. De chimpansee trekking later in het authentiek Budongo Forest is inclusief, daardoor is deze chimpansee trekking optioneel. 

Na de lunch in uw accommodatie gaat u in de middag op zoek naar bijzondere tropische vogels en andere aapsoorten in het Bigodi moeras. (Het kan zijn dat deze twee excursies worden omgedraaid door beschikbaarheid van de permits)

Chimpansee trekking Kibale Forest – Ochtend excursie (optioneel)

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring. Deze excursie vindt in de ochtend plaats. 

Bigodi Swamp wandeling – Middag

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels. U maakt de wandeling in de middag. Dan wordt het koeler en ziet u de meeste apensoorten die gaan foerageren.

Dag 9

Prachtige rit naar Masindi

Vandaag staat één van de mooiste ritten door het plattelandsleven van Oeganda op de planning. In de middag kunt u eventueel het stadje Masindi bezoeken en een drankje drinken in een lokale bar. 

kibale

Dag 10

Chimptrekking & bootsafari!

Volgens meerdere collega's is dit de mooiste dag van de reis. In het weinig bezochte Budongo Forest beleeft u een authentieke chimpansee trekking. Na deze bijzondere ontmoeting rijdt u door naar de top van de Murchison waterval om vervolgens beneden aan de waterval op de boot te stappen voor de bootsafari naar uw accommodatie!

Murchison Falls Nationaal Park

Het Murchison Falls Nationaal Park is het grootste Oegandese wildpark en wordt door de machtige rivier de Nijl in tweeën gespleten. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika. Misschien wel het meest indrukwekkende wat de Nijl overkomt op haar lange tocht vanaf het Victoria meer tot aan de Middellandse zee, zijn de Murchison watervallen.

Chimpansee trekking Budongo Forest

Budongo Forest is het grootste tropische woud van Oeganda en naast franje apen, roodstaartmeerkatten, mantelmangabeys, blauwe meerkatten en bavianen leven er bijzondere vogelsoorten. Uiteindelijk bent u hier vooral voor een bezoek aan de bijzondere chimpansee. U gaat aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten!

Bootsafari Murchison waterval

U maakt een spectaculaire boottocht naar de voet van de krachtige Murchison waterval, onderweg komt u grote hoeveelheden nijlpaarden, krokodillen en bijzondere vogelsoorten tegen. De tocht eindigt bij de indrukwekkende Murchison waterval. Na het maken van foto's vaart de boot weer terug naar het startpunt, onderweg kunt u een verkoelend biertje of frisdrank bestellen.

Dag 11

Volledige dag safari in Murchison falls

Vandaag staat heel de dag in teken van al het natuurschoon dat het Murchison Falls Nationaal Park te bieden heeft. U kunt in de ochtend, in de middag of op beide safari's mee gaan. U overnacht in een heerlijke accommodatie aan de Nijl dus kunt ook voor kiezen om een dagdeel te genieten bij uw accommodatie.

Jeepsafari Murchison Falls

De safari’s in Murchison Falls focussen zich op het gebied ten noordwesten van de Nijl. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Naast olifanten gaat u op zoek naar Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogelsoorten. Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon. 

Dag 12

Een safari naar het noorden van Murchison Falls

U kunt een tweede bootsafari op de Nijl ondernemen. Matoke Tours biedt deze tweede bootsafari optioneel aan om u ook de mogelijkheid te geven om een ochtend te genieten bij uw accommodatie. In de middag staat er nog een uitgebreide jeepsafari op het programma om uiteindelijk in het noorden van het park uit te komen. 

Bootsafari Delta Lake Albert (optioneel)

U maakt de boottocht naar de delta van Lake Albert en komt onderweg veel wild en een breed scala aan tropische vogels tegen. ’s Avonds bij het kampvuur geniet u met een koud drankje van de geluiden van de nijlpaarden die het water uit komen.

Jeepsafari Murchison Falls – Middag

Als in de middag het licht zachter wordt en de zon langzaam ondergaat, gaat u op safari. Ook het wildleven wordt actief in de namiddag, dus het wordt spannend wat u gaat treffen! In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis.

Dag 13

Over rode wegen naar Kidepo Valley

Dwars door Noord Oeganda zet u koers naar Kidepo valley nationaal park. Een pittige rit vol avontuur over de typische rode wegen van het land. 
 

Kidepo Valley Nationaal Park

Het Kidepo Valley Nationaal Park is het meest afgelegen Oegandese wildpark in het uiterste noordoosten van het land, grenzend aan Zuid – Sudan en Noordwest – Kenia. Glooiende savanne onderbroken door rotspartijen (‘kopjes’) en in de verte loodrechte granieten bergen geven het park landschappelijk de fraaiste panorama’s van Oeganda. Tel daarbij het zeer geringe aantal toeristen op en je komt tot een absolute parel die klaar is om ontdekt te worden!

Dag 14

Op safari in Kidepo Valley Nationaal Park

Deze dag staat in het teken van volop safarispektakel in het Kidepo Valley Nationaal Park.

Jeepsafari Kidepo Valley – Hele dag

Tijdens de safari geniet u van de prachtige uitgestrekte landschappen. De hoogteverschillen in het park leveren niet alleen prachtige uitzichten op, maar ook zeer uiteenlopende plantensoorten, met als gevolg dat de diversiteit van diersoorten in dit park uitzonderlijk groot is. Sommige dieren treft men nergens anders in Oeganda zoals de grootoorvos, gestreepte hyena, aardwolf, caracal, jachtluipaard en wilde hond. Uiteraard zijn ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten. Vandaag staat heel de dag in het teken van safari in het Kidepo Valley Nationaal Park. Tijdens de safari geniet u van de prachtige uitgestrekte landschappen. De hoogteverschillen in het park leveren niet alleen prachtige uitzichten op, maar ook zeer uiteenlopende plantensoorten, met als gevolg dat de diversiteit van diersoorten in dit park uitzonderlijk groot is. Sommige dieren treft men nergens anders in Oeganda zoals de grootoorvos, gestreepte hyena, aardwolf, caracal, jachtluipaard en wilde hond. Uiteraard zijn ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten. Vroeg op voor de ochtendsafari in de Kidepo vallei. Op het moment dat het nog koel is zoeken de leeuwen de rotsformaties nogal eens op en maakt u misschien ook wel uw ultieme Lion King foto!

Dag 15

Authentieke cultuur bij de Karamojong stam

U verlaat Kidepo Valley en rijdt naar Moroto, waar u een bezoek aan een kleurrijke Karamojong stam brengt. Matoke Tours kiest bewust voor de oostelijk route aangezien deze bijzondere dwars door Karamoja reist. 

Karamoja regio

De bijzondere Karamojong cultuur speelt zich af in Noordoost-Oeganda nabij Mount Moroto midden in Karamoja. De bewoners van dit uitgestrekte en volledig onontdekte gebied zijn de Karamojong, een stam die gelieerd is aan de Maasai in Kenia en Tanzania.  Ver weg van het toerisme is dit een juweel die volledig past bij de filosofie van Matoke Tours. Op duurzame wijze nieuwe gebieden en culturen ontdekken, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de lokale bevolking.

Bezoek aan Manyatta

In de ochtend brengt u onder begeleiding van een lokale gids een bezoek aan de traditionele Bokoro Manyatta. Op het moment dat u aankomt ontwaakt het leven in de Manyatta en is de bevolking al bezig met het melken van de dieren, sorgum malen, yoghurt schudden, lokale bieren brouwen en hutten bouwen. Hier en daar wordt u uitgenodigd voor eeuwenoude lokale spellen en probeert u hout en kalabash op uw hoofd te dragen. Wat u precies gaat treffen in de manyatta kan op voorhand niet aangegeven worden aangezien u geen gestandaardiseerd programma volgt maar juist gaat beleven wat er op dat moment speelt in het dorp. Op deze manier ervaart we op ongedwongen en authentieke wijze de bijzondere Karamojong cultuur!

Dag 16

Heerlijk afsluiten aan de Nijl

Op naar de laatste stop van deze indrukwekkende reis. Direct aan de machtige Nijl geniet u van het comfort van de lodge, de vogels, nijlvaranen en het adembenemende uitzicht op de langste rivier ter wereld! Hier neemt u afscheid van uw reisleider en chauffeurs. Een heerlijke, relaxte afsluiter van uw reis.

Jinja

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda en ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje. In de 19e eeuw gingen verschillende ontdekkingsreizigers op zoek naar de bronnen van de Nijl. Het was uiteindelijk John Hannington Speke die ze vond in Jinja. Vandaag de dag trekt Jinja reizigers aan die genieten van de prachtige tropische natuur en de vele activiteiten die mogelijk zijn.

Dag 17

Nagenieten of een spannende excursie

Jinja wordt niet voor niets "the adventure capital of Uganda" genoemd. U kunt verschillende optionele activiteiten ondernemen zoals raften op de langste rivier ter wereld of een mooie boottocht of dorpswandeling! De activiteiten zijn te boeken via de lodge. 

Excursies Jinja – (optioneel)

Vanuit uw accommodatie kunt u werkelijk van alles ondernemen! U kunt kiezen voor wildwaterkanoën, mountainbiken of quad-biken. Als u het wat rustiger aan wilt doen kunt u wellicht een mooie paardrijdtocht maken langs de Nijl of een dorpswandeling maken. U kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk relaxen bij de lodge met uitzicht op de Nijl!

Dag 18

Relaxen in Jinja en reis naar Entebbe

Een volledige dag relaxen in Jinja. De transferchauffeurs van uw accommodatie brengt u in de late namiddag naar Entebbe. Hier kunt u dineren aan het meer van Victoria alvorens u wordt afgezet op de luchthaven voor de terugvlucht. 
 

Dag 19

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.